Яремная виена: вътрешна (ВЯВ) и външна: анатомия, патология

Яремные виена (югулярные, vena jugularis) — съдовите канали, уносящие кръв от главата и врата са поставени в подключични виена. Отделят вътрешната, външната и предната яремную виена, вътрешната е най-широка. Тези сдвоени съдове се отнасят към система на горната куха вена.

Вътрешна яремная виена (ВЯВ, vena jugularis interna) — най-широк съд, извършващ венозен отток от главата. Максималната му ширина е 20 мм, а на стената е тънка, така че лесно съд спадается и също толкова лесно се разширява с пръсти. В skylight стая нея се намират клапи.

ВЯВ започва от яремного дупки в костната основа на черепа и служи като продължение на сигмовидного синусите. След излизане от яремного дупки виена се разширява, образуващи горната глава лук, след това се спуска до нивото на свързване на гръдната кост и ключицата, разположен отзад от мускулите, крепящейся до гръдната кост, ключицата и сосцевидному отростку.

Да бъдеш на повърхността на шията, ВЯВ се поставя от външната страна и отзад от вътрешната каротидна артерия, след това малко се измества напред, локализуясь пред външната каротидна артерия. От ларинкса тя се провежда в комплекс с блуждающим нервом и на общата каротидна артерия в широк съд, създавайки мощен маточната връзка, където отвън от нерв отива ВЯВ, отвътре— заспало артерия.

Преди обединението с subclavian виена зад свързване на гръдната кост и ключица ВЯВ още веднъж увеличава своя диаметър (долната глава лук), а след това се съюзява с subclavian, откъдето започва плечеголовная виена. В зоната на долния разширяване и мястото на устата му са поставени в подключични вътрешна яремная виена съдържа клапани.

Вътрешна яремная виена получава кръв от вътре — и внечерепных притоци. Внутричерепные съдове пренасят кръв от тази на черепа кухина, мозъка, очите и ушите. Към тях се отнасят:

 • Гърди твърда мозъчна обвивка;
 • Диплоические виена на черепа;
 • Мозъчни вени;
 • Менингеальные на виена;
 • Глазничные и слухови.

Притоци, идващи отвън на черепа, пренасят кръв от меки тъкани на главата, кожната покривка външната повърхност на черепа, на лицето. Вътре — и внечерепные притоци venas виена са свързани чрез эмиссарные, които проникват през черепните костни дупки.

От външни тъкани на черепа, времеви зони, органи на врата в ВЯВ попадне кръв по лицето, позадинижнечелюстной вените, както и съдове от гърлото, езика, гърлото или на щитовидната жлеза. Дълбоки и външни притоци ВЯВ се обединяват в гъста стъпаловиден мрежа главата, гарантираща добър венозен отток, но, в същото време, тези разклонения могат да послужат като пътеки разпространението на инфекциозен процес.

Външна яремная вена (vena jugularis externa) е с по-тесен лумен, а не на вътрешната, и локализуется в шията мазнини. Тя транспортира кръв от лицето, на външните части на главата и шията и лесно видими при напрежение (кашлица, пеене).

Външна яремная виена започва зад ухото, а по — точно- за нижнечелюстным ъгъла, след което се насочват надолу по външната част на грудино-ключично-сосцевидной мускулите, след това преминава отдолу и отзад, а над ключицей се влива заедно с предната югулярной клон са поставени в подключични виена. Външна яремная виена на врата е снабдена с две клапи — в своя началния отдел и приблизително в средата на врата. Източници на нейното съдържание, се считат за виена, идващи от тила, ушите и надлопаточной области.

READ  Лазерна коагулация на разширени вени (ЭВЛК): операция, стойността на показания

Предната яремная виена се намира малко навън от средната линия на шията, тя носи кръвта от брадичката чрез сливане на подкожни кръвоносни съдове. Размерът на виена е насочена надолу по предната част на лицево-езикова мускули, малко по — ниска- отпред от грудино-езикова мускулите. Връзка двете предните яремных вени се наблюдава над горния край на гръдната кост, където се образува мощен анастомоз, наричан venas венозна дъга. От време на време се случва свързването на две вени в една — срединную вена на шията. Венозна дъга дясно и ляво анастомозирует с външни яремными венами.

Видео: лекция по анатомия на вените на главата и шията

Промени яремных вени

Яремные виена — основните съдове, занимаващи се с изтичането на кръв от тъканите на главата и мозъка. Външна клонка в очите подкожно в областта на шията, е достъпна за палпация, затова често се използват за медицински манипулации — поставяне на венозна катетър, например.

