Изтръпване: пръстите, ръцете, краката, лицето, главата — причини

Изтръпване (затекла ръка, крак, покалывает през върховете на пръстите на краката), може би, някога трябваше да се опита на всеки човек. Чувството, че много малки иголочек някой покалывает пръстите, ръката, крака или други части на тялото, е доста неприятно. Обаче и опасност той да не носи, ако се е появил, поради определени причини, които най-често са провокирани от самия човек – така са се увлекли, че забравих и времето не се промени позицията на тялото.

В други случаи на скованост е знак за патология, тогава тя идва заедно с други симптоми на болест (замайване, слабост, болка и много други). А тъй като всичко идва от сдавления нерв и нарушения на кръвообращението, а след това най-често изтръпване отнасят към неврологични и съдови симптоматике. Лечение на такива прояви, свързани с лечението на основното заболяване, така че няма универсални рецепти.

Защо «затекают» крайници в норма?

Причини за изтръпване и усещане, че някаква парцелът се превърна в «други» при здрави хора произтичат главно от тяхното поведение и на тези ситуации, в които те по своя воля или за чужда прищявка удари:

 • При продължително стоене в претъпкан автобус дори на хората, нищо не знаещ за варикозе и венозном застой, могат да почувстват, че немеют пръстите на краката. Нещо подобно се случва, ако дълго време държат здраво за перилата, които се намират на достатъчно премахване на (трябва дотягиваться), държи телефонна слушалка, с часове, без да се променя ухото и ръката, или да се опита да се мотае завеси от тавана (на ръцете дълго време се задържат над нивото на сърцето), истината е, че в такива случаи възникнат проблеми вече в горните крайници — немеют пръстите на ръцете;
 • Гледа в монитора очи, напрегнати мускули на лицето и шията, бързи удари по клавиатурата, неспособност да реагира на околните – признаци, че човек е потопен в компютърна игра или пренасят интересна работа. Когато той потъва «в грешную земята», след което открива, изтръпване на върховете на пръстите, а след това и на цялата четка, страдание седалището мускулите и изтръпване на краката. Професия се отнася, може би, най-чести причини мравучкане на ръцете. Изпълняваме ден след ден монотонното движение вдигнати над сърцето ръце, човек се обрича на своите крайници на постоянно недополучение желаното количество кръв, което със сигурност рано или късно ще се окаже ги изтръпване. Осезаем след известно време става труд, свързан с пренасяне на тежести, а също и работа, предусматривающая психическо напрежение, вълнение, стрес;
 • Изтръпване на пръстите на краката, на ръцете в мразовита и време-показва, че крайниците иска топлина, където те бързо отогреются и съживи. Побелевший и онемевший на студено парцел с лице може да отморозиться, ако навреме не се вземат мерки.
 • Здрав, здрав сън често включва лежи в една поза, която не осигурява в пълна степен на движение на кръвта в numbed места. Изтръпване на ръцете, на тила, в някои области на лицето по време на сън не е чак толкова рядко явление, което изисква да избягате от приятни сънища и помассировать онемевшую повърхност.

При здрави хора немеют ръце през нощта, защото под тежестта на тялото или чрез неприятно тесни дрехи пережимаются кръвоносните съдове, а се отдалечава ръка, след като човек се освободи от нея и по този начин ще възстанови притока на кръв.

Човек не винаги може да е неприятно изтръпване и схващане, обаче се стремим към това се наложи. В края на краищата, не е трудно предварително да се погрижим за комфорта по време на сън, вземете удобни легла (по-добре ортопедични), поставяне на луксозна мека пижама, да вземе удобна поза.

По същия начин трябва да се вземат мерки и за разходка в «минус» времето: ако приемем дълъг престой на студено, трябва да изберете дрехи и обувки.

Малко по-сложно и се налага на хората, извършващи работа, която е на техните функционални задължения, но и тук трябва да се опитаме да се редуват статично натоварване с упражнения, восстанавливающими притока на кръв.

Симптомите, които предизвикват особена бдителност

Немеют различните части на тялото при патологични промени, водещи до нарушаване на кръвообращението:

 • Деформация на междупрешленните дискове (болки в кръста);
 • Сдавление нерв в канала (синдром);
 • Притискане на нервно-мускулния греда;
 • Отлагането на холестериновых плаки, което може да повлияе на кръвоснабдяването на много органи;
 • Недостатъчен прием на кръв в определена зона на мозъка (причина могат да бъдат различни препятствия, в това число и изброените по-горе).

