Желязо в кръвта: норма, ниво на повишена и понижена

Човешкото тяло съдържа почти всички елементи на таблицата Da Si Култури, но не всички те носят такава биологична значимост, като желязо. Желязо в кръв и в най-голяма степен съсредоточена в червените кръвни тельцах – эритроцитах, а именно в тяхната важна съставна част – гемоглобине: hem (Fe++) + протеин (глобин).

Известно количеството на даден химичен елемент постоянно присъстват в човешката плазма и тъкани — като комплексно съединение с протеини трансферрином и в състава на феритин и гемосидерина. В организма на възрастен човек нормално, трябва да бъде от 4 до 7 грама желязо. Загуба елемент по някаква причина води до железодефицитное състояние, наречено анемия. За разкриване на тази патология в лабораторната диагностика е предвидено такова изследване, като определянето на серумните нива на желязо, или на желязо в кръвта, както казват самите пациенти.

Норма на желязо в организма

В серума на кръвта желязо са открити в комплекс с белтък, свързващ го и транспортирующим – трансферрином (25% Fe). Обикновено причината за изчисляване на концентрацията на елемента в кръвния серум (сывороточное желязо) служи за ниско ниво на хемоглобина, който, както е известно, е сред основните параметри на общия анализ на кръвта.

Ниво на желязо в кръвта варира в рамките на деня, го средната концентрация за мъжете и жените е различно и е: 14,30 — 25,10 мкмоль в литър мъжки кръв и 10,70 – 21,50 мкмоль/л при женската половина. Подобни различия в най-голяма степен се дължат на менструалния цикъл, който се отнася само за лица от определен пол. С напредване на възрастта, разликите се размиват, броят на елемент намалява и при мъжете, и при жените, а недостигът на желязо може да се наблюдава в еднаква степен при двата пола. Норма на желязо в кръвта на бебета, както и на деца и на възрастни хора от мъжки и женски пол е различно, така че за читателя е по-удобно, по-добре да се представи като малка таблици:

Пол и възраст Норма в мкмоль/л
Бебетата до една година 7,16 – 17,9
Деца и тийнейджъри от години до 14 години 8,95 – 21,48
Младежи и възрастни мъже 11,64 – 30,43
Момичета и възрастни жени 8,95 – 30,43

Междувременно, трябва да се има предвид, че, подобно и на други биохимическим показатели, нормалното ниво на желязо в кръвта от различни източници могат леко да варират. Освен това, считаме за вреди напомня на читателя правила за отдаване на анализ:

 • Кръвта се отдава на празен стомах (за предпочитане поголодать часа 12);
 • Седмица преди изследванията отменя хапчета за лечение на ЖДА;
 • След преливане на кръв за анализ, за да снасят на няколко дни.

За определяне на нивото на желязо в кръвта като биологичен материал се използва серум, т.е. вземат кръв без антикоагуланти в сухо нова епруветка, никога не соприкасающуюся с почистващи препарати.

READ  Повишен холестерол в кръвта: какво означава това, причини, симптоми, какво да правя, лечение, диета

Функцията на желязото в кръвта и биологично значение на елемента

Защо към желязо в кръвта занитени толкова голямо внимание, защо този елемент се отнасят към жизнено важни компоненти и защо без него не може без жив организъм? Всичко е въпрос на функциите, които изпълнява желязо:

 1. Концентрируемый в кръвта феррум (hem хемоглобин) — участва в дишането на тъканите;
 2. Намиращ се в мускулите минерал (в състава на миоглобина) осигурява нормалната дейност на скелетната мускулатура.

Основните функции на желязо в кръвта съвпадат с една от основните задачи на най-кръв и съдържащи се в нея хемоглобина. Кръв (червените кръвни клетки и хемоглобина) взима smartphone от околната среда в белите дробове кислород и го транспортира в най-отдалечените кътчета на човешкото тяло, както и образувани в резултат на дишането на тъканите на въглероден двуокис прави за отстраняване от организма.

