Ядрено-магнитен резонанс: какво показва — на мозъка, кръвоносните съдове, на гръбначния стълб

Един от най-модерните начини за изучаване на човешкото тяло е ядрено-магнитен резонанс. Послойное изображение на тъканите при този метод е възможно благодарение на този феномен, тъй като ядрена-магнитен резонанс (ЯМР). Въпреки страшното име нищо общо с радиация този начин на проучване не е.

В какво е същността?

По-ранни диагностични процедури (визуален контрол изследване и компютърна томография — компютърна ТОМОГРАФИЯ) имат противопоказания за част от пациентите поради лъчева натоварване. В основата на същите ядрено-магнитен резонанс лъжа свойства на магнитното поле.

Ефект ЯМР е открит в средата на миналия век. Доказано е, че ядрото на отделни атоми поглъщат енергия на електромагнитни импулси, превръщат я в радио сигнал, който след това се излъчват.

В медицината този метод се прилага само след 30 години. През осемдесетте години във френската столица се проведе световен конгрес рентгенология. Тогава учените и демонстрира първите апарати ядрено-магнитен резонанс, в основата на действия, които е ЯМР на водорода ‒ най-встречающегося в природата елемент. Получени сигнали обработва от компютърна програма, след което лекар-рентгенолог получава снимки на части от тъкани.

Метод се развива и усъвършенства, да се разширяват неговата област на приложение. Днес ядрено-магнитен резонанс с успех се използва за диагностика на заболявания на гръбначния стълб, кръвоносните съдове, органите на коремната кухина и малкия таз, на сърцето, на опорно-двигателния апарат.

Какви са предимствата на метода?

 1. Неинвазивность;
 2. Описателния;
 3. Липсата на усложнения;
 4. Сигурност;
 5. Почти не се нуждаят от подготовка;
 6. Триизмерни изображения.

Какво представлява апарат ядрено-магнитен резонанс?

Диагностичен апарат се състои от голяма тръба във формата на цилиндър и магнит, намиращ се около него. Пациентът лежи на маса, движеща се вътре в тръбата. Днес на разположение на медицината, се предлагат различни видове ct скенери, включително с отворени страни и по-къси тунела. Възможности за апарати на най-новите модели са много големи: с тяхна помощ получават ясни снимки на различни части на тялото. Въпреки това, не всички изследвания могат да се държат еднакво качествено на томографах различни видове, например на открито. Във всеки случай е необходим съвет от специалист. След сканиране на изображението се обработва на компютър, който е в друга стая, соседствующем с апарат.

Трябва ли да се страхуват от изследването?

Изследване на ядрено-магнитен резонанс се провежда при хоспитализация на пациента, както и в амбулаторни условия. Тялото на човека е фиксирана колани неподвижно върху специален плот. Радиоволновые устройства се поставят около обследуемой част на тялото.

Понякога процедурата се извършва с контрастированием. В този случай, за разлика материал се поднася в кръвта чрез катетър.

След завършване на подготвителните дейности на пациента передвигают до центъра на магнита. Медицински персонал отива в друго помещение, в което се намира компютъра. С помощта на него се обработват данните томографического изследвания. За началото на сканиране показват звуци (кликвания) апарат. По това време важно да се запази спокойствие. В паузах на пациента може малко да се отпуснете, но, въпреки това, да запазите спокойствие е необходимо.

След процедурата на катетъра отива. Като цяло, изследването се провежда в продължение на 45 минути.