Струва си да се обърне внимание на внезапно разреши загуба на чувствителност в придружава от други признаци на проблеми, които не са изрично подобни временни трудности:

 1. Вцепенен, след чието движение на ръка, крак, пръсти не се възстановява;
 2. Той е с главоболие, виене на свят, слабост, двойно виждане в очите, нарушение на координацията на движение;
 3. Настана непроизвольный стол и/или уриниране;
 4. Изведнъж се появиха проблеми с говора (станал заплетаться език, трудно е да служиш думи);
 5. Изтръпване последва за скорошна травма на главата, на шийния отдел на гръбначния стълб или в областта на гърба.

Одеревенение плюс присъствие на един от тези симптоми дори непознат с неврологични заболявания симптоматикой човек дава основание предположи сериозна патология, чак до остро нарушение на мозъчното кръвообращение (кръвоизлив или инфаркт на мозъка), което е повод за повикване на екип на спешна помощ.

Натрапчиво се появява, а после засилването на гърба мравучкане в различни части на тялото, свързани с увредено зрение, говор, походка може да посочи за развитието на тези заболявания:

 • Тумор на мозъка. Новообразование в мозъка се увеличава и разширява себе си територия, опитвайки се да измести съседните тъкани, които страдат от налягането в тях и да престанат да функционират нормално. Това се появява главоболие, слабост, спад на интерес към живота, нарушение на координацията на движенията, а също така и изтръпване на различни части от тялото на пациента в зависимост от мястото на локализация на тумора в GM;
 • Транзиторная исхемична атака (ТИА) или динамичен (плътско) нарушение на мозъчното кръвообращение. Церебральная исхемия се случва на фона на артериална хипертония, атеросклероза на мозъчните съдове или на коронарна болест на сърцето и в симптомите си има виене на свят, изтръпване на лицето, дясната ръка или с лявата ръка (в зависимост от локализацията на огнището), затруднено реч. Предвид това, че временно одеревенение една област може неусетно да премине в друга фаза на болестта (исхемичен инсулт), затова подобно състояние изисква незамедлительной медицинска помощ;

 • Множествена склероза (МС). Образуването на огнища на демиелинизации (образуването на плаки) в мозъка и гръбначния мозък не могат да оставят тялото здрави. При РС са нарушени или изобщо не падат някои функции (става, на зрението, на походката, психиката, контролът на главния мозък върху дейността на вътрешните органи), така че изтръпване на различни части на тялото се счита за тази патология е естествено нейният израз.

Изтръпване на отделните части на тялото със симптоми или без тях, вманиачени възникнали през нощта или в резултат на други обстоятелства, също могат да бъдат признаци на различна патология.

Сън не дават онемевшие ръце

Затекать ръцете по време на сън могат и при здрави хора: поставяне на лявата или дясната ръка под главата и дълбоко въргалял в света на сънищата, млад организъм може така и да спя през нощта, нито веднъж не перевернувшись на другата страна. Събирането на крайници, в движение, леко износени бързо го връща в норма и за неприятни чувства са забравени. Друго нещо е, когато немеют ръце през нощта систематично, когато чувството за изтръпване, се появява през деня, когато към този симптому прибавя други: болка, слабост, крампи. Съществуват различни варианти на скован от горните крайници, всеки от които може да свидетелства за определена патология:

 • Немеют ръце през нощта, а денем измъчват болки в главата, врата, гърба (и периодично изтръпване, ако се задържат дълго в едно положение) при остеохондроза на шийния отдел на гръбначния стълб и грыже на междупрешленните дискове;
 • Причина за мравучкане на палеца може да бъде хемангиоми или нейрофиброма, която сдавливает нервните окончания, както и компресия облекло за влияние върху средната нерв, който минава по запястному канал (синдром на карпального канал). Междувременно, ако половин час и по-палец «не идва в себе си» трябва да не се отлага посещението при лекар, в противен случай мускулите му изобщо може да атрофирали;
 • Четка отслабва, лошо огъват, стават «непознати» кутрето и на безименния пръст, ако има място невропатия лакътя нерв. Някои пациенти, може би и не знаят, за наличието у себе си такава патология. Болестта се развива незабелязано в тези хора, които дълго време са принудени да разчитат на лакът върху твърда повърхност, и по този начин да изтръгне лакътната нерв (компютърен маса, например), освен това, право-често нагружают дясната ръка, а при левичарите – вцепенява лявата ръка;
 • Немеют ръце през нощта, безпокоят болки в ръка, се превръщат в «дървени» пръстите на ръцете (една или 4, тъй като на кутре, тук не участва) в случай невропатия средната нерв или синдром на карпалния тунел. Най-вероятната причина за патологични промени могат да бъдат стари контузии и фрактури, а също и възпалителните процеси, локализирани в този участък (артрити и артрози). Често подобна картина причиняват отоци, причинени от бременността или намалена функция на щитовидната жлеза (хипотиреоидизъм);

