Как да се свалят/понижаване на налягането безопасно в домашни условия

Как да свали налягане, особено ако то се качи за първи път, неочаквано и далеч от лечебно заведение? Като понижаване на налягането без хапчета, ако нищо подходящо в домашната аптечка не е имало? А и ако е имало, тогава ще отговарят ли лекарства, които пие някой от семейството? Разбира се, следващия може да се обърнете към лекар, който ще вземе и ще предпише всичко, което в такива случаи се разчита, но за понижаване на налягането се днес, защото главата е разбит, а тонометр показва съвсем не е обичайно цифри.

Една дреболия, а на друг – катастрофа

Високо кръвно налягане (АДА) рано или късно разстройва здравето. Хора, за които повишено АД в някаква степен се превърна в норма, да го подкрепят в удобоваримых стойности с помощта на постоянно вземат в домашни условия гипотензивных лекарства: антагонисти на калций, β-блокери, АСЕ-инхибитори.

Особено безпокойство предизвикват колебания на стрелката тонометра в посока на увеличаване на хората, които имат АДА в рамките на 120/80 мм живачен стълб. супена, до порите на време се радваха и да повтаря, че техните «в космоса тече». И точно тогава, като гръм посред ясно небе… И ако АДЪТ все по-често се превърна в переваливать обичайните стойности, тогава трябва да отхвърлим всички дела и спешно да отида в клиниката за изследване (с цел установяване на причините за предстояща болест) и подбора на лекарства, които в ранните етапи са в състояние да понижи налягане до нормалното ниво (след това, при по-нататъшното развитие на артериална хипертония, както и лекарства, тяхната дозировка, може би ще трябва да сменяте).

И че ако възникне необходимост от бързо свалят налягането на човек, по принцип, здрави и непознат с подобни проблеми?

На всички е известно, че скок по ДЯВОЛИТЕ, се придружава от определени симптоми, наталкивающими на мисълта, че с натиска, не всичко е в ред, и заставляющими да вземе тонометр, който сега има едва ли не във всяко семейство. Например, започва да повърна, кружиться и боли главата. Понякога всичко се ограничава до главоболие, пульсацией в слепоочията заради това, което човек и решава, че признаци на болестта, се дължат на стесняването на артериалните съдове. Ако интензивността на главоболието е доста висока, човек губи способността си към някакво действие, отколкото на себе си да помогнат, какви лекарства да – не се знае, той прави най-лесното: причинява екип строители на спешна помощ.

Лекар, за да открият високи цифри и чрез намиране, взе ли някакви хапчета за болния, може да се даде под езика каптоприл и да направите инжекции (в зависимост от стойностите на АДА). Това могат да бъдат такива лекарства: интравенозно клофелин (намалява бързо, но за кратко), сернокислая магнезия (действа внимателно, но интравенозно въвеждане предизвиква определени трудности и за пациента, който непрекъснато хвърля в горещина, и за лекаря, който трябва да направи инжекция и много-много бавно). Магнезию може да влезе и интрамускулно, но тогава тя губи способността толкова бързо понижаване на налягането — резултатът дойде само след няколко часа. Освен изброените лекарства, но в допълнение към него, на «първа» често се използва с изразен диуретичен ефект фуросемид, който е в състояние да помогне на останалата част от лекарствата бързо да свалят високо кръвно налягане.

В крайна сметка, тук, цялата отговорност пада върху лекаря, а от знанието или незнанието на пациента нищо не зависи. Междувременно, за да се приберете лекарят вероятно ще ви посъветва да се обърнете в клиниката или ще даде насоки какво да правите, ако тази ситуация се повтори. Например: как понижаване на налягането без хапчета с помощта на продукти и народни средства? какви хапчета трябва да се има в аптечката, за да направи себе си на помощ у дома сами и да не се притеснява «първа», в която в това време могат да се нуждаят от други, по-тежки, по-болни?

Ще помогне ли спазмолитици?

