Как да се провери състоянието на кръвоносните съдове: на главата, на шията, на сърцето и на краката

Обикновено, когато говорим за заболявания на кръвоносните съдове, на първо място имат предвид поражението на стените на артериите — атеросклероза и промяна на диаметъра на кръвоносните съдове венозна на речното корито — разширени вени. Въпреки това плавателни съдове обхванат целия човешкия организъм и не всеки мисли, че в списъка на заболявания, свързани с кръвоносната областта, възлиза на не повече от дузина. Тук се отнасят всички видове флебиты, тромбозы, извитости на артериите, лимфостазы на крайниците, по-нататък слоновостью, варикоз в малкия таз, хемороиди и др. Така че, своевременно да се провери съдове и тяхната ефективност – свещено дело на всеки.

Тези «многоликие» съдове

Може само да си мечтаят «порода хора», които са много щепетильно се отнасят до всеки, а най-малката вреда на своето здраве. Стана кружиться главата, отекли ли на крака за вечерта, имаше изведнъж «звездички» на краката си, означава, че нещо не е в ред. Повечето подсмихва над тях и да се опитва да не се вземат никакви мерки, надявайки се, че всичко е «само ще разреши». Затова не е чудно, че лечението започва само тогава, когато тежко симптоми вече са налице.

Съдови заболявания бавно, но сигурно вървят в крак с времето, като се превърне в чумата на XX век, а сега вече и на XXI век. Учени смятат, че еволюцията на човешкото развитие не причиниха себе си, каквато и да е, видоизменений в съдовата система. Без да навлизаме в подробности структурата на кръвоносните съдове, просто трябва да се разбере, че под «плавателни съдове» се разбира тончайшая организирана система, където всяко разклонение е отговорен за работата на отделно взет орган.

Така, артерия, се стремят да доставят кръв от сърцето към всички органи и тъкани, така че те помагат на още допълнителни клонове – артериолы. А венами, преминава по обратния път от органите към сърцето. Межклеточное пространство испещрено капилярни. Най-много ги там, където високото ниво на обмяната на веществата, както и сивото вещество на главния мозък не е изключение.

Капилярите, от своя страна, се сливат в венулы, които също играят важна роля в подобряване на микроциркулацията и връщане на кръвта към сърцето. И така, ето те работят «неуморно» в продължение на целия човешки живот, за да достигне до всяка клетчица на кръвта, напитанную кислород и всички необходими хранителни вещества.

Към кой специалист да се обърна?

Понякога, чувство на неразположение, на човек му е трудно в избора на подходящия специалист, който да може да разреши проблема. Въпреки че, във всяко селище със сигурност има фелдшер или терапевт, който приема пациенти с всички хворями. Толкова точно той ще ви каже, кой лекар е специализирана в едно или друго заболяване.

Във всеки общински център, или малко повече или по-малко подобен на селище от градски тип, има лекар-невролог или невролог, че всъщност едно и също нещо. Невролог – това е осовремененное името на един и същи специалист. Този лекар да може да помогне при травми и кровоизлияниях в областта на мозъка, остеохондроза, нарушения на съня и координация на движенията. С една дума там, където имат място съдови заболявания на нервната система.

С цел поставяне на точна диагноза на невролог може да се насочат към изследване на кръвоносните съдове на главния мозък с прилагането на най-съвременни методи. В края на краищата, циркулаторни не ще се забави неблагоприятно на общото здраве, което се проявява под формата на чести главоболие, виене на свят, повишаването на раздразнение.

Проверка на кръвоносните съдове на краката си, ще ви помогне специалист по съдова хирургия, по-ангиолог или ангиохирург. Той извършва лечение на кръвоносните и лимфните съдове. В неговата власт да спаси човечеството от такива заболявания, като инсулт, бъбречна недостатъчност, трофичните язви, тромбофлебит, тромбоза и дори нарушение на потентността, ако то е свързано с неговите характеристики. Важно е да се знае, че е толкова разнообразен спектър от дейности, съдова хирург се дължи на факта, че в неговата компетентност лечение на поражения на вените, артериите и лимфните съдове. Проверка на състоянието на вените може да се вярва и в по-тесен специалист – флебологу.

