Исхемичен мозъчен инсулт, инфаркт на мозъка: симптоми, лечение, последствията

Подобно заболяване е известно на всички, защото е много разпространена и, за разлика от други, понякога толкова сложна и трудно выговариваемой медицинска терминология, исхемичен мозъчен инсулт сам за себе си казва. Той се нарича още инфарктом на мозъка, но при хора, далеч от медицината, инфаркт е свързана със сърцето, така че това състояние на мозъка, обикновено се нарича удар, който, оказва се, също има своите разновидности, но това е за специалисти…

За хората, просто се интересуват от този въпрос, може би ще бъде интересно да разберете какво се случва, хеморагичен инсулт, който се нарича кървене в мозъка, и исхемичен. За втория и ще бъдат обсъдени в тази статия.

Няколко думи за исхемия на мозъка

Инфаркт на мозъка се случва обикновено при хора над 60 години, които в миналото-нещо, което не е особено страдат от артериална хипертония, налягането имат или нормално или леко повишено, но не толкова, че болестта не вярвали.

Преживял инфаркт на мозъка, понякога напълно се възстановяват, тъй като прогноза при ишемическом инсульте, като цяло, щастлив и зависи от локализацията и обема на зоната на поражение. Ако огнището е малък и не са засегнати жизнено важни центрове, а след това на негово място се образува малка киста. По-късно тя може да не се упражнява, така че хората след някои видове инсулт живеят дълго и пълноценно.

Обаче при други болни последици от мозъчен инсулт остават за цял живот под формата на нарушения на речта, параличей и други неврологични симптоми. Ако, разбира се, след тежък инфаркт на мозъка на човек оцелява.

Защо настъпва исхемия на мозъка?

Исхемия на мозъка настъпва, защото тромб или эмбол блокираха пътя кровотоку. Освен това, значително увеличава риска от нарушения в мозъчното кръвообращение атеросклеротический процес.

Както се досещате, че хората, перенесшие в миналото транзиторные исхемични атаки (ТИА), преходящие нарушения на мозъчното кръвообращение (ПНМК) и които имат в наличност артериалната гипертензию ще бъдат засегнати от това заболяване по-често.

До ишемическому инсулт може да доведе и редица хронични заболявания, включително сърцето и кръвоносните съдове, които включват:

 1. Вродени пороци на сърцето и кръвоносните съдове;
 2. Висок вискозитет на кръвта;
 3. Забавен притока на кръв;
 4. Активен ревматический ендокардит с увреждания на клапите в лявата половина на сърцето (образуването на кръвни съсиреци в митральном или аортальном клапа е причината тромбоэмболии на мозъчните съдове);
 5. Извършване на дефибрилация, която често се придружава от отделяне тромботических маси;
 6. Изкуствени водачи на ритъма и пейсмейкъри;
 7. Исхемична болест на сърцето;
 8. Сърдечна недостатъчност с намалена артериална и венозна налягане;
 9. Расслаивающая аневризма на аортата;
 10. Инфаркт на миокарда, сателити, която може да бъде развитието на съсирва в кухината на лявата камера при намесата эндокарда в болестния процес, което ще бъде източник на тромбоэмболии лумена на мозъчните съдове;
 11. Мерцательная аритмия;
 12. Нарушение на липидния метаболизъм чрез увеличаване на липопротеините с ниска плътност и триглицеридите;
 13. Захарен диабет и затлъстяване, които, като правило, са рискови фактори за целия спектър на сърдечно-съдови заболявания;
 14. «Малък» исхемичен мозъчен инсулт в миналото;
 15. На възраст над 60 години;
 16. Злоупотребата с алкохол и пушенето;
 17. Пу;
 18. Прием на орални контрацептиви;
 19. Мигрена;
 20. Гематологические заболявания (коагулопатии, парапротеинемии).

Изброените патологични състояния са рисковите фактори, които допринасят за появата на причините за мозъчен инсулт, където основните може да се счита следното:

 • Тромбоза;
 • Артериална емболия;
 • Атеросклеротични лезии позвоночной, базилярной, както и клонове на вътрешната каротидна артерия.

Видео: възникването на инсулт

Когато може да се предположи, исхемичен инсулт?

Друг път болните се чувстват приближаването на страховитата болест, тъй като някои видове инфаркти в мозъка са агенти на:

 1. Виене на свят до покафеняване в очите;
 2. Периодично изтръпване на някой крайник или просто слабост в ръката, на крака или на цялата страна;
 3. Преходно нарушение на речта.