По този начин жлеза принадлежи ключова роля в дихателната дейност на хемоглобин, освен това, това се отнася само за двухвалентному иона (Fe++) . Превръщането на цветни желязо в трехвалентное и образованието е много трайна връзка, наречен метгемоглобином (MetHb), се случва под влиянието на силни оксиданти. Дегенеративно променени червените кръвни клетки, съдържащи MetHb, започват да се разграждат (гемолиз), така че да не могат да изпълняват дихателни функции – за тъкани на организма настъпва състояние на остра хипоксия.

Човек Сам да синтезира този химичен елемент не е в състояние, в неговото тяло желязо донесе храна: месо, риба, зеленчуци и плодове. Въпреки това от растителни източници да абсорбира желязото успяваме да е трудно, но зеленчуци и плодове, които съдържат в големи количества аскорбинова киселина, повишават усвояването на микроелемента от продукти от животински произход в 2 – 3 пъти.

Абсорбира Fe в 12 язва на червата и по време на тънките черва, при недостиг на желязо в организма, спомага за засилване на всасыванию, а излишък предизвиква заключване на този процес. Дебели черва желязо не е гадно. В рамките на един ден научаваме с всяко средно 2 – 2,5 mg Fe, обаче женския организъм от този елемент трябва да е почти 2 пъти повече, отколкото мъжки, защото месечни загуби доста големи (с 2 мл кръв се губи 1 мг желязо).

Повишено съдържание на

Високото съдържание на желязо в биохимично анализ на кръв, точно както и липсата на елемент в серума, е видно на някои патологични състояния на организма.

Като се има предвид, че имаме механизъм, предотвратява всасыванию излишните количества желязо, повишаване на него може да се дължи на образуването на феррума в резултат на патологични реакции някъде в организма (подсилени разпадането на червените кръвни клетки и отделянето на йони желязо) или счупване механизъм, регулиране на мощността. Повишаване на нивата на желязо кара предположи:

 • Анемия с различен произход (хемолитична, апластическая, В12, фолиеводефицитная, таласемия);
 • Прекалената усвояването на СЧ при нарушаване на ограничаване на механизъм (гемохроматоз).
 • Гемосидероз, наложени от множествена переливанием кръв или передозировкой феррумсодержащих лекарства, използвани за лечение и профилактика на железодефицитных състояния (внутримышечное или интравенозно въвеждане).
 • Срив на кръвообразуване в костния мозък на етапа на включване на желязо в клетките-предшественици на еритроцитите (сидероахрестическая анемия, отравяне с олово, прилагане на перорални контрацептиви).
 • Лезии на черния дроб (и остър вирусен хепатит от всякакъв произход, остра некроза на черния дроб, хроничен холецистит, различни гепатопатии).
READ  Макроцитоз, макроцитарная анемия (макроциты в кръвта)

При определяне на желязо в кръвта трябва да се има предвид случаи, когато пациентът в продължение на дълго време (2 – 3 месеца) получавал железосодержащие лекарства под формата на таблетки.

Недостиг на желязо в организма

Предвид това, че този минерал ние самите не продуцируем, за хранене и състава на консумираните продукти, често не гледам (само да е вкусно), с течение на времето тялото започва да изпитва недостиг на желязо.

Липсата на Fe са придружени от различни симптоми на анемия: главоболие, виене на свят, мельканием мушек пред очите, бледностью и сухота на кожата, косопад, ломкостью нокти и много други проблеми. Ниско значение на желязо в кръвта може да бъде резултат от много причини:

