Исхемична болест на сърцето (ИБС): симптоми, лечение, причини

Исхемична болест на сърцето (ИБС) се превърна в сериозен социален проблем, защото голяма част от населението на планетата има едни или други я прояви. Бързият ритъм на живот на мегаполиса, психо-емоционалното напрежение, употреба на голямо количество мазнини с храната допринасят за появата на заболяването и затова не е чудно, че жителите на развитите страни по-податливи на този проблем.

IBS представлява заболяване, свързано с промяна на стената на артериалните съдове на сърцето холестериновыми табели, което в крайна сметка води до нарушаване на равновесието между нуждите на сърдечния мускул, необходими за обмен на вещества и възможностите им за доставка до сърдечни артерии. Заболяването може да протече макар и отчаяна, макар хронично, има множество клинични форми, които се различават симптоматикой и перспектива.

Въпреки появата на различни съвременни методи за лечение на ИБС продължават да заемат водеща позиция по брой на смъртни случаи в света. Често исхемия на сърцето е съчетана с така наречената коронарна болест на мозъка, която възниква при атеросклеротическом поражение на кръвоносните съдове, осигуряващи неговата кръв. Достатъчно често се среща исхемичен инсулт, иначе казано, инфаркт на мозъка – пряко следствие от церебрална атеросклероза на кръвоносните съдове. По този начин, общата причина за тези сериозни болести обуславят и честата им сочетаемость в един и същи пациент.

Основната причина за заболяване на коронарните съдове

За това, че сърцето може своевременно да доставят кръв във всички органи и тъкани, то трябва да има здрави то миокарда, защото там се случват много биохимични преобразувания, необходими за извършване на такава важна функция. То миокарда е снабден съдове, наречени коронарными, които му се доставят от «храна» и въздух. Различни въздействия, неблагоприятни за коронарните съдове, може да доведе до тяхната неплатежоспособност, което ще доведе до нарушаване на движение на кръвта и храненето на сърдечния мускул.

Причини за коронарна болест на сърцето съвременната медицина е проучил достатъчно добре. С увеличаване на възрастта, под влияние на въздействието на външната среда, начин на живот, особеностите на хранене, както и при наличие на наследствено предразположение, се случва поражението на коронарните артерии, атеросклероза. С други думи казано, по стените на артериите се случва отлагането на белтъчини-мазнини комплекси, с течение на времето превращающихся в атеросклеротическую бляшку, която и суживает лумена на съда, се нарушава нормалния приток на кръв към миокарду. Така че непосредствената причина за развитие на исхемия на миокарда – атеросклероза.

Видео: ИБС и атеросклероза

Когато ние рискуваме?

Рисковите фактори – това са условия, които създават риск от развитие на заболяването, допринасят за появата му и прогрессированию. Основните фактори, приводящими към развитие на исхемия на сърцето може да се счита, както следва:

 • Повишаване на нивата на холестерола (гиперхолистеринемия), както и промяна на съотношението на различни фракции на липопротеини;
 • Нарушение на хранене (злоупотребата с мазна храна, излишната консумация на легкоусвояемых въглехидрати);
 • Пу, ниска физическа активност, нежелание да спортува;
 • Наличието на вредни навици, като тютюнопушене, алкохолизъм;
 • Съпътстващи заболявания, свързани с нарушение на обмяната на веществата (затлъстяване, диабет, намалена функция на щитовидната жлеза);
 • Артериална хипертония;
 • Възрастова и полова фактор (известно е, че ИБС, по-често при възрастните хора, а също и при мъжете по-често, отколкото при жените);
 • Характеристики на емоционална състояние (чести стрес, умора, емоционално пренапрежение).

Както се вижда, повечето от горните фактори е достатъчно банальны. По същия начин те влияят на настъпването на исхемия на миокарда? Хиперхолестеролемия, нарушение на храненето и обмяната на веществата представляват предпоставки образование атеросклеротични промени в артериите на сърцето. При пациенти, които имат артериалната гипертензию, на фона на колебанията на налягането се случва спазъм на кръвоносните съдове, при което се уврежда тяхната вътрешна обвивка, а също така се развива хипертрофия (увеличение) на лявата камера на сърцето. Венечным артерии трудно е да се осигури достатъчно приток на кръв към по-голяма маса на миокарда, особено, ако те са стеснени от натрупани табели.

