Исхемия на миокарда: признаци, лечение, безболевая, остра

Исхемия на миокарда е в основата на коронарна болест на сърцето (ИБС) е най-честата патология в сърдечно-съдовата система при хората. Според статистиката, от него страдат най-малко половината от мъжете в напреднала възраст и една трета от жени, а смъртните случаи от различни форми на исхемия достига 30%.

Болестта не е географски граници, често и в развиващите се и в развитите страни с високо ниво на медицината. Дълго време ИБС могат да бъдат асимптоматични, само от време на време като се усети неприятни усещания в областта на сърцето.

Голямо значение има безболевая исхемия на миокарда. Заболяването не се проявява много години, но е в състояние да предизвика масивен инфаркт на сърцето и внезапна смърт. Според някои, тази форма на патология засяга до 20% от практически здрави хора, но като рискови фактори.

Причини и видове исхемия на сърцето

За причините, които водят до ишемическим промени на сърдечния мускул, не съм чувал ли е, че е мързелив. Сред основните рискови фактори обозначават:

 • Напреднала възраст;
 • Мъжки пол;
 • Наследственную предразположение (семейни дислипидемии);
 • За пушене;
 • Свързани с патология, като диабет, хипертония, наднормено тегло;
 • Нарушения на липидния спектър;
 • Гиподинамию.

Пациенти в напреднала възраст – голямата част от кардиологических офиси. Това не е случайно, защото с напредване на възрастта се появяват дистрофические процеси в кръвоносните съдове, се влошава от обменни нарушения, се присъединява към съпътстваща патология. Заслужава да се отбележи, че в последно време исхемия показва видими признаци на «подмладяване», особено жителите на големите градове.

Жените в сила хормонални характеристики на по-малко податливи на исхемия на сърцето, тъй като естрогените имат един вид защитно влияние, обаче почти до 70-те години, когато настъпва трайна менопауза, заболеваемостта при тях се равняват на тези при мъжете. Липсата на естрогени предопределя и по-ранно развитие на атеросклероза и съответно исхемичен увреждане на сърцето при мъжете.

Нарушение на обмяната на мазнините предизвиква натрупване в стените на артериите петна образувания, затрудняющих притока на кръв и което води до кислороден глад на тъканите на сърцето. Тези явления значително усложнява при общо затлъстяване и захарен диабет. Хипертония с кризите допринася за увреждане на вътрешни настилки на артериите и циркулярному отлагане в тях на мазнини, което предизвиква значителен недостиг на притока на кръв.

Тези фактори водят до появата на непосредствените причини недостиг на кислород в сърцето: атеросклероза, спазъм на кръвоносните съдове, съсирва.

Разновидности на исхемия на миокарда според Международната класификация на болестите са, както следва:

 1. Ангина.
 2. Инфаркт на миокарда.
 3. Нарушения на ритъма на сърцето.
 4. Внезапна коронарната смърт.
 5. Кардиосклероз вследствие на прекаран по-рано инфаркт на сърцето.
 6. Сърдечна недостатъчност.

Ангина – най-честата форма на исхемия на сърцето, която се диагностицира при повечето възрастни хора, дори не на ищеца жалби (бессимптомная форма). Липсата на болка не трябва да укротявам, особено при хора, които имат предрасполагающие до атеросклероза съпътстващи заболявания и опасните фактори на риска.

Инфаркт – това е некроза на миокарда, когато остър недостиг на кислород води до смъртта на кардиомиоцитов, нарушаване на сърдечната дейност с висок риск от смъртоносен изход. Инфаркт – едно от най-тежките и необратими прояви на исхемия. След зарастване на огнища на некроза в мястото на увреждане остава здраво шкембе (постинфарктный кардиосклероз).

При значителен обем некротизирования говорят за крупноочаговом инфаркт, често той прониква в цялата дебелина на сърдечния мускул (трансмуральный инфаркт). Малки огнища на некроза могат да бъдат под мембраната на сърцето. Субэпикардиальная исхемия възниква под външната обвивка (эпикардом), субэндокардиальная – кнутри, под эндокардом.

READ  Гипертензионный синдром, гидроцефальный за деца и възрастни

Всички форми на исхемия рано или късно водят до изчерпване на компенсаторни механизми, структурните промени и постоянно нарастваща сърдечна недостатъчност. При такива пациенти, изложени на голям риск от тромбоемболични усложнения от увреждания на мозъка, бъбреците и крайниците. Особено често тромбы се появяват при субэндокардиальной форма исхемия, когато участва на вътрешния слой на сърцето.

Специална форма на болестта е така нареченият транзиторная, или безболевая, тъпа, исхемия на сърдечния мускул. Тя се среща при около половината от пациентите с ИБС, не дава никакви симптоми, но промени в клетките на миокарда все пак се случват и разкриват те могат да бъдат, например, с помощта на ЕКГ.

Една преходна исхемия на сърцето автентично, по-често сред хипертония, пушачи, пациенти със застойна недостатъчност на сърцето. Всички без изключение пациенти с тъпо форма на патология се празнува поражението на магистрални съдове на сърцето, множествена тежка атеросклероза, голяма дължина на места стесняване. Все още не е ясно, защо възниква безболевая исхемия при значително поражение на кръвоносните съдове, но може би това е свързано с добро развитие на обезпечение на притока на кръв.

