Интермитентно накуцване: причини, симптоми, лечение на синдром на

Интермитентно накуцване (ПХ, перемежающая куцота) – честите и много опасна патология, която, обаче, не винаги се отделя необходимото внимание от страна на лекари. По различни данни, ПХ страда около един и половина милиона руснаци, повече от сто хиляди забелязан диагноза критична исхемия на краката, а броят на института във връзка със заболяването от 40 хиляди души на година.

Основната причина за ПХ смятат атеросклероза, който при повечето пациенти има и друга локализация – сърцето, кръвоносните съдове на мозъка, бъбреците. Като се обръща специално внимание на тези форми на атеросклероза, лекарите често не се концентрират в диагностика и лечение на интермитентно накуцване, което прогресира, което води до тежки увреждания и дори смърт.

Болка в краката при ходене притесняват много, но на лекар с този симптом дума в най-добрия случай половината от пациентите. Междувременно, рискът от инфаркт на миокарда при тях се увеличава до 60%, а вероятността за смърт от патология на сърцето над шест пъти, отколкото при останалите хора, не страдащи от увреждания на кръвоносните съдове на краката.

Синдром на интермитентно накуцване изисква активна медикаментозна и хирургична тактика. При диагностициране на ПХ в процес на критична исхемия в първите шест месеца от момента на нейното установяване на крайник може да се запази само при 40% от пациенти, толкова пациенти ще ампутирани, а останалата една пета от пациентите умират, така че ранното откриване на патология – първостепенната задача на лекарите.

Причините за синдрома на ПХ

Общоприето е, че основните фактори в генезе интермитентно накуцване са:

 1. Атеросклероза на кръвоносните съдове на краката.
 2. Диабетна макро — и микроангиопатия, без свързаното с атеросклероза.
 3. Автоимунно загуба на кръвоносните съдове (заличаване оклузивна болест).

При девет от всеки десет пациенти на интермитентно накуцване е следствие на атеросклеротического поражения на артериите. При това е много вероятно наличието и на други форми на атеросклероза. Диабетическую ангиопатию разглеждат като причина за синдром на ПХ в случай, че тя носи изолиран характер и не са свързани с атеросклероза. В същото време, захарен диабет увеличава вероятността от нарушения на липидния спектър и мастните натрупвания в артериите.

Сред другите причини за заболяване на обозначават оклузивна болест, травма, инфекции и интоксикации, преохлаждането, подагра, въпреки че тези състояния се срещат сред «провокатори» ПХ значително по-рядко.

Патология повече изложени на хора в напреднала възраст, предимно от мъжки пол. Всъщност, атеросклероза и други) от тях също се диагностицира по-често, отколкото при жените. Освен това, мъжете са по-склонни към нарушаване на режим, вредни навици и редки посещения на специалисти.

Основният механизъм, провоцирующим синдром на ПХ, смятат съдовата спазъм. Свиват пропуски и без това повредени артериите не могат да доставят необходимото количество кръв към крайниците, тъкани изпитват гипоксию, усугубляющуюся при засилено натоварване (ходене). Хипоксия действа негативно върху нервните окончания, което води до спазъм на още по-силен.

Характеристики на симптоматиката

Основните признаци на синдром на интермитентно накуцване – болка в краката при ходене. До появата му за проблемите с плавателни съдове казват слабост и бърза умора, чувство на проследяването стъпки пълзи мурашек и намаляване на кожната чувствителност. С течение на времето, недостигът на артериална кръв нараства и напрежението се смени от болка.

Характерно поява на болка тогава, когато пациентът отива на разходка. Променя се походката, болки прихрамывает, принуден да спре и да си почине. За времето на спиране на болката няколко намалява, но в по-тежки стадии дори на почивка не носи облекчение – болката става постоянна. Обикновено заболяването е едностранен характер, но е възможно да е победен и веднага двата крака.

По-малко влошаване на сърдечни заболявания се появяват и други признаци на интермитентно накуцване:

 • Понижаване на температурата на кожата, побледнение и цианоза;
 • Трофичните промени във формата на язви;
 • Изчезване на пулса на артериите на краката.

В процес на критична исхемия на долните крайници дефицит на артериална кръв са толкова силни, че болните започват да празнуват не само болки, но и трофичните промени – язви. Да пътуват на разстояние, на 150-200 метра, за тях си е истински проблем, тъй като болката е доста интензивен, а за спиране и почивка вече не помагат.

