Как да се отървем от хемороиди завинаги: от шишарки, на открито и на външен

Всички знаят, че хемороиди – това е болест на заседналия начин на живот. Това име често се появява в шутках, а междувременно, страдащи от това заболяване, се случва съвсем не е за смях. Хемороиди – това не е просто болка и дискомфорт в областта на задния проход, той може да протече в тежка форма с кървене, тромбозом съдове и други усложнения. Желанието да се отърве от хемороиди, и за предпочитане завинаги, за пациенти с разширени вени на ректума често се превръща в неразрешим проблем.

Възможно ли е да се отървете от хемороиди завинаги?

Хемороиди се отнася до заболявания на хроничен характер. Това не означава, че натъртвания и болки притеснява болния непрекъснато, въпреки че се случва и това. В много случаи болестта е в ремисия, обостряясь при въздействието на провокиращи фактори.

Част от специалистите не изпитват оптимизъм по отношение на пълното възстановяване на хемороиди. Те смятат, че е слабост венозных на стените, което е и причина за тяхното разширяване, — процесът е необратим. Това е една диагностированный и се предполага, че вылеченный хемороиди рано или късно, все още рецидивирует. Лекарите, се придържа към такава гледна точка, предлагат да не се забави с консервативна терапия и действа радикално, тъй като, според тях, е друг начин да се отървете от хемороиди, като с помощта на операция, не съществува.

Повечето проктологов не са толкова категорични. Много болни, веднъж когато се сблъскват с прояви на хемороиди, забравят за нея до края на живота си. Например, това често се среща при жените по време на бременност, когато болестта се дължи не на разположение варикозом, а цялата съвкупността от фактори, присъщи само беременному състояние.

В незапущенных случаи се препоръчва да не се бърза с хирургични методи и да се справят с болестта по друг начин, на първо място, промяната в храненето и начина на живот. Време на започване на лечението, наистина да се постигне устойчива, а в идеалния случай – доживотна, на ремисия.

Може ли хемороиди мине себе си?

Отлагат отидете на доктор с надеждата, че хемороиди «ще разреши» сам – основна грешка на много пациенти. Факт е, че проявите на болестта стават забележими тогава, когато патологични процеси вече са в движение.

В най-ранните стадии на хемороиди протича без симптоми, а когато се появяват външни признаци, лечението трябва да започне не медля. С вътрешни хемороиди, още по – лошо-да му е лесно да тече до тежки стадии, тъй като болестта се развива в рамките на, и да си не винаги успяват навреме да се открие.

В по-късните етапи се формират постоянни хемороидалната подутини, които представляват разширени вени, стените на които са отслабнали толкова много, че не са в състояние да се върне към нормалния си размер себе си.

Ако в резултат на премахване на провокиращи фактори, спазването на диета, физическа активност и адекватно лечение успее да се нормализират притока на кръв в ректума и за възстановяването на тонуса на кръвоносните съдове, пациентът може да разчита на по-дълга ремисия.

Към началните етапи на болестта може да се дължи този период, докато венозни възли все още не выпячиваются в чревния пасаж при вътрешните хемороиди и не покажа в аналната област, при външно. На този етап болният усеща някакъв дискомфорт, който носи периодичен характер и се появява при наличие на провокиращи условия, например, след продължително места, вдигане на тежести или силен натуживания в тоалетната.

По това време все още може да се говори за възможността за пълно освобождение от хемороиди. Промените, които се случват във анален вените, докато имат обратим характер. Венозни стени все още не са силно изпънати, и истончены, кавернозные на тялото излишни напълни с кръв и выпячиваются в момент на повишено натоварване, както и с възстановяване на нормалното кръвоснабдяване, идват в нормално състояние.

Ако на този етап се за лечение на хемороиди, по-нататъшното развитие на болестта може да спре и да го предотврати преминаването в по-тежка фаза. За това не е достатъчно поставят свещи и пия предписани от лекар медикаменти.

Без драстични промени в начина на живот, лечение няма да бъде ефективна. Правилното хранене, насочена към нормализиране на храносмилането и осигуряване на редовен стола, стабилна телесна маса, физическа мобилност – основни принципи, които трябва да се придържаме към пациента до края на живота си.

Какво трябва да направя, за да се отървете от хемороиди завинаги?

За да се разбере кои мерки са най-ефективни за да се отървете от хемороиди, трябва да знаете механизъм на развитие на болестта. Причина за болестта е недостатъчност на венозната мрежа, които могат да бъдат както вродени, така и придобити.

