Инсулин в кръвта: норма, повишено ниво, намаляване на

Какво е това вещество е – инсулин, за които толкова често се пишат и говорят във връзка с разпространено днес от захарен диабет? Защо в един момент той престава да изработва в необходимите количества или, напротив, се синтезира в излишък?

Инсулин – биологично активно вещество (БАВ), протеинов хормон, който контролира нивото на глюкоза в кръвта. Синтезират този хормон бета-клетки, принадлежащи островковому апарат (острови Лангерганса) на задстомашната жлеза, което обяснява риска от развитие на захарен диабет, при нарушение на неговите функционални способности. С изключение на инсулин в панкреаса, са синтезирани и други хормони, в частност, гипергликемический фактор (глюкагон), произвеждан от алфа-клетките на островкового апарат и също участващ в поддържането на постоянна концентрация на глюкоза в тялото.

Показатели норма на инсулин в кръвта (плазма, серум) възрастен човек са в диапазона от 3 до 30 мкЕд/мл (или до 240 пмоль/л).

При деца до 12 години показатели не трябва да надвишава 10 мкЕд/мл (или 69 пмоль/л).

Въпреки, че някъде читателят ще посрещне норма до 20 мкЕд/мл, някъде до 25 мкЕд/мл – в различни лаборатории норма могат да се различават леко, така че винаги, доставката на кръв за анализ, за да се съсредоточи върху точни данни (референтные стойност) на една лаборатория, която произвежда проучване, а не на стойностите, дадени от различни източници.

Повишен инсулин може да се обозначи като патология, например, за развитието на тумори на панкреаса (инсулином), така и на физиологично състояние (бременност).

Намалява нивата на инсулина може да бъде признак за развитието на захарен диабет или е просто физическа умора.

Основната роля на хормона — гипогликемическая

Действието на инсулина в човешкото тяло (и не само човешко, в това отношение всички бозайници си приличат) е да му участие в процесите на обмен:

 • Този хормон дава възможност на захарта, получен с храненето, безпрепятствено да проникнат в клетките на мускулните и мастните тъкани, като повишава пропускливостта на техните мембрани:
 • Той е индуктор на производство на глюкогена от глюкоза в черния дроб и мускулните клетки:
 • Инсулинът благоприятства натрупването на протеини и повишава тяхната синтеза и пречи на раздялата и мастни продукти (той помага на мастна тъкан, вземете глюкоза и превръщането й в мазнини (ето откъде идват излишните мастни запаси и поради прекомерната любов към въглехидрати води до затлъстяване);
 • Повишаване на активността на ензимите, усиливающих разпадането на глюкозата (анаболен ефект), този хормон възпрепятства действието на други ензими, стремят се разделят мазнини и гликоген (антикатаболическое действието на инсулина).

Инсулин – навсякъде и навсякъде, той участва във всички обменни процеси, протичащи в човешкото тяло, но основната цел на това вещество – осигуряване на обмен на въглехидрати, тъй като това е единственото гипогликемическим хормон, докато му «опоненти», гипергликемических хормони, които се стремят да повиши съдържанието на захар в кръвта, значително повече (адреналин, хормонът на растежа, глюкагон).

На първо място, на механизма на образуването на инсулин от β-клетките на лангерхансовите острови стартира повишена концентрация на въглехидрати в кръвта, но до този хормон започва да се изработва, като само човек, пережевав парче на нещо за храна, проглатывает го и се доставя в стомаха (и съвсем не е задължително да хранителен продукт е углеводным). По този начин, храна (всяка) причинява повишаване на нивата на инсулин в кръвта, а глада, без допускане на храна, а напротив, намалява съдържанието му.

Освен това, процесът на образуване на инсулина стимулиране на други хормони, повишени концентрации на някои микроелементи в кръвта, като например калиеви и калциеви, увеличен брой мастни киселини. Инхибира продукти на инсулин в най-голяма степен на хормон на растежа соматотропин (СТГ). Други хормони, също в известна степен намалява производството на инсулин, например, соматостатин, синтезируемый делта-клетки островкового апарат на задстомашната жлеза, но действието му все още не е силата на соматотропина.

