Инфаркт на бъбрека: причини, симптоми, видове, лечение, диагностика и профилактика на

Какво е инфаркт на бъбрека

Бъбречни инфаркт е достатъчно рядка съдова патология бъбречна система. Така че това е инфаркт на бъбреците и как се проявява. Инфаркт на бъбреците възниква поради рязкото нарушаване на проходимостта на кръвоносните съдове и обеднения бъбречен притока на кръв, което води до развитие на некроза. При частично нарушаване на функциите на кръвоносната система или постепенно нарастающем нарушаване на проходимостта на кръвоносните съдове, съществува голяма вероятност от развитие на съпътстващи заболявания. Това може да бъде рециклирана симптоматична хипертония или тежко нарушение на бъбречните функции.

Причини

Образование тромба в горния отдел на сърцето или желудочке, причинени тромбоза на вените или артериалната эмболию – това са основните причини инфаркт на бъбреците.

Също така, обидно патология са в състояние да причинят и други причини.

Усложнения, причинени от патологическими промени в сърдечно-съдовата система:

 • инфекциозно поражение тъкан клапанного апарат на сърцето и ендотел;
 • фибрилляция на сърцето;
 • нарушаване на анатомична структура на отделните части на сърцето;
 • атеросклероза на кръвоносните съдове;
 • узелковый полиартериит;
 • тромбоза на аортата и реконструкция на бъбречната артерия;
 • инфаркт на миокарда;
 • артериография на бъбреците.

При неблагоприятно време на патология съществува риск от развитие на хипертония и нефропатии и намаляване на функцията на бъбреците, загубата на структури, заместване на тъкан белези от сморщиванием орган.

Симптоми

Характер на симптоматиката се проявява в зависимост от площта на засегнатия участък. Характерно е липсата на симптоми при малък лезията.

В останалите случаи могат да се появят следните симптоми на инфаркт на бъбреците:

 • Остър болковият синдром в лумбалната-крестцовом отдел.
 • Хематурия.
 • Промяна на дневната норма на урината.
 • Трайно повишаване на телесната температура (по 2 -3 на ден).
 • Хипертонична болест на сърцето.

Видове

Видове инфаркт на бъбреците на патолого-анатомична класификация се отнасят към сърдечно съдови, случващи се в близост до огнището на поражение кръвоизливи по вид прилича на бъркалка. По форма тя представлява конус, който се намира в основата на капсулата на бъбрека. При значително нарушаване на кръвообращението се наблюдава леко увеличение на размера на тялото.

Диагностика

Диагностика на инфаркт на бъбреците често е трудно, поради редкостта на заболяването и неспецифични синдроми, характерни за тази патология. Затова поставяне на точна диагноза е възможно само след извършване на цялостно комплексно изследване.

История като

Трябва да разберете повече информация за наличието на съпътстващи заболявания, прием на медикаментозных лекарства и наличието на симптоматика. При пациенти с фибрилляцией мъждене, появата на остри болки в лумбалната област, след стабилизиране и възстановяване на нормалния сърдечен ритъм, могат да посочат наличието на инфаркт. Това се отнася и за пациенти с различни сърдечни заболявания (вродени и придобити).

READ  Гъста кръв: при жените, детето, мъже, при бременност, какво да направя, като винаги разреждане, симптоми, причини, лечение

Пациенти със зависимости, от интравенозно приемане на опиати, изложени на риск от развитие на специфично възпаление на вътрешната обвивка на сърцето. За наркотици форми е характерно дегенеративни промени трехстворчатого клапа на сърцето, но при разрешение на понижаване на имунитета на промяна засяга останалата част от сърдечни клапи.

При изследването на пациента с тежка форма на атеросклероза осложненного тромбозом за да започнете, трябва да разберете редовността на прием на лекарствени средства. Правила за прием на лекарствени средства, които намаляват активността на системата на кръвосъсирването и поради прекомерно образуване на кръвни съсиреци в съдовете, повишава вероятността от развитие на тромбоза. Същото се отнася и за пациенти, претърпели оперативна реконструкция на бъбречните артерии.

Чрез проверката, ощупывания, преслушване, простукивания на отделните части на тялото и анализ на звуковите явления, запис на клинични признаци на патология.

Лаборатория

Общ анализ на урината, показва наличието на патологични промени във формата на протеинурий и гематурий различна степен выраженности от непоследователен повишаване на нивото на червените кръвни клетки до масивно кървене.

При биохимично анализ на кръвта се вижда увеличаване на концентрацията на белтък на кръвната плазма и появата на ензими, сочещи за наличието на увредени клетки.

Повишено съдържание на кръв в урината изисква извършване на эндоскопического изследвания на пикочния мехур и уретрата.

Отделянето на урина с кръвта на един от мочеточных канали позволява да се определи страна на която е развитието на патология, а също така точно се изключи иммуновоспалительные заболявания на бъбреците.

За назначаването на лекарства, което пречи на евентуално закриване на кръвта и образуване на кръвни съсиреци необходимо провеждането на цялостен анализ на системата за съсирване на кръвта.

Инструментална

Ултразвукова допплерография съдове на бъбреците ви позволява без намеса, да проведете изследване на общото състояние на съдовата система и бъбреците.

Контрастная компютърна томография или ядрено-магнитен резонанс, се предписват, за да се идентифицират засегнатата област и за потвърждение на диагнозата.

