Как да намалим холестерола в кръвта: бързо, ефективно, както в домашни условия, народни средства за защита, медикаменти, без лекарства

Като намали съдържанието на холестерола в кръвта

В последните години усилено се присъединиха холестерол. И диета И лечение – всичко е в ход. Но се пренебрегва едно уточнение – навредят на тялото носи излишния холестерол, а не на неговото присъствие. При излишък на холестерол трудно ход на кръвта, стесняване на просвета и уплътни стените на кръвоносните съдове, а оттам се влошава храненето на клетките. При влошаване на движението на кръвта, започват смущения в работата на сърцето. А там, съвсем близо и до по-сериозни смущения в здравето. Това означава, че остава един въпрос: ако дадено вещество е необходимо на организма, а след това — като намаляване на холестерола в кръвта и бързо в домашни условия?

Функция

Нашият организъм не може нормално да функционира без холестерол. В края на краищата, това е — «блокове» от която се сгъва мембрана на клетките. А всичко се състои от клетки. Не ще клетки, не ще и нас.

Без холестерол се случи нарушение в работата на всички органи: черния дроб, мозъка, мускулите. Ако нивото му ще бъде ниско, може да се появи нарушение на репродуктивната функция, поради неизправност в изработването на половите хормони.

Холестеролът е разположен по цялото тяло: в мускулите, черния дроб, нервната система, сърцето, то е навсякъде. Това е воскообразное химично съединение. Той е разтворим в мазнини, но абсолютно не се разтваря във вода (и кръв).

Голяма част от холестерола се произвежда в черния дроб, а малка част от него идва отвън с храна: месо и млечни продукти, птици, риба. Черният дроб самата следи биохимическим кръвно състав, и за нуждите излъчва холестерол в кръвта.

Норма показатели

Норма на холестерола е жизнено важна за хората с патологиями в работата на сърдечно-съдова апарат, черния дроб. За здрави възрастни човека сигурно се смята за показател за не повече от 5,2 mmol/l.

Тялото е вредно като излишния холестерол, така и недостатък. При леко повишаване на нивата до 7,8 ммол/л вече е необходимо въвеждането на диета и наблюдение от лекар. Ако нивото се повдига още по-високо, може да се нуждаят от по-подробно проучване и медикаментозно лечение.

По-долу в норма на холестерола (4-5 ммол/л) сигурен показател може да бъде в случай на някои заболявания: атеросклероза, захарен диабет, ишемическое заболяване на сърцето, постинфарктное или постинсультное състояние.

Основните методи за намаляване на

В ерата на повсеместно гиподинамии и нарушения в провеждането на здравословен начин на живот задължително трябва да се следи нивото на холестерола. Това особено се отнася до високо кръвно налягане, затлъстелите хора, «сърдечни проблеми», а така също и перешагнувшим 40-годишен чужбина. Поддържа необходимото ниво може да се изпълнява прости изисквания: да се придържат към предписаната диета и да водят активен начин на живот.

READ  Нивото на хемоглобина в кръвта: норма, декодиране на анализ, мъже, жени, по време на бременност

Нивото на холестерола все още превишаване на нормата. Възможно ли е да се намали и без лекарства? При повишаване на показателите лекар е предписал за проучване и, ако започва атеросклерозата, препоръчва подходящи средства за домашно лечение, които могат бързо да намалят повишени нива на холестерол в кръвта.

Корекция на диетата

При малко увеличаване на показателите на холестерола може да се коригира в домашни условия. За това трябва да се промени хранителния режим на хранене, начин на живот, много навици. От менюто се наложи премахване на някои храни, съдържащи холестерол, или значително намаляване на техния дял. Към тях се отнасят храни, съдържащи животински мазнини, хляб от бяло брашно. Но трябва да се увеличи делът на храни от растителен произход: зеленчуци, плодове, бобови растения, растителни масла.

Полза ще донесе редовна употреба на рибено масло. Чрез добавяне в храната на зелен чай и пресни сокове, е възможно да се постигне нормализиране на холестерола в кръвта. Зелен чай, благодарение на съдържащия се в него флавоноидам, укрепва капилярите и регулира баланса на холестерола в кръвта. Освен хранителни промени ще трябва да забравят и навици, които нанасят вреда на организма.

Витамини и микроелементи също не ще бъде излишно в битката за понижаване на нивата на холестерола. Витамин с понижава нивото на холестерола в кръвта. Витамин E предотвратява отлагането на холестериновых плаки, предотвратява появата на съсиреци. Витамин F подобрява циркулацията на кръвта в организма, хранене на всички тъкани, предпазва организма срещу възпалителни процеси.

От микроелементите ще отговарят на калций и магнезий. Тези микроелементи са взаимно допълващи се. Калций намалява съдържанието на холестерол, а магнезият подпомага усвояването на калций, възстановяването на клетките.