 1. Алиментарный дефицит, развиващ се в резултат от по-ниско записване на елемент от храната (предпочитание на вегетарианството, или, напротив, лудост мазни продукти, не съдържащи желязо, или отивате на млечна диета, богата на калций и препятствующую всасыванию Fe).
 2. Високите нужди на организма на всички микроелементи (деца до 2 години от живота си, тийнейджъри, бременни жени и кърмещи майки) водят до ниско кръвно съдържанието им в кръвта (желязо, това се отнася на първо място).
 3. Желязодефицитна анемия като резултат на заболявания на стомашно-чревния тракт, което пречи на нормалното всасыванию желязо в червата: гастрит с намалена отделителната способност, ентерит, ентероколит, новообразувания на стомаха и червата, оперативни интервенции с резекцией на стомаха или на парцела тънкото черво (резорбционный дефицит).
 4. Перераспределительный дефицит на фона на възпалителни, гнойно-септични и други инфекции, бързо растящи тумори, остеомиелите, ревматизъм, инфаркт на миокарда (усвояването на желязо от плазма клетъчни елементи мононуклеарной фагоцитарной система) – в анализа на кръвта брой Fe ще бъде, разбира се, е понижено.
 5. Прекомерно натрупване на гемосидерина в тъканите на вътрешните органи (гемосидероз) води до ниско ниво на желязо в плазмата, което е доста забележимо при изследване на серум на пациента.
 6. Липсата на производство на эритропоэтина в бъбреците като проява на хронична бъбречна недостатъчност (ХБН) или друга патология на бъбреците.
 7. Увеличава отделянето на желязо с урината при нефротическом синдрома.
 8. Причината за ниското съдържание на желязо в кръвта и развитие на ЖДА могат да станат дълги кървене (нос, десневые, при менструация, хемороиди възли и др).
 9. Активно кръвообразуване със значително използване на елемента.
 10. Цироза, рак на черния дроб. Други злокачествени и някои доброкачествени (фиброми на матката) на тумора.
 11. Застой на жлъчката в жлъчните пътища (холестаза) с развитието на обтурационной жълтеница.
 12. Липсата на аскорбинова киселина в диетата, която е благоприятна за всасыванию на желязото от други продукти.
READ  Понижава тромбоцити дете: до една година, 3-6 години, какво означава това, причини, симптоми, лечение

Как да се подобри?

За да се повиши нивото на желязо в кръвта, трябва да посочи причината за неговото намаляване. В края на краищата, може да се консумира, колко е угодно на много микроелементи от храната, но всички тези усилия ще се окажат напразни, ако е нарушено усвояването им.

По този начин, ние само ще транзит на СЧ, но не знаем истинската причина за ниско съдържание на Fe в организма, така че за начало трябва да мине през пълно проучване и да слуша препоръките на лекуващия лекар.

А ние може само да посъветва подобри с помощта на сит на желязо диета:

 • Яденето на месни продукти (говеждо, телешко, горещо агнешко, крольчатина). Месо от домашни птици не е особено богато украсен елемент, но ако избират, тогава по-добре ще отговарят на пуйка и гъска. Свинска мас абсолютно не съдържа желязо, така че не си струва и да се види.
 • Много Fe в черния дроб на различни животни, което не е изненадващо, тя – кроветворный орган, заедно с това обаче, черен дроб – орган на детоксикация, така че ненужната лудост може да бъде неполезным.
 • В яйцата желязо без или с малко, но в тях е отбелязано голямо съдържание на витамини В12, В1 и фосфолипиди.

 • Най-добрите зърна за лечение на ЖДА призната от елда.
 • Извара, сирене, мляко, бял хляб, като кальцийсодержащими продукти, пречат на усвояването на желязо, така че тези продукти трябва да се консумират отделно от диета, насочена към борба с ниски нива на феррума.
 • За да се подобри усвояването на елемента в червата, трябва да се разрежда на протеини диета на зеленчуци и плодове, съдържащи аскорбинова киселина (витамин С). Тя е в големи количества концентриран в цитрусови плодове (лимон, портокал) и кисело зеле. Освен това, някои растителни продукти и сами са богати на желязо (ябълки, сливи, грах, зелен фасул, спанак), но от храната не са от животински произход желязо се абсорбира много ограничено.

При повишаване на желязо с помощта на диета не трябва да се страхуват, че ще стане твърде много. Това не се случи, защото ние имаме механизъм, който не се допусне прекомерно нарастване, ако, разбира се, тя работи правилно.

Видео: парцел за желязо и желязодефицитна анемия

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00100 sec