Исхемия на мозъка (церебральная): симптоми, лечение

Фразата «исхемия на мозъка» е все по-често се срещат сред заключенията на лекарите от различни специалности, така и за много от нас тази диагноза вече не е новина. Удря значителен брой възрастни хора, церебральная исхемия представлява сериозна заплаха не само за нормален живот, но и самия живот на болния. Такова състояние винаги се изисква цялото внимание на доктора и дестинация ефективно и навременно лечение.

Исхемия на мозъка не представлява нищо повече от нарушение на функцията му, поради изразена хипоксия (кислороден глад). Според статистиката, броят на случаите на някаква си форми продължава да расте от година на година, въпреки напредъка на съвременната фармакотерапия. Такова остри форми, като инфаркт на мозъка (мозъчен инсулт), представляват сериозна заплаха за живота на болните.

И бебето не може да се отделите

Церебральная исхемия може да настъпи както остро, така и хронично; най-често тя е закупен, въпреки че се срещат и вродена форма – церебральная исхемия на новороденото. И така, какво представляват тези форми на този коварен заболявания?

Церебральная исхемия на новороденото се състои в нарушаване на транспорта на кислород до тъканите на главния мозък на новороденото, което е придружено от неговите гипоксией с възможни структурни промени. Като цяло, причините за това се появяват по време на бременност (малформации на плода, вредни навици на бъдещата майка, неблагоприятни фактори на околната среда) или директно в родилна зала (родовите травми, обвитие пъпна връв, аномалии на закрепване на плацентата и др). Това състояние лесно се диагностицира детски неврологами и неонатологами.

Клинично заболяването се изразява в различни неврологични нарушения: прекомерна възбудимост или, напротив, потънал дете при лека форма на течението, появата на спазми при среднетяжелой форма. В случай на тежко протичане със симптоми на органично увреждане на мозъка на новородени са поставени в отделението за реанимация за внимателно наблюдение и лечение. Въпреки това, дори при наличието на такава диагноза, младата майка не трябва да се чувстват заплашени и изпадате в паника: — леки и умерено тежки форми на церебрална исхемия на новороденото добре се поддават на съответното лечение. Най-често такива новородени до момента на извлечение от роддома не се различава от другите здрави деца.

Провала на кръвоносните съдове и високо кръвно налягане

Хронична исхемия на мозъка отговаря, обикновено са сред по-възрастното население в различни страни. Това е придобито състояние, при което настъпват необратими дегенеративни промени на веществото на главния мозък. В момента хронична церебральная исхемия е сериозен проблем, тъй като засяга значителен брой хора, изисква дълго и от време на време, скъпо лечение, а също така е в състояние за доста кратко време да доведе болния до увреждания и дори смърт.

Хронична ишемию на мозъка да приеме полиэтиологическим заболяване, обаче, е сигурно роля, преди всичко, съдова фактор. Известно е, че основните причини – атеросклероза и артериална хипертония.

При атеросклероза на артериите, захранващи мозъка, в тях става натрупване на джиро-протеин масите, които с течение на времето се превръщат в атеросклеротическую бляшку, суживающую просвет. В резултат на такова поражение на кръвоносните съдове на мозъка е нарушено движението по тях кръвта, в резултат на което е хипоксия. Подобни промени се наблюдават и при исхемична болест на сърцето, така че става ясно, защо тези, на пръв поглед толкова различни заболявания често soputstvuyut едно на друго.

READ  Хронична умора, СХУ: симптоми, лечение, причини

При пациенти с артериална хипертония на фона на постоянно променящите се нива на кръвно налягане, настъпват промени не само в големите артериалните шахтите, но и, преди всичко, артериолах. При всеки нов гипертоническом кризе в стените на малките артерии и седмица се провеждат така наречените фибриноидные промени, плазматическое пропитывание с катастрофи склероза и гиалиноз. С други думи казано, при рязко повишаване на кръвното налягане става разволокнение и разрушаване на съдови стени, пропитывание ги плазмените протеини и последващото разрастване в тях съединителната тъкан. В крайна сметка, лумена на съда се оказва суженным, разтегливост на стената изчезва и кръвта е нарушен точно както това се случва и при атеросклероза.

За никого не е тайна, че развитието на атеросклероза и артериална хипертония не само засягат голяма част от населението, като се эпидемический характер, но и доста често взаимно се придружава от един и същ пациент, хвърляйки се в такъв тандем значителни щети кровоснабжению различни органи, и, преди всичко, тяло главата на мозъка.