Най-сигурният и изпитан метод за диагностика е рентгеноскопическое изследване на кръвоносните съдове на черния дроб.

Недостатък на съвременните компютърни техники, се крие в липсата на възможности за провеждане на научни изследвания в денонощния режим. Така че при нужда от спешна диагностика често се извършва само ультразвуковую допплерографию.

READ  Енцефалопатия: форма, симптоми, лечение, диагностика

Диференциална

Диагнозата на една симптоматике е изключително трудно. Има много заболявания със сходни симптоми, които трябва да се изключи.

Бъбречна колики

Заболяване подобно на симптоматике. Представлява остър пристъп на болки в лумбалната област, причинено от рязко нарушение на изтичане на урина от бъбреците и нарушаване на кръвообращението в нея. Може би развитието на болестта, вследствие на тромбоза, без наличието на камъни в бъбреците. Основната разлика е в липсата на разширяване на системата, която отговаря за отделянето на урина.

Расслаивающаяся аневризма на аортата

Патология, придружени от силен болевым синдром, нарушения в системата на увреждане на бъбреците, циркулацията на кръвта, от наличието на кръвни съсиреци в урината. Настъпва предимно при пациенти над шестдесет години, на фона на атеросклероза и хипертония. Симптомите са разнообразни и могат да имитират почти всички сърдечно-съдови, а също така на неврологични, урологични заболявания.

Следователно, диагноза увреждане на бъбреците, инфаркт, в този случай се намира в края на списъка на възможните заболявания, като диагнозата изключения, тъй като рискът от появата му е много малък, без специфични признаци на сърдечно-съдови заболявания.

Лечение на

При възникване на първи подозрения започват да се спешно лечение на инфаркт на бъбреците. Задължително се обръщат към специалист в областта на урологията или ангиохирургу. Посрещане от нефролога, за да помогне при неясни симптоматике, затрудняющей определение заболявания.

Инфаркт на бъбрека сериозна патология, така че при първото съмнение за пациента е показана хоспитализация, за спазването на строг спално режим.

Лекарства

Ако инфаркт на бъбреците, придружени от силни ишемическими болки предписват силни болкоуспокояващи лекарства от групата на наркотичните аналгетици, тъй като другите не дават необходимия ефект. Приемат фентанил, морфин, омнолон.

При наличието в урината на голямо количество кръв се извършва извънредно лечение, насочени към премахване на източника на кръвно загуба. Предписват этамзилат натрий, който нормализира скоростта на съсирване на кръвта, повишава устойчивостта и еластичността на стените на капилярите и подобрява процесите на микроциркулацията дори и в най-малките съдове и знанието. При липса на дори малки количества кръв в урината и малък интервал от време, с увреждане на кръвоносната система, се прилагат лекарства, притежаващи способността да се разтварят тромбы, тип стрептокиназы, което може да доведе до възстановяване на нарушен е функционален орган.

READ  Стеноза на бъбречна артерия (стеснение): лечение, симптоми

Предписват прием на лекарства, което пречи на евентуално закриване на кръв и по-нататъшно жизнеспособност. Хепарин 5000 IU 2-3 пъти на ден, эноксапарин натрий (клексан) 1 мг/кг 2 пъти на ден.

Оперативно лечение

Операция за отстраняване на съсирек кръв, закупорившего съд и възстановяване на притока на кръв, се извършва при малък интервал от време, от момента, в нарушение на кръвообращението на бъбречна артерия. По-късно, може да бъде показано повторно оперативно лечение на инфаркт на бъбреците на механичния разширяване на ссуженного на съда.

При обилно кървене и неефективността на останалите методи за терапия може да възникне необходимост за частично или пълно премахване на засегнатия орган.

Пациентите, претърпя инфаркт на бъбрек, се предписва продължителен (често през целия живот) прием на лекарствени средства, които се приспадат тромбообразование чрез инхибиране на тромбоцитната агрегация: аспирин 100 mg след хранене 1 път на ден. Могат да се използват аналози — тиклопидин, което се предписва 2 пъти на ден, 1250 mg и клопидогрел 75 mg 1 път на ден.

Ако съществува вероятност на риска от развитие на тромбофилии или повторно обучение тромба, включват в схемата на лечение на лекарства, които пречат за активиране на протеините в съсирването и витаминозависимых: варфарин 5-7,5 mg 1 път на ден с редовни лабораторна проследяване на показанията на нивото на INR (целеви диапазон MHO 2,8-4,4).

Профилактика

Профилактика на инфаркт на бъбреците се състои в своевременно и съответната терапия на заболяването. За да се предотврати развитие на атеросклероза вземат лекарства намалява общото ниво на холестерола и намалява обобщаване (слепване помежду си) на тромбоцитите. При наличните дегенеративном промяна съдове да вземат и лекарства, които намаляват тромбообразование чрез инхибиране на тромбоцитната агрегация (антиагреганты) — аспирин, тиклопидин, клопидогрел.

При голяма вероятност за развитие на тромбози, създаващо заплаха за живота на пациента (коронарна стентирование, пейсмейкър) препоръчват да се приема тиклопидин (тиклид) и клопидогрел (плавике).

Действие на лекарства, насочени към предотвратяване на усложнения тромботического и тромбоэмболического характер. Те предписват ако има противопоказания срещу аспирин (аспириновая бронхиална астма, обостряне на язва на стомаха).

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00079 sec