 • Симетрия, прослеживаемая при онемении на пръстите на ръцете и дланите, характерно за полиневропатия (усложнение на захарния диабет). Между другото, при полиневропатия страдат не само пръстите на горните крайници, често немеют пръстите на краката, а, освен това, на всяко място могат да бъдат засегнати от повърхността на крак с развитието на съответния синдром.
 • Губят естествения цвят (това побеляват или сини), стане студено на допир, болка и немеют пръстите на ръцете при нарушаване на кръвообращението в микроциркуляторном начин, причината за която се превърна в остър спазъм на кръвоносните съдове. Това най-често се случва при болест на Рейно и склеродермии;

 • Трябва да се отбележи, че хроничният алкохолизъм и тежки отравяния също стимулират появата на симптоми на полиневропатия, а именно – онемению пръстите на ръцете и краката по време на сън и наяве;
 • Особена загриженост предизвикват случаи, когато вцепенява само на лявата ръка и, особено, на палеца й, че най-често свързват с развитието на атеросклероза, сърдечна патология, на остеохондроза на шийния и/или гръдния отдел на гръбначния стълб. Но ако загубата на чувствителност на палеца на лявата ръка, по принцип, поема заболявания на сърдечно-съдовата система, изтръпване и други симптоми за дясната ръка се възприемат като съмнение в шийната спондилоза, който, обаче, хора на ранна възраст не се отнася;
 • В полза на проблеми със сърцето показва изтръпване на кутрето на лявата си ръка, а ако той престава да служат «признаци на живот» в двойка с безименни пръста си, след което пациента е дошло време да се помисли за посещение на кардиологу.

Ако затекают едновременно с двете ръце или неприятно усещане на изтръпване локализуется в някакъв конкретен участък от лявата или дясната ръка, или засяга четка или пръсти, а клиничната картина се разрежда допълнителни симптоми (отпадналост, болка, изтръпване други части на тялото), отново посещава мисълта за развитието на посочените по-горе тежки заболявания (множествена склероза, неопластический процес). Ако това се случи изведнъж, а след това и ТИА или мозъчен инсулт може да се предположи.

В търсене на причините за

Всеки човек го боли и се вцепенява по свой начин и може би не всички опции мравучкане на пръстите на ръцете са били разгледани, обаче, ако одеревеневшие крайник все по-често започна да будите през нощта, а човек не може да намери това обяснение, може би, за да му помогне кратък списък на причините, предизвикващи тези неприятни усещания:

 1. Професионална дейност;
 2. Остеохондроза на шийния и гръдния отдел на гръбначния стълб;
 3. Межпозвонковая херния;
 4. Недостигът на желязо в организма;
 5. Ендокринни заболявания;
 6. Възпаление на панкреаса;
 7. Патологични промени в ставите;
 8. Венозен застой;
 9. Артериална хипертония;
 10. Остър спазъм на кръвоносните съдове микроциркуляторного на речното корито;
 11. Полиневропатия.

Освен това, за да се определи истинската причина мравучкане на ръцете трябва да се обърне внимание на други симптоми, които придружават тези неприятни, а понякога сърцераздирателни, епизоди:

 • Слабост четка;
 • Ниска сократительная способността на мускулния апарат;
 • Възможно е болката в рамото и предмишницата;
 • Умора, отпадналост, лошо настроение;
 • Виене на свят;
 • Тежест в главата, шум в ушите;
 • Некоординираност на движенията;
 • Нестабилно кръвно налягане (скокове и спадове);
 • Нарушения на функционирането на вестибуларния апарат;
 • Мелькание «мушек» пред очите.

Някои от изброените заболявания и техните симптоми могат да станат причина за това е, че немеют пръстите на краката, така че за това също е ред да говоря.

Видео: мравучкане на ръцете

Видео: 3 причини за мравучкане на ръцете в програма «Живо Страхотно!»

