Инсулт в малкия мозък: лечение, прогноза, последици, признаци на

Инсулт в малкия мозък се среща по-рядко на други форми на цереброваскулярной патология, но представлява значителна проблем поради липсата на контрол и диагностика на усложнения. Близостта на местоположението на ствола на мозъка и жизнено важни нервни центрове правят тази локализиране на инсулти е много опасна и изискваща бърза квалифицирана помощ.

Остро нарушение на кръвообращението в мозжечке представляват инфаркти (некроза) или кръвоизливи, които имат сходни механизми на развитие с други форми на внутримозговых на ударите, така че рисковите фактори и основни причини ще съвпаднат. Патология се среща при хора на средна и в напреднала възраст, по-често се открива сред мъжете.

На дял от инфаркт на малкия мозък възлиза на около 1,5% от всички внутримозговых некроза, докато кръвоизливи представляват една десета от всички хематоми. Сред ударите точно мозжечковой локализация повече от ¾ пада на инфаркти. Смъртността е висока и в други случаи надхвърля 30%.

Причини инсулт в малкия мозък и неговите разновидности

Малкия мозък, като един от отделите на главния мозък се нуждае от добра кръвния поток, който осигуряват позвоночные артерии и техните клонове. Функцията на тази част на нервната система се свеждат до координация на движенията, осигуряване на малък мотор, равновесие, на способността за писане и правилна ориентация в пространството.

В мозжечке са възможни:

 • Инфаркт (некроза);
 • Кървене (образуване на хематом).

Нарушение на притока на кръв в съдовете на малкия мозък води или тяхното запушване, което се случва много по-често, или разликата е, тогава резултатът ще бъде хематом. Характеристики на последната смятат, че не пропитывание кръвта на нервната тъкан и увеличаване на обема на свертков, раздвигающих паренхиму на малкия мозък. Въпреки това, не мисля, че това развитие е по-малко опасно, отколкото хематом на мозъка, чупене на целия парцел. Трябва да се помни, че дори при запазване на част от неврони, увеличаване на обема на тъканите в задната част на тази на черепа е ямата може да доведе до смърт поради сдавления на ствола на мозъка. Често именно този механизъм и става решаващ в прогнозата и изхода на заболяването.

видове инсулти

Исхемичен инсулт в малкия мозък, или инфаркт възниква поради тромбоза или емболия на кръвоносните съдове, захранващи орган. Емболия най-често срещана при пациенти, страдащи от сърдечна патология. Така, изложени на голям риск от запушване на тромбоэмболом мозжечковых на артериите при предсърдно мъждене, наскоро пренесени или остри инфарктах на миокарда. Внутрисердечные тромбы с ток на артериална кръв попадат в кръвоносните съдове на мозъка и предизвикват тяхното запушване.

Тромбоза на артерии на малкия мозък най-често се свързва с атеросклероза, когато се случва разрастването на мастните натрупвания с висока вероятност от руптура на плака. При артериална хипертония по време на криза са възможни така наречените фибриноидные некроза стените на артериите, които също са изпълнени с тромбозами.

Кръвоизлив в малкия мозък, макар и да се среща по-рядко от инфаркт, но носи повече проблеми поради изместване на тъканите и сдавления околните структури излишък на кръв. Обикновено хематом се случват по вина на артериална хипертония, когато на фона на високите цифри налягане съд «избухват», и кръвта се втурва в паренхиму на малкия мозък.

READ  Холтеровское мониторирование: ЕКГ и АДА, провеждане, цената, подготовка на

Сред другите причини са възможни артериовенозные мальформации, аневризми, излиза още по време на развитието на плода и за дълго време остават незабелязани, тъй като протичат безсимптомно. Отбелязват се случаи на мозжечкового инсулт при по-млади пациенти, свързани с вързоп на парцела позвоночной артерия.

Маркирани са и основните рискови фактори мозжечковых на инсулти:

 1. Захарен диабет;
 2. Артериална хипертония;
 3. Нарушения на липидния спектър;
 4. Напреднала възраст и мъжки пол;
 5. Пу, затлъстяване, метаболитни нарушения;
 6. Вродена патология на съдовите стени;
 7. Васкулиты;
 8. Патология на хемостаза;
 9. Сърдечно-съдови заболявания с висок риск съсирва (сърдечен инфаркт, ендокардит, протезированный клапан).

Как се проявява инсулт в малкия мозък

Прояви на инсулт в малкия мозък зависи за мащаб, така и в клиника отделят:

 • Масивен инфаркт;
 • Изолиран в зоната на дадена артерия.