Известно е, че само един пушенето може да увеличи риска от смърт вследствие на съдови заболявания повече от половината. Това се дължи на развитието на пушачите артериална хипертония, увеличаване на сърдечната честота, повишаване на съсирването на кръвта, а също и увеличаване на атеросклероза в стените на кръвоносните съдове.

Рискови фактори са също психоэмоциональный стрес. Някои особености на личността, която е постоянното чувство на безпокойство или гняв, които лесно могат да предизвикат агресия срещу околните, а също и чести конфликти, липсата на разбиране и подкрепа в семейството, неизбежно водят до повишен артериальному налягане, повишената честота на сърдечната честота и като следствие на нарастващите нужди на миокарда от кислород.

Видео: възникване и за исхемия

Всичко ли зависи от нас?

Съществуват така наречените немодифицируемые рискови фактори, т.е. тези, на които ние по никакъв начин да повлияе не можем. Към тях се отнасят наследственост (наличието на различни форми на ИБС при баща си, от майка си и други кръвни роднини), напреднала възраст и пол. При жени с различни форми на ИБС се наблюдава по-рядко и в по-късна възраст, което обясняват вид на действието на женските полови хормони, естрогени, възпрепятства развитието на атеросклероза.

При новородени, малки деца и юноши, почти не се наблюдава признак на исхемия на миокарда, особено, причинени от атеросклероза. В ранна възраст исхемични промени в сърцето могат да възникнат в резултат на спазъм на коронарните съдове или малформации. Исхемия при новородени и изобщо по-често се отнася за мозъка и тя е свързана с нарушения на протичане на бременността или раждането период.

Едва ли всеки от нас може да се похвали с отлично здраве, постоянното спазване на хранителен режим и редовните занимания със спорт. Големи натоварвания в работата, стрес, постоянно бързат, невъзможност да се хранят сбалансированно и редовно – чести спътници на нашия ежедневен ритъм на живот.

Смята се, че жителите на мегаполиса по-склонни към развитие на сърдечно-съдови заболявания, включително и ИБС, което е свързано с високо ниво на стрес, постоянно переутомлением и недостатък на физическа активност. Въпреки това, хубаво би било поне веднъж в седмицата да присъстват на басейн или фитнес, но в края на краищата, повечето от нас ще намери маса извинения да не го правим! Някой няма време, някой е прекалено уморен, така и мека мебел с телевизор да тарелочкой домашно вкусна храна в почивен ден помаха с невероятна сила.

READ  Главно миокарден дистрофия: причини, симптоми, при децата, лечение, видове и етапи на

Много от тях не придава съществено значение на начина на живот, така че лекарите поликлиники е необходимо своевременно да се идентифицират рисковите фактори при пациенти, изложени на риск, за да споделят информация относно възможните последици от прехранване, затлъстяване, малоподвижного начин на живот, тютюнопушене. Пациентът трябва ясно изход, до който може да доведе до пренебрегване на коронарните съдове, така че както се казва: предупреден – значи въоръжен!

Видове и форми на исхемична болест на сърцето

В момента са известни много видове исхемична болест на сърцето. Класификация на ИБС, предложен през 1979 г. работна група на експерти от СЗО, все още остава актуална и се използва от множество лекари. Тя се основава на разпределяне на самостоятелни форми на заболяването, които имат характерни, специфични прояви, определен прогноза и изискват специално вид лечение. С течение на времето и появата на модерните начини за диагностика, са подробно проучени и други форми на ИБС, което е отразено в други, по-нови класификации.

В момента има следните клинични форми на ИБС, които са представени:

 1. Внезапно коронарна смърт (начална спирка на сърцето);
 2. Стенокардия (тук се отделят като му форми като ангина напрежение и спонтанен ангина пекторис);
 3. Инфарктом на миокарда (първичен, повторен, мелкоочаговый, крупноочаговый);
 4. Постинфарктным кардиосклерозом;
 5. Недостатъчност на кръвообращението;
 6. Нарушение на сърдечния ритъм;
 7. Безболевой ишемией на миокарда;
 8. Микроваскулярной (дистална) ИБС
 9. Нови ишемическими синдромами («stun» миокарда и др)

За статистическо отчитане на честотата на коронарна болест на сърцето се използва Международната класификация на болестите, Х ревизия, с която е добре позната на всеки лекар. Освен това, трябва да се спомене, че заболяване може да протече в остра форма, например, инфаркт на миокарда, внезапна коронарната смърт. Хронична исхемична болест на сърцето е представена такива форми като кардиосклероз, стабилна ангина пекторис, хронична сърдечна недостатъчност.

