Инфаркт на бъбрека: причини, симптоми, лечение, прогноза

Инфаркт на бъбрека представлява една доста рядка урологическую патология. Обикновено те страдат възрастните лица с сердечнососудистыми заболявания, склонни към тромбозам и эмболиям. Като инфаркт на миокарда и мозъка, като в основата на това състояние е нарушение на движение на кръвта в артериите към орган.

Инфаркт – това е некроза на тъканта вследствие на нарушен притока на кръв. Затваряне на съда, тромб или эмбол причиняват силна ишемию и смърт на клетки в зоната на засегнатия участък на притока на кръв, което води до нарушаване на функцията на орган, болевому синдром, обща явления на интоксикация.

Такова състояние като инфаркт на бъбреците, среща се и при новородени деца, но има и някои разлики: той рядко предизвиква никаква симптомите на това, не е свързано със съдови фактор и преминава спонтанно.

Причини инфаркт на бъбреците при възрастни

За възникването на огнища на некроза на бъбречната паренхиме се нуждаят от съответните предпоставки. Бъбречни артерии – доста големи съдове, така че първичното поражението им с развитието на инфаркт е много малко вероятно. Много по-голямо значение има патология на сърцето и кръвоносните съдове, при която обектът, затварящ артерия, идва отвън.

Сред причините за инфаркт на бъбреците обозначават:

 • Сърдечни заболявания;
 • Бактериален ендокардит;
 • Високо кръвно налягане;
 • Атеросклеротическое увреждане на съдовите стени;
 • Инфаркт на миокарда;
 • Мерцательную аритмию;
 • Оперативни интервенции на аортата и на бъбречните съдове;
 • ДВГ-синдром;
 • Узелковый периартериит.

Пороци на сърцето с увреждания на вътрешния слой (эндокарда), разрушаването на клапанных крила и образованието в тях тромботических наслагвания могат да доведат до предотвратяване в кръвното русло на голям брой свертков кръв, които закупориванию съдове не само на мозъка, сърцето, далака, но и на бъбреците, които се движат през аортата към периферията.

Мерцательная аритмия сред основните усложнения има тромбоэмболический синдром, свързан с внутрисердечным тромбообразованием поради нарушен ритъм и гемодинамики в рамките на органа. Инфаркт на бъбрека – едно от възможните прояви на този синдром.

Бактериален ендокардит (септичен) е придружен от възпаление на вътрешния слой на сърцето, в отговор на което става местен тромбоза, а нататък събитията се развиват така, както при дефекти или аритмия.

Инфаркт на миокарда, особено трансмуральный и субэндокардиальный, когато е възпалена эндокард, води до внутрисердечному жизнеспособност и емболия на други органи.

Атеросклероза – централен «враг» съдове при възрастното население на планетата. Известно е, че формата му не се ограничават само до сърдечна или мозъчна, в повечето случаи засегната аорта, за промени разпространява в коремната отдел и нивото на изхвърлянето на бъбречните артерии. Може би затваряне на съда бляшкой, но най-често се случва на растежа си, след това почивка и последваща тромбоза, което води до инфаркт. Освен това, атеросклеротическое увреждане на аортата по-горе места изхвърлянето на бъбречните артерии може да доведе до образуване на эмболов, които ще се движат с артериална кръв, и да влязат в бъбречни артерии и техните клонове.

ДВГ-синдром, срещан в областта на акушерството, при пациенти онкогематологического профил, при тежки шоковых състояния протича с масивна тромбообразованием, а мишена лезии може да се превърне в бъбреците. В този случай са по-характерни кортикальные некроза, когато зона исхемия заема почти целия корков слой и не е ограничена в един двор, тъй като множество тромбы запушват не багажника, а по-малки съдове.

Както се вижда, в повечето случаи в основата на инфаркт е тромбоза и тромбоэмболия, при това не е от голямо значение, съсирек, се формира в най-бъбречна артерия и нейните клонове или «дошъл» от други съдове. Второто се наблюдава дори по-често.

Сред възможните причини инфаркт на бъбреците също се обозначават оперативни интервенции, свързани с нарушение на целостта на съдовите стени, както и някои диагностични манипулации (артериография).

READ  Ядрено-магнитен резонанс: какво показва - на мозъка, кръвоносните съдове, на гръбначния стълб

Узелковый периартериит – в случаите, когато се провеждат местни промяна на съдовите стени, ги възпаление и тромбоза. При намесата на бъбречните артерии вероятно инфаркт на бъбреците.