Странични ефекти изследвания

  • Като цяло, процедурата за ядрено-магнитен резонанс безболезнена. Въпреки това от неподвижно лежи пациентът може да се почувствате не съвсем комфортно.
  • Има хора, които страшно затвореното пространство. Такива пациенти се препоръчва ct скенер отворен тип. Също така лекарят може да предложи да се вземат успокоителни лекарства. Но такива хора малко по – 1/20 от всички анкетираните.
  • Може да се увеличи температурата на част от тялото, която е изложена на изследване. Имущество не следва, тъй като това е напълно нормално.
  • На някои хора им пука самота, защото рентгенолог и друг медицински персонал са в съседната стая. Други се страхуват, че ги възможно неразположение остане незабелязан лекар. Въпреки това, не трябва да се притеснявате: при проучване на възможността за комуникация на пациента с медицински персонал.
 • Скенер доста силно бръмчене, така че пациентите предлагат да се възползват от слушалки или берушами.
 • По време на инсталацията на катетър и подаване на контрастни вещества пациентът може да изпитва дискомфорт. Възможно е също така появата в устата си вкус на метал.
 • Много рядко при пациента се наблюдава алергия към разлика материал: сърбеж, уртикария, възпаление на очите. Понякога започва да повърна, се появява болката. За това задължително трябва да уведомите вашия лекар.
 • Кърмещи мамочкам се препоръчва да се прекрати кърменето поне за един ден, след като попадне в кръвта на контрастни вещества. През цялото това време е необходимо от всяка гърда изрази мляко. Смятат, че за 24 часа това вещество напълно се елиминира от организма. Въпреки че според някои компоненти на контрастни вещества не е токсичен за детето. Но, както се казва, сигурност Бог да пази!
READ  Ползи и на вредите за кръвопускане: методи, пиявици, банки, общата флеботомия, показания, противопоказания

Видео: провеждане на процедури ядрено-магнитен резонанс

Изследване на кръвоносните съдове на мозъка

Към днешна дата, разработен множество режими и програми за провеждане на ядрено-магнитен резонанс на кръвоносните съдове на главния мозък. Начин за проучване на лекар отбелязва в историята на заболяването на пациента и да се сочи в посока на МР-томография. Затова е важно да се посещение на ноември » бе предшествано от провеждане на процедури за ядрено-магнитен резонанс на главния мозък. Специалист при съставянето на план на изследване е задължително учтет всички противопоказания.

Един от най-сигурните и заедно с това ефективни начини за изследвания на мозъка − метод на ядрено-магнитен резонанс. В резултат на ядрено-магнитен резонанс на кръвоносните съдове на главния мозък се оценява не само тяхната структура, но и функционално състояние. Обикновено рентгенолог получава доста ясно изображение на кръвоносните съдове, но при някои сложни случаи проучване се провежда с контраст.

В резултат на проучването успява да направи множество секции проблемна област, да я изображението в различни равнини, разгледа спецификата на движение на кръвта. Желаната част от разглеждания на съда може да се изолира в определена проекция.

Когато се извършва томографическое проучване на главата?

Към основните причини за ядрено-магнитен резонанс на кръвоносните съдове на главния мозък са:

 1. Главоболие;
 2. Чести виене на свят;
 3. Исхемични промени в съдовете на мозъка;
 4. Инсулт;
 5. Шум в ушите;
 6. Вегетососудистая дистония (ВСД), НЦД.

Възможности, които се отварят с прилагането на метода на МР-томография:

 • Изследването помага да съставят правилния план на лечение;
 • Контролира хода на лечението;
 • Уточняване на диагноза;
 • Патология разпознава в най-ранните периоди на неговото развитие.

Ядрено-магнитен резонанс на кръвоносните съдове на главата визуализирует не само на самите съдове, но и заобикалящите ги тъкани. И това се случва без използване на рентгенови лъчи и контрастен материал, се прилага в случай на компютърна томография.

Метод помага да се определи точно локализиране на кръвни съсиреци, увреждане на стените на кръвоносните съдове, холестериновых натрупвания, кръвоизливи, аневризми.

Без съмнение, методът на ядрено-магнитен резонанс, благодарение на своята сигурност и висока информативност превъзхожда по-ранните начини за диагностика: КТ и рентгенографию. Да се направи ядрено-магнитен резонанс на кръвоносните съдове на главния мозък могат да бъдат във всяко медицинско заведение, в което има подходящо оборудване.

