Исхемия на долните крайници: причини, симптоми, лечение

Исхемия на долните крайници, развива се в резултат на нарушение на кръвообращението в организма и слабото кръвоснабдяване на най-отдалечените от сърцето части на тялото — краката. Недостиг на кислород и на хранителни вещества, изпратете удар на артериална кръв, води до сериозни последици.

Основната причина за исхемия е местно намаляване на кръвоснабдяването, причинено от стесняване или обтурацией на лумена на кръвоносните съдове и в резултат на временна дисфункция или стойкому увреждане на тъкани и органи. Исхемия в най-голяма степен са изложени на дистальные отдели на крака — стъпалото и пищяла.

Недостатъчен приток на кръв към долните крайниците им води до бърза умора и появата на болки в мускулите. В напреднали случаи при пациенти се развива гангрена, при която медикаментозно лечение става неефективно. Крайната проява на исхемия е некроза на тъканите. Само ампутация на крайник може да спаси живота на пациента.

Класификация за остра исхемия на крайник:

 • Исхемия напрежение — появата на признаци на патология при натоварване.
 • Исхемия I степен — за запазване на чувствителността и на движението в засегнатия крайник, появата на мравучкане, охлаждане, парестезия и болка.
 • Исхемия II степен — разстройство на чувствителността и ограничение за активни движения.
 • Исхемия III степен — появата на некробиотических явления.

Етиология

Причините за запушване или стесняване на кръвоносните съдове на долните крайници, поради което възниква исхемия:

 1. При атеросклероза холестериновые табели са поставени върху вътрешните стени на кръвоносните съдове на краката и частично или напълно се припокриват им оформяне.
 2. При тромбозе се случва запушване на артериите образувана кръвно сгустком, при емболия на тромб се движи в кръвоносните съдове на долните крайници от други места.
 3. Оклузивна болест се характеризира с възпаление на артериалната стена, могат да доведат до спазму на съда.
 4. При хора, страдащи от диабет, съдове на краката често изумени (синдром, диабет крак).
 5. Нараняване на големи съдове.

Рискови фактори, провоцирующим ишемию на краката, се отнасят: пушене, хипертония, хиперхолестеролемия, атеросклероза и други), отморожение на краката, наднормено тегло.

Основните звена на патогенезата исхемия на крайниците:

 • Застой на венозна кръв,
 • Формиране на оток на тъканите,
 • Свиване на слабонаполненных на артериите,
 • Влошаване на кръвоснабдяването,
 • Недостиг на кислород и на хранителни вещества,
 • Появата на парцели некроза,
 • Формирането на венозни язви,
 • Възпаление на чувствителни нерви,
 • Появата на непоносима пареща болка.

От гледна точка на патофизиологията, остра исхемия е резултат от определен стесняване на лумена на кръвоносните съдове, нарушен съдова тонус, атеросклеротични ендотелиална клетъчна дисфункция.

READ  Хемангиоми на черния дроб: причини, симптоми, диагностика, лечение и прогноза на хемангиоми

Процедурата

Основният симптом на исхемия на долните крайници — интермитентно накуцване. Болката се появява при ходене и локализуется в теле или мускулите на седалището, кръста или бедрата. Най-често тези усещания на пациентите описват с думите «свързва», «преса», «деревянеет». За да се облекчи състоянието, болните трябва да се спре и да стоят прави на едно място. Интензивността на болката ще намалее, което ще позволи да продължи пътя. С течение на времето състоянието на пациентите се влошава: краката са студени и немеют, кожата е бледа, за пулса на краката изчезва, растежът на ноктите се забавя, косата пада. На фона На хроничната исхемия на долните крайници се появява подуване на краката и ходилата. При повечето мъже е нарушена потентност, и има еректилна дисфункция. В напредналите случаи се появяват трофичните изменения на кожата — язви и участъци на некроза. Може да се развие гангрена на краката, което води до ампутация.

Степен на развитие на заболяването:

 1. Слаба окклюзия съдове проявява чувство на изтръпване и мравучкане в краката, появата на усещания мурашек, бледностью на кожата на краката и чрез повишаване на потенето.
 2. Основният симптом на артериална недостатъчност е перемежающая куцота, която ограничава движението на дълги разстояния и се изисква честа почивка умора на мускулите.
 3. Появата на болка регионална синдром в покой, особено нощем.
 4. Образуването на язви и некротични промени на краката.

Остра исхемия трае около четиринадесет дни и има два изхода — или гангрена хронизация процес.

Най-тежката форма на остра исхемия се нарича декомпенсацией кръв. Тя минава през 3 фази на развитие: обратими промени, климатичните промени, биологичната смърт на тъкани, при която показва ампутация на крайник. При субкомпенсированной исхемия функцията на крайника е нарушена. Тази форма по веригата и прояви, е идентично с критична исхемия на краката. Признаци компенсированной исхемия: бързо изтегляне ангиоспазма, развитието на обезпечение на притока на кръв, най-малко на клиничните прояви, пълно възстановяване на функцията на органи.

Особено състояние, характеризиращо се с изключително ниски кръвообращението в краката и изисква оказване на спешна медицинска помощ, се нарича критична ишемией. При тази форма на заболяване на кръвта, на практика престава да дойдат до стъпалата. При пациенти на разположение на краката на ожулвания и чехъл лошо да се лекува, че води до образуване на болезнени язви. Кожата на краката става суха и студена, в нея се появяват пукнатини и възпаления, водещи до развитие на некроза и гангрена. Симптомите на заболяване на постоянно измъчват болните. Завършва с критична исхемия на краката развитието на облитерирующих заболявания на артериите, което води при липса на лечение до загуба на крайник.

