Как да се измери кръвното налягане: механично, полуавтоматично тонометром, възрастни, деца в домашни условия

Колкото по-добре се измери кръвното налягане

Не е тайна, че всеки човек трябва внимателно да следи състоянието на своето здраве, за да се предотврати развитието на сериозни заболявания. Един от основните показатели за общото състояние на организма е кръвното (или кръвно) налягане. Така че много е важно да умеете правилно измерване на кръвното налягане както на себе си, така и на друго лице в случай на възникване на такава необходимост, особено ако има тенденция към неговото прекомерно намаляване или увеличаване. И така, как да се измери кръвното налягане в домашни условия?

Какво показва

Както е известно, сърцето ни изсмуква кръвта, като по този начин, чрез подхранване на съдове, необходими за пълноценната работа на елементи и изпълва с кислород. Така че, ето, натиска при това кръвта върху стените на кръвоносните съдове се нарича кръвно. Забележително е, че неговият показатели за всички зони на тялото различно: най-ниска силата обикновено се празнува в дясното предсърдие и вените, най-високата – в горния желудочке на сърцето.

Налягане на кръв, което се изтласква от сърцето при неговото намаляване, се нарича систолическим (или, както се казва, «най-високо»). Това, което се случва, когато си релаксираща – диастолното артериално налягане (по друг начин казано, «по-ниските»). Разликата между тях се нарича «пульсовым натиск».

Норма

Норма на кръвното налягане за възрастни и юноши обикновено се смята за показател за 120/80 mm hg.календар. 120 в този случай означава «горе» индикатор за нивото на налягане, а цифрата 80, съответно, «долен».

Но, въпреки това, че тези стойности се считат за оптимални, те не могат да се приемат за аксиома, тъй като лична норма на кръвното налягане се определя от редица отделни функции на организма. Някой при налягане 100-110/60-70 mm hg.календар. спокойно се работи и напълно себе си, когато чувства, а някой възприема 130/90 като нормален за себе си показатели. Така че здравните специалисти да използват това понятие като «работно налягане» — показатели, при които лицето остава работещ и добре се чувства, дори и ако те са достатъчно съществено се различават от общоприетите.

При деца

Показатели норма налягане за деца се различават от показатели за възрастни, тъй като кръвта от сърцето при деца се изхвърлят с различна сила. За деца под година показатели на кръвното налягане се изчисляват по специална формула: за да получите «горна» натиск, за удвоенному броя на пълните месеци от живота на детето се добавя фигура 76. «Отдолу» натискът трябва да бъде повече от 2/3-1/2 «горния». При достигане на дете на възраст дванадесет формула за изчисляване на нормални показатели леко се променя – сега за получаване на индекс на систолното налягане до удвоенному броя на пълните години на детето добавено на 90, а диастолното определят, добавяйки към възрастта на детето 60.

Някъде към 10-12 години нормалното кръвно налягане при деца на практика става въпрос за сравнение, свойственного възрастни — около 100-110/70-85 мм hg.календар. При това при момичетата, показатели на кръвното налягане често са по-ниски, отколкото при техните връстници от противоположния пол.

При възрастни

При достигане на дете на 14 години си налягане придобива общепринятую норма в 120/80 mm hg.ст., но, както бе споменато по-горе, някои хора налягане може да е достатъчно силно се разминават с данните на показатели без вреда за тяхното здраве.

По-късно в състояние на сърцето и кръвоносните съдове оказват влияние такива фактори като храна на човека, вредни навици, различни стресови ситуации и начин на живот като цяло, поради което нормално е първоначално ниво на налягане може да се промени. Въз основа на това, за налягане, понятието крайна граница на нормата, е 130/90 mm hg.календар.

Почти няма хора, които да са живели до дълбока старост, като същевременно поддържа тяхното ниво на налягане на изпълнението на общоприетите норми. Тъй като с напредване на възрастта са склонни да развиват редица заболявания, в частност, болести на сърцето и кръвоносните съдове. Всички тези болести могат да предизвикат както периодична, така и постоянно повишаване на налягането.

От тази мярка

Често симптомите на нарушение на нормалното налягане е ярко изразено влошаване на благосъстоянието – остра слабост, поява на симптоми на задух, учестен пулс (или напротив, да го урежение), главоболие. В този случай трябва задължително да се измери кръвното налягане в домашни условия, за да предприемат съответните мерки за неговото нормализиране. Тази процедура е невъзможно да се произвеждат без тонометра – специален уред за измерване на налягане.

READ  Като разширяване на кръвоносните съдове: на главния мозък, в домашни условия, лекарства, народни средства за защита

Апарати за кръвно налягане са механични, полуавтоматическими и автоматични. Стандартен тонометр се състои от круши, с помощта на която изпомпва въздух в специален маншет, най-маншет, съоръжения или на електронен дисплей, отображающего показатели, и стетоскопа – използвайте го притискаше кръвни трусове и честотата на ударите на сърцето. Маншетите могат да подсигурява както на китката, така и на рамото, в зависимост от това, каква е конфигурацията на тонометра.

