Хомоцистеин: норма в кръвта, когато е повишена и понижена, от значение при бременност и планирането

Хомоцистеин – низкомолекулярное органично съединение, непротеиновая серосодержащая аминокиселина, не постъпващата с храната, а получаваната в резултат на някои биохимични процеси, непрекъснато протичащи в човешкия организъм. Синтез от веществото, извършени по време на преминаващ през много стадии на процеса на метаболизма на аминокиселини, наречена метионин и отнесенной до незаменим аминокислотам. Тъй като човешкият организъм сам я направят не знае как, той е принуден да вземе метионин от продукти от животински произход (месо, яйца, сирене продукти). Заедно с това, при достатъчно количество в организма фолиева киселина и витамини от група В (В6, В12), които участват активно в метаболизма на хомоцистеина, той може отново да се включи в процеса на обмен и отново да стане метионин.

Без съмнение, метионин е незаменима аминокиселина и за организма е много полезна, но може да си представите, колко ще бъде повишена продукт нея обмен — хомоцистеин, ако човек започне да се хранят един само месо и да се консумират метионин в прекомерни количества? Ето защо някои пациенти лекарите настоятелно препоръчват да се ограничи консумацията на продукти от животински произход – висок хомоцистеин създава условия за формиране на специфични патологични състояния. Всички читателят научава в следващите раздели.

Значението на хомоцистеин…

Средните стойности на нормата на хомоцистеин в кръвта на здрави възрастни е 10 – 11 мкмоль/л, при деца, независимо от пол – до 5 мкмоль/л, при юноши, започна да пубертет – до 6 (момичета) — 7 (момчета) мкмоль/л.

В кръвта на тази непротеиновая серосодержащая аминокиселина (хомоцистеин) може да се представи в три молекулни варианти, но най-често (80%) тя може да се намира под формата на свързани с плазмените протеини съединения (предимно с альбумином). Отделна генетична патология, а също и някои придобити заболявания, водещи до дефекти на ензимите и намаляване на нивата на витамини, водят до нарушаване на обмяната на веществата този продукт обмен. Това води до наднормено натрупване в клетките, интерстициална и межтканевой течности и най-накрая, в плазмата.

Висок хомоцистеин се образува цитотоксический ефект, която се увива със смъртта на клетките, но също така влияе негативно върху съдовите стени, тъй като, разхлабете им повърхност, създава условия за привличане на места увреждане на ендотелните «лошия» холестерол (LDL, VLDL) и соли на калция, които са подходящ материал за «изграждане» на атеросклеротични плаки. По този начин, това вещество участва в развитието на атеросклероза, повишава обобщаване на тромби и спомага за образуването на кръвни съсиреци. Във връзка с това определение концентрации на тази аминокиселина, съвместно с други лабораторни показатели (липиден спектър, закриването на притока, CRP) се използва за оценка на степента на риска от формиране на сърдечно-съдовата патология.

Анализ на кръвта на хомоцистеин при нормална » (профосмотр, диспансеризация), обикновено не участва, затова повечето хора за съществуването му дори не са чували. Но много хора ще научат за него, за планиране на раждането на детето. При бременност (при отделна категория жени) повишени нива на хомоцистеин придобива специална клинична значимост.

Ако концентрацията на гимоцистеина увеличен по време на бременността, за да се създава риск от спонтанни аборти, преждевременно раждане, тромбоэмболии (венозна), прееклампсия и эклампсии при бременната, а също и различни аномалии на развитието на плода, в резултат на кислороден глад на плода.

…и норма в кръвта в зависимост от възраст, пол и състояние

Ниво на хомоцистеин в плазмата на възрастен човек се формира в продължение на години. Като се започне от детска възраст, той през цялото време постепенно (по малко) се издига, променя своите стойности в неблагоприятна посока само при бременност при жените, което показва по този начин, че в системата на хомеостазата (при други нормални показатели) всичко върви по план. Най-ниско съдържание на този продукт на метаболизма метионин се отбелязва при деца, и без оглед на половата принадлежност. Разликите ще бъдат видими само тогава, когато момчетата и момичетата достигна пубертатного възраст. В периода на пубертета момчетата на нивото на хомоцистеин започват да изпревари момичета и запазват това «превъзходство» в рамките на живот за сметка на по-развита мускулна маса (при мъжете).