Други предпоставки исхемия на мозъка

Сред другите причини за хронична мозъчна исхемия може да се нарече:

 1. Различни видове васкулиты (възпаление в съдовата стена);
 2. Патологическую извитость съдове, захранващи мозъка, както и на техните вродени аномалии;
 3. Захарен диабет;
 4. Ревматизъм;
 5. Пушенето.

Освен това, освен промените съдове, важна роля играе и нарушение на системна гемодинамики в случаите на:

 • Исхемична болест на сърцето;
 • Аритмии със склонност към тромбоэмболическим усложнения;
 • Нарушения от страна на кръвосъсирването и противосвертывающей системи на кръвта.

Какви промени настъпват при хронична исхемия?

Известно е, че нервната тъкан е высокоспециализированной и организирана в структурно и функционално отношение, така че тя е изключително чувствителна и дори лек недостиг на кислород. Под влияние на различни фактори, нарушаващи церебрална притока на кръв, на вещество на мозъка възниква хипоксия, са нарушени сложни метаболитни процеси, активира перекисное окисляването на липидите с образуването на свободни радикали, които токсичен ефект върху нервните клетки (неврони). В резултат на увреждане на невроните може да се случи да ги дистрофия и смъртта, се появяват микроскопични огнища на некроза и демиелинизации (загуба на нервни отростками своите черупки), в резултат на което мозъкът превръща в нещо като гъба – така наречените спонгиоз.

С напредването на дегенеративни промени се разширяват околососудистые пространство, се случва глиоз — разрастване на клетките на глии (вид на рамка неврони, извършване на помощни и трофическую функция). Глиоз подобен склерозу в други органи, което също съответства на хронична гипоксию. Тези промени носят, обикновено дифузен характер, но тежестта им може да варира в различни отдели на централната нервна система.

Характерен маркер на хронично нарушение на церебрална циркулация може да се счита за перивентрикулярную ишемию, при която се случва разрежение на нервната тъкан около камерна мозъка, както и в подкорковых отдели бяло вещество с явления демиелинизации, глиоза и разширение периваскулярных (околососудистых) пространства (лейкоареоз).

Видео: лекция на хронична исхемия на мозъка

Клинични прояви

Много често се случва така, че хората в напреднала възраст не се дават значителен промяна на паметта, на вниманието, на появата на разсеяност, списывая тези прояви на възраст и умора. Но не трябва така безгрижно да се отнасят към здравето си, защото тези, на пръв поглед, такива общи и незначителни симптоми на исхемия на мозъка може да бъде първият признак на започваща на заболяването, тежестта на клиничните прояви която е пряко свързана с възрастта на пациента.

READ  Анализ на кръвта на ЕЛЕКТРОМАГНИТНИ: какво е това, къде са, дешифриране, колко много се прави

Смята се, че хроничната исхемия на мозъка е най-често срещан е неврологично разстройство, особено сред по-възрастното население. Клиничните признаци са изключително разнообразни и вариабельны, който се определя от причината, ги доведе до, и основна локализация на лезиите в мозъка. В един и същи пациент периоди на непосредствено нарушение на мозъчната дейност могат да сменяться относително благополучие. Обаче се срещат и непрекъснато развиват форми на течението, когато състоянието на болния е стабилно се влошава до пълно деменция (деменция).

С правилника степен

Приема се разграничат няколко степени на тежест на коронарната болест на мозъка, в зависимост от клиничните прояви и дълбочината на неврологични нарушения.

I степен

Така, церебральная исхемия 1 степен има следните прояви:

 • Често главоболие, чувство на тежест в главата;
 • Слабост, бърза умора;
 • Нарушение на паметта, намаляване на способността да се концентрира вниманието;
 • Нарушение на съня;
 • Емоционалната лабильность.

Както се вижда, оплаквания на пациенти, че не са специфични доста, а и не всеки с тези симптоми обикновено се обърне към лекар. Трябва обаче да се отбележи, че навреме започнатото лечение именно на ранен етап, когато все още не са груби неврологични нарушения, може не само да се премахнат отделни симптоми, но и признаци на заболявания като цяло.

II степен

Церебральная исхемия 2 степен, придружени с по-груби промени в нервната система и се проявява:

 • Нарушение на паметта;
 • Виене на свят;
 • Нарушение на движенията и нестабилността при ходене.
 • Загуба на трудоспособност.

В този етап на протичане на заболяването се появяват признаци на очагового поражение вещество на мозъка под формата на различни патологични рефлекси, изразени интелигентно мнестических нарушения. Такива болни не са в състояние на умственото труда, при тях се появява емоционална лабильность, намалява критика.

III степен

В третия етап на протичане на заболяването са налице груби неврологични нарушения, симптоми на органично увреждане на мозъка. Болните могат често да пада в припадък, нетрудоспособны, в част от случаите се случва загуба на способността за самообслужване.