Разновидности на инфаркт на бъбрека

Инфаркт на бъбреците при възрастни

В зависимост от механизма на формиране на огнището бъбречна некроза на паренхима реши да отпусне исхемичен (бял) инфаркт и хеморагичен (в червено).

 • Хеморагичен инфаркт се образува обикновено при заболяване на вените, когато им запушване води до блокада на изтичането на венозна кръв, по-горе места увреждане на клетките умират, взима венозна кръв, окрашивающая парцел инфаркт в червен цвят. Червени (геморрагические) инфаркти за бъбреците не са много характерни, но все пак от време на време се срещат.

 • Исхемичен инфаркт на бъбреците – по-честа разновидност, което настъпва при затваряне на кръвното съд. Кръвта спира да се влеят в тъкан, настъпва исхемия, клетки умират, а парцелът некроза придобива вследствие на кървенето на белия цвят.

Характеристики на притока на кръв в органа (автоматична вид) да се определят външния вид на инфаркт на бъбреците. Обикновено това е парцел v-светло на цвят, може би с размахване кръвоизливи по периферията, с ясни граници, откъм основата към периферията, а кръстопът – към портите на бъбреците, в които се случва разклонения на големите артерии на по-малки. Образование хеморагичен «corolla» се свързват с факта, че спазъм на артериите в периферията на некротического огнището се сменя рязко тяхното разширяване и продукцията на кръвни клетки от кръвоносните съдове.

В зависимост от разпространението на некроза, инфаркт може да бъде ограничен корковым слой или се разпространи и в мозъчното вещество, във формата на конус в посока към периферията на тялото. При затваряне на главната енергийната артерия е възможно субтотальный или пълен инфаркт, когато в зоната на увреждане участва целият бъбрек.

Микроскопични промени включват в себе си смъртта на клетъчните елементи, оток, кръвоизлив, разрушаване на межклеточного вещества и соединительно-тканных влакна, като на първо място страдат от бъбречни канальцы, уносящие урината от орган, тъй като те са най-функционално нагруженным парцел бъбреците. Тъканта в зоната на некроза придобива вид на гомогенных масите с «болницата» на клетки, и в отговор на унищожаването се появява възпалителна реакция от левкоцитите.

Инфаркти на бъбреците по педиатрия

При децата също са възможни бъбречни инфаркти. Описаните по-горе възможности могат да се срещнат при пациенти с вродени заболявания на сърцето, увреждания на клапанных крила на фона на ревматизъм, това е вече при пациенти, деца, автомобили предрасполагающую патология. Много специално състояние е мочекислый инфаркт на бъбреците.

Мочекислый инфаркт – много новородени деца, така че с него се сблъскват лекарите-неонатологи. В действителност, мочекислый инфаркт – това е проява на адаптация на организма на детето към променен условия и началото на собствено производство и отделянето на урина. Нестабилността на буферни системи в кръвта и малък обем отпечатана бъбреците течност могат да бъдат придружени от отлагания на соли на пикочната киселина в бъбречно плат.

Мочекислые инфаркти се появяват в първите дни от живота на бебето, а по-малко тела на бъбреците да работят самостоятелно техните прояви от само себе си изчезват, така че опасностите за детето те не представляват. Патология смятат ситуация, когато мочекислый инфаркт не изчезва след десетия ден на живота на детето. Souped майки не си струва веднага да се паникьосвам, но предупреди лекар за промени в урината на бебето все още стои.

Прояви на инфаркт на бъбрека

Симптомите на инфаркт на бъбреците зависят от площад поражението на паренхима. Ако парцел некроза малък, клиники не ще въобще, и пациентът не може да гадаем за тези промени.

При големи инфарктах нарушение на работата на бъбреците не се избегне, се появяват на клинични признаци на патология:

 1. Болки в лумбалната област;
 2. Повишена температура;
 3. Хематурия;
 4. Повишаване на кръвното налягане;
 5. Намаляване на образуването на урина.

