Исхемична болест на сърцето: причини, симптоми, лечение, народни средства за защита, последици

Какво е исхемична болест на сърцето

В днешния свят, поради гиподинамии, постоянен стрес и загуба на захранване хората все по-често страдат от заболявания на кръвоносната система. Водещо място сред тези заболявания отнема исхемична болест на сърцето.

Много от пациентите не знаят от първа ръка, че това е исхемична болест на сърцето. Това е болест, която се появява в резултат на влошаване на кръвоснабдяването на сърдечния мускул коронарными артериями. Основната причина за това е сърдечен заболявания е атеросклерозата на кръвоносните съдове, захранващи сърцето. Толкова е стойността на спазъм и тромбоза.

Причини

Основната причина за коронарната болест на сърцето се счита за атеросклероза на кръвоносните съдове, захранващи сърцето. При наличието на атеросклероза, от съществено значение в патогенезата на ИБС имат не само самите холестериновые плаки, но и тромбы, произведени от тях, и спазъм на коронарните артерии. Точно в тях е възможно възпаление (коронарит), включително и специфично (при сифилисе), аномалии в развитието, емболия, удебеляване на фиброзного слой седмица (при коронарном синдрома Х).

Всички тези причини водят до разминаване между съдържанието на кръв от кръвоносни съдове, захранващи сърцето и нуждите на миокардиоцитов в кислород. Поради това в сърцето възникват исхемични и некротические промени.

Предрасполагающие фактори

Фактори, които допринасят за развитието на коронарна болест на сърцето е точно същата, както при появата на атеросклеротични плаки, тъй като именно те са основната причина за заболяването:

 • Мъжки пол – доказано е, че мъжете страдат от атеросклероза, по-често, отколкото жените.
 • Напреднала възраст – обикновено това заболяване се среща при хора над 50 години, но в последно време ИБС няколко «помолодела».
 • Хипертония – хипертония повреждат стените на кръвоносните съдове, което улеснява образуването на тях плаки, освен това, при хипертония значително увеличава натоварването на сърдечния мускул, поради което се увеличава нейната потребност от кислород.
 • Захарен диабет – при тази болест е нарушен въглехидрати и мастната обмяна, са повредени кръвоносните съдове, включително и захранващите сърцето.
 • Затлъстяване и заседнал начин на живот – при затлъстяване и нарушен метаболизма на мазнините, и сърцето трябва да изпълнява много по-голяма работа за кръвоснабдяването на всички тъкани.
 • Неправилно хранене – подобряване на употребата на животински мазнини води до увеличаването в кръвта на количеството на холестерола и липопротеините с ниска плътност, от които се състоят от атеросклеротични плаки.
 • Вредни навици – никотинът и алкохолът нарушава обменните процеси и допринасят за спазму на коронарните артерии.
 • Генетично предразположение към заболяването.

Класификация

Основните форми на исхемична болест на сърцето – ангина пекторис, инфаркт и постинфарктный кардиосклероз. В отделна разновидност на отделят толкова внезапно, коронарную смърт. Тези видове исхемия от своя страна се делят на различни видове.

Ангина се разделят на стабилна и нестабилна.

Стабилна ангина на сърцето се разделя на 4 функционален клас:

 • Редки пристъпи при високи натоварвания. Тъй като към момента на разглеждане от пациента-често няма никакви отклонения в кардиограмме, диагноза от този клас често се основава на резултатите от велоэргометрии.
 • Пристъпи на сърцето се появяват при нормални натоварвания, като например ходенето по равна повърхност с нормална скорост повече от 300 метра. Изкачване на стълби повече от една педя. Пеша нагоре. Възможно е влошаване на състоянието при лошо време.
 • Вече незначителни натоварвания, като ходене на малки разстояния и изкачване на един етаж, може да предизвика ангина.
 • Ангина пекторис при всякакви маломальских натоварвания и ангина покой.
READ  Заличаване оклузивна болест на долните крайници: симптоми, лечение, профилактика

До нестабилна стенокардия са:

 • за първи път възникнала;
 • напредва;
 • ангина Принцметала (нощни вазоспастические пристъпи);
 • в началото постинфарктная.

Инфаркти са класифицирани от увреждане на мускулната стена на:

 • трансмуральные;
 • субэпикардиальные;
 • субэндокардиальные;
 • интрамуральные.