Често се появяват агенти на вечер (сутрин) или в ранните часове на деня. В случай эмболического инфаркт, напротив, вестителите не, и той възниква внезапно, обикновено в деня след физическо напрежение или вълнение.

Има съмнения за остра съдова патология ще общемозговые на симптомите на исхемичен инсулт, което може да се представи по следния начин и те, естествено, ще зависи от зоната на поражение и тежестта на състоянието:

 • Често се случва загуба на съзнание и понякога с краткотрайни спазми;
 • Главоболие, болки в очите и, особено при движение на очните ябълки;
 • Оглушенность и дезориентация в пространството;
 • Гадене и повръщане.

И това може да се случи дори на улицата, макар и у дома. Естествено, често е трудно да се определи, че това е точно признаците на мозъчен инсулт, особено, ако човек, намиращ се в съседство, с подобно състояние никога не се намира. Но такава атака може да се случи и в очите на медработника, който, като правило, се опита да говори с пациента и да се определи силата на двете си ръце. В такъв случай могат да выявиться симптоми само доказване на хориоидеята поражение на мозъка:

 • Нарушение на речта;
 • Слабост в ръка и/или крак;
 • Перекошенное на едната страна на лицето.

Разбира се, не всички от изброените признаци трябва да знае един обикновен човек, така че най-верен решение ще извикване на спешна медицинска помощ. Между другото, лекар на линейна бригада също едва ли ще може да се определи характера на инсулт, което е по силите само на невролог специализирана линейка. Но в края на краищата, това не винаги е възможно.

READ  Хидроцефалия, мозъчни: при възрастни, новородени, деца, симптоми, диагностика, лечение, прогноза, профилактика

Инсулт място и време, не избира, така че задачата бригада — създаване на условия за нормализиране на жизнените функции дишане и кръвообращение, борба с оток на мозъка, негативно облекчение нарушения, представляващи заплаха за живота на пациента. При това задължително се взема предвид, че на пациента трябва да щадить на максимум, в такива моменти всички трябва да правим с повишено внимание: и лежеше на носилка, и флип. От пациент в такива случаи малко зависи, всичко пада на хора, които са били в близост.

В болница пациентът ще бъде назначен или компютърна и магнитно-резонансната томография, която и ще определи по-нататъшния ход на лечението в зависимост от характера на инсулт.

Видео: първа помощ при инсульте

Някои варианти на клиничните прояви на

Симптомите на исхемичен инсулт зависи от естеството на съдово басейна зоната на увреждане. При това трябва да се вземе предвид, че поради факта, че нервните снопове перекрещивается в мозъка, парези и парализи ще повлияе на другата страна на огнището.

Нарушения на речта (афазия), присъстват не винаги, а само в случаите на поражение на това полукълбо, където се намира реч център. Например, афазия при дясна ръка се развива при тежки случаи на лявото полукълбо, тъй като там те са центърът на речта. Болни при това губи способността си да се възпроизвеждат своите мисли на глас (моторна афазия, която се среща по-често), но може да общува с помощта на жестове и изражения на лицето. При записана устна реч, в случай на сензорни афазии болни забравяме думи, и затова не разбират казаното.

При ишемическом инсульте дясното полукълбо, естествено, пострадали ще се окаже в лявата страна на тялото, но признаци на инсулт на лицето ще се вижда в дясно:

 1. Изопачени лице към унищожение;
 2. Сглаженность носогубного триъгълник вдясно;
 3. Парези или парализи на ляво, горната и долната част на крайниците;
 4. Дясната бузата » «парусит» (от думата — платно);
 5. Отклонение на езика наляво.

Много разнообразна симптоматика исхемични инсулти в вертебробазилярном сосудистом басейна, където са най-честите начални симптоми са:

 • Виене на свят, усиливающееся при движение и запрокидывании главата;
 • Разстройство на статични и координация;
 • Визуални и глазодвигательные нарушения;
 • Афазия тип дизартрии (трудно е да служиш отделни букви);
 • Трудности при поглъщане на храна (дисфагия);
 • Дрезгавост в гласа, тих говор (дисфония);
 • Парези, парализи и нарушена чувствителност на противоположната на огнището исхемия страна.