Немеют краката

Наличието на определена патология може да се дължи и изтръпване на пръстите на краката. Изтръпване на долните крайници, са придружени от интензивни болезнени усещания след физическо натоварване, характерни за съдова патология, която води до нарушаване на кръвообращението и за поражението на нервните тъкани:

 • Заличаване оклузивна болест (заличаване тромбангиит, болест на Бюргер);
 • Трофическая язва;
 • Разширени вени на долните крайници;
 • Тромбофлебит;
 • Тромбоза на кръвоносните съдове на краката;
 • Хронична венозна недостатъчност;
 • Атеросклероза на кръвоносните съдове на долните крайници;
 • Полиневропатии;
 • Синдром, диабет крак, който, обаче, се отнася до клинични прояви на полиневропатия, която е усложнение на захарен диабет.

Немеют пръстите на краката и при невралгия на седалищния нерв, която ние наричаме ишиасом. Болестта обикновено soputstvuyut «прострелы» в лумбалната област и в крак, тя често е резултат от патологични промени в лумбалната-крестцовом отдел на гръбначния стълб:

 • Междупрешленните херния;
 • Остеохондроза на лумбалните на парцела;
 • Контузии, фрактури и други травматични повреди.

Често за изтръпване на краката се оплакват бременни жени, които преди раждането останали съвсем малко. Те по-често страдат от страничната повърхност на бедрата. Причина за неприятни усещания, освен допълнителна тежест на тялото, може да бъде недостиг на желязо и други микроелементи. В такъв случай към онемению могат да бъдат добавени тук, спазми и други симптоми.

По този начин, за да предизвика изтръпване на пръстите на краката могат да са различни патологични състояния, засягащи нервите и кръвоносните съдове. А за пълнота, да направим в съществуващ списък на още някои заболявания:

 • Захарен диабет;
 • На въздействието на ниските температури, което води до обморожению;
 • Болест и синдром на Рейно;
 • Тумори на периферните нерви;
 • Ангиопатия различни генезиса;
 • ТИА (транзиторная исхемична атака);
 • Множествена склероза;
 • Синдром на долните крайници (туннельная невропатия, сдавление нерв в канала);
 • Инсулт и го малкият «брат» (микроинсульт);
 • Ревматоиден артрит.

Определено краткосрочни прижатие нерв (неуспешен поза) и изтръпване на пръстите на краката не е причина веднага да избяга към лекар. Да се чудя, когато се появява изтръпване често са придружени от други симптоми (болка, загуба на чувствителност, нарушение на координацията на движенията). А ако човек не може да разбере, в каква вода той погрузил крак – студена или топла, посещение на д-р трябва да бъде безотлагательным.

Изтръпване на главата, лицето, устните, езика

Част на главата може да става «чужд», в резултат на страдание подложени там на нервите и кръвоносните съдове. Често придружени от изтръпване на болка и спазми на отделни мускулни влакна. Неприятните усещания могат да се ограничи до конкретно място и на лицето, бъдат локализирани в определена част на главата (лявата или дясната половина) или да покрият цялата глава, перекидываясь на главата си. Други пациенти се оплакват само на проблеми, засягащи устната кухина (вцепенява език), но не отбелязват ги в други части на главата. По този начин, онемевшие парцелите могат да намерят място в различни части на лицето черепа, устната кухина, преминете на затылочную част от главата или да се преместят на шията и отдели на раменния пояс:

