Инфаркт на миокарда: симптоми, причини, лечение, класификация, влияние и рехабилитация

Какво е инфаркт на миокарда

В наши дни е много разпространен исхемична болест на сърцето (ИБС) е заболяване, характеризиращо се с невъзможността на коронарното кръвоснабдяване за осигуряване на нуждите на сърдечния мускул от кислород. Основната причина за тази болест е атеросклерозата на коронарните артерии (съдове, кровоснабжающих сърцето), така и съща роля играе тяхната спазъм (ангина Принц-Метал) и повишени натоварвания на сърдечния мускул. Един от най-опасните прояви на тази болест е инфаркт на миокарда. Той заема важна позиция в структурата на смъртността от сърдечно-съдови заболявания.

Инфаркт на миокарда (ИМ) – това е разновидност на исхемична болест на сърцето, при която е настъпила некроза (смърт на клетките) разстоянието на сърдечния мускул, причинено от недостатъчност на коронарното кръвообращение.

Причини

Причини за инфаркт на миокарда обикновено са свързани с образуването на холестериновых плаки в стените на коронарните артерии. Обикновено инфаркт се случва при затваряне на лумена на артерия тромботическими масите, образовани в бляшках. В редки случаи е възможно емболия на коронарните артерии тромбами, формира в различните отдели на сърцето (например, при предсърдно мъждене, инфекциозен эндокардите).

Спазъм на коронарните артерии играе важна роля, особено при по-млади хора. Особено често тя се среща при употребата на различни наркотични вещества, пушене, употреба на големи количества алкохол, при силен стрес или повишени физически натоварвания.

Развитие на инфаркт обикновено се случва, когато на физически или емоционални натоварвания. Това се дължи на факта, че в този период се увеличава нуждата на сърцето от кислород, а засегнатата коронарна артерия не могат в достатъчна степен да я задоволи.

Освен атеросклероза на кръвоносните съдове, в много редки случаи се срещат и други причини за инфаркт, като възпалителни процеси в артериите на сърцето, травматични въздействия върху сърцето, вродени малформации на коронарните артерии, гиперфункция на щитовидната жлеза, гиперкоагуляция и други.

Рискови фактори

Има предпоставки, укрепването на риска от развитие на инфаркт, към които се отнасят:

 • Неправилното хранене е пиенето на големи количества мазнини от животински произход увеличава риска от атеросклероза, която причинява сърдечен удар.
 • Захарен диабет – при него се влошава не само въглехидрати, но и на липидния обмен, което значително повишава вероятността от възникване на атеросклероза, освен това, това е заболяване само по себе си отрицателно въздействие върху съдове, включително и на коронарните.
 • Ниска физическа активност, затлъстяване, по същия начин допринасят за атеросклеротическим наложениям.
 • Эсенциальная или вторична хипертония – при нея са засегнати съдовите стени и значително увеличава натоварването на сърдечния мускул.
 • Вредни навици – никотин и алкохол в по-голяма степен ще влоши обменните процеси.
 • Емоционалното пренапрежение.
 • Наследствени фактори – ако имате човек в семейството са били хора, перенесшие инфаркт или исхемичен инсулт (особено в ранна възраст), или страдащи от захарен диабет трябва особено внимателно да се отнасяме към здравето си.

Класификация

Видове инфаркт на миокарда отделят в зависимост от варианта на клиничното протичане, стадий, необятността на поражението на клетъчната стена и наличието на клипса Q на кардиограмме.

По едно клинично веригата инфаркт, се различават за:

Типичен ангинозный вариант, при който възниква продължителна болка зад гръдната кост, не снимающаяся нитрати. Тази болка може да се даде в различни части на тялото, най-често в раменете, врата, рамото, ръката, на долната челюст. Ако попитате пациента, като той може да бъде описан тази болка, в повечето случаи той ще отговори, че тя се свива или оказва натиск върху гръдната кост. Освен болка при пациенти може да се появят симптоми за недостиг на въздух при физическо натоварване и в покой, силна слабост.