Трябва да се отбележи, че колкото по-силно нарушена функция на мозъка, толкова по-малко жалби могат да подават на пациента, но това не означава, че такива няма. Често пациентите са в състояние на деменция, просто не са в състояние ясно да формулират и изразят претенциите си лекар. Въпреки това, диагнозата хронична мозъчна исхемия не представлява трудности за невролог, благодарение на характерната клинична картина и възможности инструментални методи на изследване.

Остър характер

Остра исхемия на мозъка, обикновено носи очаговый характер и се нарича инсулт. Сред причините за мозъчни инсулти важното значение принадлежи, както и в случай с хронична ишемией, атеросклероза и артериална хипертония.

В случай, церебрална атеросклероза на кръвоносните съдове може да се случи разкъсване на плака с пускането на нейното съдържание и последващо тромбозом. Образуван тромб напълно погълната от движението на кръвта, а в участък на мозъка с нарушено кръвоснабдяване се случва некроза – исхемичен мозъчен инсулт, който по-правилно да наричаме инфарктом мозъка.

Тези сърдечни удари да се проявяват дълбоки неврологични нарушения: изчезването на чувствителност, двигателната функция в участък от тялото, иннервируемом от засегнатата област на мозъка, появата на патологични рефлекси, нарушение на функциите на кората на мозъка със загуба на речта, мисленето, способността за самообслужване. В редица случаи, когато се случва поражението на жизнено важни нервни центрове в мозъчния ствол, може да настъпи смърт в остър стадии.

READ  Левожелудочковая недостатъчност: остра, хронична - причини, симптоми, лечение

Методи за диагностициране на исхемия на мозъка

Към днешна дата има много съвременни и точни методи за диагностициране на мозъчна исхемия, обаче, не трябва да се пренебрегва и публично достъпни, като:

 1. Подробен обзор (в случай на тежки състояния – разговор с близки на болния);
 2. Внимателно бране на оплакванията на пациента, фигуриращ в семейството и в медицинската история на заболяването;
 3. Проучване рефлекс и чувствителна функция.

Сред инструментални методи информативни могат да бъдат:

 1. КТ (компютърна томография) и ЯМР (ядрено-магнитен резонанс), които откриват разширяване на камерна, на огнища на демиелинизации и атрофичен промени в кората на главния мозък;
 2. Ултразвук и допплеровское изследване на кръвоносните съдове се дава възможност да ги открие патологическую извитость, вродени аномалии, а също и степента на нарушение на притока на кръв по него.
 3. ЕЕГ (электроэнцефалограмма) в този случай няма да има патогномоничных признаци на заболяване.

Как да се справим, как да се лекува?

Лечение на исхемия на мозъка трябва да бъде насочено не само към премахването на съществуващите оплаквания, но и да попречат на по-нататъшното прогрессированию заболяване с развитие на тежки или остри нейните форми.

Преди да възложи на определени лекарства, трябва по възможност премахване на наличните рискови фактори, да се нормализира режим на хранене и начина на живот на пациента. Важно е да се обясни на пациентите за рисковете от тютюнопушенето, хроничен стрес и емоционално извисяване, което е възможно само в началния стадий на болестта. В по-късен период трябва да се водят разговори с братята му, защото именно на раменете им се възлага грижата за болен човек. А такива хора, като правило, изискват максимално внимание и търпение.

Освен за корекция на липидния обмен и кръвното налягане, е необходимо определяне на лекарства, притежаващи антиоксидантна активност. В днешно време широко се използват актовегин, пирацетам, церебролизин, които допринасят за разширяване на кръвоносните съдове, захранващи мозъка, подобрявайки по този начин доставката на кръв към нервната тъкан. Освен това, всички добре известни витамини С и е, също и имат антиоксидантен ефект. Пирацетам има антиагрегантными свойства, като подобрява микроциркулацията.

Освен съдоразширяващ и антиоксидантни препарати, при необходимост назначават анксиолитики и антидепресанти, например, грандаксин, премахва чувството на тревожност, страх, емоционално пренапрежение.

Добре, когато в комплексната терапия на церебрална исхемия са налице и редовни занимания по лечебна пластика, плуване и масаж. В повечето случаи на пациента се препоръчва да се полность да се преразгледа начина на живот и хранене.

Важно е да запомните, че навреме започнатото лечение, назначено от компетентен специалист, помага не само да се избегне влошаване на на най-на пръв поглед незначителни промени на дейността на мозъка, но също така и такива страшните прояви на нарушения на церебрална циркулация като инфаркт на мозъка и съдова деменция.

Видео: репортаж за съдовите заболявания на мозъка

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00081 sec