При здрави хора, малки деца може да се наблюдава подуване на яремных вени при възгласи, напрежение, плаче, че не е патология, въпреки че майките на малки деца често изпитват за това безпокойство. Поражението на тези съдове по-често се срещат при хората най-високата възрастова група, но са възможни и вродени особености на развитието на венозных пътни артерии, които стават видими в ранна детска възраст.

Сред промените яремных вени описват:

 1. Тромбозы;
 2. Разширяване (дилатация яремных вени, эктазия);
 3. Възпалителни промени (флебиты);
 4. Вродени пороци.

Эктазия venas виена

Эктазия venas виена — разширяване съд (дилатация), които могат да бъдат диагностицирани и при деца, и при възрастни, независимо от пола. Смята се, че такава флебэктазия се случва при недостатъчност на клапите на вените, което води до застой на излишно количество кръв или заболявания на други органи и системи.

До эктазии venas виена предразполагат напреднала възраст и женски пол. В първия случай тя се появява като резултат общо отслабване на соединительнотканной основите на съдове наравно с варикозом на долните крайници, във втория — на фона на хормонални перестроек. Сред възможните причини за това състояние на обозначават и продължителните полети, свързани с венозным стагнация и нарушаване на нормалната гемодинамики, травма, тумори, сдавливающие просвет на виена с разширяването на над участъци.

Видите эктазию вътрешната venas виена е почти невъзможно с оглед на предоставяне на неговото местонахождение, и външна част, перфектно се вижда под кожата передне-страничната част на шията. Опасност за живота, това явление не представлява по-скоро е козметичен дефект, който може да се превърне в повод за обръщане към лекар.

Процедурата флебэктазии venas вени обикновено е оскъдна. Може съвсем да не бъде, и най-много се притеснява, че нейният собственик — това е естетически момент. При големи эктазиях може да се появи чувство на дискомфорт в областта на шията, усиливающееся при напрежение, възгласи. При значителни разширения на вътрешната venas виена са възможни нарушения на гласа, болезненост в областта на шията и дори трудности с дишането.

Не представляват заплаха за живота, флебэктазия шийните кръвоносни съдове не изисква лечение. С цел премахване на козметични дефекти могат да бъдат извършени едностранно лигиране на съда, без последващо нарушение гемодинамики, тъй като изтичането на венозна кръв ще извършва съдове на другата страна и коллатерали.

Тромбоза venas виена

Тромбоза — запушване на лумена на съда кръвно свертком, изцяло или частично нарушават ток на кръвта. Обикновено тромбообразование се свързва с венозными съдове на долните крайници, но и в яремных вените то е възможно.

READ  Волосатоклеточный левкемия: какво е това, симптоми, етап, прогноза, диета, диагностика, лечение

Причини тромбоза venas вените може да стане:

 • Нарушение на кръвосъсирването система с гиперкоагуляцией;
 • Медицински манипулации;
 • Тумори;
 • Дълго обездвижване, след травми, операции, в резултат на тежки нарушения на нервната система и опорно-двигателния апарат;
 • Въвеждането на наркотични средства в шийни вени;
 • Прием на медикаменти (хормоналните контрацептиви);
 • Патология на вътрешните органи, инфекциозни процеси (сепсис, тежка сърдечна недостатъчност, тромбоцитоз и полицитемия, системни заболявания на съединителната тъкан), възпалителни процеси на ЛОР-органите (отит на средното ухо, синузит).

Най-честите причини тромбоза на вените на шията — медицински интервенции, инсталиране на катетри, онкологическая патология. При запушване на външна или вътрешна venas виена е нарушен венозен отток от озарението на синусите и структури на главата, което се проявява силна болка в главата и врата, особено при поворачивании на главата в посока, засилване на шийния венозна фигурата, оток на тъканите, одутловатостью лице. Болката понякога иррадиирует в ръка от страна на засегнатия съд.

При запушване на открито venas на виена може да се усети парцел за запечатване на врата, съответстващ на нейното движение, за тромбозе вътрешната venas виена ще се говори подуване, болезненост, подсилени венозен фигура на страната на поражението, но се почувства или видя тромбированный съд е невъзможно.

Признаци на тромбоза на вените на шията изразени в остър период на заболяването. По малко уплътняване на тромба и възстановяване на ток кръвта на процедурата е отслабнала, а прощупываемое образование уплътнения и няколко намалява по размер.