Б. – при този вид се появяват болки в корема, често в епигастриума, гадене и повръщане, понякога подуване на червата. Тази локализация на болката често се случва при инфаркт, разположен в близост до диафрагмата (върхът на сърцето). Поради особеностите на инервация на тази част от болката се измества в областта на корема. Отличителна черта на този инфаркт е връзката на възникване на болки с физически упражнения, липсата на купировать я спазмолитиками. Болните са бледи, у тях възниква недостиг на въздух. За лекаря е важно да не пропуснете тази форма, така че при най-малкото страници, пациентът трябва да се направи ЕКГ на сърцето. Толкова кардиограмма е задължително изследване на догоспитальном етап при остър панкреатите.

READ  Повишено СОЭ в кръвта: какво е това дете, мъже, жени, как да се намали

Астма – този вариант поток е доказателство за отчаяно недостатъчност на лявата камера и се нуждае от незабавна помощ. При това при пациенти възниква силен задух със затруднено вдишване, те могат да бъдат принудително кацане на вода положение ортопноэ (в седнало положение с спущенными краката), появява се цианоза, в белите дробове выслушиваются суха или влажна (при отеке) хрипове. Този епизод е недостиг на въздух обикновено се появява за първи път в живота си. На кардиограмме се вижда снимка на един обширен инфаркт. При пульсоксиметрии значително намалена сатурация на кислород.

Аритмический – тази форма на инфаркт на миокарда, свързани с появата на пациента за първи път различни нарушения на ритъм и проводимост: от малозначимых гемодинамически (чести экстрасистолы, блокиране на крака греда Гисса) до застрашаващи живота (желудочковая тахикардия, фибрилляция камерна). При тази форма болковият синдром може да липсват.

Цребральный – придружени от нарушения от страна на централната нервна система, подобни на нарушение на мозъчното кръвообращение. Това е свързано с влошаване на притока на кръв към вашия централен мозъка се дължи на намаляване на сърдечния дебит. Обикновено в такива ситуации при подобряване на работата на сърцето, подобрява и неврологична статус.

Безболевой или малосимптомный – особено често се среща при пациенти с диабет и при пациенти в напреднала възраст. Болката при това липсват поради влошаване на инервация на сърцето, вследствие на невропатии.

По необятността на поражението инфаркт може да бъде трансмуральным, когато са засегнати всички слоеве, интрамуральным – в по-дебел миокарда, субэпикардиальным – некроза на мускулите под эпикардом и субэндокардиальным – некроза на мускулите под эндокардом.

Трансмуральные инфаркти обикновено се характеризират с наличието на болестно клипса Q на ЕКГ. Инфаркти без направления Q по-малко са големи, но те все още са опасни, тъй като при тях е голям риска от повторни инфаркти. Освен това, при тях също могат да се появят и аритмия.

По етап на развитие на инфаркт е разделена на острейший, остър, подострый и етап на белези.

Симптоми

Симптомите на инфаркт на миокарда обикновено зависят от това в каква форма и стадий протича процес. Започва това неотложно състояние обикновено с болка давящего и лют характер, която обикновено се появява след физическо или емоционално натоварване и не се отстранява с нитрати. При този болен уплашени, у него възниква слабост, се появява задух.

Кожни воалите могат да бъдат бледи, възможно акроцианоз. В това време, могат да възникнат усложнения като аритмия и остра левожелудочковая недостатъчност (оток на белия дроб, сърдечна астма). Признаци и симптоми при атипични форми на заболяването, описани по-горе.

Диагностика

На догоспитальном етап диагностика на инфаркт на миокарда се извършва с помощта на физикального изследвания, ЕКГ и изследване на маркери за некроза на миокарда. В болницата тези изследвания могат да бъдат допълнени эхокардиографией, коронарографией, сцинтиграфией и ядрено-магнитен резонанс на сърцето.

ЕКГ

Тъй като по кардиограмме е трудно да се определи възраст възникнали промени се препоръчва да се съхранява у дома, въпреки че е било една кардиограма през изминалата година, за да лекарят може да сравните два филма в динамиката.

Симптоми на инфаркт се счита за элевация (изкачване) над изолинией ST сегмент в едни проводници и дискордантная депресия (спускане) в други. При това покачване се проведе в I-ти отведении, спускане си струва да се търсят в обратната, т.е. в III-м.