READ  IVH, внутрижелудочковое кръвоизлив: степен (1,2,3), причини, последици, лечение

Мисля, че почти всички са наясно с това, за да се провери съдове на сърцето, трябва да се обърнете към кардиологу. Въпреки че понякога е трудно да се изготви ясна граница между истинските сърдечни заболявания и други съдови заболявания, които имат косвено влияние върху него. Така, ревматизъм и миокардит, родния сърдечни заболявания, атеросклероза и флебит нанасят повече поражения артериите и вените. И накрая, хипертония оказва негативно влияние върху цялата сърдечно-съдовата система.

Всеки един от тези лекари може да назначи цялостен преглед в рамките на своята компетентност.

Опознаването на съдове на главата и шията

И така, дълго откладываемый посещение на желаната от вас специалист направено. Ще бъдем последователни и да започнем с най-важните изследвания – на главния мозък. То се провежда при:

 1. Инсульте;
 2. Исхемия на мозъка;
 3. Съдова дистония (ВСД);
 4. Сотрясении;
 5. Хипертония;
 6. Нарушение на мозъчното кръвообращение;
 7. Енцефалопатия.

Може би на пациента притеснявани от шума в ушите си, или често главоболие, виене на свят. Това също може да бъде сериозен повод за проучване.

Магнитно-резонансната томография (MRI)

Модерен метод за диагностика, използвани за изследване на кръвоносните съдове на мозъка – магнитен резонанс (ЯМР). Тя позволява на лекаря да получите информация за структурните и патологични промени на съдово корито на мозъчната тъкан и оценка на всички, които протичат в момента, процеси. Ядрено-магнитен резонанс помага да се даде оценка на състоянието на съдовите стени, да ги провери за наличието на плаки и тромби.

Ефект до голяма степен зависи от самия апарат ядрено-магнитен резонанс, тъй като апарат с магнитно поле 0.3-0.4 Tl е с ниска разделителна способност, и не могат да се видят всички най-малките промени в съдовете на главния мозък. Много качественней за да се извърши тази процедура може апарат ядрено-магнитен резонанс 1,0 Tl или 1,5 Tl. Но някои други предимства по отношение на първото име, не са.

Понякога процедурата ЯМР се извършва с използването на метода на контрастирования, т.е., оцветяване на кръв специални вещества. Това позволява по-бързо се видят с помощта на томографа лезии, наличието на плаки.

Видео: защо направи ЯМР?

Реоэнцефалография (РЭГ)

Изследване на ядрено-магнитен резонанс може да се дължи на максимално качествен, но скъп метод, който се прилага далеч не във всяка клиника. Много по-широко разпространен този начин за изследване на кръвоносните съдове на главата, като реоэнцефалография (РЭГ). За обозначаване на тази процедура се прилага още термин церебральная реография. Изследването се провежда с помощта на уреда – реографа, който е с достатъчно висока точност може да помогне при диагностициране на съдови заболявания.

Уредът представлява източник на ток с апартаментни метални електроди, които са приложени към предварително мазнина безплатно спирт кожата на главата с гумени ленти. Самите плочи също се обработват специална контактна паста. След това чрез тях се преминава слаб ток, и започва процесът на регистрация на състоянието на кръвоносните съдове. Електроди могат да се припокриват равномерно по цялата повърхност на скалпа или да се съсредоточи в зоната на увредените на парцела.

Повече за реоэнцефалографии главата прочетете за връзка.

Информация се получава чрез наблюдение на процеса на проводимост на притока на кръв и тяло, разликата между които е ефектът на пулсация. По този начин, може да вземем надеждна информация за скоростта на кровенаполнения, тонизирана и ниво на еластичността на стените на кръвоносните съдове. Освен това, можете да получите информация отделно за дейността на артериална и венозна системи, което е особено ценно при съмнение за нарушаване на венозна на гюм.

Допплерография

Към основните методи за проверка на мозъка може да се дължи дуплексное сканиране на кръвоносните съдове, което се провежда, като правило, заедно с изследване областта на шията. На изследване са подложени на така наречените брахиоцефальные артерия (шийни съдове).