Определено не винаги е необходимо да се пропусне таблетка, още повече, ако повишаване на АДА, по-скоро един епизод, отколкото система. Какво се счита за случай, който изисква медицински интервенции, както и че ще правя някакви народни средства за защита, ако за един 180/100 мм hg. супена почти в норма, а за друг 130/90 е равносилно на катастрофа?

Хората, които натиск се издигат рядко, обикновено билки всякакви, не знам и дома на подобни лекарства не се съхраняват, къде по-лесно е да се рови в малка кутия с таблетки, поставен там за всеки «пожарникар» или да се обърнат към съседи. И, ако такъв изход ще ви се стори най-подходящ, трябва поне да се постараем да не се навреди. Съвсем не е задължително да вземат гипотензивные лекарства, които се оказаха най-достъпни, освен това, не всички ги пазят у дома. При ниски стойности на АДА някои хора са използвани за понижаване на налягането с помощта на лекарства, които се отстранява спазъм на гладката мускулатура. Трябва обаче да се отбележи, че по отношение на кръвното налягане са по-скоро играе ролята на плацебо. Това е добре познат на спазмолитици и комбинирани препарати, които имат още и механизацията:

 • Но-spa;
 • Дротаверин;
 • Спазмалгон;
 • Спазматон;
 • Баралгин.

По този начин, спазмолитици може да се счита за доста безобиден лекарствени средства: те са в състояние да купировать главоболие, а в същото време – леко понижаване на кръвното налягане, но не толкова, че пациентът може значително да изпитате това (ако той се намира в рамките на 130-140/90 мм hg. супена, а може би и други средства и не е необходима).

И тук при по-високи стойности на АДА спазмолитици едва ли ще се окажат ефективни (какъв е смисълът да ги вземе при налягане 180-200/100-120 мм hg. супени?), тук са нужни по-силни лекарства.

READ  Кървене по Форесту: класификация, симптоми, ФГДС, прогноза, диагноза и лечение

Хапчета за бързо свалят високо налягане

Бързо свалят налягане (около 20 минути), за да помагат на някои гипотензивные средства, спешно взети под езика:

 1. АСЕ инхибитор на «Каптоприл»(«Капотен») – неговата и на «първа» в комбинация с други средства използва, за да свалят високо налягане спешно. В зависимост от стойностите на АДА (при АД 130-140 мм hg. супена е желателно да опитате понижаване на налягането без хапчета) под езика се слагат една таблетка (25 мг) или две (50 мг). Разбира се, ако човек преди това не са приемали подобни лекарства и помощ за себе си оказва сам в домашни условия, то трябва да започне с 25 mg, а след половин час се измери налягането. Недостатъчен ефект е повод да взема още една доза;

 2. Бета-блокер «Анаприлин» («Пропранолол») — този препарат е добре помага при тахикардия, тъй като на натиск той, макар и да влияе, но в по-малка степен, отколкото на честотата на пулса. Анаприлин бързо се абсорбира в кръвта, като същевременно осигуряват антихипертензивен ефект за около 4 часа, но въпреки това има и своите противопоказания. Приема го с цел понижаване на налягането, на пациента трябва да се има предвид: анаприлин не е подходящ, ако се проследи синусова брадикардия или тенденция към нея, т.е. при честота на пулса до 80 удара/мин е по-добре да се предпочитат друг наркотик (например, същата каптоприлу);
 3. Хапчета от глог – на растителния препарат, който сам си свалят високо налягане няма да бъде в състояние, въпреки това ще ви помогне при обикновенните възход АД (135-140 мм hg. супена), ако бързо смучат го. Освен това, таблетките от глог породили хипотензивно действие на бета-адреноблокаторов, ако ги приемат заедно.

Ето, като цяло, и ВСИЧКО, което «дебютант» артериална хипертония може да вземе самостоятелно, без да причиняват на себе си много щети.

Хапчета, по отношение на които трябва да се замислим

Като се има предвид, че главоболие, а често и други симптоми, които придружават покачване на кръвното налягане, бих искал да предупреди пациентите от употребата на други лекарства, често присъстващи, тъй като лекарства за спешна помощ в домашната аптечка.