READ  Емболизация на маточните артерии при матката: показания, противопоказания, провеждане, цената

При пациенти на кожата на ходила и пръсти на краката се появяват трофичните язви, болката възниква в теле мускулите са в покой и през нощта. Тя продължава повече от 2 седмици и изисква обезболяване. Краката при пациенти студени и бледи. Вените на краката спадаются в хоризонтално положение и переполняются при опущении краката. Кожа, при това придобива багрово-синкав оттенък.

Пациенти с критична ишемией на долните крайници имат характерен външен вид: те седят с наведена крак и силно я удряха и се масажира. При това лицето на пациенти изразява страдание. При липса на адекватно лечение и при прогрессировании исхемия се развива гангрена на крайниците.

Усложнения

Усложнения на исхемичен увреждане на артериите на долните крайници са:

 • Ацидоза;
 • Рецидив на запушване;
 • Парализа на мускулите на крайниците дистальнее бившата запушване;
 • Болезнен и силен оток;
 • Интоксикация;
 • Олигурия;
 • Септицемия;
 • Бъбречна недостатъчност;
 • Шок;
 • Синдром на органна недостатъчност;
 • Исхемични контрактура;
 • Гангрена.

Диагностика

Този проблем се занимава с съдовата хирург. Диагностика на заболяване той започва с изследването на пациента с цел изясняване на основните оплаквания и в медицинската история на живота.

Предположи ишемию краката, за да помогне на следните фактори:

 1. Наличието в миналото на атеросклероза, эндартериита или захарен диабет,
 2. Болка при ходене в теле мускулите, вынуждающая спират на пациента,
 3. Болката в крак, която се нуждае от силни обезболяващи,
 4. Кожата на краката е студено и багровая,
 5. Свешивание крака от леглото носи облекчение на страдащия,
 6. Появата на венозни язви, усиливающих болка.

Физикальные методи на изследване на пациента включва: обща проверка на крайниците, термометрию, оценка на движения в ставата, определяне на чувствителност, изследване на периферни пулсации и «проекти» на пулса. За да се определи парцел от поражението, на пациента се предлагат по няколко пъти да се огъват и разогнуть болния крак. Степента придружени от побледнением на кожата.

Сред инструментални методи за диагностициране на най-информативен е ултразвукова допплерография. Тя позволява да се определи нивото на съдова лезия на речното корито, дава възможност да се види стената на съда и тъкан, които го заобикалят, както и на пречките, които нарушават нормалната циркулация. Допълнителни инструментални методи: магнитно-резонансната ангиография, дуплексное сканиране, электротермометрия, капиллярография, артериална осциллография, рентгеноконтрастная аортоартериография. С помощта на тези техники може точно да се определи характера на протичането на болестта и да разкрие своите етап.

Лечение на

Лечение на исхемия на долните крайници — актуален проблем и не е напълно решен въпрос на съвременната медицина. Лечението на заболяването трябва да бъде продължителен, комплексен, непрекъснато и посока на увеличаване на текучеството на кръвта, предотвратяване на съсирва и атеросклеротични отлагания.

READ  Витафон при хемороиди: лечение, мнения за прилагането на

Преди всичко препоръчват на болните да се откажат от пушенето, да водят здравословен начин на живот и да изпълняват специални упражнения, които подобряват кръвообращението в краката.

Консервативната терапия исхемия на краката е да се използва:

 • Дезагрегантов — «Курантила», «Тромбоасса»;
 • Антиоксиданти — «Дибикора», «Коензим Q 10»;
 • Фибринолитиков — «Фибринолизина», «Стрептокиназы»;
 • Лекарства, коригиращи липиден обмен — «Ловастатина», «Фенофибрат»;
 • Средства, улучшающих микроциркулацията — «Пентоксифиллина», «Трентала», «Кавинтона»;
 • Спазмолитиков — «Папаверина», «Новокаина»;
 • Физиотерапевтического лечение са насочени към подобряване на циркулацията на кръвта и осигуряване на нейния приток към долните крайниците — диадинамические течения, магнитна терапия, регионарная баротерапия.

Първоначалните етапи на патология добре се поддават на лекарствена терапия. В по-късните етапи в организма настъпват необратими промени, които изискват извършване на операцията.

Хирургическа намеса, насочена към отстраняване на тромби и плаки от артериите, разширяване на пропуски съдове, възстановяване на притока на кръв в артериите. За тази цел се извършва следните видове операции:

 1. За разширяване на лумена на кръвоносните съдове — балонна ангиопластика и стентирование.
 2. За премахване на атеросклеротични плаки от лумена на артериите — ендартеректомия.
 3. За възстановяване на кръвното притока на кръв — байпас хирургия и протезиране.

При липса на компетентно и ефективно лечение прогнозата на заболяването неблагоприятно. Ако кръвта не може да се възстанови, пациентът е изправен пред ампутация на крайник. Своевременно изпълнена операция за байпас хирургия или ангиопластика позволяват запазване на крайник при 90% от пациентите с критични ишемией.

Профилактика

Превантивни дейности при исхемия на краката:

 • Правилното, балансирано хранене,
 • Увеличаване на физическото натоварване,
 • Оптимизация на труд и почивка,
 • Борба с вредни навици,
 • Редовен контрол на основните показатели на кръвта,
 • Корекция на високо кръвно налягане,
 • Дневен и правилното оформяне на краката,
 • Воденето на здравословен начин на живот.

Спазването на тези правила ще ви помогнат да се избегне исхемия. Известно е, че болестта е по-лесно да се предотврати, отколкото да се лекува.

Видео: ТВ-парцел за исхемия на долните крайници

Видео: лекция по проблемите на исхемия на долните крайници

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00090 sec