Как да се облекчи болката при хемороиди, какво да правя и как да се облекчи състоянието

Според официалните данни на хемороиди — едно от най-честите заболявания във всички страни на света. Според статистиката 8 души от 10 през живота си се сблъскват с прояви на това заболяване. Проктологи отбелязват, че хемороидите се превърна в лидер сред общия брой на заболявания на дебелото черво.

И най-често болестта засяга хората в трудоспособна възраст от 20 до 50 години. Хемороиди не прави разлика по полов черта, възраст, социален статус. Той засяга и мъже, и жени, има случаи, когато хемороиди диагноза дори и в детска възраст.

Това са само официалните данни. А колко случаи не е записано поради факта, че страдащи от хемороиди се срамуват да отида на среща с вашия лекар, и се опитват да се лекуват сами? В резултат на това заболяване преминава в тежка, отворения етап и жертви хемороиди се намират в болничното легло. Лекарите призовават внимателно да се отнасяме към здравето си, не пренебрегвайте симптомите на болестта, за да се предотврати прогресията на заболяването.

Болката като симптом на хемороиди

Един от най-големите и най-тежки симптоми на хемороиди е болка. Повече от 40% от пациентите се характеризират с болка как продължителни и интензивни, особено увеличаваща след изпразване на червата. Интензивността им се дължи на факта, че именно в аналната област е натрупването на рецептори за болка.

Когато участват в болестния процес те започват да изпращат импулси в кората на главния мозък, образувайки лош симптом. Остри болки при хемороиди действат неблагоприятно върху психологическото състояние на пациента, значително намаляват качеството на живота и възпрепятстват процеса на оздравяване.

Така, при силни болки на пациента може да се появи страх от стола, което води до появата на запек и само утежнява ситуацията. В този случай основната задача на лекар ще бъде в помощ на страдащия в преодоляването на психологическата бариера и отстраняване на причините за дискомфорт с помощта на упойка.

Характер болезнени усещания при хемороиди може да бъде много разнообразна. Той зависи както от индивидуалните особености на пациента, неговата праг на болка, така и от стадия на развитие на заболяването и степен на патологични промени.

При остри хемороиди и неговите усложнения болка става особено непоносимо и мъчително. Тя придобива пулсиращ характер и е много силен при опорожнении на червата, докоснете възпалява възли и най-малкото напрежение, дори при кашляне или кихане. Болният човек не е в състояние да седи, трудно се движи, страда от безсъние, и постоянно се изключва от обичайния живот.

Причини за появата на болки при хемороиди

Основните причини за появата на болезнени симптоми е:

 1. развитието на възпалителния процес,
 2. увреждане на лигавицата на ректума.

В процеса на възпаление на лигавицата на аналния канал и кожни воалите около задния проход истончаются и при насърчаването на по червата плътни каловых масите лесно се повреждат. Това може да доведе до образуване на болезнени и дълго време не е гнойни анален пукнатини.

Често, при липса на своевременно лечение на такива пукнатини стават хронични, превръщайки живота на пациента в ада. Не искат да изпитват болка, мнозина се опитват да се избегне изхождане, да се отказват от храна. В резултат на проблема само се задълбочава, тъй като се появяват запек, и каловые маса придобиват камениста плътност. Преминаването от възпаление на червата, те са още по-травмируют стените му и хемороидалната възли.

Силни болки при хемороиди се появяват и в случай, когато воспаленная лигавицата на червата се превръща в дебела и оточни, сдавливая нервните окончания и венозни съдове хемороиди възли. В такива случаи подутини хемороиди и околните тъкани също участва в възпалителен процес.

Болка в различни стадии на хемороиди

В ранните стадии На хемороиди болковият синдром изразен слаб, той носи пулсиращ характер, и много от пациентите не заостряют на него внимание. Болен човек може да изпитате лек дискомфорт и усещане за чуждо предмет в ректума по време на и след изпразване на червата. Но с развитието на заболяването неприятни усещания се засилват и стават все по-изразени.

