IVH, внутрижелудочковое кръвоизлив: степен (1,2,3), причини, последици, лечение

Неврологическая патология при новородени и деца на първите години от живота си е много сериозен проблем, и, за съжаление, увреждане на мозъка при деца — това не е необичайно. IVH — това е внутрижелудочковое кръвоизлив, което е много подходящо за точно възприемане на новорожденности и често се придружава абнормно продължение на раждането.

Внутрижелудочковые кръвоизливи се срещат и при възрастни хора, представляващи една от формите на инсулт с висока смъртност. Обикновено кръв при прониква в желудочковую система от внутримозговых хематоми при пробив в кухини на мозъка.

Кръвоизлив в желудочки на мозъка при децата обикновено се изолирана, не е свързано с паренхиматозными гематомами, т.е. може да се разглежда като самостоятелно, отделно заболяване.

Значението на проблема внутрижелудочкового кръвоизливи при новородени се дължи не само трудности диагностика и лечение на патология, защото много лекарства на деца е противопоказано, а незрели нервната тъкан е изключително чувствителни към всякакви неблагоприятни обстоятелства, но и перспектива, която далеч не винаги може да успокои младите родители.

Освен децата, родени при аномальном време на родилния период, IVH диагностицира при недоносени, при това от по-малко от срока на бременността, на която да са настъпили преждевременно раждане, толкова по-вероятно е IVH и по-тежки степента на ишемически-гипоксического поражение на главния мозък.

При деца, родени по-рано, половината от кръвоизливи в желудочки се случва още в първия ден на живота, до 25% IVH се случва на втория ден след раждането. Колкото по-голямо е детето, толкова по-малко вероятно нарушения на кръвообращението в мозъка дори при условие необичайно протичане на раждането.

На днешния ден в арсенала на лекарите-неонатолози има высокоинформативные методи за научни изследвания, което позволява навреме да се диагностицира внутрижелудочковое кръвоизлив, но проблеми с класификацията определението етап патология все още не е решен. Единна класификация на IVH не е разработен, а при формулирането на етапа, се отчитат по-скоро характеристики на топографията на поражението, отколкото клинични тежестта и прогнозата.

Причините внутрижелудочковых кръвоизливи при новородени

Причини за развитието на IVH при малки деца драстично се различават от тези, които причиняват кръвоизливи при възрастни лица, Ако сте от последните, на преден план излизат съдови фактори — хипертония, атеросклероза, залегнали в основата на ударите, а на самото проникване на кръв в желудочки вторично на внутримозговой гематоме, при новородени, малки деца случаят е малко по-различно: кръвоизлив, веднага се случва вътре в камерна или под выстилку, а причините, които така или иначе са свързани с бременност и раждане:

 • Състоянието на недоношенности;
 • Дълъг безводен период;
 • Тежка хипоксия по време на раждане;
 • Травма при акушерски квоти (рядко);
 • Тегло при раждане, по-малко от 1000 g;
 • Вродени нарушения на съсирването на кръвта и структурата на кръвоносните съдове.

При преждевременно родени деца, като основната причина внутрижелудочковых кръвоизливи смятат, че наличието на така наречените герминального (ембрионалния втора степен на професионална квалификация), който е на съзряване на мозъка на плода и съдовата система трябва постепенно да изчезне. Ако раждането е претърпял по-рано от срока, наличието на тази структура създава предпоставки за IVH.

Герминальный матрица представлява участъци на нервната тъкан около страничните камерна, съдържаща незрели клетки, които се движат в мозъка и когато са узрели стават неврони или клетки нейроглии. Освен клетките, тази матрица носи в себе си не са зрели капилярни съдове тип, стените на които еднослоен, така че много крехки и могат да се спукат.

Кръвоизлив в герминальный матрицата — това все още не IVH, но то най-често води до проникване на кръв в желудочки на мозъка. Хематом в нервната тъкан, тоалетна и балкон към стената камера, пробива го выстилку, и кръвта отива в земята. С появата на дори минимален обем на кръвта в желудочке на мозъка може да се говори за началото на самостоятелно заболяване — внутрижелудочкового кръвоизлив.