Еднопосочен тромбоза яремных вени, не представлява заплаха за живота, така че се лекуват го, като обикновено консервативно. Хирургически операции в тази област се извършват изключително рядко, тъй като намеса носи много по-голям риск, отколкото наличието на тромба.

Опасност от увреждане на близо разположени структури, нервите, артериите, ги кара да се откажат от операция в полза на консервативно лечение, но от време на време на операцията произвеждат при запушени глави лук виена, сочетающемся с д-тромбозом. Хирургически операции на яремных вените са склонни да държат малоинвазивными начина — эндоваскулярная тромбэктомия, тромболизис.

Медикаменти за отстраняване на тромбоза на вените на шията се състои в назначаване на аналгетици, лекарства, нормализующих на реологичните свойства на кръвта, тромболитических и противовъзпалителни средства, спазмолитиков (папаверин), антибиотици с широк спектър на действие при риск от инфекциозни усложнения или ако причината за тромбоза, например, гнойный възпаление на средното ухо. Показани елементи venotonics (детралекс, троксевазин), антикоагуланти в острата фаза на патология (хепарин, фраксипарин).

Тромбоза яремных вени може да се съчетае с възпаление флебитом, който се наблюдава при наранявания на тъканите на шията, нарушаване на техниката на въвеждане венозных катетри, пристрастяване. Тромбофлебит-опасно тромбоза поради риска от разпространение на инфекцията процес в синусите на мозъка, не е изключено и сепсис.

READ  Хемороиди при момичета: причини, лечение, снимка

Анатомия на яремных вени предразполага към използването им за въвеждане на лекарствени средства, така че най-честата причина за тромбози и флебитов може да се счита за катетеризацию. Патология възниква при нарушаване на техниката на въвеждане на катетър, твърде дълга му намиране в skylight стая на съда, невнимателно въвеждането на лекарства, които влизат в меките тъкани предизвиква некроза (натриев карбонат).

Възпалителни промени — флебит и тромбофлебит

Най-честата локализация тромбофлебит или флебита venas виена се счита за нейната глава лук, а най-вероятната причина за това е гнойное възпаление на средното ухо и тъкани сосцевидного процес (мастоидит). Инжектиране тромба може да бъде сложно попадение го фрагменти с тока на кръвта в други вътрешни органи с развитието генерализирано септичен процес.

Клиника тромбофлебит се състои от местни симптоми — болка, подуване, а също и общи признаци на интоксикация, ако процесът е взел генерализованный характер (треска, тахи — или брадикардия, недостиг на въздух, хеморагична кожни обриви, нарушения на съзнанието).

При тромбофлебитах извършват хирургически интервенции, насочени към премахване на заразена и възпаление на стената на вената, заедно с тромботическими наложениями, при гнойном отите извършват тувал на засегнатия съд.

Аортна venas виена

Изключително рядка патология смятат, че истинската аневризму venas виена, която може да бъде установена при малки деца. Тази аномалия се счита за една от най-пренебрегваните в съдовата хирургия поради малките разпространението. По същата причина не са разработени на диференцирани подходи за лечение на тези аневризми.

Аневризми venas виена са открити при деца на 2-7 години. Предполага се, че причината за всичко е разстройство на развитието соединительнотканной основите на виена по време на развитието на плода. Клинично аневризма може да не се проявяват, но почти всички деца може да се усети округлое разширение в областта на venas виена, което става особено забележимо с просто око, когато плаче, смях или възгласи.

Сред симптомите на аневризми затрудняющей изтичането на кръв от черепа са възможни главоболие, нарушения на съня, тревожност, бърза умора на бебето.

Освен чисто венозных, може да се появи мальформации смесени сгради, състоящи се от артерии и вени едновременно. Честата им става причина за травма, когато има комуникация между сънливи артериями и ВЯВ. Прогресивна при такива аневризмах венозен застой, оток на тъканите на лицето, экзофтальм са пряк резултат от нулиране на артериална кръв, ток, под голям натиск, в клирънса югулярной на виена.

За лечение на венозных аневризми се провеждат резекция на мальформации с наслагване на анастомоза, което отменя венозна кръв, и протези на кръвоносните съдове. При травматични аневризмах възможно наблюдение, ако операцията представлява по-голям риск, отколкото бременната тактика.

MAXCACHE: 0.41MB/0.00104 sec