Очевидно е, че колебанията в нивата на инсулин в кръвта зависят от промени в съдържанието на глюкоза в организма, затова е разбираемо защо проучване на лабораторни техники инсулин, в същото време се извършва определяне на броя на глюкоза (кръвна захар).

Видео: инсулин и неговите функции — медицинска анимация

Инсулин и «сладка» болест на двата вида

Най-често секрецията и функционална активност описан от хормона се променя при пациенти с диабет тип 2 (инсулиннезависимый захарен диабет — ИНЗСД), който често се формира при хора на средна и напреднала възраст, които имат излишната телесна маса. Пациенти доста често се чудя защо точно наднорменото тегло е рисков фактор за развитие на СД. А се случва, е, както следва: натрупването на мастни запаси в излишни количества е съпроводено с увеличаване на кръвта от липопротеини, които, от своя страна, допринасят за намаляване на броя на рецепторите към гормону и промяна на принадлежност към него. В резултат на подобни нарушения е да се намалява производството на инсулин и, съответно, намаляване на неговото ниво в кръвта, което води до увеличаване на концентрацията на глюкозата, която не може своевременно да бъдат дължи на недостиг на инсулин.

Между другото, някои хора, да науча резултатите от своите анализи (хипергликемия, нарушаване на липидния спектър), расстроившись на време по такъв повод, започват активно да търсят начини за превенция грозни заболявания — те спешно да «седнат» на диета, трябваше да се откаже на телесното тегло. И много правилно правят! Подобен опит може да бъде от полза на всички пациенти, които са в групата на риска на СД: взети своевременно мерки позволяват на неопределено време забави развитието на най-болестта и нейните последици, както и зависимостта от лекарства, които намаляват захарта в серум (плазма) от кръв.

Малко по-различна картина се наблюдава при пациенти с диабет тип 1, който се нарича инсулинзависимым (ИЗЗД). Глюкозата в този случай около клетките са повече от достатъчно, те просто се къпят в пудра среда, обаче усвоят един важен енергиен материал не могат по причина на абсолютен дефицит диригент – инсулин не. Клетките се вземат глюкоза не могат, и в резултат на тези обстоятелства в организма започват да се случват нарушение на други процеси:

 • Излишните мазнини, не сгорая напълно в цикъла на Кребс, се насочват към черния дроб и участва в образуването на кетонни тела;
 • Значително повишаване на кръвната захар води до появата на невероятна жажда, голямо количество глюкоза започва да се отдели с урината;
 • Метаболизма на въглехидратите се изпраща по алтернативни начини (сорбитоловому), формиране на излишък на сорбитола, който започва да се депозира в различни места, формиране на патологични състояние: катаракта (в очната лещата), полиневрити (в нервни проводници), атеросклеротический процес (в съдовата стена).

Организмът, опитвайки се да компенсират тези нарушения, стимулира разграждането на мазнините, в резултат на което в кръвта се увеличава съдържанието на триглицеридите, но пада нивото полезна фракция на холестерола. Атерогенная диспротеинемия намалява защитните сили на организма, което се проявява с промяна на други лабораторни показатели (повдига фруктозамин и гликозилированный хемоглобин, нарушения на електролитния състав на кръвта). В това състояние на абсолютен недостиг на инсулин, пациентите омекват, постоянно искат да пият, те се отделя голяма количество урина.

При пациенти с диабет, липсата на инсулин, в крайна сметка, се отразява върху почти всички органи и системи, а именно, дефицитът допринася за развитието на много други симптоми, обогащающих клиничната картина «сладка» болест.