Прояви на исхемия на миокарда

Симптоми на исхемия на сърцето са разнообразни и се определят от тази клинична форма, която те придружава. Много известни такива признаци на исхемия, като болка в гръдния кош, отдающая в лявата си ръка или на рамо, тежест или чувство на компресия зад гръдната кост, бърза умора и появата на недостиг на въздух, дори при незначително физическо натоварване. В случай на поява на подобни оплаквания, както и при наличието на рискови фактори при човека, тя трябва да бъде детайлно да попитам за характеристиките на болка регионална синдром, да разбера, че се чувства болен, какви условия са в състояние да провокират пристъп. Обикновено пациентите са добре информирани за заболяването си и да е достатъчно ясно описание на причините, честотата на поява на пристъпи, интензивността на болезнени усещания, тяхната продължителност и характер в зависимост от физическото натоварване или прием на определени медикаменти.

Внезапна коронарна (сърдечна) е смъртта – смъртта на болния често в присъствието на свидетели, предстоящата внезапно, незабавно или в срок от шест часа от момента на възникване на сърдечен удар. Тя се проявява със загуба на съзнание, спиране на дишането и сърдечната дейност, разширение на зениците. Това състояние изисква спешни терапевтични мерки, и по-рано те ще оказвате квалифицирани специалисти, толкова по-голяма вероятност да се спаси животът на пациента. Въпреки това, дори и при провеждането на навременни реанимационных дейности, честотата на летальных резултати при тази форма на ИБС достига до 80%. Тази форма на исхемия може да се наблюдава и при млади хора, че най-често се дължи на внезапен спазъм на коронарните артерии.

Ангина и нейните видове

Ангина – това е може би едно от най-честите прояви на исхемия на миокарда. Възниква, като правило, на фона на атеросклеротического поражение на сърдечните съдове, но в генезе му важна роля играе склонност съдове за спазму и повишаване на агрегационных свойства на тромбоцитите, което води до образуването на кръвни съсиреци и запушване на тях лумена на артериите. Дори и при незначителни физически натоварвания засегнатите съдове не е в състояние да осигури нормален приток на кръв към миокарду, в резултат на нарушен го обмяната на веществата, а това се проявява характерните болевыми усещания. Симптоми на коронарна болест на сърцето при това ще бъдат такива:

 • Приступообразная силна болка зад гръдната кост, отдающая в лявата ръка и лявото рамо, а понякога – в гърба, раменете или дори в областта на корема;
 • Нарушаването на ритъма на сърцето (учестен или, напротив, урежение сърдечната честота, поява на экстрасистол);
 • Промяна показатели на кръвното налягане (по-често подобряването му);
 • Появата на диспнея, безпокойство, бледности кожата покрива.

В зависимост от причините за възникване, отделят различни варианти на потока от ангина. Това може да бъде стенокардия на напрежението, което настъпва на фона на физическа или емоционално натоварване. Обикновено при прием на нитроглицерина или в състояние на покой болката си отива.

Спонтанното ангина – тази форма на исхемия на сърцето, която е придружена от появата на болезнени усещания, без видима причина, при липса на физическо или емоционално напрежение.

Нестабилна ангина пекторис – това е форма на прогресията на коронарна болест на сърцето, когато се случва на засилената интензивност болка на пристъпи, тяхната честота, при това значително увеличава риска от развитие на остър инфаркт на миокарда и смърт. Болен при него започва да се консумират по-голямо количество таблетки нитроглицерина, което е свидетелство за влошаване на състоянието му и утяжелении течението на болестта. Тази форма се нуждае от специално внимание и спешно лечение.

Повече за всички видове стенокардия и нейното лечение, прочетете за връзка.

Инфаркт на миокарда, какво означава това понятие?

Инфаркт на миокарда (ИМ) е една от най-опасните форми на ИБС, при която е настъпила некроза (омертвение) на сърдечния мускул в резултат на внезапно прекратяване на снабдяване на сърцето с кръв. Инфаркт е по-често при мъжете, отколкото при жените, и тази разлика е по-изразена в млада и зряла възраст. Такава разлика може да се дължи на следните причини:

 1. По-късно развитие на атеросклероза при жените, което е свързано с хормонален статус (след настъпването на менопаузата тази разлика започва да намалява постепенно и до 70 години окончателно изчезва);
 2. Голяма разпространението на вредни навици сред мъжкото население (тютюнопушене, алкохолизъм).
 3. Рискови фактори за инфаркт на миокарда същите, че и описани по-горе за всички форми на ИБС, но в този случай, освен стесняване на лумена на кръвоносните съдове, понякога на значително време, обикновено, се случва още и тромбоза.
READ  Като разширяване на кръвоносните съдове на главния мозък в домашни условия