Определяне на етапа на IVH необходимо да се направи оценка на тежестта на заболяването при конкретния пациент, както и определяне на прогнозата за в бъдеще, които зависят от количеството кръв, попавшей в желудочки, и посоката на разпространението му в посока на нервната тъкан.

READ  Трофичните язви на краката: лечение, причини, симптоми, видове

Лекарите-рентгенологи се основават на определяне на етапа на IVH на резултатите от компютърната томография. Те отделят:

 • IVH 1 степен — субэпендимальное — кръвта се натрупва под выстилкой камерна мозъка, без да се разрушава я и не се качва в желудочек. Всъщност, това явление не може да се счита за типичен IVH, но във всеки един момент може да се случи пробив на кръв в желудочки.
 • IVH 2 степен — типичен внутрижелудочковое кръвоизлив, без да разшири своята кухина, когато се случва изход на кръвта от субэпендимального пространство. За УЛТРАЗВУК този етап се характеризира като IVH с пълнеж от по-малко от половината от обема камера с кръв.
 • IVH 3 степен — кръвта продължава да идва в желудочек, започната от повече от половината от обема му, и разширяване на лумена, което може да се проследи в КАТ и при ултразвукови изследвания.
 • IVH 4 степен — най-тежко е придружен не само за попълване на кръв камерна мозъка, но и разпространението й по-нататък, в нервната тъкан. В КАТ са открити признаци на IVH една от първите три степени, заедно с формирането на огнища на паренхиматозного внутримозгового кръвоизлив.

На базата На структурни промени в мозъка и неговите кухини има три етапа на IVH:

 1. В първия етап На желудочки пълни кръвно съдържанието на не напълно, не са разширени, може би самопроизвольное спиране на кървене и запазване на нормална ликвородинамики.
 2. Продължаване на запълване на страничните камерна с възможност за тяхното разширяване, когато за по-малко един от камерна пълни с кръв повече от 50%, а кръвта се разпространява в 3-та и 4-та желудочки на мозъка се случи на втория етап.
 3. Третият етап е придружено от прогресиране на заболяването, с попадение на кръв под съдовата обвивка на малкия мозък, продолговатого и гръбначния мозък. Висока вероятност от фатални усложнения.

Степента на тежест на IVH и неговите проявления ще зависи от това, колко бързо проникнала кръвта в тъканта на мозъка и му кухина, а също и от обема му. Кръвоизлив винаги се разпространява по хода на ток, гръбначно-мозъчната течност. При силно недоносени бебета, както и подложени на дълбока гипоксию, за да се появят нарушения на кръвосъсирването система, така че съсиреци в кухини на мозъка дълго време не се появяват, а течна кръв безпрепятствено да «разпространява» по отдели на мозъка.

В основата на нарушения циркулация на ликвора и растеж в бъдеще хидроцефалия е навлизане на кръв в желудочек, където тя се смесва с гръбначно-мозъчната течност, но не вдига веднага. Част от течна кръв прониква в други кухини на мозъка, но поне съсирването й кичури започват да се припокриват тесни зони, по които циркулира ликвор. Припокриване на някоя от дупките на мозъка води до блокада на ликворного път, разширяване на камерна и гидроцефалию с характерна симптоматикой.

Прояви на IVH при деца от ранна възраст

До 90% от всички кръвоизливи в желудочковую система се случва в първите три дни от живота на бебето, и колкото по-малко си тегло, толкова по-висока е вероятността за патология. След първата седмица от живота на бебето рискът от кръвоизлив се намалява значително, което е свързано с адаптация съдовата система към новите условия и дозреванием структури герминогенного втора степен на професионална квалификация. Ако бебето се роди преди термина, а след това първите дни той трябва да бъде под строг надзор неонатолози — на 2-3 ден състояние може да се влоши поради която започна IVH.

Малки субэпендимальные кръвоизлив и IVH 1 степен могат да протекат безсимптомно. Ако болестта не ще се развие, то състоянието на новороденото остава стабилен, а неврологическая на процедурата дори няма да възникнат. При мулти-кровоизлияниях под эпендиму признаци на поражение на мозъка, ще се прояви по-близо до година явления лейкомаляции.

READ  Какво да направя, ако след гениколога отиде кръв?