За да «разкажат» избытки и недостатъци

Повишен инсулин, т.е. увеличаване на нивата на плазма (суроватъчен) кръвта може да се очаква в случай на някои патологични състояния:

 1. Инсулиномы – тумори тъкан лангерхансовите острови, неконтролирано и в големи количества продуцирующей хипогликемични хормон. Това новообразование дава доста високо ниво на инсулин, съдържанието на глюкозата на гладно при тази намалена. За диагностика на аденом на панкреаса от този тип се произвеждат изчисляване на съотношението на инсулин и глюкоза (I/G / n) по формулата: количествени стойности на хормона в кръвта, мкЕд/мл : (съдържание на захар, определен сутрин на празен стомах, ммол/л – 1,70).
 2. Началния етап на формиране на инсулиннезависимого захарен диабет, по-късно нивото на инсулина ще започне да пада, а захарта ще расте.
 3. Затлъстяването. Междувременно, тук и в някои други заболявания трябва да се прави разлика причина и следствие: в първите етапи не затлъстяването е причина за повишен инсулин, а напротив, високо ниво на хормона подобрява апетита и спомага за бърза трансформация на глюкозата, постъпваща с храната в мазнини. Въпреки това, всичко е така свързано, че не винаги може ясно да се проследи първопричината.
 4. Заболявания на черния дроб.
 5. Акромегалии. При здрави хора на високо ниво на инсулин бързо се понижава съдържанието на глюкоза в кръвта, което в голяма степен стимулира синтеза на соматотропина, при пациенти с акромегалия високи стойности на инсулин и вследствие на хипогликемия не предизвика особена реакция от страна на хормон на растежа. Тази функция се използва като стимулиране на проби при наблюдението на хормоналния баланс (внутривенная инжекция на инсулин не води до особен подобряване на СТГ нито след час, нито след 2 часа, след инжектиране на инсулин).
 6. Синдром На Иценко-Кушинг. Нарушение на обмяната на въглехидрати при тази болест се дължи на засилена секреция на глюкокортикоиди, потискат процеса на усвояването на глюкоза, която, независимо от високото ниво на инсулин, остава в кръвта във високи концентрации.
 7. Инсулин е повишена при мускулна дистрофия, която се превърна в резултат от различните метаболитни нарушения.
 8. Бременност, която тече нормално, но с повишен апетит.
 9. Наследствена непоносимост към фруктоза и галактоза.

Въвеждането на инсулин (быстродействующего) под кожата предизвиква рязък скок на хормона в кръвта на пациента, която се използва за извеждане на пациента от състоянието на гипергликемической кома. Прилагането на хормони и лекарства, които намаляват глюкоза, с цел лечение на захарен диабет и води до повишаване на инсулина в кръвта.

Трябва да се отбележи, въпреки че много хора знаят, че няма лечение на повишено ниво на инсулин, има ли лечение на конкретната болест, при която се случва подобен «раздрай» в хормонално състояние и нарушение на различни метаболитни процеси.

Намалява нивата на инсулина се наблюдава при пациенти с диабет 1 и 2 тип. Разликата е само в това, че при ИНЗСД недостиг на хормон — относителен и причинен от други фактори, а не абсолютен дефицит при ИЗЗД. Освен това, до падането на количествени стойности на хормона в кръвта водят стресови ситуации, интензивно физическо натоварване или въздействие на други неблагоприятни фактори.

Защо е важно да се знае нивото на инсулин?

Абсолютните показатели за нивото на инсулин, получени при лабораторно изследване, сами по себе си не са голяма диагностична стойност, тъй като без количествени стойности на концентрация на глюкоза не казват нещо. Това е, преди да се съди за някакви нарушения в организма, свързани с поведението на инсулин, трябва да се проучи отношението му към толеранс.

С такава цел (за подобряване на диагностичната значимост анализ) се извършва тест за стимулация на продукцията на инсулин глюкоза (заредете тест), който показва, че хората, които имат скрити преминаващ захарен диабет, хипогликемични хормон, продуцируемый бета-клетките на панкреаса, със закъснение, неговата концентрация се увеличава по-бавно, но достига по-високи стойности, отколкото при здрави хора.

