Исхемия на миокарда: какво е това, причини, симптоми, диагностика, лечение

Исхемия на миокарда на сърдечния мускул

Различни заболявания на сърцето страда, според статистиката, повече от половината от възрастните мъже и около една трета от жените. Исхемия на миокарда – това е една от най-честите патологии, тя е широко разпространена както в силно развити страни, така и в тези, където нивото на медицината оставя много да се желае.

Особена опасност на това заболяване се състои в това, че той може с години протичат в скрита форма, само от време на време показват неприятни усещания в областта на сърцето, а по-късно причинява масивен инфаркт и скоропостижную смърт.

Видове

И така, сега да видим какво е това – исхемия на миокарда, и какви са вид патология.

Обикновено заболяването се класифицират, както следва:

 • Ангина на сърцето – е най-често срещаната форма на исхемия. Протича обикновено асимптоматични, диагностицира предимно при възрастните хора. Особено податливи на това заболяване са хора, които имат предпоставки за атеросклероза.
 • Инфаркт на миокарда – един от най-тежките и необратими прояви на исхемия. Това състояние представлява некроза на парцели на миокарда вследствие на остър недостиг на кислород, и често е причина за настъпването на смъртта. Но дори и при успешното лечение некротического огнището на негово място, все пак ще си остане белег (постинфарктный кардиосклероз).
 • Нарушение на сърдечния ритъм – смущения в нормалната работа на сърцето, при която той престава да се намалява с дължимата интервали от време.
 • Внезапна коронарната смърт.
 • Постинфарктный кардиосклероз.
 • Сърдечна недостатъчност.

Във всеки случай, исхемия на миокарда предизвиква постепенното развитие на патологични промени на сърцето. Такива болни особено изложени на риск от образуване на кръвни съсиреци в съдовете на крайниците, проблеми с бъбреците или мозъка.

Специална форма на патология е транзиторная исхемия на сърдечния мускул. Често това заболяване приблизително от 1/2 част от пациентите, страдащи от ишемическими болест на сърцето, при това съвсем не се проявява външно – откриване на отклонения може само с помощта на инструментални изследвания. Най-често тази патология се развива при пушачите, хипертония и пациенти със застойна сърдечна недостатъчност.

Основният признак, по който може да се предположи, коронарна болест на сърцето е болка, която се достига и при хронична, и при остра форма на патология.

Сърцето – това е орган, който работи без прекъсване, перекачивая на организма голямо количество кръв, и полага големи количества хранителни вещества и кислород. И внезапно възникнали спазми на кръвоносните съдове, тромбы и атеросклеротични плаки пречат на нормалното кръвообращение, в резултат на което стават болка и патологични промени.

READ  Актуализация на кръв: след колко години, как да се изчисли, мъже, жени, пол на бебето

Исхемия на миокарда на лявата камера обикновено е в основата на всички исхемични болести на сърцето, тъй като е на лявата част от орган, представляват много по-голям товар, отколкото в дясната, и за нормалното осигури кислород трябва да е постоянно добро кръвообращението.

Причини

Причини исхемия на миокарда могат да бъдат доста разнообразни, но сред основните провокатори реши да отпусне напреднала възраст пациенти, мъжки пол, генетична предразположеност, захарен диабет, затлъстяване, тютюнопушене, високо кръвно налягане, гиподинамию и нарушаване на обменните процеси.

Със сигурност, хората вековна възраст са основните пациенти кардиологических офиси, тъй като с години в организма се влошава процесите на обмяната на веществата, се развиват различни заболявания, започват дистрофические промени в съдовете. Въпреки че в последно време ясно се наблюдава тенденция на сърдечно-съдови заболявания към подмладяване, особено сред жителите на мегаполиса.

В женския организъм естрогени играят определена защитна роля, така че от представители на нежния пол исхемия на миокарда се случва много по-рядко, отколкото при мъжете. Въпреки това, на възраст около 70 години, когато настъпва период на прием на менопаузата, шансовете да се разболеят уравниваются двата пола.

Затлъстяването води до огромен брой заболявания, тъй като предизвиква отлагане на петна образувания на артериалните стени, вследствие на което се затруднява циркулацията на кръвта и започва хипоксия (кислороден глад) на тъканите на сърцето. Още повече влошава ситуацията на наличие на болни от захарен диабет.

Всички тези фактори провокират появата на основните причини за недостиг на кислород – спазъм на кръвоносните съдове, тромбоза, атеросклероза.

Симптоми

Симптоми на исхемия на миокарда зависи до голяма степен от сорта на заболяването и степен на кръвното унищожение. Най-често срещаните видове на заболяването се смята за така наречената стенокардия на напрежението, когато болки в областта на сърцето се проявяват след всяко физическо усилие.