Типично внутримозговое кървенето се проявява такива симптоми като:

 • Намаляване на мускулния тонус;
 • Затегнете сухожильные рефлекси;
 • Смущения в дишането до спиране (апнея);
 • Спазми;
 • Очаговые неврологични симптоми;
 • Кома.

Тежестта на протичане патология и характеристики на симптоматиката са свързани с обем на кръвта, попавшей в желудочковую система, и скорост на нарастване на налягането в кухината на черепа. Минимално IVH, не причинява запушване на ликворных пътища и промените в камерна, ще бъдат придружени от асимптоматични течение, както предположи тя може да намали цифри хематокрит в кръвта на бебето.

Скачкообразное време се наблюдава при умерени и субмассивных IVH, за които са характерни:

 1. Потискане на съзнанието;
 2. Парези или мускулна слабост;
 3. Глазодвигательные нарушения (гистагм, кривогледство);
 4. Дихателни нарушения.

Симптоматика при скачкообразном рамките изрази в продължение на няколко дни, след което постепенно намалява. Възможно пълно възстановяване на дейността на мозъка, така и на малки отклонения, но прогнозата като цяло е благоприятен.

Катастрофално за IVH е обременена с тежки нарушения в работата на мозъка и други жизненоважни органи. Характерни кома, спиране на дишането, генерализованные спазми, синюшность кожа, брадикардия, понижаване на кръвното налягане, нарушения на терморегуляции. За вътречерепна хипертония се доказва выбухание голям родничка, добре забележим при новородени деца.

Освен клинични признаци на нарушения на нервната дейност, ще се промени и в лабораторните показатели. За случилото IVH при новородени може да се посочи намаляване на хематокрит, намален калций, колебания на кръвната захар, има разстройство газов състав на кръвта (гипоксемия), електролитни нарушения (ацидоза).

До усложнения IVH са блокада на ликворных пътища съсиреци кръв, с развитието на остра оклузивна хидроцефалия, атрофия на кората на мозъка и счупване на психо-моторно развитие. Нарушение на циркулацията на цереброспиналната течност води до увеличаване на размера камерна, възходящ вътречерепно налягане и сдавлению кора на мозъка, която и без това страда от хипоксия. В резултат се превръща в магарешка синдром, потискане на съзнанието и кома, спиране на сърдечната дейност и дишането.

Прогресията на кървене води до растространению кръв от камерна в резервоара на мозъка и нервната тъкан. Паренхиматозные внутримозговые хематом, са придружени от груба очаговой симптоматикой под формата на парезов и параличей, нарушения на чувствителността, генерализованных судорожных гърчове. При комбинация IVH с внутримозговым кървене изключително голям риск от неблагоприятен изход.

Сред далечни последици IVH честват ишемически-гипоксические щети и резидуальные промени в мозъка под формата на кисти, перивентрикулярной лейкомаляции, глиоза на бялото вещество, атрофия на кората на главния мозък. Повече от година се забелязва забавяне в развитието, страда моторика, дете дати не може да ходи и да извърши правилните движения на ръце и крака, не казва, изостава в психичното развитие.

Диагностика IVH при деца се основава на оценка симптоматика и данните от проучването. Най-информативни се счита за провеждане на КАТ, нейросонографии и УЛТРАЗВУК. КАТ придружени от облъчване, така че недоношенным деца и новородени бебета първите дни на живота, за предпочитане е да провежда ултразвуково изследване.

Лечение и прогноза

Лечение на деца с IVH се занимават с нейрохирурги и неонатологи. Консервативната терапия е насочена към възстановяването на работата на жизнено важни органи и на показатели за кръв. Ако детето не е получил при раждането на витамин К, това му е необходимо да въведете. Дефицит на факторите на кръвосъсирването и на тромбоцитите компенсира переливанием компоненти на плазмата. При спиране на дишането се провежда изкуствена вентилация на белите дробове, но по-добре да го установи за планиране, ако има риск от респираторни заболявания.

Лекарствена терапия включва:

 • Нормализиране на кръвното налягане, за да се предотврати рязкото намаляване или конни надбягвания, усугубляющие гипоксию и увреждане на нервната тъкан;
 • Оксигенотерапию;
 • Антиконвулсанти;
 • Контрол на съсирването на кръвта.

