Иридоциклит: причини, симптоми, лечение, прогноза

Иридоциклит (преден увеит) – очна патология, причинени от възпаление на основни участъци на съдовата обвивка на окото. Благодарение на тясно анатомо-физиологичен взаимодействие радужки и цилиарното тяло, тяхната обща инервация и кровоснабжению възпалителни промени бързо се разпространява с една функционална единица в друга.

Терминът «иридоциклит» условно могат да се разделят на две медицински понятия: ирит — възпаление на радужки и циклит — възпалително поражение реснитчатого на тялото. Тези самостоятелни нозологические форма много рядко се развиват отделно една от друга. Бактериално възпаление придружено с отделяне в кръвта на биологично активни вещества — серотонин и хистамин, което води до нарушаване на кръвообращението и разрушаването на стените на кръвоносните съдове на очите. При липса на правилна и навременна терапия иридоциклит може да завърши с нарушение на зрителния анализатор и пълна загуба на зрението.

Ревматични заболявания и грип — патология, които допринасят за развитието на иридоциклита. При лица, страдащи от ревматическими заболявания или които са били подложени на грип, възпалителен процес в окото се появява в 40% от случаите. Иридоциклит може да се дължи на различни причини. Като цяло заболяването се поддава добре на лечение, въпреки наличната склонност към рецидивам.

Най-често патология се развива при пациенти на възраст 20-40 години. Може би развитието на иридоциклита при деца и възрастни хора.

Класификация

Иридоциклит класифицират по веригата на 4 вида:

 • Остър и подострый иридоциклит имат общи отличителни черти: внезапно начало и ярко изразена клиника.
 • Хронична форма е вялотекущее време без изразени клинични признаци и е проява на херпес или туберкулезной инфекция.
 • Рецидивирующий иридоциклит се характеризира с по-тежки течение, честата смяна на обостряне и ремисия, а също и изразени симптоматикой.

Заболяване по произход е:

 1. Экзогенным, възникващи под въздействието на фактори на околната среда,
 2. Ендогенен, възникващи в резултат на соматични заболявания.

Според этиологической класификация съществуват следните форми на заболяването:

 • инфекциозни болести,
 • алергична,
 • посттравматическая,
 • метаболическая,
 • идиопатическая.

Отделно отделят токсико-алергичен иридоциклит, развиващ се предимно при деца на възраст 4-12 години.

Етиологията и патогенезата

Причините иридоциклита доста многообразен. Към тях се отнасят:

 1. Травма на зрителния анализатор — проникващи наранявания, натъртвания, чужди тела, последиците от хирургично лечение,
 2. Възпаление на роговицата или склерата,
 3. Вирусна инфекция — гриппозная, коревая, герпетическая, цитомегаловирусная,
 4. Патогенни и условно-патогенни бактерии — стафилококи, стрептококи, бацил на Кох, гонококки, бледа трепонема, хламидии, токсоплазмы,
 5. Патогенни гъбички — кандида, actinomyces,
 6. Различни helminthiasis и паразитозы,
 7. УНГ — отиты, синузит, тонзиллиты,
 8. Зъбни заболявания — кариес, стоматит, основните кисти,
 9. Автоимунни заболявания — ревматоиден артрит, склеродермия, саркоидоз, спондилоартроз,
 10. Алергии към храни, лекарства,
 11. Эндокринопатии — захарен диабет, гиперфункция на щитовидната жлеза.
READ  Анализ на кръвта на IFA: имуносорбентен анализ, при бременност, подготовка, оценка, като се явя на

Въпреки това разнообразие етиологични фактори на заболяването, е непосредствена причина за иридоциклита е инфекция. Под влиянието на външни и вътрешни этиопатогенетических фактори е нарушен гематоофтальмический бариера, което допринася за осаждению имунни комплекси в увеальном тракт очите. Клетките на съдовата обвивка притежават повишена чувствителност към антигени и ЦИК, които проникват в очите на инфекциозни огнища. В кръвта се образуват комплекси антиген-антитяло, се развива иммунологическое възпаление на съдовата мрежа на окото и го повреди медиаторами възпаление. В тъканите на окото се появяват явления иммуноцитолиза, се развиват иммунопатологические реакция, васкулопатии, дисферментоз, дисциркуляторные процеси, рубцовые и дистрофические промени. В резултат на подобни явления става отечная и удебелена радужка. На пациента се появява клиника иридоциклита.