Какво се случва в сърцето при исхемия?

Основен белег на ИБС, се счита за болковият синдром, който възниква при хронично заболяване, така и при остри форми. В основата на появата на болка е дразнене на нервните рецептори, на продукти на обмяната на веществата, които се образуват в условия на хипоксия. Сърцето постоянно работи, перекачивая колосални количества кръв, така че разходите на кислород и хранителни вещества са много високи.

Кръв към сърдечния мускул идва в коронарным съдове, а коллатеральный притока на кръв към сърцето е ограничен, така че при тежки случаи на артериите винаги страда, то миокарда. Атеросклеротична плака, тромб, внезапен спазъм на кръвоносните съдове създават препятствия за притока на кръв, вследствие на което мускулните клетки не получават достатъчно положенную им кръвта, се появява болка и специфични структурни промени в миокарда.

В случаи на хронична исхемия на миокарда, обикновено при атеросклероза, мускулът на сърцето «гладен» постоянно, на този фон се случва стимулиране на фибробласти клетки, които са соединительнотканные влакна, и се развива кардиосклероз. Включването на провеждане на нервни връзки допринася за аритмия.

Съдови катастрофа при тромбозе, скъсване на плака, спазме са придружени от пълен и внезапно прекъсване на притока на кръв в съдовете, кръвта не достига до сърдечния мускул, и остра исхемия на миокарда «води» на инфаркт – некроза на сърдечния мускул. Често на фона на продължително съществуващата хронична исхемия възникват остри форми на заболявания.

Исхемични промени обикновено се записват в лявата половина на сърцето, тъй като тя е значително по-голяма тежест, отколкото десни отдели. Дебелината на миокарда тук повече, и за осигуряване на кислород нужда от добър притока на кръв. Исхемия на стената на лявата камера обикновено е в основата на ИБС, тук се «разгръща» основните събития при некроза на сърдечния мускул.

Прояви на исхемия на миокарда

Клинични признаци на исхемия на сърцето зависят от степента на увреждане на артериите и възможности течения патология. Най-често срещаният тип на исхемия – стенокардия на напрежението, когато болките се появяват в момент на физически усилия. Например, на пациента се изкачи по стълбата, пробежался, а резултат – болка в гърдите.

Симптоми на стенокардия смятат:

 • Болка в областта на сърцето, зад гръдната кост, распространяющуюся в лявата ръка, межлопаточную област, усиливающуюся или пяна се появява при физическо напрежение;
 • Задух при бързо ходене, емоционално претоварване.

Ако тези симптоми траят до половин час, да се прибира прием на нитроглицерина, възникват при натоварвания, а след това говорят за стенокардия на напрежението. При поява на оплаквания спонтанно, сам става въпрос за стенокардия покой. Влошаване на болката, намаляване на устойчивост на натоварване, лош ефект от предприети лекарства могат да бъдат знак за напредъка на стенокардия.

Инфаркт на миокарда – много тежка форма на исхемия, която се проявява с парене, сильнейшими загрудинными болки вследствие некроза кардиомиоцитов. Пациентът е неспокоен, се появява страх от смъртта, може би психомоторна възбуда, задух, синюшность на кожата, вероятни прекъсвания честота на сърдечните съкращения. В част от случаите некроза протича не е съвсем типично – с болки в корема, съвсем без болка регионална синдром.

Друга проява на исхемия на сърцето може да се превърне в аритмия – мерцательная, нарушения на внутрисердечной проводимост под формата на блокади, тахикардия. В този случай пациентите усещат прекъсване в дейността на сърцето, сърцебиене и чувство за замирания.

Опаснейшим вариант на коронарна болест на сърцето се счита за внезапна сърдечна смърт, която може да дойде на фона на пристъп на стенокардия, некроза, аритмия. Пациентът губи съзнание, спира сърцето и дишането. Това състояние изисква незабавни реанимационных дейности.

В напредналите стадии на исхемия на сърцето се натрупва признаци на недостатъчност, се появява синюшность на кожата и лигавиците, подуване на първо в крайниците, след това течността се натрупва в кухините на тялото (гърдите, корема, перикардни). Пациентът се оплаква от слабост, силна недостиг на въздух, е принуден да се вземат semisitting или сидячее положение.

Диагностика и лечение на исхемия на миокарда

Диагностика на исхемична болест на сърцето е изградена върху изясняване на жалби, характеристики на протичане на болестта, връзката на симптомите с товара. Лекарят произвежда выслушивание на белия дроб, където често се появяват хрипове поради застой явления, пальпация на черния дроб може да го покаже на увеличение при хронична сърдечна недостатъчност. Стетоскопа на сърцето дава възможност да се диагностицира наличието на допълнителни шумове, нарушения на ритъма.