За намаляване на вътречерепното налягане е показано въведение сернокислой на магнезий венозно или мускулно, доношенным децата се прилагат диакарб, фуросемид, верошпирон. Противосудорожная терапия се състои в назначаването на диазепама, лекарства вальпроевой киселина. За облекчаване на симптомите на интоксикация се извършва инфузионную терапия, ацидоза (закисление кръвта) продължава прилагането на разтвора гидрокарбоната натрий венозно.

READ  Лечение на хемороиди с мед: народни рецепти, мнения

Освен медикаментозно, се провежда хирургично лечение на IVH: евакуация на кръв от камерна мозъка с помощта на пункция сайт под контрола на ултразвук, въведение в клирънса камерна фибринолитических средства (актелизе) за профилактика на тромбози и оклузивна хидроцефалия. Може би комбинация от пункция сайт с въвеждането на фибринолитических лекарства.

За премахване на продукти на разпад на тъканите и премахване на симптомите на интоксикация са показани ликворофильтрация, ликворосорбция и внутрижелудочковое шампоан лекарства изкуствена гръбначно-мозъчната течност.

При запушени ликворных пътища и гидроцефальном синдрома на налаживается временно предаване камерна с евакуация на кръвта и съсиреци до момента на пречистване на ликвора и премахване на обструкция на пътища си гюм. В някои случаи се използва повторно люмбальные и желудочковые пункция сайт, външно предаване камерна или временно вътрешно предаване с имплантиране на изкуствена дренаж под кожата.

Ако хидроцефалия е придобила траен и необратим характер, както и ефекта от фибринолитической терапия липсва, тогава нейрохирурги осигуряват постоянно предаване оперативни чрез:

 1. Монтаж на постоянни шънтове с изтичане на ликвора в коремната кухина (на силиконова тръба минава под кожата на главата си към коремната кухина, плъзгащи може да бъде отстранен само в случай стабилизиране на състоянието на детето и липсата на прогресията на хидроцефалия);
 2. Ендоскопско налагане на анастомозов между желудочками на мозъка и базалната трейлър.

Най-често срещаният начин на хирургично лечение на оклузивна хидроцефалия на фона на IVH се счита за вентрикулоперитонеальное предаване. Тя е на разположение на стойността, позволява да влиза в желудочки лекарствени средства, които има ниска вероятност за инфекция, може да се извършва продължително, с грижи за дете не е придружено от затруднения. Намаляване на смъртността и максимално да се подобри работата на мозъка ви позволява прилагането на альтеплазы, ускоряющей разтваряне на кръвни свертков в желудочках.

Прогноза при IVH определя стъпка на заболяването, обема на кръвоизливи и локализиране на увреждане на мозъчната тъкан. При първите две степени на IVH кръвни свиване на рассасываются себе си, или под влияние на лечението, без да причиняват значителни неврологични нарушения, така че при малки кровоизлияниях детето може да се развива нормално.

Масивна внутрижелудочковые кръвоизливи, особено ако те са съпроводени с увреждане на тъканите на мозъка, в кратки срокове може да доведе до смъртта на бебето, а ако пациентът оцелее, неврологичен дефицит и груби нарушения на психомоторното развитие се избегне проблематично.

Всички деца с внутричерепными кръвоизливи са предмет на задълбочено наблюдение в условията на интензивно отделение и своевременно лечение на хирургически. След инсталиране на постоянно плъзгащи се определя група инвалидност, както малко дете трябва редовно показване на невролог.

За да се избегне описани тежки промени е важно да се спазват мерки за предотвратяване на увреждане на мозъка при новородени и дълбоко недоносени деца. Бъдещите майки трябва да се проведе своевременно необходимите профилактични прегледи и изследвания, както и при опасност от преждевременно раждане задача акушер-гинеколози — най-добре да се преобърне бременност медикаментозными средства до този срок, когато рискът от кръвоизливи ще бъде минимален.

Ако детето все пак е роден по-рано, това го поставя в отделението за реанимация за наблюдение и лечение. Съвременни методи за диагностика и терапия IVH позволяват не само да спасява живота на децата, но и значително подобряване на качеството им, дори ако за това е необходимо да прекарат се подложи на операция.

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.42MB/0.00111 sec