Как да се провери съдове: на главния мозък, шията, сърцето, наличието на кръвни съсиреци

Как да се провери състоянието на кръвоносните съдове

При наранявания и след изтичане на кръв от лопнувших съдове в главата, лезии на междупрешленните дискове и хрущялите, нарушения на съня и координация на движения, често главоболие, загуба на ориентация в пространството, раздраженности си струва да се замислим за здравето си и преди всичко да се обърнете към терапевт, който ще насочи към правилния специалист. Ако той установи, че проблемът е в кръвоносната система, то ще се отнася към лекарите, борещи се за лечение на съд, тъй като невролог или невролог (което по принцип е едно и също), а също и до ангио-хирург. Те са бързи като проверка на съдове за наличието на кръвни съсиреци.

Съдова система е важна част от човешкия организъм, тя идва и си отива на кръвта с необходимите кислород и хранителни вещества до клетките, като по този начин осигуряване на жизнените функции на целия организъм. В продължение на милиони години, тя не се е променила нито по форма, нито по функции.

Също така кръвта преминава през артериите от сърцето към артериолам и капиллярам, които подвеждат течна тъкан до всички клеточкам на определена площ. И обратно по венулам и вените към сърцето.

Специалисти

Много хора не смятат за необходимо да се втурнете към лекар за помощ, защото от известно неразположение, например, виене на свят, подуване на краката до вечерта, че за една нощ минава или появата на вени на краката си. Това време не, това желание. В резултат на това, пациентите постъпват в лечебно клон вече с изразени нарушения.

Невролог и хирург длъжни при такива симптоми проверка на кръвоносната система и много често са откривани именно нея нарушения: атеросклероза на кръвоносните съдове, флебиты, тромбозы, извитости на артериите, слоновость, варикозная болест, хемороиди и много други.

Специалисти при съмнение за заболяване, трябва да назначи цялостно изследване, с помощта на какво точно ще определи патология и ще бъде възможно да се предпише лечение на кръвоносните съдове.

Диагностика

Към техниките за диагностика в по-голямата си част включват различни начини, които показват графично картина на съда, на екрана на монитора специализиран апарат. За такива включват ЯМР, РЭГ, ДПГ, ЕКГ на сърцето и други.

Проучване разделени на проверка на съдове:

 1. Мозъка;
 2. На шията;
 3. На сърцето;
 4. Общи за наличие на тромбоза на вените.

На главата

За да проверите кръвоносните съдове на главния мозък, се използват:

Магнитно-резонансната томография. Прави възможно да се анализира състоянието на кръвоносните съдове на мозъка, целостта, процесите, да видите има ли холестериновые образование, тромбы. Данни апарати са с различна разделителна способност, която се определя по такъв единица за измерване на тесла (Tl). Например, при мощност от четири стотни тесла, оборудване ще бъде слаб, съответно и картина, выводимая на екрана не е качествена. Лекарят може да пропуснете някои подробности. При мощност от един и половина тесла, картината ще бъде по-отчетливи, а защото и резултатът е по-правилния. Понякога, метод допълват оцветяването на кръвни елементи на специални багрила, ако не на пациента в тях алергии. Тази процедура ще даде възможност в най-кратки срокове да се установи наличието на закупоренного елемент или хронична разпространението на стените на кръвоносните съдове.

READ  Втората кръвна група: rh положителен, отрицателен, характеристика, хранене, диета, съвместимост, физически натоварвания

Реоэнцефалография. Още я наричат церебральная томография. За откриване на заболявания на главния мозък се използва реограф. Местата, където ще се електроди се намазва с алкохол, те могат да се разположат равномерно, или се локализира в травмированном сайта. Тези метални плочи, прикрепени към източник на ток и също, смазани пинов вещество. Електропроводимост показва движението на притока на кръв, което може да се разбере за попълване на кръв на съда, я тонизирана и изграждането на стени. Метод дава възможност да се различи притока на кръв във вените и артериите, което е много важно.

На шията

За да проверите съдове на шията на тромбы използват:

Ултразвукова допплерография. Е безболезнена и се извършва без особена подготовка на пациента, само трябва да се спазват елементарни хигиенни норми. На Пациента се поставя върху дивана, се намазва с необходимия парцел (на врата, главата) гел. С помощта на специален апарат специалист сканира човешкото тяло. В същото време, на монитора се показва снимка. В него лекарят прави заключение за заболяването. Качество на половин час процедури и нейният резултат зависят и от самия уред, и от подготовката и опита на специалист, на колко точно той ще може да установи диагнозата. Този метод е подходящ и за изследване на областта на главата.

Ултрасонография. Се провежда както на главата, така и на шийни съдове. Пасторален на артерията най-подходяща, тъй като е по-близо до повърхността, по-лесно да се намери. Исследовав може да се разбере състоянието на цялата артериална система. Да се установи наличието на тромбоза, фиброузлов, холестериновых плаки. При провеждане на изследвания, на пациента се поставят на гърба, запрокидывают главата, малко от себе си отворачивают. Нататък лекар води специално устройство за врата, после под челюстта и ухото. След което обърна глава и процесът се повтаря. След разглеждане на двойка артерии, на пациента се поставя на рамо, за да проучи съд в област на гръбначния стълб. Има цветни прибори, те ще ви осигури по-точна картина на състоянието на вените.