READ  Бигеминия на сърцето: че това, причини, симптоми, диагностика, лечение, видове

Често, при липса на лечение, заболяването придобива хроничен характер. Заболяването може да продължи с години. Периоди на затишие ще сменяться решетка, възникващи под влияние на провокиращи фактори. Към тях се отнасят:

 • Неактивни, сидячая работа
 • Прекомерни физически натоварвания
 • Грешки в диетата, употреба на подправки и пикантни храни
 • Злоупотребата с алкохол, тютюн
 • Нарушения на работа-ЧРЕВНИ: запек
 • Период на бременност и раждане

С течение на времето болестта прогресира, вътрешни възли се увеличават по размер и периодично се възпаляват. Болка при вътрешните хемороиди могат да бъдат остри, те се появяват обикновено по време на изхождане и се усещат като распирание, парене и пулсация в областта на задния проход. Към тях се присъединяват симптомите на възпаление, при опорожнении на червата могат да празнува разпределение червен кръвта.

На втори етап На развитие на заболяването към тези неприятни симптоми се присъединяват болки в гърба, кръста, чувство на тежест в червата. Често режещата болка в корема при хемороиди свидетелства за нарушения в работата на стомашно-чревния тракт. Пациентът може да страдат от запек, метеоризмом, диария. Всички тези симптоми е сигнал за това, че е необходимо спешно да се обърнете за медицинската помощ. Ако пациентът не отчита тревожните сигнали на организма, като напредването на болестта, а симптомите на заболяването се засилват.

Болката ще е постоянна спътница на хемороиди в трета и четвърта фаза. Това вече е изстреляна форма на заболяването, при която възпалени хемороиди възли падат навън. И ако на третия етап, те може да нали, а след това в четвъртия стадий на болестта да не успее.

Възпалени възли силно боли, за него е невъзможно притронуться тоалетна хартия. Актът на дефекация е изключително мучителен. Болните често отбелязват досадни болки в копчике при хемороиди трети-четвърти етап. В аналната област се развиват силни възпалителни прояви: зачервяване на кожата покрива, отоци. Съществува риск от развитие на тежки кръвоизливи.

Пуснат на хемороиди могат да съпътстват такива усложнения като тромбоза възли, нарушения в уринирането, некротические промени на тъканите, остър парапроктит. Те заплашват живота на пациента и без хирургическа намеса, тук не може да се мине.

Особено непереносимы и мъчителна прояви на хемороиди при тромбозе възли. Болен от най-силните болки не може да седи, едва се движи. Облекчаване на симптомите с помощта на аналгетици не успява. Плюс към всичко това се присъединява силен възпалителен процес в рамките на аноректални област, с изразени с отоци и гиперемией кожата покрива. В тази ситуация е да помогне на пациента бързо купировать усложнение може да е само операция тромбэктомии.

Как да се облекчи болката при хемороиди?

В кабинета На лекаря-проктолога много от пациентите се интересуват, като облекчаване на болката при хемороиди? Основната задача на специалист — правилно да се оцени състоянието на пациента и в зависимост от степента на развитие на процеса препоръча вярната тактика за лечение.

Дори и при най-малкия болевом синдрома на лекарите съветват да не се толерира, а да се опитаме, доколкото е възможно, да се облекчи състоянието на болния хемороиди.

 • В домашни условия за облекчаване на подуването и намаляване на възпалителния процес, може да се направи студен компрес с лед. За това в малка опаковка се поставят парченца лед и се прилага за възпалено място на 10 — 15 минути на всеки час.
 • От методите на традиционната медицина си струва да опитате прохладни лосион с лечебни билки. За това стерилна марля, напоени с отвари от лайка, невен, коприва, живовляк, polygonum почечуйного. Лечебните растения са способни да намалява възпалителните явления, подобряване на изтичането на кръв и стреля спазъм на сфинктера. Това помага за облекчаване на болката при хемороиди и подобряване на състоянието на пациента.