Как правилно измерване на налягане

Въпреки цялата привидна лекота манипулация (да помпат въздух предварително закрепленную маншета, да слушате кръвни трусове стетоскоп и да полученият резултат), за успешното провеждане на процедура за измерване трябва да отговарят на определени условия, като се измерва артериалното налягане правилно?

 1. Да не се консумира алкохол, а също и силен чай и кафе поне за половин час (а най-добре за един час) преди началото на измерване. Също така за половин час-час преди процедурата да не се пуши.
 2. Измерване на налягане може да бъде не по-рано, отколкото в края на часа от последния прием на храна.
 3. В продължение на десет-петнадесет минути преди измерване човек трябва да бъде в спокойно положение – за тази цел той трябва да седнете, а по-добре да си легне.

Ако всички правила се спазват, пристъпи директно към процедурата.

В зависимост от конфигурацията на избрания уред, показатели на кръвното налягане се измерва по този начин:

 • Ако се планира провеждане на измерване на механични тонометром, пуснато на стетоскоп и съответно да определи маншета на рамото си, така че да се установяват на ниво на сърцето. Маншета изпомпва въздух до ниво, превишаващо индикативни максимум около 20-30 мм hg.ст., а след това стисна съответната част на стетоскопа към вътрешната част на лакътя на огъване, и вслушиваются в характерни звуци (тонове), бавно я изпомпва въздуха. Показател за най-високо налягане в този случай е момент, когато се чува първият тласък, а на долния – когато се чуе за последно.
 • Принципът за измерване на налягането на впръскване на тонометром приблизително същия, с тази само разлика, че слушат тоновете на сърцето, не трябва – цифри, показващи кръвното налягане, за да се появи на дисплея автоматично.

Понякога за да получите най-точни резултати може да се наложи да прекарат няколко последователни измервания, а в отделни случаи – да се изчисли средната стойност на показателя. Измерването може да се извършва както от лявата, така и дясната ръка.

Видове тонометров

Има няколко вида тонометров за измерване на кръвно налягане, които се използват както при клинични, така и в домашни условия.

Те се различават помежду си:

 • От мястото, където се намира маншет. Абсолютна лидери в този смисъл са апарати за кръвно налягане, които маншет е на рамото – те дават най-точни резултати. Маншет, за да се установят на пръста или на китката, могат да имат сериозни разминавания с истината, тъй като на грешка засяга много параметри – например, температурата на пръста си, където се помещава маншет.
 • Според вида на определяне на резултатите. Апарати за кръвно налягане за налягане са класифицирани в стрелочные и цифрови: резултати от измерванията стрелочного уред улавя, наблюдавайки стрелката на циферблата, самият м, на дигиталния същите показатели се показва автоматично.
 • Според вида на устройството, нагнетающего въздух. По този признак апарати за кръвно налягане се разделят на механични, автоматични или полуавтоматични.
READ  Защо се появява хемороиди при жените, възниква и се случва при мъжете

Как да изберем

Избор на тонометр за измерване на налягането, трябва да се обърне внимание на отделни негови характеристики:

 1. Размер на маншета трябва да се обърне към обхвату ръце. Обичайната хидроизолацията се прави от изчисляване на ръката от 22 до 32 см обиколка. Ако големината на ръцете надвишава тези цифри, по-добре да изберете маншета повече. Налягане на децата се измерва с помощта на специални малки белезници. В случай, че се измери налягането на ръка по някаква причина, е невъзможно да избират набедренную маншета.

Най – добрият вариант- ако маншет ще бъде от найлон и с метален пръстен, облегчающим я фиксация. Вътрешна камера трябва да бъдат изработени без шевове или имат специална форма.

 1. По-добре, ако манометър механично тонометра е оборудван с метален корпус и в него са налице ясни, лесно различимые раздели. Процесът на измерване е значително облегчится, ако манометър комбинира с компресор на въздух, това е круша.
 2. Производство на измерване на налягане в домашни условия ще бъде много по-удобно, ако в тонометре разполага с вграден фонендоскоп – в този случай не е необходимо да го държите в ръка и осигуряване на правилното място.
 3. Круша с добро качество най-често има специален метален винт. Освен това, има круши, предназначени специално за левичари, т.е. оптимизирана за работа с лява ръка.
 4. Колкото по-голям е размерът на дисплея, толкова повече на него обикновено се показва на дисплея (например, индикация на батерията, аритмия, резултатите от измерването на пулса и други подобни).

Понякога автоматичните апарати за кръвно налягане за измерване на налягане е оборудван с допълнителни функции. Например, индикатор за аритмия или способността да запомня някои от най-новите резултати.

Като цяло, може да се каже, че е механичен тонометр трябва да се избират хора с добро зрение и с увреден слух, които имат опит в измерване на налягането на такива уреди – този вид тонометров значително по-евтино и осигурява получаване на най-точните показатели. Както и отчитането на бюджета налягане автоматично или полуавтоматично тонометром трябва да неопитни хора или тези, които имат проблеми със слуха, зрението или реакция, тъй като електронни апарати за кръвно налягане за измерване на налягането почти не се нуждаят от човешко участие в измерванията. Във втория случай трябва да е идентифициран и успешно выдержавшие специални тестове по медицински показатели за хранене, в противен случай голям е рискът от получаване на неверни резултати от измерванията.