На етапа на течението на:

 • острейший;
 • остър;
 • подострый;
 • етап на белези

Точно отделят инфаркти без направления Q и Q-инфаркти на миокарда. Има типични и нетипични форми на протичане на тази болест.

Внезапна коронарната смъртта обикновено настъпва в резултат на фатални аритмии (фибрилляция и трептене камерна, желудочковая тахикардия без пулс) или дължащи се на асистолии (спиране на сърцето), възникнали поради лезии на коронарните артерии и исхемия на сърцето.

Симптоми

Симптоми на коронарна болест на сърцето до голяма степен зависят от това, в каква форма протича дадено заболяване.

Основният симптом и признак при всички варианти се счита за болка зад гръдната кост сжимающего или давящего характер. При ангина той е по-дълъг и интенсивна, отколкото при инфаркт (до 20 минути), се отстранява при използване на нитрати.

При сердечном инфаркт болковият синдром не се отстранява с нитрати, продължава дълго. Също така при исхемия на сърцето могат да се появят аритмия, слабост, расте недостиг на въздух. Тялото по време на атаките става бледа, появява се студена пот, може да выявляться акроцианоз на кожата.

При сердечном инфаркт могат да се появят усложнения като сърдечна астма, оток на белите дробове, кардиогенный шок, аритмия. Няколко месеца след инфаркт може да се постинфарктный синдром Дресслера се изразява в перекардите, плеврите и пневмоните. Той е свързан с автоимунни процеси. В по-късен период, могат да се появят аневризми, сърдечна недостатъчност, выражающаяся в задух, отоци, слабост.

При внезапна коронарна смърт човек може да се оплакват от болки в сърцето, след което той рязко губи съзнание, пулсът на човек на каротидните артерии и дишането при това не се определя.

Диагностика

Диагностика на исхемична болест на сърцето зависи от това, какъв вид заболяване страда болния и включва:

 • физикальное изследване;
 • электрокардиографию (ЕКГ на сърцето);
 • сцинтиграфию;
 • коронарографию;
 • эхокардиографию;
 • проба с физическо усилие;
 • маркери за некроза на миокарда;
 • Ядрено-магнитен резонанс на сърцето.

В обем на диагностични дейности също може да включва измерване на нивото на глюкоза в кръвта, пульсоксиметрия, общ анализ на кръвта, рентгенова снимка на органи на гръдната кухина и на други изследвания.

При физикальных проучвания выслушивают оплаквания на пациента, събиране на анамнеза:

 • ще се научат как отдавна на пациента са се появили симптомите на ИБС;
 • при какъв физическо натоварване болка възниква, какви лекарства тя купируются;
 • какво лечение пациентът получава постоянно;
 • има ли диабет;
 • били ли са някога на инфаркти;
 • прекарват аускультацию на сърцето и белите дробове, се определят границите на сърдечна тъпота.

Электрокардиографическими признаци на стенокардия може да бъде наличието на отрицателно или много високо зъб Т изместване на ST сегмент. При ишемическом инфаркт празнува элевация (възстановяване) на сегмента ST депресия в противоположни проводници, може да имат патологична зубец Q. Толкова аритмии могат да се появят и на блокада.

Сцинтиграфия. Този метод се базира на изследване на сърцето с помощта на изотопи (натрий-24, технеций-99 и др.). Те се натрупват или невредим, или в ишемизированной тъкан на сърцето и позволяват да се види, кои участъци от миокарда, страдащи от ИБС.

При коронарографии, в съдове, които подхранват сърдечния мускул се въвеждат специални контрастни вещества, които позволяват да се види в какъв вид на коронарна артерия и на какво ниво се е случило стесняване. Тъй като след този метод са възможни различни усложнения му се прилагат само по показания (най-вече пред различни коронарными хирургични вмешательствами и по време на тях за определяне на ефективността).

Ехокардиография е най-ефективна при инфаркт, тъй като позволява да се определи закъснение некротизированного парцела, замененного на съединителната тъкан, при сокращениях на сърцето.

Проба с физически натоварвания не се използват при инфаркт. Те обикновено се прилага при лека степен на стенокардия, когато е невъзможно да се улови и в ЕКГ в състояние на покой. Най-често от тези тестове е велоэргометрия, при която болния под контрол на ЕКГ използва велоергометър. Същото се прилага резюме на Майстор – ходене по двуступенчатой стълбите. Понякога се използват проби с различни лекарства (нитроглицерином, калий, анаприлином).