 • При незначителни болки добре помагат студени седящи вани с добавка на настойки, билки. За облекчаване на болката, можете да използвате листата на столетника (aloe) или сурови картофи.
 • Прясно отрязани листа столетника добре се измиват, почистват от люспите, а вътрешната месести част от втрива на ренде. От получената маса се изстисква сок и навлажнете им стерилна салфетка, поставете лосион за област на хемороиди.
 • За приготвяне на лапа от картофи, сурови грудки, втрива на ренде, се разпространява получената смес на суха стерилна кърпа, увийте я и се прилага за възпалено място на 10 -15 минути. След отстраняване на компрес област задния проход се измиват с вода, за да премахнете остатъците от нишестето.

 • Свали интензивността на болезнени усещания след изхождане ще обмывание задния проход с хладка вода. При обостряне на хемороиди, лекарите съветват да се откаже напълно от използването на тоалетна хартия и след всеки стол за провеждане на такива готини измиване. Ако това не е възможно, след акта на дефекация-добре е да използвате меки мокри кърпички.

Методи на народната медицина в състояние да намалят болката в ранен стадий на развитие на болестта, когато те все още не се различават по интензивност. Силни болки при хемороиди, възникнали в по-късните етапи са в състояние купировать медикаментозные лекарства.

Какво да направя, ако при хемороиди силна болка?

Облекчаване на болката при хемороиди е възможно с помощта на лекарства на общо действие (хапчета) или лекарствени средства, използвани локално (свещички, гелове, мехлеми). Вторият вариант е много по-удобно. При употреба на лекарства на местното действие на болкоуспокояващи вещества, веднага попадат до повреди и възпалява сайта.

А това означава, че ефектът от прилагането на лекарства се постига много по-бързо, отколкото от прием на таблетки. Освен обезболяващи такива лекарства, допълнително оказват заздравяването на раните и противовъзпалително действие.

Най-ефективни в това отношение специални ректално свещи от хемороиди. Техните активни вещества се отделят при размразява вътре в тялото, бързо се абсорбира и улесняват състоянието на пациента. Избор на свещичка е огромен, има специални свещи, предназначени за бременни, деца или пациенти, страдащи от ректальными кървене.

Болкоуспокояващи мехлеми е по-добре да се прилагат, ако остри болки при хемороиди се появяват по време на дефекация. Те не разполагат с продължително действие, но значително улесняват процеса на изпразване на червата.

Болкоуспокояващи свещи
 • Релиф – популярен препарат на натурална основа, произведен от масла от черен дроб на акула. Свещи бързо купируют болковият синдром, намаляват възпалението и заживляют анални фисури. Надежден и безопасен медикамент, почти няма противопоказания. Може да се предписват на жените в период на бременност и кърмене, както и след операции за отстраняване на възли на хемороиди.

 • Анестезол. Тези свещи притежава силно обезболяващо действие, облекчава възпалението, заживляют и имат послабляющий ефект.
 • Нео-Анузол – обезболивают, имат антибактериално и подсушивающее действие при мокнущем хемороиди.
 • Проктогливенол — не само се бори с болката, но и намалява възпалението. Премахва застой явления и добре тонизира вените.
 • Свещи с адреналин – способни да се справят със силна болка и притежават изразено хемостатично действие. Лекарството има редица противопоказания. Не се назначава при хипертонична болест и напреднала възраст.

 • Гинкор Прокто – ефективно облекчава болката и облекчава сърбеж в областта на ректума. Благоприятен ефект върху кръвоносните съдове и вените.
 • Свещи с красавкой. Препарат на натурална основа с минимум странични действия. Намалява болковият синдром и се бори със спазъм на мускулите на аналния сфинктер.