 

В различни източници с развитието на инфаркт на миокарда отделят така наречената патоморфологическую триада, която изглежда по следния начин:

Наличието на атеросклеротични плаки и увеличаване на размера си с течение на времето могат да доведат до разрушаване си и да влезе на съдържанието на повърхност на съдовата стена. Увреждане на плаки могат да допринесат за тютюнопушенето, повишаване на кръвното налягане, интензивни физически упражнения.

Увреждане на ендотелните (вътрешния слой на артериите) при скъсване на плака причинява засилват съсирването на кръвта, «залепване» на тромбоцитите към мястото на увреждане, което неизбежно води до тромбозу. По данни на различни автори, встречаемость тромбоза при инфаркт на миокарда достига 90%. В началото на тромб изпълва бляшку, а след това и на целия лумена на съда, при това напълно прекъснато движението на кръвта в мястото на съсирва.

Спазъм на коронарните артерии се случва в момента и в мястото на образуване на тромба. Той може да се случи и в целия венечной артерия. Коронароспазм води до пълно стесняване на лумена на съда и окончателното спиране на движението на кръвта по него, което води до развитие на некроза на сърдечния мускул.

Освен тези причини, в патогенезата на инфаркт на миокарда важна роля играят и други, които са свързани:

 • С нарушение от страна на кръвосъсирването и противосвертывающей системи;
 • Недостатъчно развитие на «отклонения» пътища на кръвообращението (коллатеральных съдове),
 • С имунологични и метаболическими нарушения в мястото на увреждане на сърдечния мускул.

Как да разпознаем инфаркт?

Какви симптоми и проявления е инфаркт на миокарда? Как да не пропуснете този страхотен форма на ИБС, толкова често, което причинява смъртта на хора?

Често ИМ застает на пациентите в най-различни места – у дома, на работа, в обществения транспорт. Важно е навреме да разкрие тази форма на ИБС, за да веднага да започнете лечение.

Клиника инфаркт е добре познат и описан. Обикновено болните се оплакват от остра, «кинжальную», загрудинную болка, която не спира при приемането на нитроглицерина, промяна на положението на тялото или задържане на дишането. Болковият пристъп може да продължи до няколко часа, при това се появява безпокойство, чувство за страх от смъртта, изпотяване, синюшность кожата покрива.

При най-простия проучване бързо откривани нарушения в ритъма на сърцето, промени в кръвното налягане (понижава в резултат на нарушение от помпена функция на сърцето). Срещат се случаи, когато некроза на сърдечния мускул придружени с промени от страна на стомашно-чревния тракт (гадене, повръщане, подуване на корема), а също и така наречените «безболевая» исхемия на миокарда. В тези случаи диагнозата може да бъде трудно и изисква прилагането на допълнителни методи за изследване.

Обаче при своевременно начатом лечението става възможно да се спаси животът на пациента. В този случай на мястото на огнища на некроза на сърдечния мускул да се появи огнище плътна съединителна тъкан – шкембе (огнището постинфарктного кардиосклероза).

Видео: как работи сърцето, инфаркт на миокарда

Последици и усложнения ИБС

Постинфарктный кардиосклероз

Постинфарктный кардиосклероз е една от форми на исхемична болест на сърцето. Белегът в сърцето си позволява да живее на пациента все още не една година след инфаркт на миокарда. Въпреки това, с течение на времето, в резултат на нарушение на съкратителната функция, свързана с наличието на белег, така или иначе започват да се появяват признаци на сърдечна недостатъчност – още една форма на ИБС.

Хронична недостатъчност на сърцето

Хронична недостатъчност на сърцето е придружено от появата на отоци, диспнея, понижена толерантност към физически натоварвания, както и появата на необратими промени във вътрешните органи, което може да стане причина за смъртта на пациента.

Остра сърдечна недостатъчност

Остра сърдечна недостатъчност може да се развие при всички варианти на ИБС, обаче, най-често тя се среща при остър инфаркт на миокарда. Така, той може да се появи нарушение на лявата камера на сърцето, след това на пациента ще бъдат признаци на подуване на белите дробове – диспнея, цианоза, появата на розови пенести храчки при кашлица.