Напълно безболезнена процедура, която е ултразвуково изследване (УЗИ), ви позволява да проверите съдове на главата и шията, както и съдове всяка област, където и да се намират по света. Когато се установи трайно повишаване на кръвното налягане, тогава има смисъл да се провери съдове на бъбреците, тъй като стесняване на кръвоносните съдове, които отговарят за кръвоснабдяването на бъбреците, могат да доведат до тежко форма на хипертония.

READ  Анализ на кръвта на грозотата на плода: в какъв срок, като дари, дешифриране, норма

Привлечени от простотата на метода, който не изисква специална подготовка за преглед. Пациентът се поставя в хоризонтално положение на дивана, а намазан с гел сензор «разходки» по тялото на пациента, дават веднага резултат на монитора.

Но процедурата, която заема само половин час, така че е лесна само за пациента. За съжаление, този уред има не във всяко медицинско заведение. Качеството и точността на данните, получени до голяма степен зависи от качеството на самото оборудване, но и специалист трябва да има специално обучение за компетентно и точно интерпретира получената информация.

Видео: процесът на доплер

Ултрасонография

Изследване на кръвоносните съдове на шията, заедно с изследване на мозъка оправдано от факта, че тази област представлява едно цяло съдовата система, на цялата глава, включително и на сънната артерия и позвоночную артерия, както и задната, и предната област мозжечковой артерия. Благодарение на повърхностно местоположение на каротидната артерия може да се получи много ценна информация за състояние на цялата артериална система на организма. Същата тази процедура позволява да се провери на тромбы, наличието на фиброзни възли, което впоследствие може да доведе до образуването на атеросклеротични плаки.

В хода на провеждането на научни изследвания пациентът лежи на гърба си, запрокинув главата си и разкопчаваше си в противоположна посока от зоната на проучване. Сензор насочена нагоре по шията, след това под челюстта и ухото. Възможност за включване на цветни режим ви позволява да помислите за местоположение и състояние на сънната артерия «в целия си блясък». По същия начин, пациентът обръща главата на другата страна, освобождавайки се от зона за проучване, а след това се обръща на една страна, за да можете да видите позвоночную артерия.

Това, което е описано по-горе, се нарича ултрасонография. Тя се провежда с участието на същата апаратура – ултразвук, скенер. Показанията за прилагане на къщи за дуплекс сканиране на шията могат да бъдат:

 • Виене на свят, треперене, походка, загуба на съзнание;
 • Прекаран инсулт;
 • Пулсираща формация в областта на шията;
 • Хипертония;
 • Главоболие;
 • Болки в кръста;
 • Рязко намаляване на зрението, паметта.

Опознаването на сърцето и кръвоносните съдове

Такива прости методи за диагностика, не предполагат сложна апаратура и проникване вътре, като измерване на пулс, налягане, простукивание и слушането на сърдечния ритъм, дават възможност за получаване на общо, повърхностно представа за работата на сърцето на пациента.

Мащабно изследване на сърцето и кръвоносните съдове включва:

 1. Электрокардиограмму (ЕКГ);
 2. Эхокардиографию (ЕКГ, но в условия на физическо натоварване);
 3. Ультросонографию на сънната артерия, както и сонографию на долните крайници;
 4. Проверката на еластичността на кръвоносните съдове;
 5. Реовазография (проучване на притока на кръв в кръвоносните съдове на горните и долните крайници).

По-пълно изследване, като цяло, това не се ограничава. Провежда се допълнително лабораторно изследване на кръвта за съответствие с нормите на електролити, минерали, липиди, захари, протромбин и всичко, което може да включва пълен неуспешно анализ.

Както вече беше посочено по-горе, всички съдове може да се провери чрез доплер, но ако този метод все пак няма да даде пълна картина на състоянието на сърдечно-съдовата система, след това на помощ винаги ще дойде метод за компютърна томография.

Компютърна томография

Въпреки, че първите томографы са се появили още през 1972 г. през изминалите години технологията е преминала многократно да се усъвършенстват. Ct скенер представлява маса с кольцеобразной корпус, свързан към КТ скенера. Пациентът лежи във вътрешността на пръстен, който се върти и облекчава многослойно исследуемую област. Апарат се използва не само за изследване на коронарните съдове, но и гръдните, коремните, тазовите мускули отдел и крайниците.