Слаби от раждането съдове допринасят за бързото появата на анален (и не само) на разширени вени, който се характеризира рано образуването на хемороиди конуси и кръвоизливи.

Повечето възрастни хора се разтягат, вените се дължи на продължително излагане на неблагоприятни условия: на застой на кръвта в малкия таз, възпаление и нараняване на чревните стени, повишаване на корема налягане. Фактори, които до това водят, са, както следва:

 • липса на мобилност (хемороиди – «любима» болест на офис работници) предизвиква забавяне на кръвообращението в областта на малкия таз;
 • нездравословен начин на хранене (нередовен режим, сухомятка, недостиг на хранителни влакна, на господство на белтъчни храни) – води до дисбактериозу, болести на органите на СЧ, смущения в храносмилането, проблеми със стол;
 • задържане на изпражненията (натиск и разтягане на ректума), высиживание на тоалетната и силно натуживание при запек;
 • тежка физическа работа или спорт с вдигане на товари;
 • бременност и раждане при жените;
 • вредни навици: пушене (причинява спазми в съдовете и нарушава кръвообращението), злоупотреба с алкохол.
READ  Бум на анальности при мъжете и жените: лечение, снимка

По този начин, лечението на хемороиди е в спазване на следните условия:

 1. Обръщане към лекар за потвърждаване на диагноза, определяне на вида (вътрешен, външен) и стадий на хемороиди, определяне.

 2. Идентифициране и лечение на съпътстващите заболявания: за да се провери работата на стомаха, червата, черния дроб, жлъчния мехур и панкреаса, премахване на възпалителни процеси за лечение на анални фисури.
 3. Отстраняване на запек – почистване на червата, и лаксативи, послабляющее хранене. Установяване на редовни стола нормална консистенция.
 4. Спазването на диета с високо съдържание на растителни влакна, течност, липсата на закрепляющих и газообразующих продукти, отказ от храна, дразни червата.
 5. Нормализиране на чревната микрофлора.
 6. Осигуряване на високо или средно ниво на физическа активност. Трябва да се избягва дълго места за сядане – е задължително да се правят паузи за загряване. От силови тренировки трябва да се откаже. Можете да гимнастика (ритмично свиване и отпускане на сфинктера).
 7. Цялостна хигиена на аналната област. Важно е да се ползват мека тоалетна хартия (най-добре с влажна), след изхождане измийте ануса с хладка вода.

Помислете за методи за лечение на различни видове хемороиди-подробно.

Как да се отървем от външни хемороиди

Външни хемороиди се образува при застой на кръв в подкожната корпуси тела перианални област. Възли при тази форма на заболяването се образуват около аналния отвор. В началото на болестта възли са малки и дават на човека дискомфорт по време на изпразване (сърбеж, парене, болка). Вторият етап се характеризира с възпаление на засегнатите вени с усилване на симптомите, болката при него е налице и постоянно се увеличава по време на движение.

Третият етап външни хемороиди – това е силна болка, възпалителен процес с температура (може да отидете на мастната фибри), големи вбесен или синина подутини.

Диагностированный външни хемороиди изисква, заедно с диета и други развлекателни дейности, медикаментозна терапия:

 1. За лечение на външни хемороиди се препоръчва да вземат системни елементи venotonics (Детралекс, Анавенол, Флебодиа и аналози). Кратък курс тези лекарства се пият по време на обостряне, дълъг – за профилактика на рецидив.
 2. Местни лекарства, които намаляват торбичките и правят възпаление, като Ультрапрокт.
 3. Резорбция на кръвни съсиреци в шишках допринася за гепариновая мехлем и други мазила-антикоагуланти.
 4. Да се избегне заразяване на хемороиди шишарки от тях се намазва с мехлем Левомеколь и други антибактериални средства.
 5. Кървене възли се лекуват сосудосуживающими мехлеми (Релиф Адванс).
 6. При външния хемороиди лекарят може да предпише на фитотерапевтични препарати и БАДы, например, Гинкор форт, Асклезан Както и други.

Схема за лечение на обостряне

В първите часове на влошаване на външни хемороиди ефективно прилагането на студени компреси и лед свечек. Студ предизвиква спазъм на кръвоносните съдове, който измества кръвта от възли, което помага за предотвратяване на тромбирование.