 1. Силно главоболие, конвулсивни потрепвания, изтръпване на лицето – симптоми, характерни за невралгии тройничного нерв;
 2. Като причини за възникване на болка, скован от върха на езика, сухота на лигавицата на устната кухина, без да променя цвета си отбелязват глоссалгию, който стои тук често при хора, които имат най диагноза вегето-съдова дистонию (НЦД, вегетативна дисфункция и др);
 3. Вегетативна дисфункция може да стане причина за болка и мравучкане и в други части на главата (лицето, времеви област, задната част на главата), както и мравучкане на пръстите на ръцете, ги разклаща, повишаване температурата на тялото, появата на панически атаки и други нарушения на автономната;
 4. Изведнъж онемевшее място на лицето, произтичащата от изтръпване на аурата с гадене и разноцветни кръгове, на зигзаг, огнища, отблясъци пред очите и подкрепата на най-силната главоболие почти – късно- картина, която най-вероятно представлява съвкупност от признаци на мигрена;
 5. Заедно с виене на свят, шум в ушите, тежест в главата и други симптоми, чувство, че главата му се превърна в «дървена», често е налице при хора с остеохондрозом на шийния отдел на гръбначния стълб и нарушаване на кръвотока в гръбначните артерии (вертебро-базилярная недостатъчност).
 6. Причина за проблеми в устната кухина (лъскав «лаковый», на езика, изтръпване) може да стане В12-дефицитная анемия. Трябва да се отбележи, че триада, характерна за това заболяване (увреждане на кръвта, стомашно-чревния тракт и нервната система), води до появата на много други симптоми, включително разстройство на чувствителност на различни части от тялото на пациента;
 7. Обрив, зачервяване на «мъртвите» на терена на лицето, повтарящите се «прострелы» в размирната място могат да бъдат признаци на опоясывающего жълтеница. Локализация на херпес инфекция в устата може да се проявят и страданието на горната или долната устна, върха на езика, лигавицата на бузите, небцето. Освен това, че при херпес вцепенява език или участък от кожата на лицето, тази инфекция, дори засегна сравнително малки зони, може да се завърти нарушение на общото състояние на организма (висока температура, отпадналост, съкрушеност, намаляване на работоспособността);
 8. Променя се цветът на лигавицата на устната кухина се образуват болезнени рани, болки и се вцепенява език при расселении в това място на гъбична инфекция (кандидоза, кандидоза) и развитието на стоматит;
 9. Травма на мимически и дъвкателните мускули, пренесени стоматологични и пластична хирургия, фрактури на кости и навяхвания на челюстите може да има такива последствия, както и скованост част на главата, на лицето, на върха на езика и на други места, намиращи се в близост до засегнатото черепного нерв;

Ако с усещането, че вцепенява език, започва да кружиться главата, се появява слабост и се присъединява към изтръпване на ръцете, краката или други части на тялото, съществува опасност, че това е свързано с развитието на сериозна патология: преходни исхемични атаки, предынсульта, множествена склероза, мозъчни тумори или злокачествен анемия (мегалобластная анемия).

Видео: шийната остеохондроза, като причина за онемений лице

«Нетърпелив» език

Нито с това, без рима или причина този мускулен орган, като не е подложен на онемению. Друг е въпросът, ако той се окаже излишно е «любопитен» или други (не много страшен) причини карат го оказвани безмълвен.

 1. По-често се вцепенява език при познающих околния свят деца, вярно е, че те могат да за това, и да не каже. Те се опитват живот на вкус в пряк и преносен смисъл: не може да изчакате, докато се охлади чай или супа или от любопитство, експериментират с върха на езика блестящите през зимата слънцето метална повърхност – това изтръпване преминава за няколко дни, когато лигавицата е напълно ще се възстанови. Подобно на децата, друг път се държат и възрастните хора, когато на върха на езика се превръща в своеобразна парсера;
 2. Вцепенява език при неправилна употреба на някои медикаменти (защо хлорпромазин и либексин се препоръчва да се поемат изцяло, а не гризе) или продължително и също грешна употреба на лекарствени средства, съдържащи хормони, предназначени за вендузи, пристъпи на бронхиална астма (различни видове инхалатори);

 3. Вцепенява език, не към по-добро се променя мирис и вкус при пушачите, затова професия дегустатор им явно не са застрашени, но виновен за това остава само на себе си.
 4. Не само на върха на езика, а на целия орган вцепенява и отказва да изпълни своето функционално предназначение в зъболекарски стол след въвеждането на упойка (новокаин, изпълнението на същата) с цел премахване на зъб или други операции;

Изтръпване, което е една от горните причини и исчезающее при неговата ликвидация, до патологични състояния не се отнася и помощта на лекар не се изисква. Тук човек помага на себе си и прави заключения, че може, а какво не може да бъде: увреждане на върха на езика в студено време, обикновено, се случва само веднъж в живота, но рано или късно всичко през него преминават.

В заключение искам да напомня на читателя, че много епизоди скован са сигнал за действие. Често транзиторная исхемична атака се проявява краткотрайна намалена чувствителност и скоро може да забываться, обаче, днес ТИА, а утре — инсулт, така че ако са се появили опасения, че изтръпването се дължи на проблеми в главата си, трябва незабавно да се «бърза», защото е остро нарушение на мозъчното кръвообращение (инсулт) може да се случи и по пътя в клиниката.

Видео: специалист за онемениях и техните причини

READ  Сърдечна недостатъчност: при деца, в по-напреднала възраст, симптоми, първа помощ и лечение

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.42MB/0.00099 sec