Що се отнася до сърцето, компютърна томография дава възможност да разпознаем степента на стесняване на кръвоносните съдове, не прави внутрисердечных манипулация. Методът може да се прилага в обикновена клиника. Често, за усилване на изображения, се въвежда разлика материал, в която се приема йод. В заключение ct скенер дава триизмерна картина на сърцето с висок контраст оцветени съдове, където може да се види ясно да ги деформират, ако тя е налична. Важно е и това, че КТ дава възможност да се види не само сърцето, но и на околните тъкани, което помага да се провери наличието на тумора и състоянието на аортата.

READ  Дете срыгнул с кръв: и след хранене, какво да правя, причини

Коронарография

Този хирургичен метод се прилага в изключителни случаи и изисква реанимация оборудване. Тук също се предполага въвеждане на контрастни вещества, но само чрез катетър, който на свой ред се въвежда в кръвното русло. Специална рентгенова инсталация – ангиограф сканира целия процес на монитора.

Тази сложна процедура има своите плюсове, тъй като тя позволява не само да прекарат диагноза, но и веднага се поправи отрицателните последици от стесняване на кръвоносните съдове. За този катетър с баллончиком въздух се отвежда до тяхното стесняване и разширяване на съд.

Прочетете повече: за ангиография съдове и спецификата на нейния частен случай — коронарографии на сърдечните съдове.

Диагностика на разширени вени

Посещение на флебологу или ангиологу не си струва да се бавя, ако венозен фигура на краката става все по-изразена, а до вечерта краката, оток и чувство на умора и тежест в долните крайници не дават покой. Обикновено, лекарят започва прием с установяване на визуални признаци на промяна на кожната покривка. Но, за да се постави точна диагноза е важно да притежават информация за състоянието на съединителната тъкан и дълбоки подкожни вени и техните клапани. Не ще се повтори за пълен дуплекс ултразвукова сканиране, който е универсален метод за изследване на кръвоносните съдове, когато са по-специфични начини, свързани с изследването на вените на долните крайници.

Има много функционални проби, които не притежават точна информативностью, но дават възможност на определен етап да се определи степента на проходимост на дълбоките вени. Така, например, при маршевой проба Дельба-Пертеса, пациентите, при ниво на повърхностни вени се поставя турникет на горната част на бедрата и предлагат да ходи в продължение на 10 минути. При добра проходимост на повърхностни вени отшумяват вече след минута.

Флебография

По-точна информация може да се получи при разглеждането на вени начин рентгенография (флебография, венография) с въвеждането на контрастни вещества. Този процес е доста труден, тъй като x-ray, направено в различни равнини. Пациентът трябва да се промени позицията на тялото, забавяне на дишането, а след това произвеждат навреме издишване.

Функционално-динамичен флебоманометрия

Този метод дава по-точна информация, тъй като се извършва измерването на венозна налягане при различни физически натоварвания. При състояние на покой, в изправено положение, венозно налягане в краката, не може да надвишава хидростатичното. Но за да се открият увредени клапи, трябва все пак да се обърнат към ультразвуковому доплеровскому детектору. Според ултразвукова вълна сензор произвежда различни звуци.

Прилагат няколко режима на изследвания, които позволяват да се оцени диаметър на виена, оформяне, наличие на автомобила. Достатъчно често, лекарите използват в диагностиката на венозна разширяване на два цветови анализатор Допплера, който подчертава виена син цвят, а артериите – червена, но той се счита за неефективна.

Видео: репортаж за анализа на краката

От недосказанного

Процедура доплер с оглед на диагнозата се провеждат днес хиляди пациенти, и този метод е далеч от най-достъпен за изследване на кръвоносните съдове. Въпреки това не престават и разговори за това, не е ли тази процедура вреда за здравето. Въпреки това, не е доказано и не е проследена и на практика, че ултразвук може да окаже негативно влияние върху внутриклеточные процеси, така че той се смята за абсолютно безвреден.

Разбира се, когато трябва да избират между вредом процедури, изследвания, например, ако става въпрос за ЯМР, и, в случай на отказ от него, невъзможността за поставяне на точна диагноза, а оттам и на пълноценно лечение, в резултат на избор е очевиден. Съдови заболявания изискват индивидуален подход, но има и обичайно причините, водещи до тяхното стреля сред по-младото поколение.

 

h2

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.42MB/0.03272 sec