Изолиран инсулт в малкия мозък

Изолиран мозъчен инсулт парцела гемисферы на малкия мозък, когато засегнати кръв от гърба на долната мозжечковой артерия, се проявява комплекс на вестибуларния разстройство, най-чести от които е виене на свят. Освен това, болните изпитват болки в тилната област, се оплакват от гадене и нарушение на походката, страда става.

Инфаркти в зоната на предната част на долната мозжечковой артерия също са придружени от нарушения в координацията и походка, малък мотор, реч, но сред симптомите се появяват нарушения на слуха. При поражение на дясното полукълбо на малкия мозък е нарушен слух в дясно, при левосторонней локализация – ляво.

Ако те удари горната мозжечковая артерия, сред симптомите ще надделее нарушения на координацията, пациентите трудно да задържите равновесие и да извършва точно целенасочени движения, походка се променя, притеснен, виене на свят и гадене, възникват трудност е в произношението на звуци и думи.

При големи размери на огнището на увреждане на нервната тъкан ярка симптоматика нарушения на координация и двигателни умения веднага наталкивает лекаря на мисълта за инсульте на малкия мозък, но се случва, че болни са загрижени само виене на свят, и тогава в диагностика фигурира лабиринтит или други заболявания на вестибуларния апарат на вътрешното ухо, а това значи, че правилното лечение няма да стартира навреме. При съвсем малки очажках некроза на клиника може да бъде на всички, тъй като функциите на органа се възстановяват бързо, но около една четвърт от случаите на обширни инфаркти предшества транзиторные промени или «малки» мозъчен инсулт.

Обширен инсулт в малкия мозък

Масивен инфаркт с поражение на дясното или лявото полукълбо се счита за изключително сериозна патология с висок риск летального., изм. Той се наблюдава в зоната на кръвоснабдяването на горната мозжечковой артерия или на гърба на долната при затваряне на лумена на позвоночной артерия. Тъй като малкия мозък е снабден с добра мрежа обезпечения, както и трите основни го артерии са свързани по между си, изолирани мозжечковая симптоматика почти никога не се случва, и към нея се добавят стволовите и общемозговые симптоми.

Обширен инсулт в малкия мозък, придружени с остър началото на общемозговой симптоматикой (главоболие, гадене, повръщане), нарушения на координация и двигателни умения, речта, равновесие, в редица случаи възникват смущения в дишането и сърдечната дейност, гълтане, поради поражения на ствола на мозъка.

READ  Клиничен анализ на кръвта: декодиране при възрастни, деца, норма за общ анализ на кръвта

При увреждане на трети и повече от обема полукълба на малкия мозък рамките на инсулт може да се превърне в злокачествени, което се дължи на силен оток на зоната на некроза. Голям обем тъкани в задната част на тази на черепа е ямата води до компресиране на пътища циркулация на ликвора, настъпва остра хидроцефалия, а след това – сдавление на ствола на мозъка и смърт на болния. Вероятността от смърт достига до 80% при консервативна терапия, така че тази форма на инсулт изисква спешна нейрохирургической операция, но и в този случай една трета от пациентите умират.

Често се случва, че след кратко подобряване на състоянието на пациента отново става тежко, увеличава алопеция и общемозговая симптоматика, се повишава температурата на тялото, е възможно кома, което е свързано с увеличаване на огнища на некроза на тъкани на малкия мозък и вовлечением структури на ствола на мозъка. Прогноза при този нещастен дори при условие хирургическа помощ.

Лечение и последствията от инсулт в малкия мозък

Лечение на инсулт в малкия мозък предполага провеждането на общи събития и целенасочена терапия по отношение на исхемичен или хеморагичен тип увреждане.

Общи дейности включват:

 • Поддържане на дишането и при нужда – изкуствена вентилация на белите дробове;
 • Гипотензивная терапия с помощта на бета-блокери (лабеталол, пропранолол), АСЕ-инхибитори (каптоприл, эналаприл) показва високото кръвно налягане, препоръчителна цифра АД – 180/100 mm hg. супена, тъй като спадът на налягането може да доведе до дефицит на притока на кръв в мозъка;
 • Гипотоникам нужда от инфузионная терапия (разтвор на натриев хлорид, албумин и други), е възможно въвеждането на вазопрессорных лекарства – допамин, мезатон, норепинефрин;
 • При свинете показва парацетамол, диклофенак, магнезия;
 • За борба с оток на мозъка са необходими диуретици – маннитол, фуросемид, глицерол;
 • Противосудорожная терапия включва реланиум, натриев хидроксибутират, при неефективност които анестезиолог принуден да въведе пациента в анестезия с помощта на азотен оксид, понякога е необходимо въвеждането мускулни релаксанти при силен и продължителен судорожном синдрома;
 • Психомоторна възбуда изисква дестинация реланиума, фентанил, дроперидола (особено, ако пациентът трябва да се транспортира).