Причинители на тази патология:

 • дефицит в имунната,
 • нервно-психично изтощение, стрес,
 • интензивна физическа активност,
 • небалансирано хранене.

Патогенетические връзки на основните морфологични форми на иридоциклита:

 • Фибринозно-пластична форма се характеризира с наличието на фибринозного ексудат в предната камера на окото с частична организация и се проявява опасни симптоми. Усложнение на тази форма е необратимо заращение ученик и слепота.
 • Гнойная форма се развива няколко дни след травматично увреждане на очите или е усложнение гнойной ангина, фурункулеза, абсцес. Заболяването е тежко време. В предната камера на окото се натрупва гной. Процесът се разраства бързо и се развива картината панувеита и эндофтальмита.
 • Хеморагична форма е следствие от увреждане на съдовите стени на вируси и различна група от кървава течност в предната камера на окото.
 • Разход на иридоциклит се характеризира с появата на роговицата бели преципитатов и пигментации, синехиями, признаци очагового хориоретинита.

Процедурата

До симптоми на остро възпаление са:

 1. Зачервяване на очите

 2. Болезнени усещания, увеличаваща се през нощта и при допир с очен ябълка,
 3. Страх от светлина,
 4. Обилно слезоотделение,
 5. Влошаване на зрението,
 6. «Мъгла» и «кожух» пред очите.

При пациенти с оток и руж клепачите, видимостта на предмети става мъгляво, в областта на виска възниква пулсираща и клаустрофобия главоболие. Те се оплакват от висока чувствителност на очите към светлина и трудности с отваряне на засегнатото око. Воспаленная радужка променя цвета си, става мътна, яснота на неговата цифра е значително намалена.

Гнойная форма се различава от образуването на гипопиона на дъното на предната камера на окото, който е представител на една сиво-желтоватую ивица. Лещата става мътна, променя реакцията на зеницата на светлина. В задната част на роговицата се отлагат сиво-бели преципитаты, които с течение на времето рассасываются, образуват пигментни разточва на буци. При экссудативном иридоциклите често се образуват сраствания — синехии, които стават причина за необратимо миоза. Такива пациенти рискуват да останат слепи, поради пълно заращения ученик. Остър иридоциклит винаги е придружен от колебанията на вътреочното налягане.

Хроничен иридоциклит очите се проявява подобни симптоми, но са по-малко изразени и лошо извън лечение. Хронично възпаление, което води до атрофическим промени в окото. Радиално излизащи съдове переполняются кръв, стават прави и дълги. Това води до свиване на зеницата и ограничаване на неговите движения.

Поставяне на диагноза

Диагностика на иридоциклита започва с выслушивания оплаквания на пациента и събиране в медицинската история на живота и болестта, визуална проверка на орган на оглед и палпация. За потвърждение или опровержение на предполагаемата диагноза на всички пациенти трябва да преминат на цялостно проучване, включващо лабораторную диагностика и допълнителни инструментални методи. Някои болни изисква консултации от лекари свързани с тях специалности.

Методи на изследване, които позволяват да се постави правилната диагноза:

 • Определяне на зрителна острота, на маси, състоящ се от букви, цифри и специални знаци. Обикновено острота намалена поради подпухналостта на роговицата и събирания на ексудат в предната камера.
 • Биомикроскопия позволява да се определят различни увреждания на очните структури.
 • Определяне на пречупване и цветовосприятия.
 • Тонометрия, периметрия, эхометрия, офталмоскопия.
 • Луминесцентна ангиография — диагностичен метод, който позволява да се визуализира малки съдове на фундуса, както и да се оцени състоянието на притока на кръв в ретината. Обследуемому венозно се инжектира разлика материал, а след това направи серия от снимки на ретинопатия на специална камера.
 • Радиография на белите дробове и синусите — спомагателен метод, прилаган за изключване на хронични процеси: пневмония, синузит, этмоидита, фронтита.

Лаборатория за диагностика е да се направи общеклинических изследвания на кръвта и урината, коагулограммы, опити за ревматизъм и алергени. В кръвта и слъзните течност определят суроватъчни имуноглобулини M, I, G.