Болкоуспокояващи мехлеми

 • Гепариновая мехлем – предпазва от болка и сърбеж, намалява възпалението, лекува тромбированные възли. Може да се предписва по време на бременност и кърмене. Маз не се прилага при проектирането.
 • Троксевазиновая мехлем — успокоява инфекциите болковият синдром, се бори с възпалителни явления, премахва подпухналостта, тонизира венозную окото на кръвоносните съдове.

 • Миро Флеминг, – предпазва от болка и парене в ректалната област, намалява възпалителния процес. Безопасно за бременни, кърмещи жени и възрастни хора.
 • Крем (гел) Релиф – толкова, колкото и свещи Релиф обезболивают, заживляют тъкан и облекчава възпалението.
 • Миро Левомеколь – безопасно лекарство, няма противопоказания. Облекчава болката при хемороиди и се бори с възпалителни прояви.
 • Миро Безорнил — добре обезболява дори стартирала хемороиди с усложнения.

Болкоуспокояващи хапчета

Таблетки лекарства при хемороиди, предназначени не само за облекчаване на болката. Много от тях допринасят за възстановяване на правилното притока на кръв, намаляване на застой явления, възпрепятстват образуването на кръвни съсиреци, повишават тонуса на вените и за укрепване на кръвоносните съдове. Благодарение на това отшумяват, възпалителни процеси, възли хемороиди намаляване на размера и състоянието на пациента значително се подобрява.

Най-популярни болкоуспокояващи хапчета от хемороиди:

 • Детралекс,
 • Флебодиа,
 • Пайлекс,
 • Венарус.

В много случаи за облекчаване на болка регионална симптома при обостряне на хемороиди предписват ненаркотические аналгетици, които трябва да се вземат къси курсове. Лекарят може да препоръча прием на нестероидни противовъзпалителни лекарства: Ибуклин, Ибупрофен, Диклофенак, Найз.

Ако остра болка при хемороиди става непоносима, а на болкоуспокояващи лекарства не помагат, проктолог може да назначи новокаиновую блокада на област сакрума. Запушването е много ефективно и бързо премахва болката, дори и в най-тежките случаи, но процедурата не е рисковано и опитен специалист провежда само в краен случай.

При тромбозе възли хемороиди най-силните болки да накара пациентите да се откажат от дълъг курс на лекарствена терапия. В този случай се извършва сложна операция тромбэктомии, която позволява бързо да освободи болния от мъките и значително подобряване на състоянието му.

Hirudotherapy — като метод за облекчаване на болката при хемороиди

Като алтернатива медикаментозным медикамента действа това направление в медицината, като hirudotherapy. Дори силен пристъп на болка при обостряне на хемороиди могат да бъдат отстранени с помощта на пиявици. Специалист използва медицински пиявици, които поставя в аноректални площ по такъв начин, че те откачивали кръв от възпаление на парцели в непосредствена близост до възел.

При укусе пиявица впрыскивают в кръвта специални вещества, които се отстраняват неприятни болкови усещания и действат като антикоагулант, намаляване на тромбообразование. И тъй като именно тромбоза провокира развитието на болка регионална синдром, hirudotherapy дава положителни резултати.

Важно е да запомните, че всички медикаментозные лекарства трябва да се предписват от лекар, той определя продължителността на курса на лечение. Всички лекарства срещу хемороиди не могат да се използват неконтролируемо, толкова повече се отдадете на самолечение. Най-добре е това да става под контрол на лекуващия лекар.

Бързо облекчаване на болка и възпалителни явления е възможно само тогава, когато лекарят знае точно функции на пациента и етап на развитие на болестта. В зависимост от резултатите от проучването, с оглед на всички индивидуални особености на пациента и характера на влошаване на опитен специалист изберат такива лекарства, които да се окажат най-продуктивна точно във вашия случай.

При спазване на предписаните препоръки и прием на необходимите лекарства на пациента в най-скоро време може да се отървете от болката и да постигне трайно положителен резултат в борбата с хемороиди.

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.42MB/0.00179 sec