Появата на подобни симптоми може да посочи за развитието на стволового исхемичен инсулт – състояние е изключително опасно, с когото, ако и да живеят, а след това с увреждания. Това се дължи на факта, че в стволовом отдел на главния мозък се намира голямо количество функционално важни нервни центрове. В случаите, когато тромбообразование, започнал в гръбначните артерии, се издига по-горе, има опасност от запушване на основната (базилярной) артерия, която доставя кръв важни центрове на мозъчния ствол, по-специално, сосудодвигательный и дишане. Това състояние се характеризира с:

 1. Бързото развитие на тетраплегии (парализа и на горните, и на долните крайници);
 2. Загубата на съзнание;
 3. Нарушение на дишането тип Чейн-Стоукс (периодично дишане);
 4. Разстройство на функциите на тазовите органи;
 5. Спад на сърдечната дейност с изразен цианозом лице.

Както се досещате, че състоянието е критично, с които човек, като цяло, не оцелява.

Исхемичен инсулт в малкия мозък, на първо място се отразява на координацията на движенията и се проявява той:

 • Остро главоболие и виене на свят;
 • Гадене и повръщане;
 • Нестабилността при ходене с тенденция към спад в посока на огнището исхемия;
 • Несогласованностью движения;
 • Непроизвольным бързо движение на очните ябълки (нистагъм).

В тежки случаи е възможно потискане на съзнанието и развитие на кома след мозъчен инсулт в тази зона. Присоединившийся подуване на малкия мозък в такава ситуация неминуемо ще доведе до сдавлению на ствола на мозъка, което също ще бъде от решаващо значение за състоянието на пациента. Между другото, кома е в следствие на мозъчен оток и може да се развие при всяка локализация огнище. Разбира се, вероятността от такива събития, по-масивни поражения, например, при огромна ишемическом инсульте, когато огнището се простира едва ли не на всички полукълбо.

Усложнения на исхемичен инсулт

При болни с масивна участия мозъчни усложнения, мозъчен инсулт могат да бъдат достатъчно сериозни и засада още от първите дни, когато той дори не могат една лъжица да държат, а друг път и не разбира, защо изобщо е необходимо. Между другото, храна, след инсулт трябва да започне не по-късно от два дни от началото на заболяването. Ако пациентът е в съзнание, той може да яде сам, но под контрола на медперсонала.

В диетата на такъв човек всички трябва да бъдат строго балансирана: белтъчини, мазнини и въглехидрати. На пациента положени от маса №10, приготвена на пара, който изключва и тлъсти, пържени и солени. Освен това, той трябва да се консумират не по-малко от два литра вода на ден. Ако пациентът не може да се хранят самостоятелно, поради факта, че той не е в съзнание или той е затруднено акта на преглъщане, го хранят със специални смеси чрез сонда.

READ  Телеангиэктазия: причини, лечение, начини за отстраняване

Но да се върнем до усложнения, където е най-опасно за живота, се счита за оток на мозъка, защото именно той е основният виновник за летального резултат в първата седмица на заболяването. Освен това, подуване на мозъка, наред с други усложнения се срещат значително по-често.

Страхотен резултат на хоризонтално положение на болния човек е застойна пневмония, т.е. възпаление на белите дробове, се появи вследствие на лоша вентилация на белите дробове през втората половина на първия месец от заболяването.

Доста сериозни усложнения остър период от исхемичен инсулт, са тромбоэмболия белодробната артерия (ТЭЛА) и остра сърдечна недостатъчност, които могат да възникнат на 2-4 седмица след заболяването.

Много зъл враг на тежки инсулти са рани от залежаване, които възникват, не е това, че в час — в рамките на няколко минути. Заслужава си човек малко да се излежавате на мокри леглото, на гънката кърпи или, дай Боже, случайно завалившейся под него стисна трохи, кожата веднага се появява едно малко червено петънце. Ако не го забележите и бързо не се вземат мерки, то бързо започва да расплываться и се превръща в незаживающую раната. И затова такива хора трябва да лежи само върху чиста и суха леглото, им трябва периодично да се сменят, удобно оформите и смазване на камфорным спирт.

Болните с тежки форми на исхемични инсулти са много уязвими, във всички отношения, защото за кратко време, след инсулт целия организъм се включат в болестния процес.

