Исхемия на мозъка: церебральная, хронична, при новородени, причини, симптоми, лечение

Исхемия на кръвоносните съдове на мозъка

Днес все по-често и по-често възрастни хора, изложени на инфекция с церебрална парализа. Той е станал вече не е ново и много опасно заболяване, което нарушава и поминък, и живота на човека, като такава. Тази патология се нуждае от непрекъснат контрол на лекар, ефикасно и бързо на лечение. Исхемия на мозъка при възрастни хора – това е нарушеното функциониране на мозъка в резултат на хипоксия, или на кислороден глад. Изследвания показват, че исхемична болест на мозъка тече, а броят на пациенти всяка година се увеличава.

Церебральная

Налице е хронична и остра церебральная исхемия на мозъка, въпреки това по-голямата си част тя е закупен. Исхемия на главния мозък при новороденото, се нарича вродена.

Церебральная исхемия при деца – това е нарушеното кислород в тъканта на главния мозък на детето. Заедно с това се наблюдава хипоксия, че заедно може би ще променят неговата структура.

Обикновено това се появява още в утробата на майката (пороци на развитието на детето, на вредните навици на жените, вредни условия на околната среда) или в процеса на самите раждането. Тези процеси са лесно проследими неонатологами или детски неврологами.

Заболяване клинични представена в близост до неврологични фактори: прекомерно возбудимостью, или мудност в лека фаза, а при средна появява судорожность. Ако исхемична болест на главата работи, има органично поражение на мозъка и на бебето си да изпращат в отделение.

Младите майки не си струва твърде уплашен, тъй като церебральная исхемия на мозъка в начален и среден етап е напълно възможно да се излекува подходящо лечение. След преминаване на терапия, детето изглежда здраво.

Хронична

Често хроничната исхемия на мозъка се наблюдава при хора, един по-възрастен възраст. Тази закупен патология носи след себе си дегенеративни явления във веществото на мозъка. Днес хронична исхемия е доста опасно заболяване, защото тя постига голям брой население и изисква протяжного, а понякога и скъпо лечение. Заболяването може в кратък период от време да направи човек с увреждания, или да доведе до смърт.

Важно е да се отбележи, че хронично ишемию мозъка смятат полиэтиологической болестта, но първоначално е важен фактор за съдовата система.

Основните причини за хронична исхемия на мозъка – това е артериалната хипертония и атеросклероза на кръвоносните съдове.

Артериальный атеросклерозата е процес на усвояване жиро-протеин масите, че постепенно стават на атеросклеротични бляшкой, която намалява клирънса. При този процес се наблюдава лоша проходимост на кръвта по съдовете, в резултат на което служи хипоксия. Тези промени възникват и в случай на исхемия на сърцето.

Остър характер

Остра форма на исхемия предполага очаговый знак или инсулт. Една от причините за мозъчен инсулт на главния мозък, също така, както и с хронична ишемией, е развитието на атеросклероза и артериална хипертония.

В процеса на церебрална атеросклероза на кръвоносните съдове, вероятно възникването на руптура на плака, а в последствие тромбоза. Образуван тромб, се нарушава кръвообращението и в тази област на мозъка се наблюдава некроза, или исхемичен инсулт, известен също като инфаркт на мозъка.

Това явление е придружено от сериозни неврологични нарушения: липсва чувствителност, движение на тялото, идва от нарушена област на мозъка. Пациентът страда от патологични рефлекси, той е нарушено функциониране на кората на главния мозък, е нарушено внимание и памет, речеви апарат, и той не е в състояние да се погрижат за себе си. Когато се виждат дълбоки нарушение на нервните окончания в мозъчния ствол, тогава човек може да умре.

Причини

Болни от артериална хипертония често страдат от удари налягане. Това се вижда и в артериалните стволовете, и в самите артериолах. В процеса на гипертонического криза, в зоната на по-малки артерии и седмица, възникват фибриноидные явления (плазматическое пропитывание с катастрофи склероза и гиалиноз). Казано по-просто, рязък скок на налягането с увреждане на стените на кръвоносните съдове. В тях се абсорбира протеини плазма, а след това разпространението на съединителната тъкан. В резултат на това, съдова просвет става тесен, стените губят еластичността, нарушени кръвообращение също, както и при атеросклероза.

Вече се вижда огромен процент от населението, страдащи от атеросклероза и артериална хипертония. Тези заболявания могат да преобладават веднага на един пациент, което нарушава притока на кръв в органите и тяло главата на мозъка.

Има и други причини исхемия на мозъка:

 • Вредни навици;
 • Патологични клонести съдове в мозъка и техните вродени процеси;
 • Ревматизъм;
 • Васкулиты различни форми (възпаление на кръвоносните съдове);
 • Захарен диабет.

Заедно с това, трябва да се отбележи нарушените системната гемодинамику при:

 • Исхемия на сърцето;
 • Нарушена съсирваемостта и противосвертываемость кръв;
 • Аритмия на сърцето с възможно тромбоэмболическим усложнение.

Характеристики

Нервната тъкан е много сложна по своята структура е много чувствителна, особено при малък недостиг на кислород. В следствие на редица фактори, които увреждат мозъчните кръвта, се появява хипоксия на веществото на главния мозък.

Също така се повреждат важни метаболитни явление, се активира перекисное окисляването на липидите с образуването на свободни радикали, които токсичен ефект върху нервните клетки (неврони). В резултат на всичко мозъка прилича на гъба – спонгиоз.