READ  Пробиотици за червата: списък на лекарства за възстановяване микрофлора

Отделят няколко показания за прилагането на този метод на диагностика на сърдечно-съдови заболявания:

 • Виене на свят;
 • Мозъчен инсулт в миналото;
 • Силна пулсация в областта на шията;
 • Високо налягане;
 • Болезнените усещания в мозъка отдел;
 • Драстично нарушение на паметта и зрението.

Изследване на главния мозък и на шията, наличие на кръвни съсиреци в съдовете се извършва при остър недостиг на кръв, при капиллярном скъсване, съдова дистония, сотрясении на мозъка, повишено налягане, шумах в ушите, чувства болка в главата, при загуба на ориентация в пространството.

На сърцето

За извършване проверка на кръвоносните съдове на сърцето на тромбы използват:

 • Электрокардиоргамма;
 • Эхокардиографи;
 • Ултрасонография;
 • Реовазография съдове;
 • Изследване на кръвоносните съдове на еластичност.

Преди тези методи специалист слуша сърцето, измерва пулс, налягане. Това дава възможност да се разбере общата картина на работата му.

Освен това, може да се биохимичен анализ на кръвта за съдържание на захари, минерални вещества и други компоненти. Подходящ стандартен метод дупплексного сканиране, за който вече се изписа по-горе.

Към други автоматизирани методи за диагностика включват:

Компютърна томография. Провежда се в случай, че допплерография не даде пълен резултат. Доста стар метод, се появи в края на хх век. В момента обновен с нови технологии. Апарат, с помощта на който се провежда изследването представлява маса с корпус във формата на пръстен, който е свързан към компютъра скенера. На Пациента се поставя на масата. При включване на апарата, обвивка започва да се върти. На монитора се показва триизмерен образ на желаната област. Разпознава стесняване на кръвоносните съдове. КАТ приложим в обикновена клиника. Ако не е достатъчно прецизен образ, в кръвта се добавя контрастни вещества, като например йод. Методът се използва не само за сърдечни съдове, но и гръдния кош, коремната област, краката и ръцете. С помощта му може да се помисли не само желаната част от тялото си, но и околните тъкани. Например, при разглеждане на сърцето, е важно да се знае, не е сформирана ли е тумор, и какво е състоянието на най-големия непарного на съда.

Коронарография. Този метод на диагностика съдове се прилага много рядко в реанимационных условия. С помощта на специален окрашивающего вещества, въведени в кръвта чрез пункция в кожата, може да се види на компютъра процеси, протичащи в съдовете и сърцето. Метод позволява не само да се разбере причината за проблема, но и да го реши. Например, въвеждането на катетър ще допринесе за разширяване на суженых парцели артерия.

READ  Заболяване/синдром на Такаясу: симптоми, лечение, причини

На тромбы

За да проверите съдове за наличие на тромбози в долните крайници лекар извършва визуална проверка на пациента. Наличието на звездичка в краката, подуване, тежест (по думите на болния), говори за наличието на болестта. За по-точно определяне трябва да видите дълбоко разположена големи съдове. За този отличен подходящи методи, описани по-горе – пълнодуплексна и ултразвукова диагностика. Но освен тях има и други, даващи възможност да се определи степента на проходимост на кръвта. Така, например, тест Делта Пертеса е перематывании долните крайници на пациента и наблюдение. Са обвързани обикаля около десет минути, след което колан се отстранява. След това, при нормална проходимост се случва спадание повърхностни вени в рамките на една минута, в друг случай, те остават надутыми още известно време.

Флебография. Се провежда така, както и много техники с въвеждането на окрашивающего вещества. След въвеждането му се правят рентгенови снимки от различни ъгли, което усложнява и удължава процеса. На пациента се дават задачи: да не диша–диша, сменять позиция на тялото.

Функционално динамично флебоманометрия. Този начин за проверка на съдове за наличието на кръвни съсиреци по-точно на първия, тъй като се провежда при различни физически дейности. Но все пак, за откриване на проблема е необходимо допълнително провеждане на ултразвукови и допплеровского на диагностициране.

По този начин, за провеждане на проверки на кръвоносните съдове на главата, шията, сърцето на всички по-подходящ ултразвуково диагностирование с прилагането на доплер.

Съществува мнение, че данните методи са вредни за здравето, да разрушават клетъчните елементи, но използването им е вече доста дълго време, това не е доказано, следователно, приема се, че такава диагноза не носи вреда за човешкия организъм. Така че при спешна поставяне на диагнозата е по-добре да се вслушат в препоръките на лекуващия лекар и да не се отказват от тях. След точното определяне на причината на неразположение във всеки случай ще помогне по-бързо да се реши.

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00089 sec