Изтръпване на пръстите на ръката му: дясната, на лявата, по време на бременност, след фрактури, причини

Защо немеют пръстите на ръцете

Изтръпване на горните и долните крайници – лош симптом, с който многократно се е сблъсквал всеки човек. В повечето случаи на дискомфорт в ръцете и краката са свързани с дълъг намирането на неудобна поза. Изтръпване на пръстите на ръката – често встречающееся явление. Ако това е моментно, нередовни, за вълнение няма причина. Но в случай на редовна повторение на синдрома, трябва да се обърнат към лечащему лекар за проучване на причините.

Причини

Изтръпване на пръстите на ръката може да се дължи на редица патологични процеси в организма и развитието на заболявания, които влияят на работата на кръвоносната система.

Основните причини за изтръпване на пръстите на ръцете:

 • Развитие на остеохондроза човек.
 • Нарушения на функционирането на карпального на автомобила.
 • Дисфункция на работата на ендокринната система.
 • Възпалението в ставите на горните крайници.
 • Полиневропатия.
 • Синдром На Рейно.
 • Нараняване на ръцете и пръстите.
 • Прекомерно натоварване на мускулните влакна на горните крайници.
 • Силен емоционален шок.

По време на бременност изтръпване на пръстите на ръцете, свързани с развитието на желязодефицитна анемия. Дадено заболяване при жените в период от света на детето възниква по причина на кръвоснабдяването на плода, който с кръвоносната система на майката взима всички необходими хранителни вещества и минерали.

За нормализиране на съдържанието на желязо в кръвта, трябва да седнем на лечебната диета, която включва консумацията на месо, риба, ябълки и нарове. Задължително е кръвен тест за определяне на нивото на хемоглобина.

В случай на критична липса на желязо в организма на майката, ще се нуждаят от по-сложно лечение, а не просто корекция на храненето. Тактика на лечение се подбират само от лекуващия лекар, за лекарства, не са увредени плода.

На всички тях, посочените по-горе причини, които могат да предизвикват изтръпване на пръстите на ръката, най-незначителна е прекомерно натоварване на мускулите. Всички останали патология представляват опасност за нормалната жизнена дейност на човека, изискват незамедлительной диагностика и лечение.

При прекалено натоварване на мускулния скелет на четката ще онемевать този пръст, сухожилие, който ще бъде передавлено. Причините тесни точки на мускулите и сухожилията на пръстите са свързани с дълъг труд, в който участват пръстите, например, когато пишете на компютър, тъй като в такива моменти положението на пръстите е необичаен за човешкия организъм. При извършване на монотонна работа, в пръстите на ръцете нарушен процес на циркулацията на кръвта, и те започват да неметь.

READ  Предынсультное състояние: признаци, симптоми инсулт

В резултат на продължаващите нарушения на кръвообращението, пръстите на лявата и дясната ръка може да отекать. Появява се болка. Първоначално тя носи краткосрочен характер и възниква само след натоварване на пръстите на краката си. Впоследствие, ако не се премахне причината, болката ще се засили, и придружава човек постоянно, което пречи да водят нормален живот.

Карпальный клапан

Постоянно натоварване на мускулите и сухожилията на ръцете, което води до нарушаване на циркулацията на кръвта, може да стане причина за развитие на синдром на карпального на автомобила. За болест характерна е постоянна болка в една от ръцете, по-често на дясната ръка (дясна ръка), защото на нея се пада голямата част от натоварването.

Нарушение на кръвообращението може да доведе до развитието на възпалителни процеси. Той е изпълнен с развитието на остеоартрит. Дори и ако болката произхожда само на една от ръцете, лечението трябва да започне веднага, тъй като синдром е често срещана и друг крайник. Причина за развитието на остеохондроза — притискане на нерви.

Болестта на Рейно е свързана с защемлением нервни окончания, при който се извършва нарушение на процеса на кръвообращение в знанието. Изтръпване на пръстите на ръката придружени от бледностью на кожата, болевым синдром на лявата ръка и на дясната. Пиленовропатия може да бъде следствие от захарен диабет, анемия, наличието на инфекциозни заболявания, или гиповитаминозом.

Онемевшие пръстите на ръцете само на един крайник е изключително опасно синдром, който показва наличието на тромба в кровеносном съд на гръбначния стълб. Диагностика на такъв симптома трябва да бъде незабавна. Без навременно лечение е възможно редица усложнения, по-специално, необратими процеси в мозъка. Честото изтръпване на пръстите на краката може да е предвестник на нарушение на кръвообращението на мозъка, следствие на което е възможен инсулт.

Болки в кръста

Болки в кръста е една от най-честите причини за мравучкане на пръстите на горните крайници. В някои случаи, при поражения на нервните окончания на гръбначния мозък, може би изтръпване на пръстите на краката си, но това се случва рядко. Изтръпване на пръстите на горните крайници, причинено остеохондрозом на шията, при което са повредени дискове, разположени между прешлените, и директно, прешлени.