Въпреки това може произволно да пиша за норма на хомоцистеин в кръвта съответно възраст и пол, но това не отговаря на интереса на читателя, ако аз не я представи стойности в таблицата:

Деца (момчета и момичета) Пубертатная фаза   Възрастни    
  момчета момичета мъже жени бременни*
До 5,0 мкмоль/л До 7,0 мкмоль/л До 6.0 мкмоль/л 6,2 – 15,0 мкмоль/л 5,0 – 12,0 мкмоль/л 4,0 – 12 мкмоль/л

*Ниво на хомоцистеин при бременност също се променя в зависимост от срока:

 • До края на първия триместър нормално се счита за показател, разположен в границите от 4 до 12 мкмоль/л;
 • Във втория триместър на непротеиновая аминокиселина увеличава своята стойност 5,7 – 12,4 мкмоль/л;
 • Най-висок хомоцистеин (с акцент върху долната граница) се наблюдава в третия триместър и е от 6 до 12 мкмоль/л.

При планиране на бременност такава лаборатория за изпитване, като анализ на кръвта на хомоцистеин, ще се зачита, без да се провалят, където специално внимание получават жени, които имат в анамнеза за спонтанен аборт, мъртво раждане, преждевременна отслойку на плацентата и т.н.

Повишени нива на хомоцистеин — гипергомоцистеинемия (GHZ) при бременност, е пряко свързан със състоянието на системата на кръвосъсирването и има известна прилика с антифосфолипидным синдром. И двете от тези патологични състояния (GHZ и ГПС), допринасят за засилване на тромбоцитната агрегация, осигуряват условия за образуване на кръвни съсиреци и по този начин усложнява време на бременността, повишаване на степента на риска от различни усложнения и нежелани последствия. Разликата между тях се състои само в това, че в първия случай болестния процес стартира натрупани в излишни количества хомоцистеин, а във втория дома (и, естествено, отрицателна) играят роля антифосфолипидные антитела.

Хомоцистеин при бременност и планирането

Семейни двойки, с цялата си отговорност планиране на идването на новия човек в този свят и мечтающие да го видите здрав, умен и весел, подложени на преглед и връчване на необходимите тестове, предварително. Сред други лабораторни тестове, като правило, има и хомоцистеин, заедно с други показатели коагулограммы, отразяващи състоянието на системата на хомеостазата.

В случай, че хомоцистеин в анализа на кръвта обновен, трябва да посочи причината за този отклонение, за което лекар, ще трябва да:

 1. Изпрати жената на допълнителни лабораторни изследвания: определяне на концентрацията в плазмата на кръвта креатинин, тиреостимулиращ хормон (TSH), цианокобаламина (витамин В12), пиридоксин (витамин В6), фолиева киселина и се чудя хранителни предпочитания на пациентката — може би повишено съдържание описани аминокиселини, причинени от прекомерна получаването на метионин с храни;
 2. Разберете, не е ли твърде често бременната майка и за повдигане на жизнения тонус използва силно кафе, не е ли такива вредни навици като тютюнопушене, не се имам страст ли тя в събота и неделя (и не само), посещение на развлекателни дейности, включващи употребата на алкохолни напитки;
 3. Разберете липсва ли една жена на физическо натоварване, която тя получава на ден, или трябва да помислите за повишаване на активността (да карам колело, да ходят на ледена пързалка, да правят туризъм на ски или просто да не забравяме и за вечерни пешеходни разходки).

При бременност (наскоро последвалата) се отбелязва известно намаляване на нивата на хомоцистеин, което се отнася до физиологичните реакции на здравословно на организма към извършващите се промени. По този начин, ако в 1 триместър, изведнъж ще се окаже, че този показател се понижи, след което не трябва преждевременно да се притеснявате, всичко с времето ще се възстанови. Освен това, този знак лекарите се отнасят до броя на положителните, защото се смята, че намаляването на стойностите на показателя говори за това, че с плацентарным циркулацията на кръвта, всичко е наред. Единственото нещо, което може да се случи през първия триместър, по вина на хомоцистеин – ниското ниво в състояние няколко влоши състоянието на бременната, но това се случва рядко.

Видео: за гомоцистеине и бременност

Когато хомоцистеин обновен и… понижен?