Видео: ядрено-магнитен резонанс на главния мозък

Изследване на гръбначния стълб

Ако в миналото се проучи състоянието на гръбначния стълб е било възможно само с помощта на рентгенографических методи (което не винаги е безопасно), а след това се появи по-късно метода на магнитно-резонансната томография се превърна в истински пробив в диагностиката. В действителност, медицина излезе на съвсем ново ниво. С помощта на тази неинвазивна методика се изучава развитието на патологичния процес в динамика. Получават триизмерни секции на проблемните места. Получените изображения са получени в монитора на компютъра, още снимки можете да принтирате и поставите в историята на заболяването.

Обикновено МР-томография на гръбначния стълб се предписват за изясняване на диагнозата при болки в гърба или краката. С помощта на метода на МР-томография може да:

 1. Откриване на увреждане на междупрешленните дискове;
 2. Да се определи степента на натиск върху корените на нервите повреден диск;
 3. Диагностициране на вродена патология на разглеждания орган;
 4. Да се определи нарушения в движението на кръвта в един или друг участък на гръбначния стълб;
 5. За диагностициране на тумори на костите и нервната тъкан;
 6. Разкриват стесняване на спинномозгового на канала;
 7. Виж травматични повреди в нервните влакна;
 8. Откриване на метастази на злокачествени тумори на белите дробове, на простатата, на гърдата;
 9. Намиране на промени в нервните влакна, получени в резултат от заболявания;
 10. Идентифициране на огнища на възпаления, остеопороза;
 11. Откриване на област на гръбначния стълб, засегнатата инфекция.

На кого не се препоръчва да се извърши проучване

 • Човек с протези (което се отнася и за зъбни протези, тяхното присъствие не е противопоказание), кардиостимулятором и други металлосодержащими включвания;
 • Пациенти с судорожным синдром и епилепсия;
 • Хората с разстройство на психиката;
 • Пациенти с клаустрофобия;
 • На тези, които може да се развие алергична реакция към контраста.
READ  Подути крака: причини, в района на глезените, на дъното, на един възрастен човек, лечението с народни средства за защита

Специално се подготвят за процедурата не е необходимо. Естествено, всички метални предмети на пациента трябва да се оттегли, тъй като той ще се осъществява в силно магнитно поле.

Проучване на шийния отдел на гръбначния стълб

Един от най-трудните и най-важните транспортни възли в човешкото тяло е шиен отдел на гръбначния стълб. В това място има много кръвоносни съдове, нервни и мускулни влакна, позвоночные елементи. При патология страдат всички системи на организма. Понякога заболяването са съпроводени с подобни симптоми, така че да постанови правилната диагноза, е назначена процедура ядрено-магнитен резонанс на шийния отдел на гръбначния стълб и кръвоносните съдове на шията.

Показания за провеждане на ядрено-магнитен резонанс на гръбначния стълб

 1. Изгорени-дегенеративни промени на тъканите на гръбначния стълб;
 2. Болки в кръста;
 3. Травма на шията;
 4. Вродени аномалии на органа;
 5. Съмнения за херния и отместване на гръбначните дискове;
 6. Спондилит, остеомиелит, спондилит;
 7. Нарушение в кровоснабжении мозъка;
 8. Съмнения за метастази;
 9. Предстоящата операция на гръбначния стълб.

Тези заболявания се проявяват болки в ръцете, звънене в ушите, изтръпване на врата, влошаване на слуха и зрението, колебания на кръвното налягане. МРТ-ангиография на кръвоносните съдове на врата позволява да се определят причините за нарушаване на работата на организма.

МР-томография на сърцето

Сърдечно-съдовата система в организма принадлежи специална роля – на кръвообращението. Благодарение на работата на сърцето, пристига кръв до всички клетки на човешкото тяло, и носи към тях кислород. Дори малки нарушения в работата на тази система могат да доведат до необратими последствия за здравето. Тези органи и се износват по-бързо от другите: сърцето се намира в постоянно движение, а съдовете изпитват pulse старейшина на натоварването.