След намаляване на подуване и болезнено усещане студени лосиони, се заменят с топли сидячими ванночками – нагряване допринасят за резорбция на кръвни съсиреци. Със същата цел се правят компреси с мехлеми-антикоагуланти. Ако тези мерки не помагат, е показано лечение на външни и вътрешни противовъзпалителни лекарства за хемороиди.

В тежки случаи се препоръчва тромбэктомия – ексцизия на тромба е хирургично.

Премахване на външни възли

Като цяло оперативно премахване на външни хемороиди не са много чести, тъй като тази операция ще бъде изключително травматичной поради необходимостта да се правят дълбоки разрези по кожата. Класическото хирургично лечение – hemorrhoidectomy (премахване на външни възли) се извършва под обща анестезия и е показано при тежко протичане на болестта с висок риск от усложнения.

От малоинвазивных методики за лечение на външни възли се извършва криодеструкцию (замразяване на конуси на течен азот), лазерна терапия и электрокоагуляцию.

Допълнителни методи на лечение — традиционни средства в домашни условия

В допълнение към медикаментозным техники за симптоматично лечение и профилактика на рецидив на външни хемороиди се препоръчва използването на хомеопатични и народни средства за защита. Първите са представени под формата на местни лекарства, например, мазила Флеминг (в състав – екстракт от див кестен, невен, вещица леска, ментол, цинк).

Средство има обезболяващо, противовъзпалително и кръвоспиращо действие. Капки и гранули за перорално приложение лекарите-хомеопати се приготвят на базата на алое, хамамелис, бодили и други лечебни растения. В никакъв случай хомеопатичното лечение трябва да се избере специалист.

Добре помагат да се отървете от проявленията на външни хемороиди народни рецепти: домашно приготвени мазила на основата на глина, мед, прополис, мумията; отвари и запарки от билки във вид на лапи и тави. Подходящи всички средства, които допринасят за облекчаване на възпалението, укрепват кръвоносните съдове и спиране на кървене. Ето няколко от най-популярните домашни лекарства, които вземате навътре:

 1. Влива със през нощта планинар почечуйный (1 супена лъжица. л. в 2 чаши вряла вода), разделени на 3 приема, пийте на ден. Действа срещу възпаления и кървене.
 2. Сварете чай от пурпурни листа, да се пие два пъти на ден по една супена лъжица. Съотношение на страните: в чаша гореща вода 2 супени лъжици. л. суровини. Средство се бори с възпалението.
 3. Екстракт от шипка укрепва венозни стени. Нарежете 1 супена лъжица. л. плодове, налейте половин чаша вряла вода, след 10 часа добавете една лъжица мед, да се пие през деня.

Като външни средства може да се направи мехлем за хемороиди, домашни свещи, компреси:

 • се излива в леген студена вода, добавете настойка или отвара от невен (лук кора, жълт кантарион, лайка, лаврушки), седна в таза на 5 минути – за да спре кръвта, облекчаване на болката и привеждане на съдове в тонус;
 • всичко е същото, но с топла вода – помага за облекчаване на болката, предотвратява образуването на кръвни съсиреци;
 • лосион от настойки, ягодови листа, плодове от офика, polygonum почечуйного – облекчаване на сърбеж и възпаление;
 • замразяване на инфузия на билки под формата на суппозитория, посочете в ануса при силна болка и отпускане на кръв;
 • нарежете свещ от сурови картофи, за да влезе в ануса, се оставя за една нощ – помага за заздравяването на увредени кръвоносни съдове;
 • смазване на подутини мехлем от равни пропорции масло, мед и сок от алое — премахва възпаление, регенерира тъканите, има антисептични свойства;
 • приготвят мехлем от перетертого чесън (200 гр), мед (1 чаена лъжичка) и мляко (1/4 чаена чаша), нагрява се, докато се сгъсти на слаб огън, след което се смила до хомогенност, за 2-3 часа, за смазване на възли, през нощта лосиони.

И външни хемороиди е индикация за гирудотерапии. Веднъж в седмицата трябва да се извършва лечение с пиявици: до 4-те парчета задаване на натъртвания, след сеанс възниква дълго кръвотечение, което не трябва да се чувстват заплашени. Hirudotherapy в някои случаи помага да се избегне операцията и да се отървете от хемороиди възли завинаги.

Как да се отървем от вътрешни хемороиди?