Достоверни признаци, позволяващи при проверка да се постави диагноза, не е, така че допълнително да се провеждат лабораторни и инструментални тестове. На пациента се предписват биохимичен анализ на кръв с изследване на липидния спектър, задължително е провеждане на ЕКГ, включително – с полезен товар (велоэргометрия, тредмил). Богата информация може да се получи при холтеровском мониторировании.

На ЕКГ признаци на исхемия смятат, че намаляването или элевацию ST сегмент над 1 мм. е Възможна регистрация аритмии, блокади провеждане на импулси. За крупноочагового инфаркт е характерно наличието на дълбок клипса Q, промени зъб Т под формата на рязко вдигане на острейшей етап, отрицателен той е в остър и подостром период.

 

За лабораторно потвърждаване на инфаркт на сърцето провеждат редица изследвания. Така общият анализ на кръвта ще покаже увеличаване на СОЭ, лейкоцитоз, които говорят за воспалительном отговор на некроза. Анализ на протеинови фракции ви позволява да инсталирате увеличаване на някои от тях (ALT, AST, CPK, тропонины, миоглобин и други). Заслужава да се отбележи, че такива информативни показатели като ниво на тропонинов, миоглобина, сърдечни фракции CPK определят далеч не във всички институции, поради липсата на оборудване, ето защо болните прибягват до помощта на частните клиники, а понякога и изобщо да останат без анализ.

За изясняване на състоянието на коронарните артерии се извършва коронароангиографию, КАТ с контрастированием, МСКТ, сцинтиграфию, особено необходими при безболевой исхемия.

Лечение на исхемия на сърцето зависи от формата на заболяването, състоянието на пациента, съпътстващите го заболявания. При различни форми на ИБС то е различно, но принципите му все още остават непроменени.

Основни направления терапия исхемия на сърцето:

 • Ограничение физически и емоционални натоварвания с поддържането на достатъчна физическа активност (ходене пеша, изпълнима гимнастика);
 • Диета, насочена към нормализиране на мастния и въглехидрати метаболизъм (същата, като при атеросклероза – ограничаване на животински мазнини, въглехидрати, доминиране в диетата си плодове, зеленчуци, млечни продукти, риба); намаляването на телесното тегло при затлъстяване за сметка на намаляване на калорични храни и обема му;
 • Лекарствена терапия, включваща диуретици, бета-блокери, антагонисти на калций, нитрати при болка приступах, антиагреганты.

Лекарствена терапия е най – важният и задължителен компонент за лечение на исхемия на миокарда. Списък на лекарствени средства се подбират индивидуално и пациентът трябва стриктно да спазват всички препоръки на кардиолог.

Антиагреганты приемат всички пациенти с коронарна болест на сърцето. Доказано висока ефективност на ацетилсалицилова киселина в малки дози, въз основа на които са създадени за опазване на продължителен прием на лекарства (тромбо asse, аспирин кардио, кардиомагнил). В някои случаи се предписват антикоагуланти (варфарин), при инфаркт на миокарда се въвежда хепарин.

Бета-административните и смятат, че основната група средства при лечение на исхемия на миокарда. Те позволяват да се намали честотата на съкращенията на сърцето и неговата потребност от кислород, пациенти удължават живота. Най-често срещаните – метопролол, бисопролол, карведилол.

Като се има предвид нарушение на липидния спектър, се предписват статини и фибрати, които намаляват броя на атерогенных фракции на холестерола (LDL, VLDL) и се увеличават антиатерогенные (HDL). Се използват ловастатин, симвастатин, клофибрат, фенофибрат.

Нитрати (нитроглицерин) са ефективни за облекчаване на болка регионална инфаркт. Те се използват в таблетированных или инжекционни форми. Страничен ефект е намаляване на кръвното налягане, виене на свят и загуба на съзнание, така че гипотоникам си струва да бъдат изключително внимателни.

Диуретиците са необходими за извеждането на течности, която създава прекомерна тежест на то миокарда. Се използват петлевые (фуросемид), тиазидните (индапамид) диуретици.

На АСЕ-инхибитори се предлагат в повечето схеми за лечение на исхемия на миокарда, тъй като те не само поддържат кръвното налягане в нормални стойности, но и се отстранява спазъм на артериалните съдове. Назначени лизиноприл, капроприл, энап.

При аритмия са показани антиаритмические лекарства. В случаи на тахикардия ефективни ще бета-блокери, при други форми – амиодарон, кордарон.

При тежко поражение на коронарните артерии, когато медикаментозно лечение не води до желания резултат, се прибягва до хирургична корекция на съдови промени. Се използват эндоваскулярные техники (балонна ангиопластика, стентирование), както и по-радикална операция – аортокоронарное байпас.

Прогноза при исхемия на сърцето винаги сериозен, голяма част от болните стават с увреждания, е все още висок риск от усложнения и фатални последствия. Като се има предвид широко разпространение и най-исхемия, и фактори, които водят до неговата поява, също както и високото ниво на инвалидизация сред пациентите, проблемът не губи значение, а вниманието на специалистите е насочено към намиране на нови ефективни начини за лечение и профилактика на коварния заболявания.

Видео: исхемична болест на сърцето, програма «Таблетка»

Видео: сърдечна исхемия — основни моменти

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00093 sec