Например, при главоболие хората често търсят цитрамон, аскофен, каффетин (много от тях — над 70 заглавия.) Тези лекарства, за сметка на съдържанието в състава си кофеин, притежава съдосвиващо действие, затова не само не могат да премахнат причината за цефалгии при високо кръвно налягане, но още и ще влоши ситуацията, защото кофеинът натиск повдига. Във връзка с този толкова популярен и обичайно цитрамон и други лекарства от тази група е по-добре да се отложи за бъдещите времена или да дарят гипотоникам или хората, които често измъчват пристъпи на мигрена. Учените знаят много случаи, когато пациентът дълго време, без да подозира, отколкото са причинени от него главоболие, като средство за нейната снимающего държеше у дома цитрамон. А след удари с инсулт в болницата…

И още едно лекарство, което много хора смятат, че едновременно и всемогъщ, и безобидно – това е нитроглицерин. С помощта на нитроглицерина наистина може да се свалят налягане, премахване на сърдечен удар и по този начин да спаси пациента. Но, заедно с това, при неправилно прилагане на нитроглицерин и е в състояние да убие човек, ако човек гипотоник, страда от тежка форма на анемия или има други болести, които пречат на прилагането на това лекарство. Нитроглицерин назначава лекар за вендузи, пристъпи на стенокардия болни, които имат сериозна сърдечна патология. Но да го използвате в домашни условия, за да се спешно да свалят високо кръвно налягане, може да се окаже опасно упражнение.

Достъпни начини за понижаване на налягането без хапчета

В домашни условия можете да опитате бързо да свалят налягане без хапчета (разбира се, ако то не е много високо). Много хора се съхранява у дома всички видове капки, които се вземат като упойка средства – korvalola, валокордин, валосердин, валемидин, глог, motherwort, валериан. Те бързо се абсорбират в СЧ, така че помощ може да окаже незабавно.

Накратко за тях:

 • Korvalola, валосердин, валокордин – съдържат етилов алкохол, затова са противопоказани за пациенти, които имат проблеми с алкохола, както и фенобарбитал, пристрастяване. Обаче за сметка на мента, включени в състава на данни лекарствени форми, те притежават спазмолитично действие, така че са в състояние до известна степен бързо да свалят налягане (вярно, не е много високо);
 • Валемидин – за разлика от корвалола и неговите аналози не е в състава на барбитурати, не предизвиква лекарствена зависимост, но облекчава спазми и разширява кръвоносните съдове, което му дава правото да се използва при налягане се повишава;
 • Тинктура от глог, дяволска, валериана също не са лишени от съдоразширяващи ефект и поради това често се използва като първо средство за успокояване на нервите и снижающее изведнъж подскочившее налягане.

А някои от пациентите правят така: вземат по 15-20 капки корвалола, глог, дяволска или валериан, смесва се и се пие (за предпочитане преди лягане). При приемане на тази смес, след 5 минути човек чувства приятна топлина, отпускане и намаляване на налягането. Но да доведе подобно действие на системата няма да е правилно. В края на краищата може и да се използва?

А може да се пие чай?

Казват, леко понижаване на налягането помагат на отделни чайове. Да, но само на отделни, тъй като на листа от чай (и зелен и черен) на кофеин може да се окаже повече, отколкото в основата на източника – зърна кафе. Действието на кофеина в чая не е толкова забележимо, тъй като листа от храстите съдържат още танини, които омекотяват действието на кофеина. Кафе подобни компоненти не съдържа.

Кофеин — вещество, действащо върху кръвното налягане по своята същност е двусмислен. От една страна той има общетонизирующим и възбуден действие. Така че човек, непривычному към кофеина, този стимулант налягане, най-вероятно ще се увеличи. От друга страна, постоянна консумация кофеинсодержащих напитки стана за повечето хора ежедневната практика и, предвид източника на «пристрастяване», кофеин в тях (в умерени дози) действа много слабо. За последния си казва повечето съвременни изследвания.