При обширен инфаркт появява се патологична зубец Q, който се счита за диагностически смисъл, ако то по размер е повече от 1/3 клипса R. Косвено за появата на остра исхемия и инфаркт може да се посочи внезапно появили се на блокада или аритмия, която не е в предишните кардиограммах.

READ  Хематокрит при жените: норма, повишен, понижен, анализ на кръвта, при бременни, таблица

Сърдечни маркери

Маркери за некроза на миокарда или сърдечни маркери, базирани на определяне в кръвта на вещества, открояващи се при смъртта на клетките на миокарда. В острейший период на данни критерии обикновено неинформативны, тъй като нито запис-малко 2 часа след появата на заболяването.

В повечето случаи се определят:

 • Тропонин – това е протеин кардиомиоцитов, който може да выявляться 6 часа след инфаркт, но най-голямо количеството му се определя на около 12 часа. Той може да остане в кръвта в продължение на седмици и по-дълго.
 • Миоглобин – дихателен пигмент на мускулната тъкан. Възниква през 2 часа след появата на заболяването и се екскретира в рамките на един ден.
 • Креатинфосфокиназа – ензим на мускулната тъкан. Появява се през 3-4 часа след началото на заболяването и се екскретира в рамките на 2-3 дни.
 • Лактатдегидрогеназа – късно маркер инфаркт, който възниква около един ден след инфаркт, достига своя връх през 3-7 дни и се връща към нормалното след 1-2 седмици.
 • Аспартатаминотрансфераза — толкова се използва за диагностициране на увреждане на чернодробните клетки (гепатоцитов). При инфаркт се повишава повече от 12 часа и остава висока в продължение на 4 дни.

Трябва да се помни, маркери за некроза на миокарда не са специфични. Те могат да нарастват при различни заболявания на сърцето или други органи.

Към тези заболявания се отнасят ТЭЛА, сърдечна недостатъчност, възпалителни заболявания на сърцето (миокардиты, перикардиты, эндокардиты), кардиомиопатия, синдром на дълъг сдавления, наранявания, прекомерно физическо натоварване, гладуване, бъбречна и чернодробна недостатъчност и други заболявания.

В условията на спешна помощ обикновено се използват комбинираната кардио-тестове, позволяващи да се определи веднага няколко маркери за некроза, което повишава вероятността за правилна диагностика на различни етапи от болестта.

Ехокардиография изследване на сърдечния мускул с помощта на ултразвук. Позволява да се определи наличието и местонахождението на инфаркт, тъй като отмерший участък на сърдечния мускул ще се справи с намаляването на всички останали места. С течение на времето останалите участъци от миокарда компенсаторно гипертрофируются, че толкова се види на ЕХО-КГ. Този метод дава възможност за точно идентифициране тромбы в сърцето си, да открият аневризми, измерване на сърдечния дебит.

Сцинтиграфия е изследване, базирано на прилагането на изотопи, натрупаните в здрави, или на засегнатите тъкани.

Коронарография — това е най-точния метод за изследване, който позволява да се определи място и нивото на запушване на коронарна артерия с помощта на въвеждане в нея на катетеру на контрастни вещества. Поради опасност от усложнения се прилага само по необходимост: преди провеждане на тромболизиса и хирургични интервенции на коронарните артерии.

Също така пациенти на измерване на глюкоза от кръвта, сатурацию кислород, правят общи изследвания на кръв и урина.

Първа помощ

При съмнение за инфаркт е необходимо:

 • Спешно да се обадя на бърза помощ.
 • Още преди пристигането на лекаря на пациента трябва да се осигури покой, почивка на легло режим (в случай на липса на оток на белите дробове), достъп на свеж въздух.
 • Откопчавам стягаща дрехи.
 • След появата на болка регионална инфаркт даде под езика си хапче нитроглицерина (или да използвате нитроминт, изокет).
 • При систолическом налягане е повече от 90 мм hg.ст., за да го подготви медицинска документация, предишните кардиограммы.

Първа медицинска помощ до пристигането на Спешна медицинска помощ се състои в поставяне на венозна катетър, обезболивании, оксигенотерапии, контрол на кръвното налягане, прилагането на лекарства, които се приспадат съсирваемостта на кръвта.