Както вече казахме, вътрешните хемороиди може дълго време да се развива незабелязано. В ранните етапи На болест на вените на правото черво поради нарушение на изтичане на кръв се разширяват, но на възли за тях, докато са малки и се появяват в условията на повишаване на корема налягане (по време на затрудненной дефекация, при вдигане на тежести и т.н.). В такива моменти на пациента може да се появи чувство на непълно изпразване и присъствие на чуждо тяло в червата.

С развитието на заболяването симптоми напредък. Хемороидалната възли се увеличават по размер и започват да выпирать в лумена на червата. Постоянно травмируясь каловыми масите, разширени вени, започват да се разболяват, кървене и да причинят вътрешен дискомфорт.

3-4 етап на вътрешни хемороиди се характеризират с пролапс на венозных шишарки: те вече са толкова големи, че при походи в тоалетната могат да вывалиться навън. След изхождане възел може да се изтегли обратно на себе си, но най-големи възли на пациента трябва да ми изправят на ръка.

1-ви етап на заболяването е не само могат да останат незабелязани от пациента (ако симптомите намазва), но и трудно се диагностицира. Най-често на лекар, един човек се превръща в не по-рано от хемороиди ще достигне 2 – 3 етап.

Тактика на лечение зависи от выраженности болест. Ако възли падат, ще им притискане, тромбоза на вените, развиват усложнения, най-вероятно, че ще предложи на проктолог операция. Ако изглежда като лекар, без да се чака това състояние, може да се опита да мине консервативни средства. Ще ги специалист в зависимост от етапа на хемороиди и разяждащи симптоми.

Медикаментозно лечение

При вътрешните хемороиди се използват следните групи медикаменти:

 1. Елементи venotonics – лекарства, които помагат за възстановяването на тонуса на вените, укрепване на техните стени, повишаване на еластичността. Тези лекарства, като Детралекс, Вазокет, Флебодиа с кон каштаном в състава се произвежда под формата на хапчета и на свещички.

 2. Противовъзпалителни средства под формата на мазила и свещички са необходими за облекчаване на симптомите на възпаление – подуване, болезненост. Прилагат нестероидни лекарства (свещи с индометацином) и хормонални (съдържащи хидрокортизон).
 3. Лекарства, които подобряват микроцирукуляцию на кръв и които тромбообразование в хемороидалната възли. Форми на издаване тромболитиков за лечение на хемороиди – свещички и мазила (Хепарин, Троксевазин).
 4. Обезболяващите препарати са необходими за облекчаване на болка регионална синдром. Това могат да бъдат аналгетици под формата на таблетки, местни анестетици (свещи с красавкой, с ментол).
 5. Антисептични вещества помагат потискат развитието на инфекции на разширени вени – микроклизмы с календулой, лайка, въвеждането на ихтиоловой мазила.
 6. Заживляющие лекарства се използват с цел ускоряване на регенерацията на увредените венозных стени – свещички с метилурацилом, прополис, морски зърнастец масло.
 7. Кровоостанавливающие лекарства премахване на кървене. За това се предписва хапчета (Викасол) и свещи (Тромбин).
Хирургични методи

Хирургия, вътрешни хемороиди развити достатъчно добре, в това число, широко се прилагат малоинвазивные технологии, които добре помагат да се отървете от болестта на 3-та степен на тежест:

 1. Склеротерапия хемороиди възли – процедура, по време на която в венозно разширение се въвежда склеивающее вещество. В резултат стените на подутини запаиваются възел изчезва.
 2. Лигирование – лигиране на съдове, захранващи възел, наслагване на латексного пръстени. Кръвта спира да се влеят в един възел, и той в продължение на една седмица умира.
 3. Фото — и лазерна коагулация – въведение в дебелото черво на върха със светлинен предавател. При излагане на краткосрочен екстремно загряване възел стените му спадаются и склерозируются.
 4. Криотерапия – унищожаване на вътрешната подутини от охлаждане. По време на процедурата тъкан разширена вена, които умират.

Всички тези манипулации се извършват под местна обезболиванием, не са много болезнени, бескровны и не се нуждаят от продължителна рехабилитация, могат да се извършват в амбулаторни условия. Те дават бърз ефект: премахване на възли, улесняват симптомите на болестта, донесе голямо облекчение. Въпреки това, те не влияят на причината за хемороиди – слабите стени на кръвоносните съдове, но тъй като пристъпите не са изключени.