От друга страна, кофеинът има силно диуретично действие, т. к. намалява канальцевую реабсорбция на урината в бъбреците. Мочевыделение се увеличава — съответно и тялото при необходимост да може да изведе излишната течност, създаване на повишено налягане върху стените на кръвоносните съдове. Но всичко това е на теория и прилага за напълно здрав човек. Така че авторът не стана да се препоръча употребата на черен или зелен чай с цел подобряване на благосъстоянието в периода на повишаване на АДА.

Избор между черен и зелен чай гипертонику извън период на криза, по принцип, може да се ръководи от неговия вкус, но консумацията на напитката е, във всеки случай, трябва да бъде умерен. Що се отнася до концентрацията на кофеин, тогава тя е средно 1,5 пъти по-високо в зеления чай, а не в черно.

И тук е червен, ароматен, приятен на вкус чай хибискус не съдържа кофеин, но има много други предимства. Той укрепва съдовите стени, а също така носи диуретично и спазмолитично действие, поради което благоприятства за нормализиране на кръвното налягане при постоянна употреба. Заедно с това, едновременно да се свалят налягането на чай от хибискус не може, трябва да се изчака 2-3 седмици, за да го показва своите способности.

Арабика или робуста?

В предишния раздел многократно се споменава такова вещество, като кофеин. Във връзка с това не могат да бъдат пренебрегнати и напитки, който е дал името на натуральному химичната връзка, способному донесе бодрост, подобрява кръвообращението, стимулира работата на ЦНС и да направи много добри неща за вършене. Някои високо кръвно налягане пият кафе само в мечтите на да в съня си, завинаги се отказват да се поглезите наяве. Може би това е напразно, защото в различните сортове и при различни начини на обработка на количеството кофеин в кафето варира. Например, непечени зърна зелено кафе на веществото се съдържа два пъти по-малко, отколкото в зърна, които са подложени на обжариванию.

Междувременно, на пациенти, страдащи от артериална хипертония не трябва да се отчайваме и да се откаже от любимата си напитка веднъж и завинаги, тук е важно: какво кафе пие и да го разрежда. Например, в малка чаша (50 мл) класически еспресо съдържа ≈ 70 мг кофеин, а в разредена капучино е много по-слаб, в него кофеин обикновено около 30 мг. Добавени сметана или мляко потискат усвояването на кофеин в СЧ и по този начин позволяват на високо кръвно налягане, друг път се поглезите не само аромата, но и вкус на тази напитка. Избор на кафе в магазина, предпочитание трябва да се даде арабике и не се интересуват робустой, където концентрацията на кофеин в 2 пъти по-висока. Или изберете изобщо декофеинизированный напитка. Разбира се, в периоди на повишаване на налягането за кафе е по-добре да не мисли.

Кафе с ракия и лимон, за да се зареди

Някои хора, за да се намали налягането, приемат ракия и, което е най-интересно – добавяне в кафе (???). Какъв ефект тук повече, полезно или приятно — знаят любителите на подобни коктейли, а ние ще се опитаме да изразят мнението си.

Що се отнася до ракия, тогава той наистина разширява кръвоносните съдове, но само в определени дози («мъжки» доза не трябва да надвишава 50 мл, «жените» – 30). Да, и сравнително сигурно отново само за здравия човек. Така че от «стабилен» на високо кръвно налягане, не бива да очаквате, че ракия може да е по-високо налягане — разбира се, най-вероятно тя ще падне с 15-20 мм живачен стълб. супена веднага след рюмочки. Въпреки това, скоро може да се издигне отново с не по-малка сила.

Ракия –не е полезен алкохолна напитка (с всички произтичащи от това), а не лекарство. Да, и ракия ракия – напрежение: нещо, което струва в изобилие по магазините едва ли може да има дори минимални полезни свойства, защото за производството на този ракия трябва да се използва от определени сортове грозде, географско разпространение, който не е толкова широко, колкото изглежда. Освен това, качествено питие, докато го разольют в бутилки, трябва да е не по-малко от три години, съхранени в дъбови бъчви, от които той се изписва и на цвят и на вкус, и поне някакви лечебни свойства. Със сигурност, цената на тези напитки ще бъде подходяща. А разреден с дестилирана вода, сдобренный багрила и ароматизаторами спирт, ракия може да се нарече разтягане, а лекарство – още повече.