В случай на съмнение за инфаркт е много важно да убеди пациента се споразумеят за хоспитализация, тъй като лечението на инфаркт в домашни условия с много по-голяма честота води до тежки усложнения, инфаркт на миокарда, като изразена сърдечна недостатъчност, със силен задух и с отоци, аритмии, аневризми. Смъртността при самолечении също е много висока.

READ  Варикоцеле: симптоми, лечение (операция) последици

Лекарства

Аналгезия обикновено се провежда на наркотични аналгетици, по-специално, морфином. Той не само ефективно премахва болковият синдром, но и разширява кръвоносните съдове, намаляване на постнагрузку на сърцето. Инжектират му венозно в отглеждането на 10 мл. физиологичен разтвор от 2 до 4 милиграма, до изчезване на болката.

За понижаване на налягането се прилагат бета-блокери и инхибитори на ангиотензин превръща ензим. Доказано е, че данните лекарства, намаляване на смъртността при инфарктах.

От антиагрегантов се използва аспирин и клопидогрель.

За антикоагулант терапия не е желателно прилагането на обичайните гепарина, тъй като при него голям риск геморрагических усложнения. С тази цел по-добре да се прилагат фракционированные лекарства гепарина, като фраксипарин и эноксипарин. В случай, че пациента ще се проведе тромболизис антикоагуланти не се прилагат.

Лечение на

В болницата за лечение на инфаркт на миокарда може да бъде консервативно, с помощта на тези и други лекарства, или на линията. От консервативните методи на лечение, особено внимание заслужава тромболизис – рассасывание тромба с помощта на специални препарати, рассасывающих тромбы.

Такова лечение може да се проведе в първите няколко часа от инфаркт и има редица противопоказания:

 • твърде много време, изтекло от момента на инфаркт;
 • последните операции и наранявания;
 • хеморагичен инсулт в миналото;
 • нарушения на съсирването на кръвта;
 • изразена хипертония;
 • аневризма на аортата и други състояния, които могат да доведат до кървене.

От усложненията на тромболизиса отделят кървене, алергични реакции, гипертермию. Веднага след въвеждането на такива препарати се появяват желудочковые нарушения на ритъма, които свидетелстват за това, че реперфузия е минал успешно.

Има стари (стрептокиназа, альтеплаза) и нова (металлизе, актелизе) поколение тромболтиков. Ново поколение причинява усложнения е значително по-малко.

Хирургическа намеса

От хирургични интервенции често се държат стентирование на коронарните артерии (поставяне на специална протеза, расширяющего ги клирънс) и аорто-коронарна байпас, при който с помощта на парцела собствения си съд (най-често на краката) формират притока на кръв от аортата в коронарную артерия байпас на атеросклеротични плаки или тромба.

Рехабилитация

Рехабилитация след инфаркт на миокарда започва в зависимост от тежестта на състоянието, започва от четвъртия ден на заболяването. В първия ден на рехабилитация на болни могат само да пълзят в леглото под наблюдението на лекар. След известно време (средно на седмица от началото на заболяването) пациентът може да се изправи и да направи няколко стъпки. Още през седмицата е позволено малко разходка из палата и само в третата седмица на пациента позволяват да излизат в коридора.

По-късно изминатото за деня разстоянието постепенно се увеличава и при проспериращ рамките на болни могат да се прехвърлят в санаториум, където им е назначена специална фитнес и туризъм. Също толкова важно е правилното хранене на такива пациенти, с изключение на сол и животински мазнини, и преобладаване на растителни пиши и морски дарове.

Последици

При правилно лечение и рехабилитация на последици от инфаркт на миокарда често може да се сведе до минимум. Поради излизане от строя на парцела сърдечния мускул при пациенти след инфаркт може да се развие сърдечна недостатъчност с прогресиране на симптомите (задух, оток), така и поради инфаркт могат да се появят различни аритмии.

Поради изтъняване на некротизированного на парцела при някои пациенти се появяват аневризми – мешковидные изпъкването на стените на сърцето, които в определен момент могат да се спукат. При спазване на верен подход за лечение и рехабилитация на болни често могат да водят пълноценен живот след инфаркт на миокарда.

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.42MB/0.00124 sec