Едновременно с медикаментозна терапия налаживается хранене, което в случай на тежки инсулти целесъобразно извършва чрез сонда, която позволява не само да се осигури на пациента с необходимите хранителни вещества, но и да се избегне попадане на храна в дихателните пътища. При риск от инфекциозни усложнения показване на антибиотици. Персоналът на клиниката следи състоянието на кожата и предотвратява появата на язви.

Специфичната терапия исхемични инсулти, насочени към възстановяване на притока на кръв с помощта на антикоагуланти, тромболитиков и чрез хирургично отстраняване на кръвни съсиреци от артериите. За тромболизиса, се прилагат урокиназу, альтеплазу, сред антиагрегантов най-популярен ацетилсалициловата киселина (тромбоАСС, кардиомагнил), използваните антикоагуланти – фраксипарин, хепарин, сулодексид.

Антиагрегантная и антикоагулация терапия допринасят не само за възстановяване на притока на кръв по повредената изпълнение, но и предотвратяването на последващи действия на ударите, така че някои лекарства се предписват в дългосрочен план. Тромболитическая терапията е показан в най-ранните периоди от момента на запушване на съда, тогава ефектът му ще бъде максимален.

При кровоизлияниях изброените по-горе лекарства да въведете невъзможно, тъй като те само ще усилят кървене, както и специфична терапия предполага поддържането на приемливи цифри на кръвното налягане и определяне нейропротекторной терапия.

READ  Профилактика на атеросклероза: съдове на главния мозък, на долните крайници, лекарства, народни средства за защита

Трудно е да си представим лечение на инсулт без нейропротекторного и съдова компоненти. На пациентите се предписват ноотропил, кавинтон, циннаризин, эуфиллин, церебролизин, глицин, эмоксипин и на много други лекарства, показани витамини В.

Въпроси хирургично лечение и неговата ефективност продължават да бъдат обсъдени. Очевидна е необходимостта от декомпресия при заплаха дислокационного синдром с сдавлением на ствола на мозъка. При обширни некрозах прекарват трепанацию и премахване на некротични маси от гърба на тази на черепа ями, при гематомах – се кръвни съсиреци като при отворените операции, така и чрез ендоскопска техника, възможно е и предаване камерна при зелено в тях кръв. За отстраняване на кръвни съсиреци от съдове прекарват внутриартериальные намеса, а за да се гарантира притока на кръв в бъдеще – стентирование.

Възстановяване след инсулт в малкия мозък трябва да се започне колкото е възможно по-рано, т.е. тогава, когато състоянието на пациента се стабилизира, заплахи, оток на мозъка и повтарящи некроза вече не ще. Тя включва медикаментозно лечение, физиотерапевтични процедури, масаж, извършване на специални упражнения. В много случаи пациентите се нуждаят от помощта на психолог или терапевт, е важна подкрепата на семейството и близките си.

Възстановителен период изисква старание, търпение и усилия, защото той може да продължи с месеци и години, но за някои пациенти успяват да си възвърне загубените способности дори няколко години по-късно. За тренировка малък мотор могат да бъдат полезни упражнения за обвързване на дантела, на конеца на възел, въртене на малки топки с пръсти, плетене на една кука или спици.

Последици мозжечковых инсулти са много сериозни. В първата седмица след инсулт висока вероятност на оток на мозъка и дислокацията му знаме, което по-често става причина за ранната смърт и определя лоша прогноза. В първия си месец на сред усложнения са включени тромбоэмболия съдове на белите дробове, пневмония, сърдечна патология.

Ако успяват да избегнат най-опасните последици, в остра фаза на инсулт, а след това нататък-голямата част от пациентите се сблъскват с проблеми като трайно нарушение на координацията, парези, парализи, нарушения на речта, които могат да живеят в продължение на години. В редки случаи може да става все още се възстановява в рамките на няколко години, но двигателната функция, която не успя да се върне в първата година от болестта, най-вероятно вече няма да се върнат.

Рехабилитация след мозжечковых инсулти включва не само прием на медикаменти, улучшающих trophism на нервната тъкан и процесите на възстановяването, но и ФИЗКУЛТУРА, масаж, уроци по една тренировка на речта. Добре, ако има възможност в постоянно участието на грамотни специалисти, а още по-добре, ако рехабилитация ще се проведе в специален център или санаториум, където работи опитен персонал и има съответното оборудване.

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00095 sec