Физически упражнения

Ефикасно да се коригира нивото на холестерол в кръвта може да не е само с промяна на хранителния си режим, но и добавяне на физически натоварвания. Най-прости физически упражнения, особено движение, може и за очистване на кръвта от прекомерно записване на мазнини продукти. Дори и задържане на тялото в тонус с помощта на гимнастика или физически труд, танци или спорт пеша – това ще окаже положително въздействие върху състоянието на кръвоносните съдове. Тези промени, а така също и активен начин на живот, да не злоупотребяват с медикаменти за понижаване на нивата на холестерола. Но във всичко трябва да се спазва мярка. Защото прекомерно натоварване само да влоши състоянието.

READ  Маслото от хемороиди: лечение, мнения за прилагането на

Медикаментозные средства

Резултатите от анализа показват нарастване на нивото на холестерола. Как да намалим холестерола в кръвта бързо и ефективно? Лекуващият лекар, въз основа на анализ на резултатите, ще ви предпише медикаменти за лечение на един от представителите на следните четири групи лекарства. Това фибрати, лекарства, никотинова киселина, секвестранты на жлъчните киселини, статини за намаляване на холестерола. Всеки от лекарства, има както положителни, така и на действие, така и отрицателно. Лекарства са написани за всеки случай индивидуално.

Повишаване на нивото на холестерола в кръвта при мъжете и жените може да доведе до проблеми със сърцето и съдове. И все пак, за да се нормализира нивото не е необходимо да «подсаживаться» на таблетки. Народни съвети ще донесе повече ползи, отколкото лекарства, така и странични резултати се появяват много по-рядко.

Противопоставяне на лошо и добро

Трябва да се разбере, че ако резултатите от биохимията показват увеличение на нивото на холестерол в кръвта, това не е причина веднага да влезе в битка с по-ниско. Защото холестеролът е два вида — «лош» (LDL) и «добър» (HDL).

На «лошия» холестерол (липопротеини с ниска плътност) постъпва в организма заедно с продукти. Именно той, склеиваясь, се придържа към стените на кръвоносните съдове, намаляват тяхната пропускливост. Излишък е причина за много от сърдечно-съдови заболявания.

«Добър» (липопротеини с висока плътност) се произвежда от самия организъм. Той открива и събира със стените на кръвоносните съдове плаки, събрани от «лошия» протеин и ги доставя до черния дроб за преработка.

Човешкият организъм е създаден така, че може сам да си следи за количеството мазнини в всяка клетка. Холестерол влиза в състава на техните мембрани и участва в много биохимични реакции.

Когато в кръвта се увеличава концентрацията на «лошия» холестерол, следователно ще започне и активен процес на «свързване» на плаки. А това ще доведе до сериозна патология. Изравняване на съотношението холестерол може, без използване на лекарствени препарати.

Народни методи

Алтернативна медицина предлага доста полезни съвети за намаляване на холестерола в домашни условия. Но си е за предпочитане да се прилага съвместно с други начини. Едни билки е трудно да получите желаните резултати. Освен това, не всички инструменти могат да отговарят на всички. Защото съществува и индивидуална непоносимост, алергични към съставките на билки или техните компоненти. Ето защо към лечение на народни средства за защита също трябва да се отнасяме с внимателност.

Лечение на атеросклероза на народните съвети включва спазване на правилен режим на хранене, здравословен начин на живот и използване на природните средства от растителен произход, които унищожават холестериновые плаки и удаляющих на холестерола от организма:

READ  Повишени lactic в кръвта: какво означава това, причините, дете, възрастен, при бременност

  • Прием на храна, семена от лен. Да вземат да ги цели или под формата на брашно. Това средство помага при повишено налягане. Лененото семе има в аптеки точки.
  • Прах от корени на глухарче се приема преди храна по една чаена лъжичка. Курс – 6 месеца.
  • Семена от копър на сухо или прясно състояние също толкова добре помагат при атеросклероза. Пресни зърна се добавя директно в ястия. Отварата се прави от изсушени семена. В половин литър вода, за да вземе около три супени лъжици семена. Оставете да къкри. Преливане на няколко часа. Да се пие по една супена лъжица преди ядене. Курс – 3-4 месеца.
  • Варен боб намалява холестерола и кръвната захар.
  • Цветовете на липа, смлян в кафемелачка, ежедневно приемат под формата на прах по една чаена лъжичка. Курс – един месец.
  • Отвара от невен или алкохол тинктура по три пъти на ден по 25-30 капки преди ядене. Курсът на лечение – един месец.

Трябва да се помни, че препоръки на традиционната медицина не винаги ще осигурят бързото понижаване на нивото на холестерола в кръвта. Трябва да се въоръжите с търпение.

Заключение

Колебания на нивото на холестерола нагоре-надолу, дори и на две единици – това е риск за здравето и живота, затова е много важно навреме да се регулира нивото му в кръвта. Въпреки това, превенцията е от полза повече, отколкото лечение. Така че, преразглеждането на своя живот и чрез промяна на лошите навици на здрави, можете да поддържате добро ниво на холестерол е много дълго.

В храната се даде предимство на растителна храна, съкращаване в диетата на дял от вредни продукти от животински произход, промяна на технологията за приготвяне на ястия.

Отървете се от навиците, които унищожават организма, такива като пушене, преяждане и заседнал начин на живот. И колкото по-рано го разберем, толкова по-уверени само в старостта.

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00094 sec