Освен стрес-тест с глюкоза, диагностични търсене се използва провокативен тест или, както го наричат, тест с глад. Същността на проби се състои в определянето на гладно в кръвта на пациента количествени стойности на кръвната глюкоза, инсулин и С-пептид (белтъчната част от молекулата на проинсулина), след което на пациента се ограничават в яденето и пиенето на ден и повече (до 27 часа), разходите на всеки 6 часа, изследване на показатели, които предизвикват интерес (глюкоза, инсулин, С-пептид).

Така че, ако инсулин модернизирани предимно при патологични състояния, с изключение на нормално протичаща бременност, където увеличаване на неговите нива се отнасят към физиологичните явления, разкриващи висока степен на концентрация на хормона, заедно с намаляване на кръвната захар, играе важна роля в диагностиката:

 • Туморните процеси, локализирани в тъканите островкового апарат на задстомашната жлеза;
 • Хиперплазия на островковой тъкан;
 • Глюкокортикоидной недостатъчност;
 • Тежка патология на черния дроб;
 • Захарен диабет в началния етап от своето развитие.

Междувременно, наличието на патологични състояния, като синдром на Иценко-Кушинг, акромегалия, мускулна дистрофия, заболявания на черния дроб изискват провеждане на изследвания на нивата на инсулина дори не толкова с цел диагностика, колко за проследяване на функционирането и поддържането на функциите на органи и системи.

Как да се вземат и под наем анализ?

Съдържание на инсулин определят в плазмата (кръв отнемат в епруветка с гепарином) или в серума (кръвта, взета без антикоагуланти, центрофугира). До работа с биологичен материал започват веднага (максимум след четвърт час), защото тази среда не търпи дълго «празен», без да се обработват.

Преди изследване на пациента обясняват значението на анализ на характеристиките му. Реакция на панкреаса на храни, напитки, лекарства, физически натоварвания е такава, че пациентът трябва да бъде до изследвания поголодать 12 часа, не се занимават с тежка физическа работа, премахване на прием на хормонални лекарства. Ако последното не е възможно, има лекарства по никакъв начин не може да се пренебрегне, а след това на база на анализ се прави запис, че тестът се провежда на фона на гормонотерапии.

Половин час преди венепункции (вземат кръв от вената) на човека, се очакват опашки за анализ, предлагат да легне на дивана и максимално се отпуснете. На Пациента трябва да ви предупредя, че неспазването на правилата може да се отрази на резултата и след това наново пристигането в лабораторията, а, следователно, и повторни ограничения ще са неизбежни.

Въвеждането на инсулин: тревожно е само първата инжекция, а след това – навик

Тъй като толкова много внимание бе отделено на гипогликемическому гормону, продуцируемому на задстомашната жлеза, вреди ще се накратко да спре на инсулин, като дрогата наркотик, назначаемом при различни патологични състояния и, на първо място, при захарен диабет.

Въвеждането на инсулин от самите пациенти, се превърна в нещо обичайно, с него да се справят дори и деца в училищна възраст, които лекуващият лекар обучава всички премудростям (използване на устройство за инжектиране на инсулин, да спазват правилата на асептиката, да се ориентират в качествата на лекарството и да знаят действие от всеки вид). На инжекции инсулин «седят» в почти всички болни, които имат LED тип 1, както и пациенти с тежки във инсулиннезависимого на захарен диабет. Освен това, някои спешни състояния или усложнения на СД, при липса на ефект от други лекарства, купируются инсулин. Вярно е, че в случаи на диабет тип 2 след стабилизиране на състоянието на болния хипогликемични хормон в областта на инжектиране форма се заменя с други средства, употребляемыми вътре, за да не се забъркваш с шприцами, производство на изчисляване и зависи от убождане, който да направи за себе си, без навици е доста трудно, дори и ако има някои умения за провеждане на неусложнена медицински манипулации.

Най-доброто лечебно средство с най-малко странични ефекти и без сериозни противопоказания признат разтвор от инсулин, в основата на който стои инсулинова субстанция на човека.