В зависимост от причината за синдрома на ПХ отделят две форми на патология:

 1. Периферическую.
 2. Спинальную.

Периферическую ПХ се свързва с атеросклероза, эндартериитом, диабет. Той е придружен от утомлением и дискомфорта в краката, които се сменят болка. Крайник избледнява, става студена, изчезва пулсът на артериите. В тежка фаза се появяват трофичните язви.

Спинальная форма се развива при тежки случаи на малки съдове, кровоснабжающих сивото вещество на гръбначния мозък. Тя е типична за някои хронични заболявания (миелит, сифилис) и може да им бъде ранен симптом.

Видео: куцота и причините в различни възраст, програма «Живеят здравословно»

Диагностика и лечение

За правилното поставяне на диагноза интермитентно накуцване обикновено е достатъчно преглед и разговор с болния. Характерни признаци на патология веднага наталкивают лекаря на мисълта за облитерации на артериите на краката.

За потвърждение на своите предположения специалист ще се проведе на прощупывание на пулса и преглед на крайниците, както и редица инструментални изследвания:

 • Определяне на налягане на глезена и рамото (при норма от същия);
 • Ангиографию;
 • КОМПЮТЪРНА ТОМОГРАФИЯ, ЯДРЕНО-МАГНИТЕН РЕЗОНАНС;
 • Ултразвуково изследване с допплерографией.

Лечение на интермитентно накуцване се осъществява в две посоки: лекарствена подкрепа и хирургична помощ. Консервативното лечение е показано всички, без изключение, пациенти, независимо от етапа, на разпространението на заболяването, степента на увреждане на кръвоносните съдове, и той се назначава от живота.

Ако на пациента е извършена операция за корекция на притока на кръв, това не означава, че консервативното лечение вече не е необходимо, то трябва да продължи. Живеят изолирано и терапевтична помощ при интермитентно хромоте е приемливо само в случай, че операцията по някаква причина е невъзможна.

Цели на лечението при ПХ са признати за подобряване на качеството на живот на пациентите и намаляване на риска от развитие на тежки сърдечно-съдови усложнения като инфаркт на миокарда, мозъчен инсулт. Консервативната терапия включва не само определянето на лекарствени средства, но отстраняване на рисковите фактори на заболяването, на първо място – пушенето.

Паралелно с отказ от тютюнопушенето, всички, без изключение, на болните се назначава физическо натоварване под формата на дозиран пеша. При привидната простота и достъпност, този начин на лечение показва висока ефективност дори и при тежки степени на нарушение на артериалното кръвоснабдяване на краката.

Ходенето спомага за развитието на мускулите, подобряване на кръвообращението и състоянието на съдовите стени. Тя се назначава не по-малко от три пъти на седмица с продължителност занимания до 45 минути. Пациентът ходи, докато болката допустим, и само при постигането на максимална болезненост я спират.

При назначаването на дозиран пеша пациента трябва да запастить търпение и надежда за подобрение. Минимална продължителност на такова лечение – 12 седмици, подобрение настъпва до края на първия месец занимания, а максимален положителен ефект продължава три и повече месеца. Важно е не само на внимание от страна на лекаря, но и самото желание на пациента да се бори с болестта, при спазване на всички дестинация и чрез промяна на начина си на живот.

Консервативното лечение

Посоката на медикаментозна терапия:

 1. Предупреждение усложнения, свързани с тромбозами и тромбоэмболиями (инфаркт, инсулт);
 2. Корекция на липидния спектър и нивото на глюкоза в кръвта;
 3. Нормализиране на кръвното налягане;
 4. Подобряване на трофики и обмяната на веществата в увредените тъкани.

Нормализира липидния спектър е възможно с помощта на лекарства от групата на статините (симвастатин, ловастатин и др). Те са показани всички болни ПХ, но заслужава да се отбележи, че степента на поражение на артериите не винаги е пропорционална на нарушения на липидния метаболизъм.

Произвеждан при атеросклероза и други обменни нарушения гликированный хемоглобин в немалка степен допринася за увреждане на ендотелните съдове, така че поддържането на нормално ниво на кръвната захар е изключително важен компонент от лечението. При липса на диабет, е достатъчно да се контролира показатели на глюкоза, а при диабет е необходима терапия гиполипидемическими средства и инсулин до постигане на нормогликемии.