Кардиогенный шок

Друга проява на остра недостатъчност на кръвообращението – кардиогенный шок. Той е придружено от спад на кръвното налягане и силно нарушение на кръвоснабдяването на различни органи. Състоянието на пациенти при това тежко, съзнанието може да липсват, пулсът е едва доловим или не, се определя, дишането става повърхностно. Във вътрешните органи, в резултат на липса на притока на кръв се развиват дистрофические промени, се появяват огнища на некроза, което води до остра бъбречна, чернодробна недостатъчност, подуване на белите дробове, нарушения на функцията на централната нервна система. Тези състояния изискват приемането на незабавни мерки, защото директно представляват смъртоносна опасност.

Аритмия

Нарушения на сърдечния ритъм доста често срещани сред пациентите със сърдечна патология, често те се придружават и по-горе изброени форми на ИБС. Аритмии могат, тъй като не оказват съществено влияние върху хода и прогнозата на заболяването, така и значително да влоши състоянието на болния и дори да представлява заплаха за живота. Сред аритмии най-често се срещат синусова тахикардия и брадикардия (учестен и урежение честотата на съкращенията на сърцето), екстрасистоли (появата на извънредни съкращения), нарушения на проводимостта на импулсите в миокарду – така наречените блокада.

Начини за диагностика на исхемична болест на сърцето

В днешно време съществуват множество съвременни и разнообразни начини за откриване на нарушения на коронарното кръвоснабдяване и исхемия на сърцето. Това обаче не трябва да се пренебрегва и най-прости и достъпни, като:

 1. Задълбочен и подробен расспрос на пациента, събиране и анализ на поставени от жалбите, тяхното организиране, изясняване на семейството в медицинската история;
 2. Проверка (откриване на наличие на оток, промени в цвета на кожата покрива);
 3. Стетоскопа (выслушивание на сърцето, с помощта на стетоскопа);
 4. Извършване на различни опити с физически упражнения, при които се случва постоянен контрол на дейността на сърцето (велоэргометрия).

Тези прости техники, в повечето случаи позволяват достатъчно точно да се определи характера на заболяването и да се определи по-нататъшния план за изследване и лечение на пациента.

READ  Либидото drive - капсули за действие: истински препоръки, цена

Инструментални методи за научни изследвания, помагат за по-точно определяне на формата на ИБС, тежестта на протичане и прогноза. Най-често се използват:

 • электрокардиографию – много информативен начин за диагностициране на различни варианти на исхемия на миокарда, тъй като промените на ЕКГ при различни състояния проучен и описан достатъчно добре. ЕКГ може също да се комбинират с дозиран физически упражнения.
 • биохимичен анализ на кръв (разкриване на нарушения на липидния метаболизъм, появата на признаци на възпаление, както и на специфични ензими, характеризиращи наличието на некротического процес в миокарда).
 • коронарографию, която ви позволява чрез въвеждане на контрастни вещества се определят местонахождението и разпространението на лезии на коронарните артерии, степента на тяхното стесняване на холестериновой бляшкой. Този метод също позволява да се разграничат ИБС от други заболявания, когато диагностика с помощта на други методи за трудно или невъзможно;
 • эхокардиографию (откриване на нарушения на движение на отделните парцели на миокарда);
 • радиоизотопни методи за диагностика.

Към днешна дата электрокардиография изглежда доста достъпен, бърз и, заедно с това, много информативен метод за изследване. Така, достатъчно автентично с помощта на ЕКГ може да разкрие крупноочаговый инфаркт на миокарда (намаляване на клипса R, появата и задълбочаването на клипса Q, вдигане на ST сегмент, като характерна форма на дъга). Депресията на ST сегмент, появата на негативни зъб Т или липсата на някаква промяна в кардиограмме ще се прояви субэндокардиальная исхемия при ангина. Трябва да се отбележи, че сега дори линейни екипи на спешна помощ, оборудвани с апарати за ЕКГ, да не говорим за специализирани.

Методи за лечение на различни форми на исхемия на миокарда

В днешно време има много различни начини за лечение на исхемична болест на сърцето, които ни позволяват не само да удължи живота на болния, но и значително да подобри неговото качество. Това могат да бъдат консервативни (прилагане на медикаменти, лечебна физкултура) и хирургични методи (дейности, подмладяващи проходимостта на коронарните съдове).