Лечение на

Лечение на иридоциклита цялостно. Тя е насочена към премахване на етиологични фактори, намаляване на възпалителните симптоми, предупреждение спаечного процес, стимулиране на имунитета, подобряване на трофики и притока на кръв към тъканите, укрепване на очните мускули, нормализиране на вътреочното налягане. Пациенти госпитализируют в офталмологично отделение, където се провеждат антисептическую, противомикробную и противовоспалительную терапия, която премахва клиничните прояви на болестта, позволява да водят пълноценен живот и завинаги да забравят за сегашните болест.

Консервативното лечение се състои в прилагането на лекарства, произведени в различни лекарствени форми — под формата на перорални лекарства, инжекции, капки за очи:

 1. Мидриатиков — «Мидримакс», «Цикломед», «Ирифрин»;
 2. Нестероидни противовъзпалителни средства — «Индоколлир», «Диклоф», «Индометацин», «Метиндол»;
 3. Кортикостероиди — «Дексаметазон», «Максидекс»;
 4. Антисептици — «Мирамистин», «Окомистин», «Сульфацил-натриев»;
 5. Антибиотици — «Тобрекс», «Флоксал», «Офтаквикс», «Гентамицин»;
 6. На антивирусни капки — «Окоферон», «Офтальмоферон».

Болни се предписва за перорално приложение на следните групи лекарства:

 • Облекчаващо средство — «Цетрин», «Зодак», «Зиртек», «Диазолин»;
 • Глюкокортикостероиды — «Преднизолон» и «Хидрокортизон»;
 • Антибиотици с широк спектър — «Цифтазидим», «Азитромицин», «Цефазолин»;
 • Мултивитамини и минерални комплекси;
 • Иммуностимуляторы — «Имунорикс», «Ликопид», «Полиоксидоний»;
 • Протеолитические ензими — «Трипсинът», «Коллализин», «Лидаза»;
 • Аналгетици за облекчаване на болката — «Кетонал», «Нурофен», «Диклофенак».

Инжекция «Гентамицина», «Дипроспана», «Дексаметазона», «Дексона» в парабульбарное, параорбитальное и субконъюнктивальное пространство имат максимален лечебен ефект.

Мускулно се инжектират «Диклофенак» и «Фуросемид» за намаляване на симптомите на възпаление, венозно — колоиден и кристаллоидные разтвори, «Реосорбилакт», «Гемодез», разтвор на глюкоза за борба с интоксикация.

При разрешение на възпаление прекарват экстракорпоральную дезинтоксикацию — плазмаферез, гемосорбцию.

Народни средства за защита, използвани за лечение на иридоциклита:

 1. Лимонов сок се изсипва нарязания на ситно чесън, настояват, се разрежда с преварена вода и приемайте сместа вътре.
 2. Отвара от кора от трепетлика настояват и приемат ежедневно.
 3. Слънчеви бани със затворени очи или топъл компрес помогне да се справят с тази патология.
 4. Алое вера Сок се смесва с отвара от жълт кантарион, пчелен мед и бяло вино, приемат полученото лекарство всеки ден в продължение на един месец.

Прогнозата на острата форма на заболяването обикновено благоприятно. Дълго и упорито лечение на иридоциклита позволява да се постигне пълно възстановяване.

Хронично рамките на патология често води до развитие на сериозни усложнения.

При появата на първите симптоми на иридоциклита трябва незабавно да се обърнете към офтальмологу, за да се избегнат усложнения и по-нататъшно прогресиране на заболяването.

Профилактика

Превантивни мерки и препоръки на експерти, които позволяват да се предпазим от иридоциклита:

 • Своевременно да се справят с наличните патологиями,
 • Санировать хронични инфекциозни огнища,
 • Засилване на имунната система,
 • Закаляться,
 • Правилно се хранят,
 • Да се откаже от прием на алкохол и пушенето на цигари,
 • Утвърди от грип,
 • Не переохлаждаться, да се избягват въздушни течения,
 • Достъп до офтальмологу при първите признаци на възпаление на очите.

Иридоциклит — тежкото заболяване, с което не може да се шегува. Не трябва да се ангажира да самолечение и вземете лекарства себе си. Само навременното обръщане към лекар ще помогне да се избегнат усложнения и слепота. За домашно лечение, ще бъдат ефективни само след консултация със специалист.

Видео: възпаление на съдовата обвивка на очите (иридоциклит — преден увеит)

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00134 sec