Не подлежи на съмнение, че сърцето и съдовете трябва да помагаме. Как? На първо място, да се спазва режим, има и полезни продукти, да се откаже от вредните навици. И второ, навреме се проведе изследвания. Откриване на проблем в ранен стадий, за никого не е тайна, дава по-голям шанс за излекуване. Ядрено-магнитен резонанс на коронарните съдове и сърцето ще даде възможност за намиране на всички проблеми в системата. А според проучване на лекар ще предпише най-правилното лечение.

Метод на ядрено-магнитен резонанс е абсолютно сигурно за сърдечната дейност. Магнитното поле е безвредно за миокарда, съдови стени, сърдечната честота. След проучване няма остатъчни явления.

Проучване на сърцето показва:

 • Промени в структурата на сърцето и цялата коронарна система;
 • Намаляване или увеличаване на притока на кръв. Кръвоснабдяването зависи от приема на лекарства, хормонални препарати, натоварване, стрес;
 • Стеноза или холестериновые натрупвания: дори и най-малкото нарушение на честотната лента на артериите и влошава сърдечната дейност;
 • Промените във функциите на сърдечните камери;
 • Патологични изменения на миокарда;
 • Нарушения в структурата и работата на единия система;
 • Образование (доброкачествени и злокачествени);
 • Пороци (вродени или придобити);
 • Следоперативни състояния на кръвоносните съдове и сърцето.

Трудността в изследването на сърцето се състои в това, че този орган не може да бъде неподвижна. Дишането също оказва ефект върху резултатите от сканиране. За да направите качествени снимки, трябва да използвате томографы повишена мощност. Затова при изследване на сърдечно-съдовата система се използват апарати, способни да създаде напрежение на магнитното поле над 1,5 Тесла. Това дава възможност да направи снимки на раната не по-дебел от 1 мм, А за по-ясни снимки изследване може да се проведе с контрастированием.

В такива томографах се получава триизмерно качество на изображението. Съдове и околните тъкани са гледани на всяка дълбочина и в различни ъгли. Сърдечен ритъм и напрежението на магнитното поле в съвременните ЯМР-апарати в синхрон. Изследване на кръвоносните съдове се извършва и в статике, и в динамика.

Абсолютни противопоказания:

 1. Присъствие в тялото електронни уреди (феромагнитни ушни на импланти, пейсмейкъри);
 2. Метални импланти в тялото, скоби, гривни;

Относителни противопоказания:

 1. Клаустрофобия;
 2. Послеоперационное състояние, което изисква прилагането на поддържащи хардуера;
 3. Бременност (първо тримесечие);
 4. Нездравословна мускулна дейност.

Диагностика на коремната кухина

Обикновено за диагностициране на заболявания на органи, намиращи се в кухина, перитонеума, се назначава не на МР-резонанс, и други методи за изследване. Например, компютърни томографы по-добро разграничаване на жлъчния мехур и червата. Фиброгастроскопия добре себе си, се оказа, че е при изследване на стомаха. Обаче на меките тъкани е по-добре вижда на компютърната томография-ct скенер. Така че за изясняване на диагнозата е относително жлъчните пътища, кръвоносните съдове, надбъбречните жлези, черния дроб, назначен ЯМР. С помощта на метода може да се открие точното местонахождение на органа, неговата форма и размери, да открият болезнен процес, както и връзката на последния със съседните органи.

READ  Гемофобия: какво е това, причини, симптоми, лечение, как да се отървете

ЯМР е доста скъпа процедура, така че е предписана само в случай на необходимост, като добавка към преминали изследвания.

Предимството на този метод е в неговата безопасност. Провеждане на процедурата, без използване на рентгенови лъчи позволява да го използвате дори и при изследването на бременните. Ако трябва да се проведе допълнително изследване, след което процедурата може да се повтаря без страх от усложнения. Също при изучаването на състоянието на кръвоносните съдове, намиращи се в коремната кухина се прилагат за разлика материал не е задължително, което прави този метод е незаменим за страдащите от алергии. Разбира се, ако трябва по-подробно да разгледа клетъчната структура на органи, да се определи тяхната кръв, тогава възможно прилагането на контрастирования. Обаче да реши, че трябва само лекарят.