Тъй като пациенти с патология на въглехидрати метаболизъм много податливи на нарушения на микроциркулацията, а след това те трябва внимателно да следи състоянието на кожата на долната половина на краката, при спазване на хигиенни процедури и двигателен режим.

Не по-малко важен компонент на лечение се счита и нормализиране на кръвното налягане. Ако освен ПХ няма придружаващи заболявания, налягането не трябва да надхвърля 140/90 мм hg. супена В случай на наличието на хипертония, исхемия на сърцето, диабет, хронична сърдечна или бъбречна недостатъчност се препоръчва максимално налягане – 130/80 mm hg. супена

За корекция на кръвното налягане показва лекарства от групата на ангиотензин-превръща ензим (лизиноприл, периндоприл). Доказано е, че тези средства не само се борят с хипертония, но и значително намаляват риска от сърдечни бедствия и свързаните с нея инфаркти и инсулти.

За подобряване на реологических параметри на кръвта показва антиагреганты. Най-популярни – препарати на базата на ацетилсалицилова киселина (тромбо Asse, аспирин кардио). Антикоагуланти за поглъщане на пациенти с ПХ не са назначени, тъй като при него има висок риск от сърдечно-съдови усложнения.

С цел корекция на метаболитните нарушения в тъканите се използва работата в дневна доза от 1200 мг. Лекарство подобрява микроциркулацията и реологию на кръвта, разширява кръвоносните съдове, както става в резултат на увеличение на дистанция, която пациента може да отнеме до появата на болка.

Подобрява притока на кръв, намалява вискозитета на кръвта, нормализира състоянието на ендотел лекарство сулодексид. По-рано той назначался само при критична исхемия на тъканите, но към днешна дата го препоръчва и при ПХ. Показано е, че когато се приема през устата и внутривенном въвеждането на разстоянието, което пациентът отива до появата на болка, се увеличава почти два пъти.

Функцията на ендотелните в състояние да инхибитори на ангиотензин-превръща ензим (периндоприл), бета-административните (небиволол), блокери на рецепторите на ангиотензин II (лозартан). Като се има предвид наличието на много пациенти с хипертония и сърдечна патология, те са още по-уместни и не са противопоказани при пациенти с нарушения на ПХ.

Нови и перспективни методи, които се намирали в процес на клинично изпитване, признати от използването на генно-терапевтични лекарства и стимулиране образуването на азотен оксид с помощта на неговите предшественици. Проучвания дават своите плодове: в Русия вече е регистриран към прилагането на генно-терапевтичен препарат неоваскулген, ефективност и безопасност, които вече са се доказали. Прилагането на неоваскулгена води до увеличаване на разстоянието безболевой пеша през година и половина пъти.

Ако прекарате хирургично лечение невъзможно, а след това на схема на лечение е задължително да бъдат включени препарати на базата на простагландини (берапрост, илопрост) и простациклинов, които допринасят за намаляване на болката, регенерира венозни язви и дори позволи на отлодить за известно време ампутирани крака.

Операция

Хирургично лечение – радикален начин, но не отменяющий изисква прием на лекарствата. Обема на операцията зависи от стадия на заболяването и степента на нарушение на притока на кръв. В тежки случаи, когато исхемия достигне критично ниво, се развиват язви и гангрена, се извършва ампутация.

Малоинвазивными се считат за ангиопластика с стентированием, тромбэктомия, ендартеректомия. Ангиопластика се състои във въвеждането в съд на бутилката, който е изгорял и увеличава клирънса. Често операцията се допълва от инсталирането на стента. При ендартеректомия се отстранява част от вътрешната обвивка на артериите в мястото, където най-изразени атеросклеротический процес.

При невъзможност за провеждане на оперативно лечение, но перспектива за запазване на крайник показва шунтирующие операция, когато се създава заобикаляне на притока на кръв с помощта на изкуствени протези или собствени съдове.

Синдром на интермитентно накуцване – нелечимо патология, но поддающаяся медикаментозному ефекти, което позволява да се забави прогресията на съдово увреждане. Ранна диагностика и извършване на пациента на всички препоръки дават възможност за запазване на крайниците и затова, дори ако лекарят сам не попита за болка при ходене, трябва да го информира за този знак серьезнейшего заболявания.

Видео: интермитентно накуцване в програмата за здраве

READ  Дефицит на цинк в организма на човека: причини, симптоми при деца, жени, мъже, напълване

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00088 sec