Анализ на кръвта на хомоцистеин помага да се определи не само степента на риск за сърдечно-съдови заболявания и за предотвратяване на усложнения при бременност. Този лабораторен тест се използват и в други случаи, когато предполагат, че този процент е повишен и вече започна да участват в развитието на патологични процеси в организма. Поводът е проверка на нивата на хомоцистеин са следните държави:

 • Захарен диабет (гипергомоцистеинемия при СД често провокира нефропатию или ретинопатию);
 • Болестта на Алцхаймер, старческая деменция (висок хомоцистеин – повишен риск от безвъзвратна загуба на паметта);
 • Гомоцистинурия – рядка генетична (автозомно-рецессивная), болест, причинени от нарушение на обмяната на хомоцистеин, свързани с генетична аномалия на отделните ензими (накратко тя ще бъде осветена по-долу);
 • Липсата в храната на фолиева киселина и витамини от група В (В6, В12,…) или излишък в храната незаменими аминокиселини – метионин (последното се отнася до любителите на месни ястия и едва ли се отнася за вегетарианци);
 • Дълъг недостатък на продукцията на хормоните на щитовидната жлеза и намаляване на нейната функция (хипотиреоидизъм);
 • Псориазис (с висока степен на выраженности);
 • Бъбречна недостатъчност;
 • Гиперпролиферативные процеси;
 • Прилагането на някои медикаментозных лекарства: иммуносупрессоров (пеницилламин, циклоспорин), антиепилептични лекарства (фенитоин, карбамазепин), антиметаболитов (метотрексат – антагонист на фолиевата киселина);
 • Нездравословен начин на живот без режим и ограничения: вредните навици – тютюнопушене и употреба на алкохол в големи количества (малки дози алкохол, напротив, няколко намаляват нивото на този показател), прекомерно натоварване на кофеин при честа употреба на кафе, пу.

Когато нивото на гомоцистина понижи, лекарите обикновено не обръщат този факт внимание – това и се случва рядко, и не е специално клинично значение. Но, например, нивата на хомоцистеин пада при дифузна склероза. При съмнение за такова демиелинизирующее заболяване, освен гемостазиограммы, извършват множество други лабораторни (и не само) изследвания. И хомоцистеин влиза в състава на коагулограммы, без да се провалят назначаемой при диабет, но той не е основната лабораторна тесто, устанавливающим диагноза.

Гомоцистинурия

Връщайки се към патологични състояния, свързани с разстройство на обмяната на сяра-съдържащи аминокиселини, не могат да бъдат пренебрегнати с най-пряко отношение към метаболизма на хомоцистеина болест – гомоцистинурию. Гомоцистинурия – рядко наследствено (автозомно-рецесивно) заболяване, което се дължи на липсата на един от ензимите (синтетазы), участващи в метаболитните реакции. Поради значителни поражения на жизненоважни системи (сърдечно-съдовата, опорно-двигателния апарат, нервна), тази болест дава разнообразие от симптоми:

 1. Психически забавяне и с умствена изостаналост;
 2. Конвулсивни припадъци;
 3. Различни прояви на аномалии на скелета (висок ръст, деформация на гръдния кош, сколиоза и др);
 4. Склонност към тромбоэмболиям, тромбозы (като венозни, така и артерия);
 5. Очна патология (атрофия на зрителните нерви, сублуксация на лещата, катаракта, глаукома);
 6. Хипертония;
 7. Неестествено зачервяване на кожата на лицето (бузите).

Сред основните лабораторни изпитвания, потвърждаващи наличието на тежка патология, свързана с обмяна на сяра-съдържащи аминокиселини, а не последната роля принадлежи на дефиниция концентрацията на хомоцистеин в свежевыделенной урината (тази връзка, предоставени на бъбреците до 1мг/ден при здрав човек, в нормални граници не се открива).

В заключение

Очевидно е, че е лабораторен тест, предназначен за изчисляване на концентрацията на хомоцистеин в биологични течности (кръв, урина), не гледам си доста тясна известност, се отнася към изключително важна диагностични техники. Той е незаменим в акушерство практика при планиране на бременност, както и по време на гестационен период, когато го правят с цел предотвратяване на сериозни усложнения, засягащи здравето на майката и детето. Освен това, този лабораторен показател оказва значителна помощ при определяне на степента на риск от развитие на сърдечно-съдовата патология, хит списък на причините за преждевременно оттегляне от работещото население в света друг.

Анализ на кръвта на хомоцистеин по-специален от другите биохимични изследвания не се различава. Пое той сутрин на гладно в състава на коагулограммы, допълнителна подготовка не се изисква. Що се отнася до урина, взети за диагностика на гомоцистинурии, а след нея анализ следва да започне незабавно, тестът трябва да се извърши в най-кратки срокове и да работи само с свежеполученным материал, в противен случай хомоцистеин, като е несигурна в урината, бързо окислится и да се превърне в дисулфид на хомоцистеин, и, следователно, не ще бъде намерен. И диагноза ще остане още известно време под въпрос…

Видео: специалист за гомоцистеине

READ  Аритмия на сърцето: причини, симптоми, лечение, блокада, степен, при деца и бременни

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00036 sec