Какво разкрива МР-томография

 • Мастната дистрофию на черния дроб, цироза;
 • Тумори с различна природа;
 • Кървене, инфекция, възпаление;
 • Непроходимост на жлъчните пътища;
 • Холестериновые депозити и други причини, нарушения на движението на кръвта в съдовете;
 • Натрупване на течност в коремната кухина.

Важно! Пациентите не трябва да се откажат от повече уточняющей процедури – ядрено-магнитен резонанс, органи на коремната кухина, ако го е предписал лекар.

МР-томография на кръвоносните съдове на крайниците

В кръвно и венозном руслото на долните крайници може да се появи нарушение на кръвообращението. Да се определи степента на това нарушение ще помогне на ядрено-магнитен резонанс на кръвоносните съдове на краката. Според резултатите от изследването може да се направи заключение за травми на кръвоносните съдове, аномалиях в тяхното развитие, болести, прогноза за следващите прояви на болестта и се назначи най-подходящия метод на лечение.

МР-томография, се извършва при:

 1. Хронична венозна недостатъчност;
 2. Облитерирующем атеросклероза;
 3. Ангиопатиях от различен произход, включително диабетическую;
 4. Тромбозе;
 5. Симптоми, сочещи в нарушение на кръвообращението (болки, онемении, отеке, нарушение на подвижността на крайници);
 6. Васкулитах;
 7. Аневризмах;
 8. Тумори на кръвоносните съдове и заобикалящите ги тъкани, способни да попречат на притока на кръв;
 9. Увреждане на кръвоносните съдове.

Абсолютни и относителни противопоказания при извършване на ядрено-магнитен резонанс съдове на краката такива, както и при диагностициране на други органи (ядрено-магнитен резонанс на кръвоносните съдове на бъбреците, на коремната кухина, на сърцето).

Прилагането на ядрено-магнитен резонанс при изследване на коленни стави

Около 70% от всички травми на долните крайници се пада на коленни стави. Това може да се случи с хора от всяка възраст и да доведе до пълна загуба на работоспособността.

Ядрено-магнитен резонанс на колянна става в днешно време се прилага за изясняване на диагнозата при следните наранявания:

 • Увреждане на ставните връзки;
 • Скъсване на менискуса;
 • Увреждане на сухожилия.

МР-томография не само потвърждава една или друга травма, но и показва по-сложни промени, настъпващи в тъканите.

Защо МР-томография?

Най-използвани методи за изследване на кръвоносните съдове на краката са компютърна томография, ултразвукова допплерография и МР-томография.

Най-безопасни от тези методи са ядрено-магнитен резонанс и допплерография. Трябва да се отбележи висока описателния както един, така и на друг метод. Въпреки предимството на ядрено-магнитен резонанс в това, че според изследване на пациента и неговите д-р получават триизмерно, подробно, и в детайли на изображението класация за всички елементи.

Ако се сравни ядрено-магнитен резонанс и компютърна ТОМОГРАФИЯ, а след това те и двамата са надеждни и могат успешно да бъдат използвани за поставяне на правилната диагноза. Основната разлика с ядрено-магнитен резонанс от КТ при липса на рентгенови лъчи. Затова противопоказания при ЯМР е много по-малко, и метод може да се препоръча по-голям кръг от пациенти, дори и от бременни жени.

Видео: сравнение с компютърна ТОМОГРАФИЯ ядрено-магнитен резонанс

Сред многообразието на методи за диагностициране на ядрено-магнитен резонанс заема специално място. Максимално предимствата и минимум противопоказания го правят метод на избор. Въпреки това, окончателните заключения по дефиниция начина диагноза трябва да се прави само от лекар.

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.42MB/0.00100 sec