В напреднали случаи на вътрешни хемороиди трябва да унищожи радикална хирургична операция. В резултат на тази намеса възли иссекаются, както и се случва подшивание съдове за тяхното укрепване и предотвратяване на повторна поява на заболяването. Премахване на вътрешни хемороиди – операция е сложна и травматичная, се извършва под обща анестезия, изисква хоспитализация, дълго възстановяване и лишава болния увреждане на 2 – 4 седмици. Разбира се, и пациентите, и лекарите се опитват да го избегнат, ако е възможно, но, като правило, проктологи предписват такива операции, когато друг изход вече не виждам.

Народна медицина срещу вътрешни хемороиди

При вътрешни шишках се прилагат едни и същи средства, които помагат при външните хемороиди. С изключение на това, че свещи, тампони с мехлеми трябва да се инжектира в ректума на дълбочина от около 5 см. Ето още няколко народни рецепти, особено ефективни при вътрешните хемороиди:

 1. Пригответе крем – парче масло, чаена лъжичка мед, също толкова борного вазелин, щипка емфие или тютюн за цигари, перетертого в прах. Всичко се разбърква до еднородно състояние, много въвежда в дебелото черво по-дълбоко, може да бъде директно с пръст, опитвайки се да намери възли и ги намажете с мехлем. Преди процедурата е препоръчително да седне в топла вана с калиев перманганат.
 2. Свещи на базата на тютюн добре помагат при вътрешните хемороиди. Да може да ги распотрошив цигари и чрез смесването на тютюн с нутряным мазнини, свинска мас, масло, прополис, пчелен восък. Сместа добре се втрие под формата на свещички и ги замразява във фризера. В резултат на свещи залепване на нощ.

 3. Вземете една супена лъжица свинска вътрешни мазнини и восък, добавете половин чаена лъжичка прополис, да се сложи на водна баня. След стопяване на сместа, добавете една супена лъжица мед, добавете прах от размолотого бял равнец (1 супена лъжица. л.) и 3 счукани таблетки на мумията. Сложете в хладилника за една нощ отсече парче средства под формата на суппозитория, поставете в ануса колкото се може по-дълбоко.
 4. Които паднаха възли е добре да се поливат инфузия от 10 гр настърган дафинови листа в чаша вряща вода – да тампон и се поставя на шишкам.

Гимнастика при хемороиди

При всяка форма на хемороиди се препоръчва възможно физическо натоварване, но са особено полезни упражнения, насочени към укрепване на място в малкия таз, засилване на притока на кръв в тази област и засилване на венозна тонус.

Препоръчва се да се правят такива упражнения:

 1. Така наречената гимнастика от Кегел — попеременное отпускане и прибиране на аналния сфинктер мускулите на перинеума във всяко положение: седнало, изправено, легнало положение.
 2. Преместване по пода на задните части – тресчотки кръв в долната част на тялото.
 3. Суинг натиснете всякакви прогнози, но без прекомерно напрежение на коремната стена.
 4. Бягане, разходки на разстояние 4-5 км (каране на велосипед не е желателно).
 5. Бягане по стълби.
 6. Дълбоки клекове с широко разположени краката.
 7. Скачане на място.
 8. Стойка на главата, плешките, «велосипед» — допринасят за изтичане на кръв от аналната област, помагат при обостряне на хемороиди.

Антигеморройная диета

Правилното и редовно хранене – една от основите на лечебния процес при хемороиди. Основните му принципи са:

 • изключи всички ястия с дразнещо действие (пикантни, солени, пушени, пържени храни, алкохол);

 • да се откаже от голям брой протеинови храни (месо, яйца), тъй като те допринасят за образуването на твърди изпражнения;
 • ограничаване на нишестени храни (картофи, макарони, хляб, ориз), които предизвикват задържане на стола;
 • увеличаване на консумацията на нерастворимой фибри (пресни зеленчуци и плодове, пълнозърнести храни, трици);
 • да се пие не по-малко от 8 чаши вода на ден;
 • въведете в диетата послабляющие храни (ябълки, сини сливи, цвекло, сушени кайсии);
 • пият млечни напитки със «живи» бактерии.

Трябва да се обърне внимание, че появата на массированного кървене, гнойни секрети, непоносима болка изискват спешно лечение към лекар, тъй като може да се говори за развиващите усложнения, лечение, което е важно да се провежда в болнични условия.

В никакъв случай не си струва за лечение на хемороиди себе си, консултация със специалист е необходима за определяне на терапевтичната тактика, а след това — и за наблюдение на напредъка на лечение.

MAXCACHE: 0.42MB/0.00112 sec