Единици за измерване

На много хора без опит в измерване на кръвното налягане, се поставят в задънена улица единица за измерването му «мм hg.чл.». Дешифрирането, изключително лесно – загадъчни букви означават само «милиметър живачен стълб». Защо кръвно налягане, се приема за измерване на тези величини? Обяснението е лесно: за измерване на налягането започнаха още през първата половина на миналия век, а в този момент в медицински инструменти са използвали живак, така че първите апарати за кръвно налягане са нещо като термометър, представляващи скала с ртутным столбиком.

Височина на колона се сменяше, като реакция на силата на натиск. Измерване и се произвеждат в милиметри. Когато данните уреди излезли от бита, сменившись механични, а по-късно и електронни тонометрами, единици за измерване, реши да остави същите. Единственото изключение правят французите – те измерват кръвното налягане в сантиметри живачен стълб, така че френските показатели налягане до 10 пъти по-малко от обичайното за нас.

Ниво на налягане

Ниво на кръвното налягане при човек непостоянен, и търпи промени в зависимост от множество фактори (и дори и само в зависимост от времето на деня).

Например, тютюнопушенето, употребата на алкохол, силен чай или кафе и някои видове храни, като остър сирене, са собственост на повишаване на налягането. Също на ниво на налягане при възрастни и деца на не най-добрия начин влияе прекомерна любов към солена храна, която е изпълнена хипертония, така че трябва да се ограничи приема на сол до разумни граници.

READ  Повишен белтък в кръвта: какво означава това, новородено, бебе, мъже, бременни, причини

В отделни случаи прием на пръв поглед най-простите лекарствени продукти, като лекарства за кашлица или настинка, е в състояние да предизвика скок на налягането. Това е свързано с ясно изразен след употреба на лекарства от стесняване на кръвоносните съдове. Така че с приемането на лекарства трябва да се третират сериозно, прилагането им в строго определени дози.

Сутрин кръвното налягане при човека обикновено е най-ниска, тъй като по естествен начин се намалява по време на сън. По време на ранните сутрешни часове на прожекции дойде в нормално състояние. Обаче рязкото и бързо понижаване на кръвното налягане – огромен знак, който може да е сигнал за началото на вътрешния кръвотечения или за инфаркт. Няколко понижаване на налягането може и успокоителни лекарства.

Повишено

Ако периодично се провеждат симптоми за високо налягане, сочещи към проблеми с натиск в посока на неговото увеличаване в сравнение с обичайното ниво, трябва непременно да се обърнат към специалисти за съответната диагноза. Тъй като на конни надбягвания налягане най-често се сочат проблеми с плавателни съдове или на нервната система. Периодично или системно повишаване на налягането носи името на хипертония и може да бъде самостоятелно патология, така и да бъде симптом на заболявания като тиреотоксикоза или захарен диабет. Понякога хипертония показва, заболявания на бъбреците и на надбъбречните жлези.

Най-голямата опасност хипертония е, че това заболяване може да се носят хроничен характер, затягиваясь на години. При това за нищо неподозиращите пациенти могат да приписваме на влошаване на общото самочувствие, хронична умора или стресови ситуации.

Ниско кръвно

Най-често може да се чуе за проблема, повишаване на кръвното налягане, тъй като именно тя е причина за голяма част от инфаркти и инсулти. Но не трябва да забравяме и за хора, страдащи от гипотонией, това е, напротив, по-ниско налягане, тъй като това заболяване е изпълнен с не по-малко тежки последствия.

Гипотоники обикновено страдат от подобни симптоми, като постоянно чувство на слабост, изпотяване, задух, замаяност и нарушение на сърдечния ритъм. В стресови ситуации, хората, страдащи от гипотонией, реагират по-различно от останалите: те налягане не се повишава, а напротив, намалява. Причините за артериална хипотония са свързани както с вродени патологиями, така и с определени заболявания, като язви на стомаха и червата, остеохондроза, хепатит С или цироза на черния дроб. Също хипотония се проявява в резултат на недостиг на витамини е, С и В5 – в този случай напълване дефицит помогне да въвеждат показатели до нормалните.

Обикновено се смята, че практикуването на спорт, както и тежка физическа работа, допринася за повишаване на кръвното налягане, тъй като увеличава притока на кръв към сърцето. Но се случва и обратното – поради умора на организма налягане рязко се понижи. Ако човек е податлив на такова състояние, той трябва да се вземат мерки за оптимизиране на физически натоварвания – това ще помогне за нормализиране на самочувствието.

Трябва да знаете, че артериална хипотония, независимо от това, възниква тя, периодично или редовно, е не по-малко сериозна причина за проучване, отколкото хипертония, тъй като хипотония също може да посочи скрити форми на заболявания на вътрешните органи.

Трябва да се обърне необходимото внимание на своя артериальному натиск, тъй като нормални показатели са гаранция за добро здраве, висока работоспособност и жизненост, така и на здравето на организма като цяло.

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.42MB/0.00137 sec