Лечението на инфаркт на мозъка

Както и в случай на диагностициране и оказване на първа помощ, лечението зависи от локализацията на огнището, обема и състоянието на болния съответно за това. Лечение при тежки случаи на дясната страна, точно по същия начин, както при поражение от лявата. Това се казва така, защото някои болни, а по-скоро техните роднини, смятат, че това е от съществено значение. Да, парализа на дясната страна, основно, съчетано с нарушение на речта, а парализованная лявата страна съсед на камарата «добре!». Но за афазии при ишемическом инсульте цитирано по-горе, тя до тактиката на лечение, въпреки това, връзката няма да има.

Лекарства за лечение на мозъчен инсулт са насочени към базисное и специфично лечение.

Базисное включва дейности, осигуряващи поддържането на жизнено важните функции и предотвратяване на соматични заболявания, а именно:

 1. Нормализиране на външната дихателната функция;
 2. Поддържа дейността на сърдечно-съдовата система с корекция на кръвното налягане;
 3. Регуляцию хомеостаза (водно-електролитния баланс, киселинно-основното равновесие, нивата на глюкозата);
 4. Поддържа температурата на тялото на пациента, която не трябва да надвишава 37,5 градуса;
 5. Намаляване на оток на мозъка;
 6. Симптоматично лечение в зависимост от клиничните прояви;
 7. Профилактика на пневмония, уроинфекций, язви, тромбози на долните крайници и ТЭЛА (тромбоэмболия белодробната артерия), фрактури на крайниците и пептических язви на стомаха и на червата.

При наличието на пациента за атеросклеротични промени в резултат на нарушаване на липидния обмен с първите дни на пребиваване в болницата, му се назначава лечение статин, което продължи той след изписването.

Към определени медикаменти за лечение на мозъчен инсулт са фибринолитические средства, тромболизис, антиагреганты и антикоагуланти. Се прилагат те, с цел да се възстанови притока на кръв в зоната на поражението, но трябва да се има в предвид, че не всичко е толкова просто.

Въпросът за ефективността на антикоагуланти остава спорен, освен това, че тяхното използване изисква постоянен контрол на показателите на кръвосъсирването система, така и някои усложнения заплашва.

Антиагреганты под формата на обикновена ацетилсалицилова киселина (аспирин), остават основно лечебно средство, което се назначава на пациента след исхемичен инсулт и проблеми не се произнася, а напротив, помага.

Тромболитическая терапия при ишемическом инсульте доста ограничени във времето и има редица противопоказания. Интравенозна тромболизис (въведение рекомбинантен тъкан активатор на плазминоген) е възможно само в първите 3 часа след инсулт. Внутриартериальное въвеждането на рекомбинантна про-урокиназы или урокиназы удължава срока на до 6 часа. Освен това, тромболизис може да се осъществи само в специализирани клиники неврологичен профил, които на всяка улица не са разположени, така че не е достъпна за всички. Въпреки това, притока на кръв в зоната на поражение възстановява чудесно, особено внутриартериальный с едновременното аспирацией тромба.

Корекция на вискозитета на кръвта и подобряване на микроциркулацията, в основата, се постига с прилагането на полиглюкина или реополиглюкина.

Окуражаващи случаи на инфаркт на мозъка си за разлика от кръвоизлив

«Малък» исхемичен мозъчен инсулт се отнася до сърдечни инфаркти в мозъка лека степен, не се проявява с тежки увреждания и се провежда обикновено в продължение на три седмици. Обаче, на пациента, имащо в миналото такъв удар, за предпочитане е много добре да се чудя какво трябва да се промени в живота си, за да се избегне по-страшни събития.

Що се отнася до микроинсульта, тогава най-вероятно става въпрос за транзиторных исхемични атаки или преходни нарушения на мозъчното кръвообращение. Процедурата също ще бъде важна за тези състояния, т.е. да се прояви с главоболие, гадене, повръщане, виене на свят, оглушенностью и дезориентацией. За щастие, сам по себе си този удар не е фатален, ако зад него не последва повторно вече НЕ микроинсульт.

READ  Глиоз мозъчни огнища на съдово генезиса и други

Като в миналото това ли е «малък», това ли микроинсульт, профилактика на исхемичен инсулт трябва да се обърне особено внимание, защото организмът вече е подал сигнал за неблагополучии. Здравословен начин на живот, стабилизиране на кръвното налягане, ако има място хипертония, регулиране на липидната обмяна при атеросклероза и прилагането на средства от народната медицина ще ви помогнат в това важно начинание.