Що се отнася до лимон, който често присъства с тези напитки, то той, ако и понижава налягането, а не изведнъж. Лимонът притежава много полезни свойства, включително, оказва влияние върху съдовите стени и помага за намаляване на АДА. Въпреки това, за да можете бързо да свалят налягане, лимон не е подходящ, по-слаб ефект от него ще дойде след 2-3 седмици, така че по-добре да се използват в състава на народни средства за защита, предназначени за профилактика и благодетел на въздействието върху кръвоносните съдове.

Народни средства за защита

Забелязвайки у себе си, периодични конни надбягвания налягане, може би трябва да започнете да правите общи проблеми и кръвоносните съдове, както и на цялото тяло, в крайна сметка, «да седне» на лекарства винаги успеется. И да се движат в тази посока по-добре с помощта на народни средства за защита. Рецепти от опитен хора може да се открие в Интернет много, тук така всеки има възможност да избира и по вкус, и по географското си местоположение и по финансови способности. Между другото, народни средства за защита не пречат при артериална хипертония, която не един десетина години, вярно е, тук вече като помощно средство.

В по-стари хора, за да се премахнат симптомите на хипертония и укрепване на стените на кръвоносните съдове често са използвали кората и плодовете на viburnum. Много рецепти (вече с оглед на най-съвременните възможности) са стигнали до наши дни. Например:

 • 2 супени лъжици плодове са удряха в даден низ неметални строителни капацитет и наля чаша вряла вода. Напитка се нагрява четвърт час на баня, или (като алтернатива) се влива три часа на тъмно място. Полученото лекарство процеживается в чаша, която доливается отгоре с топла преварена вода. Такава «морсик» се подготвя за един ден и може да се пие по една трета чаша 3 пъти – сутрин, на обяд и вечер;
 • 1 кг плодове на viburnum (мелница) + 1 кг мед + 0,5 л качествен коняк (може и водка) – смесени и консумира по една супена лъжица 3 пъти на ден по време на хранене. Този вариант може (и е добре) да се готви и без алкохол и алкохолни напитки, след това сместа трябва да се направи в по-малки количества, но по-често.

Освен калина, може да се използват и други народни средства за защита от налягане:

 1. Напитка от червено поляна детелина – половин чаша преди лягане (се съхранява в хладилник);
 2. Чаша кисело мляко с чаена лъжица канела (се приготвя преди употреба);
 3. Френско грозде (сред продуктите, приготвени за зимата) – сладко или чай от сушени плодове.

А още може да се смила в блендер лимон, добавете мед (100-120 мл), 5 скилидки чесън и го изпрати да се влеят в продължение на топло място, а след това се съхранява в хладилник, в непрозрачен съд и се консумира по една чаена лъжичка 3 пъти на ден. Или като лекарство се използва сок от цвекло с мед, червена боровинка, брезови пъпки… и още много други.

Освен това, води в норма АД постепенно, не могат да бъдат пренебрегнати диета, спазването на която в домашни условия съвсем не е трудно. От многото продукти, съдържащи необходимите съдове вещества, може да бъде ежедневно вкусно меню. Например, витамин С в значителни количества се съдържа в храни като лимон (и други цитрусови плодове), френско грозде, зеле, копър и магданоз, витамин е предимно се концентрира в ядките, боровинки, калина, фолиева киселина може да се намери в зеленина, зеленчуци, плодове и зърнени храни, както и микроелементи калий и магнезий е лесно да се открие в картофи, банани, гъби, боб, елда задницата и овесени хлопьях. Въпреки това, продукти, които могат понижаване на налягане при постоянно спазване на диета, доста много. Но единственото нещо, което трябва да запомните: пържене, пушенето, мариноване – тези форми на «магия» върху продукти унищожават естествената им способност да свалят налягане. И, разбира се, прекалено се осолява храната на високо кръвно налягане, също не се препоръчва.

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.42MB/0.00084 sec