Маркери за некроза на миокарда се използват само при съмнение за сърдечен удар, тъй като при тях се определят от вещества, които изтичат при некроза на сърдечния мускул (тропонин, миоглобин, креатинфосфокиназа и други).

Ядрено-магнитен резонанс на сърцето може да се прилага в неясни случаи и при много по-малки огнища на инфаркт, които не може да се види на ЕХО.

Лечение на

Лечение на коронарна болест на сърцето при възрастни и деца, също зависи от това, каква форма на исхемия страда пациентът.

При пристъп на стенокардия пациентът трябва да спре да упражнение, трябва да му осигури достъп на кислород (отваряне на прозорец), пълен покой. Под език на интервали от по пет минути, за да вземе трите хапчета нитроглицерина (ако болката се прекрати по-рано, а след това по-малко). Ако след проведени дейности болка не спря трябва незабавно да се обадя на бърза помощ.

При спешна помощ нестабилна ангина и инфаркт на миокарда обединяват в остър коронарный синдром и водят тези заболявания еднакво. За тази цел се използва аналгезия с помощта на морфин, оксигенотерапию, лекарства, намалява съсирваемостта на кръвта, бета-блокери, на АСЕ-инхибитори и други.

В случай на оток на белите дробове при инфаркт с високо налягане се оцежда нитроглицерин, с ниско – допамин. При внезапна коронарна смърт прекарват реанимационные дейности (непреки масаж на сърцето, с честота 100 в минута, или непреки масаж на сърцето и изкуствено дишане в съотношение 30 кликнете на 2 вдишвания, като при необходимост използват дефибрилятор. Ако от момента на спиране на сърцето са минали по-малко от 10 секунди може да се опитате да нанесете удар с юмрук в гръдната кост).

За трайно лечение на сърдечна исхемия се прилагат статини, намалява количеството на холестерола в кръвта, нитрати (като помощ при пристъп), ace-инхибитори, бета-блокери, антиагреганты (клопидогрель, ацетилсалициловата киселина), метаболитни препарати (милдронат), диуретици и други. Това лечение трябва да бъде комплексно и да бъде лекар.

Така понякога се прилагат хирургични методи на лечение (стентирование, аортокоронарное байпас. При инфаркт в някои случаи може да се прилага тромболизис (расстворение на кръвни съсиреци специални вещества (стрептокиназа, альтеплаза, метализе, актелизе).

От голямо значение е правилното хранене с намаляване на сол, быстрорастворимых на въглехидрати, животински мазнини, отказ от вредни навици. Болен е показан точно определен режим на физически натоварвания, който е избран лекар, като се вземат предвид периоди на болестта и нейните течения

Народни средства за защита

Народни средства за лечение на коронарна болест на сърцето обикновено се включва в себе си трева, успокояващ и общеукрепляющего действия (валериана, глог, чесън, хрян) в различни отвари и настоях, или в чист вид.

Тези народни средства от исхемична болест на сърцето може да се прилага само, да се консултира с лекар и те в никакъв случай не отменя използването на основен лекарствено лечение на заболяването, но могат да се прилагат само като подпомагаща терапия.

Последици

Последиците от исхемична болест на сърцето могат да бъдат най-разнообразни. Ангина някой ден може да се свърши инфарктом. След исхемичен инфаркт може да възникне сърдечна недостатъчност, аневризма, аритмии и други усложнения.

Това, на колко изразени ще бъдат тези ефекти зависи от:

 • своевременно дали пациентът се обърна за помощ, колко бързо и точно тя е била предоставена;
 • това дали пациентът е с всички препоръки, назначени от лекар внимателно и систематично;
 • на колко изразени болестния процес в сърдечния мускул.

При правилна и навременна терапия при пациенти стават много по-голям шанс за пълноценен живот без никакви ограничения.

Профилактика

Профилактика на коронарната болест на сърцето включва правилното хранене с преобладаване на растителни, ниско на храна, морски дарове, отказ от вредни навици, умерени упражнения, контрол на нивото на кръвната захар и на кръвното налягане.

Хората с повишено ниво на холестерол, първо се назначава специална диета. Ако това не помага, може да им предпише прилагане на статини.

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00097 sec