Интермитентно накуцване: основните признаци, лечение, лекарства, диагностика

Какво е това интермитентно накуцване

Атеросклероза, осложненный сериозни патологиями на сърцето и кръвоносните съдове, има и още няколко не толкова забележимо изтичане на съпътстващи заболявания. Едно от тях е на интермитентно накуцване, която се развива на фона на основното заболяване и често остава незаслужено обойденной внимание.

Какво е това

Поражението вени, това е неизменен съпровод на атеросклероза и по-силни само при този, страдат вените на долните крайници. За съжаление, болка в краката при ходене, това не са симптомите, с които хората се обръщат към лекар. Така че перемежающая куцота има достатъчно време за непрекъсната прогресия, покриващи всички големи областта на въздействие.

Такова пренебрегване води до това, че пациентите могат да загубят засегнатата крайник вече в първите шест месеца след диагностициране на критична исхемия на интермитентно накуцване. Освен това, два пъти по-често, отколкото при други пациенти с диагноза атеросклероза, при тях се случва инфаркт на миокарда или различни влошаване на патологично състояние на кръвоносните съдове.

Причини

Смята се, че основната причина за интермитентно накуцване, е атеросклеротическое загуба на кръвоносните съдове, обаче, има и други причини:

 • Захарен диабет;
 • Травматични въздействия върху краката;
 • Пренесени вирусни инфекции;
 • Отлагането на токсини в съдовете на краката;
 • Подагра;
 • Лупус еритематозус;
 • Измръзване.

Споменатите по-горе източници на заболявания на ПХ, са около десет на сто от провокиращи фактори от общия брой посещения на медицинската помощ.

Атеросклероза на кръвоносните съдове, както и всички заболявания, свързани с нарушена сърдечно-съдова апаратура, за предпочитане засяга мъжкото тяло. С отслабването на хормонална защита, т.е. до 65 години, повишена възприемчивост към тази патология и при жени, но процентът на тази статистика все още ще бъде около 70:30 в съотношение мъж-жена.

READ  Коронарография съдове на сърцето: какво е това, показания, противопоказания, последиците от цената

Симптоми

Първото нещо, което обръщат внимание на хората, въпреки че това не е началната стъпка на болестта – болка при ходене всеки интензивност. Още по-рано тази основна черта на интермитентно накуцване, вниманието привличат пациенти незначителни явления дискомфорт, като умора на краката, частично изгубване на чувствителност на кожата прасците и глезените, «гъша кожа».

Но сега безпокойство започва да доведе до невъзможност да се мине пеша, без болка, дори и сравнително малки разстояния. Това се дължи на факта, че липсата на артериална кръв се приближава до критичната точка и съдове на краката започват да гладуват.

От известно разстояние, болният може да измине разстоянието от задоволително, въпреки това, ако за настъпването на умора човек не изпадне кратка пауза, умората бързо отстъпва на болката и неравномерно походка (прихрамыванием). В този случай, пациентът трябва да седна, протегна краката си (или с един крак), иначе неприятни усещания промяна на парене болки.

С течение на времето, като гледам с каква скорост ще се развие болестта, на симптомите на интермитентно накуцване усугубятся следните признаци:

 • Може би появата на венозни язви;
 • Температурата на краката ще стане значително по-ниска, спрямо общата телесна температура;
 • Отметится нарастващата бледност на кожата покрива;
 • Пулса на човек в областта на краката, престава прощупываться.

Приблизително на това ниво на поражение на краката, когато пациента ще бъдат открити трофичните язви, може да измине пеша над 150 метра, ще граничить за него с непоносими страдания. На този етап чести паузи и почивка вече не играят никаква роля — болката е под формата на нестихващ.

Диагностика

Диагностика на интермитентно накуцване не отнема много време и рядко се нуждае от потвърждение. Особено, това е ясно вече на тези етапи, когато прощупывание пулса на крак е почти невъзможно, и на външния вид на болния крайник значително се различава от по-здравословна, по свой ум. Всички тези характеристики на интермитентно накуцване говорят сами за себе си.

Понякога, за осъществяване на цялостната картина и да разкрие етап, на която се намира болестта, изисква комплекс от диагностични мерки, включващи в себе си:

 • Измерване на кръвното налягане в областите на глезена и рамото (те трябва да имат еднакво значение);
 • Компютърна томография;
 • Антиографическое проучване;
 • Ядрено-магнитен резонанс;
 • ЕХОГРАФИЯ.

Лечение на интермитентно накуцване, при пълно потвърждение на диагнозата, се извършва основно в рамките на медикаментозна подкрепа, макар и в специални случаи, назначена операция.

Лечение на

Дори операция за възобновяване на нормалното кроводвижения, не изключва прилагането на последващите терапевтични мерки. Лечение накуцване, назначено след рехабилитация, трябва да придружава пациента в продължение на целия си живот.

Терапия на физическа активност:

 • Повечето медикаментозных мерки утеряют значението си, ако не ще имат подкрепа под формата на постоянно, дозиране на физическо напрежение. Най-достъпно средство, при това – ходене пеша. Ходене трябва да е не по-малко от половин час всеки ден, но, ако и това време за намиране на краката си граничи със силна болка, тя се намалява до 10 до 15 минути пеша от историческия център и след това постепенно се увеличава.
 • Много важно в периода на лечение на пълен отказ от тютюнопушенето.

Консервативно лечение:

 • Лечение на медицински препарати за цел да нормализира загубени функции, коригира липиден обмен, уреждане на АДА и да се ускори метаболистические процеси в организма.
 • За нормализиране на липидния спектър от предписваните лекарства групата на статините. Те трябва да се прилагат при лечение на интермитентно накуцване на всеки етап;
 • За контрол на нивото на кръвната захар (ако в миналото няма диабет), трябва да се следи за показанията на глюкометра и да се придържат към принципите на диетата, елиминирайки прости въглехидрати;
 • Ако налягането е нормално над 140/90 мм hg. супена, при липсата на ярко изразени сърдечно-съдови заболявания (диабет, хипертонична болест), а след това се предписва лечение с лекарства, вид на лизиноприла и периндоприла, което пречи на появата на инсулти и инфаркти;
 • За разжижение кръв отговаря на сулодексид, който се препоръчва за интравенозно приложение

Операция

Методика на провеждане на хирургическа интервенция може да бъде;

 • Минимално инвазивна;
 • Ампутация;
 • Байпас на кръвоносните съдове.

Ампутация, като най-фундаменталния метод, се извършва само в случаи на изключителна небрежност състояние. До малоинвазивным способи се отнасят: тромбоэктомия, ендартеректомия, както и ангиопластика. Последната, понякога е сложно въвеждането на стента.

Байпас показва, когато има вероятност да се предпази крака от ампутация несъобразности при използването на други методи. При това, като плъзгащи се използва като собствен съд на пациента, така и гъвкав протеза.

Оперативната намеса, е оправдано тогава, когато на интермитентно накуцване вече не отговаря на препаратному ефектите, а качеството на живот на пациента намалява прогрессирующе.

MAXCACHE: 0.4MB/0.00029 sec