Правилно хранене

Важна роля в лечението на ИБС и рехабилитация на болния играе нормализиране на режима, преодоляването на съществуващите рискови фактори. Задължително трябва да се обясни на пациента, че, например, пушенето е в състояние да сведе до минимум всички усилия на лекарите. Така, че е важно да се нормализира храненето: изключване на алкохол, пържени и мазни храни, храни, богати на въглехидрати, освен това при наличието на затлъстяване, трябва да се балансира количеството и консумацията на храна.

Диета при исхемична болест трябва да бъдат насочени към намаляване на консумацията на животински мазнини, увеличаване на дела на фибри, растителни масла, храна (зеленчуци, плодове, риба, морски дарове). Въпреки факта, че такива пациенти е противопоказано значителни физически натоварвания, правилно и умерено лечебна физкултура помагат да се адаптират засегнатия то миокарда към функционалните възможности на кръвоносните съдове, го кровоснабжающих. Много полезни туризъм, дозированные физически упражнения под контрола на специалист.

Лекарствена терапия

Медикаментозно лечение на различни форми на ИБС се свежда до предназначението на така наречените антиангинальных лекарства, способни да отстранят или да предупреждава пристъпи на стенокардия. За такива лекарства включват:

 • Нитрати (например нитроглицерин) – той е собственост на разширяване на коронарните артерии и бързо подобряване на доставката на кръв към миокарду. Прилага се при пристъп на стенокардия, остра болка при инфаркт на миокарда, развитието на оток на белия дроб;
 • Лекарства от групата на бета-адреноблокаторов (метопролол, атенолол) – урежают сърдечната честота при тахикардия, се намалява нуждата на сърдечния мускул от кислород, за да показват антиагрегантное действие. Се прилага при ангина, хронична сърдечна недостатъчност;

 • Лекарства от групата на антагонисти на калций (верапамил, нифедипин) – с изключение на антиангинального, притежава хипотензивни действие, подобряване на преносимостта на физически натоварвания;
 • Тромболитическая и антиагрегантная терапия – особено важно при инфаркт на миокарда за най-бързо разтваря тромба и възстановяване на проходимостта на засегнатия съд, както и за профилактика на тромбози при хронични форми на ИБС. Прилага хепарин, стрептокиназа, лекарства ацетилсалицилова киселина (аспирин кардио, кардиомагнил).

При всички остри форми на ИБС е необходима бърза и квалифицирана помощ с прилагането на ефективни болкоуспокояващи лекарства, тромболитиков, може да се наложи въвеждането на плазмозамещающих лекарства (при развитието на кардиогенного шок) или извършване на дефибрилация.

Операция

Хирургично лечение на исхемия на сърцето се свежда до:

 1. възстановяване на проходимостта на коронарните артерии (стентирование, когато на мястото на поражението на съда, атеросклероза се въвежда трубочка, която предотвратява по-нататъшно стесняване на своята лумена);
 2. или до създаването на «workaround» кръвоснабдяване (аорто-коронарна байпас хирургия, маммарно-коронарна байпас хирургия).

При настъпването на клиничната смърт е много важно навреме да се започне реанимационные дейности. При влошаване на състоянието на болния, появата на изразена диспнея, нарушения на ритъма на сърцето вече е късно да избяга в клиниката! Тези случаи изискват повикване «спешното», тъй като може да се наложи быстрейшая хоспитализация на пациента.

Видео: лекция на специалист за лечение на исхемия

След изписване от болница

Лечение на народни средства за защита може да бъде ефективно само в съчетание с традиционните методи. Най-често срещано приложение на различни билки и разноски, като лайка, билката дяволска, настойка от листа на бреза и други Такива настойки и фиточаи са в състояние да оказват диуретично, успокояващо действие, подобрява кръвообращението в различни органи. Като се има предвид тежестта на проявите, с висок риск от смъртоносен изход е недопустимо прилагането на чисто неконвенционални средства за въздействие, така че се търсят всякакви средства, които могат да бъдат порекомендованы хора невежи, е крайно нежелателно. Всяко прилагането на нови лекарства или народни средства трябва да се преговаря с лекуващия лекар.

Освен това, когато най-лошото вече е зад нас, за да се предотврати повторение, пациентът трябва да приеме за даденост определяне на лекарства за корекция на липидния състав на кръвната плазма. Чудесно ще се разрежда медикаментозно лечение физиотерапевтическими процедури, посещение на терапевт и получаването на санаторно-курортно лечение.

Видео: исхемична болест на сърцето в програма «Живо страхотно!»

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.44MB/0.00132 sec