По свой структурата на човешкия инсулин най-много прилича хипогликемични хормон на задстомашната жлеза на прасе, ето го-това в повечето случаи и спасени човечеството от дълги години, преди да получи (с помощта на генното инженерство) полусинтетических или ДНК-рекомбинантен форми на инсулин. За лечение на захарен диабет при децата в днешно време се използва само човешки инсулин.

Инжектиране на инсулин имат за задача поддържането на нормалната концентрация на глюкоза в кръвта, избягваш крайностите: от скокове нагоре (хипергликемия) и спад в нивата под допустимите стойности (хипогликемия).

Определяне вида на инсулинов, изчисляване на дозата им в съответствие с особеностите на тялото, възрастта, съпътстващите го патология произвежда само лекар строго индивидуално. Той обучава пациента, как сами да направите инжекции инсулин, без да се прибягва до чужда помощ, означава зона въвеждането на инсулин, дава съвети по отношение на храненето (прием на храна трябва да бъде в съответствие с получаването бъдат хипогликемия хормон в кръвта), начина на живот, режима на деня, физически натоварвания. В крайна сметка, в кабинета на ендокринолог пациентът получава всички необходими знания, от които зависи качеството на живота му, най-пациентът остава само правилно да ги използвате и спазвате всички препоръки на лекаря.

Видео: за налагане на инжектиране на инсулин

Видове инсулинов

На пациентите за получаване на хипогликемични хормон в областта на инжектиране форма, трябва да научите, какви видове инсулинов са, в кое време на деня (и защо) те са:

 1. Инсулины ультракороткого, но кратко действие (Хумалог, Новорапид) – те се появяват в кръвта от няколко секунди до 15 минути, връх на тяхното действие се постига след час и половина, но след 4 часа тялото на пациента отново се оказва без инсулин и това трябва да се вземат предвид, ако в този момент спешно искат да ядат.
 2. Инсулины с кратко действие (Актрапид НМ, Инсуман Рапид, Хумулин Регуляр) – ефектът идва от половин час до 45 минути след инжектирането и продължава от 6 до 8 часа, връх бъдат хипогликемия действия се намира в интервала между 2 – 4 часове след въвеждането.

 3. Инсулины средна продължителност на действие (Хумулин NPH, Инсуман Базал, Протафан НМ) – да се очаква бърз ефект от въвеждането на инсулин този вид не е необходимо, той идва през 1 – 3 часа, на върха се намира между 6 – 8 часа и завършва след 10 – 14 часа (в някои случаи до 20 часа).
 4. Инсулины дълга продължителност на действие (до 20 – 30 часа, понякога до 36 часа). Представител на група: уникален препарат, не е като връх на действие — Инсулин Гларгин, който пациентите вече знаят под името «Лантус».
 5. Инсулины сверхдлительного действие (до 42 часа). Като представител може да се нарече датски лекарство Инсулин Деглюдек.

Инсулины дълго и сверхдлительного действия се инжектира 1 път на ден, те не са подходящи за спешни случаи, докато стигнат до кръв). Разбира се, в случай на кома използват инсулины ультракороткого действия, които бързо намаляват нивата на инсулина и кръвната глюкоза, приближая им към нормалния си стойност.

Назначаване на пациента различни видове инсулинов, лекарят изчислява дозата на всеки, начин на приложение (под кожата или в мускул), означава правилата за смесване (ако има нужда) и часовници на въвеждането в съответствие с приема на храна. Може би читателят вече е разбрал, че лечението на захарен диабет (инсулин, най-вече) не толерира несерьезного отношения към диетата. Хранения (основни) и «перекусы» много силно свързани с нивото на инсулин в момента на хранене, затова трябва стриктно да се контролира от пациента – от това зависи здравето му.

Видео: за действието на инсулин и неговите видове

READ  Промени в миокарда: причини, симптоми, диагностика, екг, лечение

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.42MB/0.00106 sec