Артерии, вследствие на компресия на нервните окончания, стеснени и не могат да пропуснете през себе си необходимия обем на кръвта. По причина на повредените прешлени, започва да се оформя херния, която оказва натиск върху корените на нервните окончания. В зависимост от това, кои пръсти немеют, може да се определи засегнатите прешлени.

Ако онемевает безименния пръст и кутрето, задеты нервните окончания на 8-ми прешлен. 7 позвонок предизвиква неприятен синдром на безименния и указательном пръстите на краката. Палецът, средния и показалеца — 6 позвонок.

Диагностика

При онемении пръстите на ръката си е изключително важно да се постави правилната диагноза. Особено тревожно симптоматикой е изтръпване на пръстите на лявата си ръка. На първо място, трябва да се изключи риска от инфаркт на миокарда или инсулт. Ако изведнъж започна да неметь пръстите на десния крайник, това може да е признак на инсулт. Ако навреме се диагностицира причината за кръвоизлива в мозъка може да предупредя и да се предотврати.

READ  Кръвна захар: как да се подготвим, като дари, норма при деца, възрастни, бременни

Вторият етап на проучване – проучване на гръбначния стълб предмет на наличието на остеохондроза и определяне на счупени прешлени на гръбнака. Лечението на заболяването зависи от етапа на развитие. Диагностика на симптома включва изследване за наличие на възпалителни процеси, натиск върху нервните окончания, които са отговорни за работата на четки и движение на пръстите.

Диагностични процедури, които трябва да се подложи на пациента:

 • Рентгенография на гръбначния стълб и врата.
 • Допплерография на кръвоносните съдове.
 • Извършване на компютърна томография на главния мозък (се провежда при съмнение за мозъчен инсулт).
 • Процедура електроенцефалограмата.
 • Ангиография на кръвоносните съдове.

Лечение на

Лечение мравучкане на пръстите на ръцете зависи от причините за появата на синдрома. Ако неприятните усещания numbed на ръцете се появяват само сутрин, най-вероятно те могат да бъдат причинени от неудобно положение по време на сън. В такъв случаи изтръпване ще засегне само един крайник. За да се уверете в това предположение и не избяга веднага в болница, може да опитате да смените обикновена възглавница ортопедична. Ако проблемът е само в неудобна поза, след смяна на леглото неприятно чувство, веднага ще се проведат.

Ако неприятно усещане в пръстите на ръцете не е изчезнала, а синдром на стана се появяват през деня, вечерно време, трябва незабавно да се обадите в болницата за изясняване на причините. Колкото по-рано бъде открита причината, толкова по-дълъг и тежък лечението на заболяването.

Притискане на нервите, лекува проста физическа терапия, прием на витаминни комплекси и назначаването на определени медицински препарати. Когато причината скован се крие в прекалено натоварване на сухожилията и мускулите на китката, трябва да мине курс на физиотерапия и даде на ръцете да си починат от монотонна работа.

READ  Мухи пред очите: причини, симптоми, лечение, при какви заболявания се появяват черни точки в очите

Начини за лечение на мравучкане на пръстите:

 • Прием медикаментозных лекарства. Лечение numbed на пръстите на ръцете, насочени към отнемане на подпухналостта с меките тъкани, негативно облекчение болка регионална синдром. Допринасят за нормализиране на процеса на кръвообращението. Витамини за съдове възстановяват правилното функциониране на тъканите.
 • Локална терапия – провеждане на лечебен масаж на гръбначния стълб и врата. Използването на един метод на лечение.
 • Физикална терапия, насочена към стимулиране на процеса на кръвообращението, и активиране на процеса на регенерация на тъканите. В повечето случаи се използва въздействието на лазер и ултразвук. Физиотерапия се прилага след фрактури на крайниците, за най-бързо възстановяване на нормалните функции на ръцете.
 • Гимнастика помага за облекчаване на неприятна симптоматика.

Профилактика

Почти всяко заболяване, особено ако то е свързано с нарушение на нервните окончания и дисфункция, мускулна система, малко по-лесно да се предотврати, отколкото след това да се лекува и да се отърве от последствията. Синдром на мравучкане на пръстите на ръцете не е изключение. Изключително важно е внимателно да се отнася към състоянието на тяхното здраве, особено към функционирането на кръвоносната система.

Трябва да се придържат към здравословен начин на живот, промяна на режим на хранене, правят умерена физическа активност. Не се препоръчва да се злоупотребява с алкохолни напитки, и да не се пуши. В диетата трябва да се намали употребата на солени и пикантни храни, мазни и пържени храни. Основен акцент в храненето се извършва на месо, риба и морски дарове, зеленчуци и плодове. Зеленина.

Хората, чиято дейност е свързано с постоянна работа на клавиатурата си, е препоръчително да се направи малко почивка на всеки час, като ръцете се отпуснете в продължение на 10 минути. В това време може да се направи гимнастика четки, разтягане на мускулите, за да се нормализира притока на кръв към кончикам на пръстите.

Ако след изпълнението на тези прости правила, изтръпване на ръцете, не мине, трябва да кандидатстват за медицинската помощ за диагностициране на причините, за да предупреди по-нататъшното развитие на болестта.

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00077 sec