Заедно с развитието на дегенеративни заболявания, увеличават зона в близост до съдове, се развива глиоз — разпространение на клетки глии. Глиоз — това е същият склероза само в други органи и също съответства на хронична гипоксию. Тук е характерно дифузия, но тя може да се изрази в различни отдели на ЦНС.

Хронично нарушение на церебрална кръв може да се взема за перивентрикулярную ишемию. Преобладава разреженность нервната тъкан около мозъчните камерна, подкорковых отдели на мозъка с характерните процеси глиоза, демиелинизации, както и разширяването на периваскулярных зони.

Симптоми

Често възрастните хора не обръщат внимание на промените в паметта, вниманието, появата на забавяне и разсеяност. Те просто смятат, че това се отразява на възраст. Но не бива да се отнасяме към него с лека ръка, защото тези, изглежда, малозначительные симптоми на исхемия на мозъка могат да станат първият сигнал за сериозно заболяване.

Лекарите казват, че хроничната исхемия на мозъка се смята за най-често срещаните неврологични синдром, в частност при хора, сенилна възраст. Известни са различни клинични фактори. Те зависят от причините за появата им и областта на поражение на мозъка.

На пациента може да се наблюдава смяна на нарушения на мозъчната дейност, относително благополучие. Но могат да бъдат и непрекъснато нарастващите процеси, когато самочувствието непрекъснато се влошава почти до деменция на пациента.

Степен

Отделят степен исхемия на мозъка от редица усложнения и тежестта на неврологични прояви.

1 степен на

Симптоми на церебрална исхемия на първа степен:

 • Постоянно главоболие, присъщи на тежестта;
 • Човек много бързо ослабва;
 • Нарушена памет, става трудно да се концентрира вниманието на текущите неща;
 • Безсъние;
 • Емоционална нестабилност.

Може да се каже, че тези прояви на важни, и едва ли всички ще бъдат с тях да се обърнат към лекар. Но ако навреме се започне лечение на исхемия, предвидена в тази фаза, където не се наблюдава все още силни неврологични отклонения, тогава може без труд премахване на симптомите, а също и предотвратяване на заболяване като такива.

2 степента на

При втората степен на исхемия на мозъка се виждат сложни промени в нервната система:

 • Нарушения в паметта;
 • Главоболие;
 • Нарушена координация на движенията;
 • Нетрудоспособность.

Втора степен на исхемия на мозъка при възрастни хора се проявява в нарушаване на мозъчното вещество като веригата на патологични рефлекси (интелектуално-мнестических нарушения). Хората на този етап не могат да използват умствената дейност, също се наблюдава дисбаланс в емоционално отношение, намалена критика.

3 степен

В третата степен на церебрална исхемия при по-възрастните хора са очевидни силни неврологични заболявания, на симптомите на органични нарушения на мозъка. Пациентите често губят съзнание, да губят работоспособността, не могат да се погрижат за себе си.

Колкото по-силно е нарушено функциониране на мозъка, толкова по-малко човек се оплаква, но това не означава, че не се оплаквам. Често, в следствие на деменция, пациентът просто не може да изрази това, което го притеснява. Въпреки това, учените лесно диагноза хронична церебральную ишемию, вижда ясна картина на болестта и взима методи на лечение.

Диагностика

Диагностика на исхемия на мозъка включва различни ефективни техники, представени на съвременната медицина, но също така да се възползват и тези:

 • Подробен обзор (ако на пациента се е влошило състоянието, тогава може да се прибегне до помощта на близките му);
 • Събиране на оплаквания на пациента;
 • Проучване рефлекс и чувствителна функции.

Има такива инструментални методи:

 • Компютърна томография и ядрено-магнитен резонанс. Благодарение на тези методи се диагностицират разширяване на камерна, са статистически демиелинизации, така също атрофичен метоморфозы на кората на главния мозък.
 • Сканиране на sonication (също така и с помощта на ефекта на Допплера). Тези методи дават възможност за проверка на патологическую извитость съдове, вродени малформации и отклонения от нормата в кръвния поток.
 • Электроэнцефолограмма. Тя не може еднозначно да се опише болестта.

Лечение на

Лечение на исхемия на мозъка строено и по изключение на специфични оплаквания и предотвратяване на последваща прогресия на заболяването, с появата на различни усложнения.

Преди лечение е важно да преобладаващите фактори на риска, стабилизиране на хранене. Пациентът трябва изцяло да се откажат от вредни навици, депресия и емоционални преживявания. При усложнения, лекарите са склонни да водят разговор с близките на пациента, тъй като именно те се грижат за човека. На него задължително се нуждаят от много внимание и търпение.

Освен за корекция на липидния обмен и кръвното налягане, необходими лекарства, в състава на които се включва антиоксиданти. Назначени актовегин, пирацетам, церебролизин, които ефективно разширяване на кръвоносните съдове, които подхранват мозъка, което подобрява кръвообращението в нервната тъкан. Също така витамини c и E съдържа антиоксидантни елементи.

Заедно с сосудорасширяющими и антиоксиданти предписват анксиолитики и антидепресанти (грандаксин), които изключват тревожност, страх, емоционални разстройства.

Освен лекарствата са необходими упражнения, масаж, плуване. На пациента във всеки случай трябва да промени начина си на живот и да се спазва строга диета.

Трябва да се отбележи, че своевременната терапия, която се назначава от квалифициран лекар, ще помогне за развитието на дори най-незначителни усложнения.

READ  Вземат ли в армията с хемороиди: хроничен, 2 и 3 степен

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00118 sec