Разлика исхемичен инсулт от хеморагичен, главно се състои в причините и поражения на мозъка. Кървенето може да се случи при разпадането на съда при хора, страдащи от артериална хипертония и атеросклероза, с аневризму на мозъчните съдове и на други патологиях, водещи до нарушаване на целостта на съдовата стена. Хеморагичен инсулт се отличава с висока смъртност (около 80%) и бързо развитие на събитията на прехода в кома. Освен това, лечението на исхемичен инсулт коренно се различава от лечение на кръвоизливи в мозъка.

Място инсулт в МКБ-10

По МКБ-10 инфаркт мозък се кодира в раздел I 63 с добавянето на точки и цифри след нея, за да уточните вида инсулт. Освен това, при кодиране на тези заболявания, се добавя буква «А» или «В» (lat.), която показва:

 • А) Инфаркт на мозъка на фона на артериална хипертония;
 • В) Инфаркт на мозъка, без артериална хипертония.

Последиците от инфаркт на мозъка

Добре, ако е гнездо на исхемичен инсулт малък, жизнено важни центрове не са били засегнати, пациентът е в съзнание, може поне частично себе си обслужва, контролира естествените си нужди на организма и никакво усложнение не е станало. След това той благополучно се е на лечение в стационар и выписывается вкъщи под наблюдението на невролог по място на пребиваване за възстановяване след мозъчен инсулт. Той спазва предписано режим, прави гимнастика, разработва парализованные крайници и се възстановява.

За пълно възстановяване може да се очаква само от тези, които е имал място на «малки» или лакунарный (тромбоза на малките съдове) исхемичен инсулт. Останалата част предстои усилена работа за разработване на ръцете и краката, иначе крайници атрофируются.

Желанието за победа над болестта, разбира се, дава своите плодове, но последиците от исхемичен инсулт при много остават до края на живота си. Някои от тези пациенти срещаме в магазина или на улицата, далеч от дома, те си отиват не са изложени на риск, но за разходки се опитват да излязат. Техните лесно да се намери: те неторопливы в движението, като правило, те подвязана ръка, и крак на една и съща страна, те като че ли се дърпа, прилепени пръсти на земята. Това се дължи на нарушения на двигателната функция на крайниците и загуба на тях чувствителност.

За съжаление, такива последици, като интелектуално-мнестические нарушения се срещат при пациенти по-често. Това е, казано на медицински език, а по-просто — нарушение на памет, мислене, намаляване на критика. И изгубена става назад да се върне не е много бързам.

Видео: последици от инсулт и кръвоснабдяване на мозъка

Народна медицина

Разбира се, и самите болни и техните роднини, които все пак се опитват да не седнете, седнете, определени лекарства се приемат, масаж правят, се обръщат към познати за съвет. В такива случаи, като правило, всички препоръчват за лечение на исхемичен инсулт на народни средства за защита, което обикновено е насочена към намаляване на кръвното налягане, почистване на кръвоносните съдове от холестериновых плаки и възстановяване на движението на някой парализиран крайник.

С желанието за по-бързо възстановяване на засегнатите крайници се приготвят мехлем от растително масло с дафинов лист, олио масло с дафинов лист и хвойна са иглолистни дървета, баня и настойка от божур вътре.

Добре е в такива случаи отиват тинктура от мед и цитрусови плодове, мед и сок от лук и, разбира се, известният чесночная тинктура. И това е правилно, в периода на рехабилитация народна медицина — най-добрият помощник.

И още за прогнозата

Прогноза при ишемическом инсульте, както беше казано по-горе, все още е доста добър, особено като се има предвид, че всички събития се случваха в централната нервна система. Опасни периоди са: първата седмица, където по-често умират от оток на мозъка и по-рядко от сърдечно-съдовата патология, втората половина на първия месец, където пневмония, ТЭЛА и остра сърдечна недостатъчност може да се прекъсне живота на човек. По този начин, за първия месец, след инсулт умира 20-25% от пациентите. А останалите получават шанс…

Половината, т.е., 50% от пациентите имат 5-годишна преживяемост, а 25% живеят 10 години, но ако си представим, че този удар не е «млад», това е доста прилична.

Видео: ток-шоу за инсульте с Константин Зеленским

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.43MB/0.00130 sec