Повишаване на температурата на тялото до субфебрильных цифри (обикновено не по-висока от 38°С) отразява контра възпалителна реакция и се появява приблизително до втория-третия ден от възникване на огнища на некроза в бъбреците. На Пациента се притеснява втрисане, растежа на симптоми на интоксикация, болезнени усещания, в урината се появяват видими око кръвни съсиреци (макрогематурия). Макрогематурия продължава около 3-5 дни, а след това червените кръвни клетки в урината се откриват само под микроскоп.

Описаните признаци по-характерни са за бял (анемического) инфаркт. Венозни некроза протичат по-трудно, симптомите се натрупва постепенно, заболяването започва с вдигане на температура, се включват втрисане, силна слабост, безпокойство, болки в гърба, учащается пулс. Хематурия при венозных инфарктах силно изразена, а на кръвни съсиреци могат да предизвикат тампонаду на пикочния мехур. В резултат на некроза на паренхима драстично се намалява броя формира от урината, често не надвишаващ 150 мл на ден.

При мочекислых инфарктах при новородени общото състояние не страда, а единственият признак на появата им става тъмно оцветен или тухлена цвят на урината на пеленке или подгузнике.

Диагностика и лечение на инфаркт на бъбрека

Диагностика на инфаркт на бъбреците се провежда от уролог или хирург и се базира на данни за проверка и изясняване на симптоми на заболявания, лабораторни показатели и други обследованиях. Задължителен общ анализ на урината, където се открива червените кръвни клетки, lactic, гиалиновые цилиндри. При изследване на кръвта обръща се внимание на увеличаване на броя на левкоцитите, ускорение СОЭ. Биохимичен анализ на кръвта показва повишаване на ензима LDH, което е доста характерно за некротического поражение на бъбреците.

От инструментални методи за диагноза е от голямо значение ултразвук с допплерографией. Предимствата му – голям обем информация и възможност за широк денонощното извършване в повечето болници. «Златен стандарт» диагностика на артериална некроза смятат ангиографию, но възможности за широко прилагане на този метод са ограничени.

Лечението на инфаркт на бъбрека се осъществява само в условията на болница, а пациентът се нуждае от строго постельном режим. При съмнение на тази патология лечение се назначава от лекар уролог и може да бъде медикаментозным или хирургично.

Лекарствена терапия, насочена към възстановяване на притока на кръв по закупоренному изпълнение, премахване на съдова спазъм, премахване на уродинамических проблеми и инфекциозни усложнения предполагат провеждане на антибактериални терапия.

Болковият синдром изисква задължителна дестинация за плода, в това число – наркотик (морфин, омнопон). Разтваряне на кръвни съсиреци се извършва с помощта на тромболитиков (стрептокиназа), както и за профилактика на тромбози се назначават антикоагуланти (хепарин, клексан). Антикоагулация лечението трябва да започне възможно най-рано, докато още не са настъпили необратими промени в бъбречната паренхиме. При силна гематурии показва гемостатики – этамзилат натрий.

За да се избегне обезводняване нуждае от достатъчно количество употребляемой течност. Интравенозна инфузия помагат в борбата със сгущением кръв, гипотонией, ацидозом за сметка на натрупването на киселинни продукти от обмяната на в кръвта.

Оперативното лечение е показано при тежки инфарктах. Ако некроза засяга цялата сума на пъпки, тогава може да бъде проведена нефрэктомия (отстраняване на орган). В други случаи помагат на по-простите методи – балонна ангиопластика, тромбэктомия.

Мочекислый инфаркт при новородени деца не изисква специфично лечение и минава от само себе си. За улесняване и ускоряване на отделянето на излишък на соли на пикочната киселина детето има нужда от достатъчно количество течност. Може би допаивание преварена вода.

Прогноза при инфаркт на бъбрека най-често благоприятно. Навременното лечение позволява да се възстанови функцията на органи, както и на място на участъка омертвения се образува белег. Околната тъкан поема функцията на изгубена, така че образуването на урината продължава да е на едно приемливо ниво. Въпреки това, рискът от повторни тромбози и эмболий, особено при наличието на предрасполагающей патология, се принуждава да предписват на пациентите антиагреганты на дълъг живот и дори за живота.

За профилактика на инфаркт на бъбреците трябва да се обърне голямо внимание на състоянието на сърдечно-съдовата система, възпрепятстват атеросклеротическому победят чрез назначаване на статини, фибратов, диети. При дефекти на сърцето, изкуствени клапанах, аритмиях са задължителни антиагреганты (аспирин, клопидогрель, варфарин).

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00303 sec