Как да се намали кръвната захар: без лекарства, хранене, диета, инсулино

Как бързо намаляване на захарта в кръвта

Когато в хода на провеждане на клинични изследвания на кръв лаборанты получават в резултатите от нивото на съдържанието на глюкоза по-5,5 ммол/л, а в биохимично анализ на кръвта – над 6,1 mmol/l, специалисти точка за развитието в организма гипергликемического състояние, характеризиращо се с повишено ниво на кръвната захар. При този лекар посочва необходими допълнителни изследвания, а пациентът се чуди как да се намали захарта в кръвта.

Допълнителни методи на изследване в този случай са необходими, тъй като по-високите показатели на нивото на кръвната захар, свидетелстващи за нарушенном углеводном обмен, възниква не само в развитието на захарен диабет. Диференциран подход при поставяне на диагнозата позволява да се установи точната причина за настоящото състояние, което може да бъде причинено също и от възпалителни процеси в организма, например, при гепатитах или панкреатитах, както и в случай на развитие на рак на заболяването.

Функции на менюто при хипергликемия

При поява на първите признаци на биохимично анализа на кръвта, подобряване на захар си струва да се приведе в съответствие с эндокринологом ежедневна хранителна диета. Не трябва да се опитвате сами да се намали нивото му, да се прибягва до помощта на рецепти от народната медицина. Това се дължи на факта, че повечето от тези рецепти се основава на използването на съставки, които осигуряват само временен ефект, но в същото време може да доведе до развитието на най-тежките алергични реакции.

Всички медицински дейности е необходимо заклинание със специалист, а тяхното мнение е ясно – при повишаване на глюкозата в кръвта, трябва да се търси намаляване на кръвната захар първоначално без лекарства, чрез спазване на определен хранителен режим (диета таблица № 9), а ако това няма да доведе до желания резултат, да се прибегне до помощта на съвременната фармация.

За да се постигне намаляване на кръвната захар чрез диета, трябва много сериозно да преосмислят хранителния си режим. На първо място, повишават съдържанието на глюкоза в кръвта в най-кратки срокове продукти, където се съдържат въглехидрати, които лесно се усвояват.

Това повечето видове сладкиши (захар, сладкиши, бонбони, сладкиши, съдържаща протеини и маслени кремове, царевичен хляб, домашно сладко), тестени изделия, алкохолни и газирани напитки, кафе със сметана, какао, сокове със съдържание на захар, зеленчуци – картофи.

В обичайното меню трябва да въведете продукти за понижаване на кръвната захар: пресни зеленчуци и плодове, горски плодове, цитрусови плодове (за предпочитане, лимон и грейпфрут), от напитки – чай, чиста вода, разнообразни фреши, да речем некрепкий кафе в малки количества, от подправки можете да използвате билки, чесън, лимонов сок. Като топлинна обработка на прибягват към такива видове, като задушаване и парна метод; от яденето на печено месо и зеленчуци, по-добре е да се откажете напълно.

READ  От какво се състои кръв: състав, структура, функции, роля в организма на човека

Изключително внимателни трябва да бъдат в процес на закупуване на магазин фасованных продукти, замислено вчитываться в състава си, защото много често производителите използват повишени съотношение на съдържанието на захар, дори в нискокалорични продукти.

Специализирани продукти за диабетици

Човек с диагностированным захарен диабет е много трудно в началото да се откаже от сладките поради нарастващите усещания на глад. На помощ в този случай идват на синтетични заместители на захарта, една таблетка които се равняват на вкусовите качества до една чаена лъжичка захар. Най-често срещаните и известни сахарозаменителями, препоръчани в процеса на понижаване на кръвната захар, са Захарин, Аспартам и Сукразит.

Обаче за консумация на тези продукти трябва да се подхожда с голямо внимание, предварително рафиниране на допустимата дневна доза от лекуващия лекар. Тя е свързана с евентуални странични ефекти заместители на захарта, и по-специално с нарушение на функциите на мотилитет на червата, разстройство на стола, появата на болки в областта на стомаха.

За предпочитане при хипергликемия спре своя избор на естествени сладостях (мед, фруктоза, ксилитол), разбира се, при условие, че консумацията им в по-малки количества.

Принципи на медикаментозна корекция

Ако диетични храни за понижаване на кръвната захар не води до очаквания ефект, специалистите предписват понижаване на захар с помощта на лекарства. Всеки медикамент, дозата и схемата на приема му се подбират строго от лекуващия лекар индивидуално за всеки пациент.

Към днешна дата има два вида на тези лекарства, произведени във вид на таблетки форма:

 1. синтетични производни сульфанилмочевины (например, гликлазид, глибенкламид) – намаляване на нивото на съдържание на глюкоза бавно в продължение на дни;
 2. бигуаниды (например, сиофор, гликоформин, метфогамма, глюкофаж) – група лекарства с удължено действие. Експертите смятат, че лекарства от тази група са по-предпочитани, тъй като те имат по-малко странични ефекти и по-удобни за избора на дозата.