Признаци на стенокардия сърцето се счита за:

 • Болка в загрудинной област, която отдава в лявата ръка и в областта между плешките, и се появява или се засилва в периода на физически натоварвания.
 • Недостиг на въздух при емоционално пренапрежение или бързо ходене.
READ  Повишени базофилы детето в кръвта: причини, нормализиране на функцията, базопения

Ако изброени признаци и симптоми се появяват само в моменти на натоварване, с продължителност не повече от половин час и се прибира нитроглицерином, говорят за стенокардия на напрежението. В случай, когато болките се появяват без видима причина, може да се говори за така наречените ангина покой. Ако болката се проявява тенденцията да се засили от време на време, постепенно се губи ефекта от прием на медикаменти и намалява устойчивостта към физически натоварвания, говори за напредъка форма на патология.

Инфаркт на миокарда е изключително тежко ишемическим проява, което се усеща много силна болка в загрудинной област. Човек става неспокоен, у него се появява задух, кожата придобива синкав оттенък, възниква страх от смъртта и психомоторна възбуда. В редки случаи пациентът започва да боли корема, а директни прояви на инфаркт при това не се наблюдава.

Много опасен вариант исхемия – това е внезапна сърдечна смърт, която се случва на фона на сърдечни аритмии, инфаркт, ангина или некроза. Това състояние се нуждае от провеждане на спешни реанимационных дейности.

Диагностика

Диагностика на исхемия на миокарда се провежда с помощта на разглеждане и проучване на пациента, выслушивания на сърцето и белите дробове, въз основа на които лекарят може да предположи диагноза. За потвърждение или опровержение на пациента се назначава от редица допълнителни изследвания: електрокардиограма в спокойно състояние и с товар, биохимичен анализ на кръв, холтеровкое мониторирование.

За прецизиране на диагнозата и извършват такива прегледи, като коронароангиография, МСКТ, КАТ с контрастированием и сцинтиграфия. За съжаление, поради липса на необходимото оборудване, някои от изследванията да не се предлагат във всички здравни заведения, така че за тяхното провеждане болни са принудени да се справят в частни клиники.

Лечение на

Лечение на исхемия на миокарда се назначава индивидуално за всеки пациент и зависи от тежестта на патологията, състоянието на болния, наличието или отсъствието на съпътстващи заболявания. При това основните принципи на терапия във всички случаи остават непроменени.

На първо място лечението на исхемични болести включва:

 • Умерено физическо натоварване (зареждане, туризъм) и по изключение при прекомерно претоварване.
 • Спазването на специална диета (същата, кой назначава и при атеросклероза), насочени към подобряване на обмяната на веществата. Ако телесното тегло е значително над нормата, трябва да се намали намаляването на количеството на храната и намаляване на нейната калоричност.
 • Медикаментозную терапия, лекарства за която са назначени от вашия лекар индивидуално.
READ  Коронарна байпас хирургия съдове на сърцето: подготовка, хирургия, рехабилитация, ревюта и цена

На всички болни, без изключение, са назначени от антиагреганты – ацетилсалициловата киселина, на базата на която те са създадени, показва отлични резултати в борбата с патологията. При необходимост лекарят допълнително предписва прилагането на антикоагуланти. При инфаркт е необходимо въвеждането гепарина.

Много важни лекарства се считат за бета-административните, които позволяват регулиране на честотата на ударите на сърцето и намаляване на необходимостта от кислород, като по този начин увеличава продължителността на живота на пациента.

Фибрати и статини помагат да се намали съдържанието на атерогенных холестериновых фракции, заедно с това увеличаване на броя на антиатерогенных.

Нитроглицерин е много ефективен за облекчаване на болка регионална симптома. Той се използва както под формата на таблетки, така и инжекция. Въпреки това, това лекарство трябва много внимателно да се използват гипотоникам, защото неговите странични ефекти могат да станат рязко понижаване на налягане, загуба на съзнание и виене на свят.

За извеждане на излишната течност, които създават натоварване на то миокарда, се прилагат диуретици – тиазидните, диуретици и петлевые средства.

Практически във всички схеми на терапия исхемични заболявания идват на АСЕ-инхибитори, тъй като те премахват спазми на кръвоносните съдове и нормализира налягането, стабилизируя му стойност.

Ако пациентът има място сърдечна аритмия, на него са възложени антиаритмические лекарства. При тахикардия нужда бета-блокери, при останалите форми – кордарон или амиодарон.

В случай, когато артерия изумени много трудно, и лекарствена терапия не оказват необходимия ефект, се извършва хирургическа корекция. Използва се като по-простите методи (стентирование или балонная ангиопластика), така и радикални (аортокоронарное байпас).

Исхемични болести на сърцето винаги се различават изключително сериозна перспектива. По-голямата част от хората в резултат на тази патология придобиват хората с увреждания, е изключително висок риск от развитие на усложнения и дори летального., изм. Във връзка с широката распространенностью заболявания, специалисти полагат всички възможни усилия за търсене на най-добрия начин за лечение на патология и нейната успешна превенция.

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00128 sec