Всички лекарства за понижаване на захар, коригиращи състояние хипергликемия, са разделени в три групи според това, как те влияят върху процесите на обмяната на въглехидрати:

 • Лекарства за намаляване на захар в организма, които въздействат върху функцията на задстомашната жлеза, които повишават секрецията на инсулин (маниил, новонорм, амарил, диабетон). Страничен ефект от лекарства в тази група е, че те могат да предизвикат проява на хипогликемия (намаление на нивото на глюкозата под 3,5 ммол/л).
READ  Гипертензионный синдром, гидроцефальный за деца и възрастни

 • Лекарства, увеличаване на клетъчната чувствителност към гормону на щитовидната жлеза (глюкофаж, сиофор, актос). При прилагането на съдържанието на инсулин в организма остава неизменна, а клетките се адаптират към съществуващите нива на захар. От предимствата на лекарства от тази група следва да се отбележи липсата на риск от развитие на хипогликемия, влияние върху апетита (той остава непроменена) и възможност за едновременно приложение с лекарства от други групи и с инсулин.
 • Лекарства, които да пречат на процесите на усвояването на въглехидратите в тънките черва (глюкобай). Страничен ефект – нарушение на мотилитет на червата, подуване на корема, диария.

Трябва да се помни, че, както и в случай на дестинация за всички други лекарствени средства, при този вид лекарства също има списък с противопоказания за среща на:

 • вирусни и некротические поражение на черния дроб;
 • възпалителни процеси, засягащи мочевыделительную система;
 • болест на сърцето и кръвоносните съдове в остра форма;
 • индивидуална чувствителност;
 • бременност, период на кърмене;
 • диабетна кома.

Инсулинозависимая група

Основната функция на панкреаса е производство на хормона инсулин, чрез който е възможно поддържането на постоянно ниво на глюкозата в кръвта. Ако по време на изследването пациентът се диагностицира нарушение на процеса на производство на този хормон, възниква остра необходимост от изкуствено въвеждането му в организма. Недостатъчност на инсулин в организма може да провокира човек развитие на заплашващи живота състояния – на диабетна кома.

Към днешна дата има няколко вида наркотици инсулин. Разлика те по характеристики:

 • време за появата на ефект след въвеждането на
 • продължителност на терапевтичен ефект
 • произход.

По отношение на продължителността на действие има инсулины:

 • ультракороткого действия лечебен ефект се проявява веднага след инжекция (не по-късно от 1,5 часа), се запазва в продължение на четири часа. Препарати от тази група са въведени в тялото 15 минути преди хранене или непосредствено след това, като човек, поест. Като пример може да се посочи инсулин хумалог, apidra, ново рапид;
 • с кратко действие – резултат се наблюдава по-късно половин час след инжекцията, се запазва за 6 часа. Лекарство инсулин трябва да се инжектира в продължение на 15 минути преди хранене. Когато действието на лекарства се прекратява, пациентът трябва задължително да се хранят отново. Да кажем лека «закуска» между хранене. Примери – инсулин актрапид, инсуман рапид, хумулин регуляр, хумодар, монодар;
 • средната продължителност на действието – лечебен ефект продължава до 16 часа. Обикновено се инжектира два пъти на ден. Започват да действат след два часа, а максималният резултат идва шест часа по-късно. Примери – протофан, хумодар, инсулин новомикс, инсулин хумулин NPH, инсуман базал;
 • пролонгированные – лекарства, които са способни да кумулироваться и запазване на терапевтичния ефект в продължение на два – три дни. Резултат се наблюдава след шест часа. Предписват един — два пъти на ден. Примери — инсулин лантус, ультраленте, монодар лонг, ультралонг, хумулин Л, левемир.
READ  EFFIE на сърцето (электрофизиологическое проучване): какво е това, как се извършва, дешифриране

Според метода на производство има следните видове инсулин:

 • инсулины, получени от едър рогат добитък (инсултрап УПФ, ультраленте) – най-често се прилага, тъй като много често предизвикват алергични реакции;
 • свински инсулин – в състава на повече прилича на човешкия инсулин, тъй като разликата се съдържа само в една аминокислоте; във връзка с това честотата на възникване на алергични реакции са значително намалени (монодар лонг, ультралонг, моноинсулин, монодар До инсулрап ПТ);
 • аналози на човешкия хормон – последните постижения на генното инженерство, по състав с максимална точност възпроизвеждат човешкия, така че рискът от алергия е сведен до минимум (актрапид, лантус, инсулин хумулин, протафан).

В никакъв случай не бива да се случва самостоятелен подход в избора и метод на приложение инсулинов. Решение лечение с инсулин приема само ендокринолог, въз основа на данни от лабораторни изследвания, както и като се вземе предвид общото здравословно състояние на пациента.

Инжектира инсулин инъекционно подкожно, в случай на развитие на кома – венозно. Един от усложнения на прилагането на този наркотик е развитието на липодистрофии (намаляване на подкожната мазнина), така че мястото на инжекции всеки път трябва да се променя.

Неспазването, както и нарушение на дозата и схемата на приложение на тази група лекарства води до развитието на диабет или гипогликемической кома, които с много голяма вероятност може да стане причина за смъртта на човека.

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00097 sec