Как да се засили сърцето, укрепване на сърдечния мускул: средства, препарати, съвети

Честотата на сърдечно-съдовата патология през последните години не само постоянно се увеличава, но и бързо «молодеет». Във връзка с това е превантивна насоченост лекари, първичен ниво на здравеопазването продължава да е актуална и до ден днешен. Това се осъществява благодарение на ангажимента на принципа «по-лесно е да предупреди заболяване, отколкото да се лекува последствията.

За това, да знаете, как да се укрепи сърцето и не позволяват развитие на болести, трябва да бъде осведомен за това, какви са рисковите фактори за възникването им. В такъв случай превантивни мероприятия, насочени към предотвратяване на сърдечна патология, съчетано с правилно подбрани храни, а в редица случаи и с лекарства, ще окажат благоприятен ефект върху сърдечния мускул. В противен случай, без отстраняване на рискови фактори, на които човек може да повлияе сам, нито едно от лечебните растения не окаже очакваното въздействие върху сърдечно-съдовата система.

Какви са рисковите фактори за сърдечно-съдови заболявания?

Освен основните причини, може да предизвика развитието на един или друг кардиологического болести (генетични заболявания, сърдечни заболявания, патология на бъбреците, при хипертония и други), лекар трябва да се помни за факторите на риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания и оценка на степента на риска за всеки конкретен пациент. Пациентите, от своя страна, също трябва да се има предвид тези фактори, и да не забравяме, че повечето от тях лесно се поддава на корекция, а при липсата на сърцето през живота им да остане здрав, силен и смел.

Към основните общоприетите фактори, способни да доведе до неблагоприятни последици кардиологических заболявания, и по-специално, значително да увеличат вероятността от развитие на остър инфаркт на миокарда и внезапна сърдечна смърт, са следните:

 • Пол и възраст, които имат пряка връзка с развитието на сърдечна патология — най-често на нея са податливи от мъжете на възраст над 40 години. Тази група пациенти трябва да се обърне специално внимание на възможните промени в метаболизма (гимерхолестеринемия) и обмен на въглехидрати (диабет).
 • Повишен индекс на телесна маса до затлъстяване (над 30 кг/м2), особено в комбинация с високи нива на холестерол в кръвта (над 5.0 mmol/l) допринася за отлагането на атеросклеротични плаки по вътрешната стена на артериите, което е най-показателно за аортата и коронарните (захранващи сърцето) на артериите.
 • Захарният диабет води до негативно действие на излишната глюкоза в интиму съдове, което в съчетание с атеросклероза на отрицателно въздействие върху целостта на съдовата стена отвътре.
 • Артериална хипертония се характеризира с повишен тонус на кръвоносните съдове, което води до нарушаване на кръвоснабдяването на вътрешните органи и на непрекъсната упорита работа на сърцето.
 • Лошите навици — алкохол и тютюнопушенето допринасят за увреждане отвътре на вътрешната обвивка на кръвоносните съдове (интимы).

Какви превантивни мерки ще помогнат за укрепване на сърцето?

На всички е известно, че на сърцето — гаранция за дълъг, щастлив и това е важното, качество на живот. Под качество в този случай се подразбира съществуването на човека не само без неприятни субективни симптоми, но все още без да е необходимо да зависи от ежедневен прием на медикаменти при всяко сердечном заболяване. За това, за укрепване на сърдечния мускул и за да я запази здрава в продължение на много години, е достатъчно редовно да изпълнява няколко прости правила, свързани с начина на живот на човека. Това се нарича профилактика кардиологических заболявания. Отделят първична превенция, насочена към превенция на рисковите фактори патология на сърцето, а също така и рециклирана, насочена към предотвратяване на усложнения при вече развившемся заболяване.

За начало трябва да спрем в първия смисъл:

Така че, първична профилактика на кардиологията, която позволява укрепване на сърцето, се базира на следните компоненти — модификация на начина на живот, правилното и рационално хранене, както и адекватната физическа активност. За всеки един от тях има смисъл да ни каже повече.

Корекция на начина на живот

Човек, задумывающийся за здравето като цяло, както и за укрепване на сърцето по-специално, трябва да разбере, че отказът от вредни навици — най-важният аспект за намаляване на риска от развитие на сърдечна патология. Така, цигарите и алкохола причиняват повишаване на сърдечната честота, или тахикардию, а при постоянна тахикардия сърцето на човека се изпитва повишена нужда от кислород, който се доставя до него по коронарным пътни артерии. В същото време на коронарните артерии, които вече могат да бъдат променени в сила на атеросклероза или захарен диабет. Така че кръвоснабдяване и осигуряване на кислород към сърцето пушенето и злоупотребляющего алкохол, човек страда, което води до исхемия на миокарда и може рано или късно да стане причина за остър инфаркт.

READ  Атеросклероза на аортата на сърцето: какво е това, симптоми, лечение, етапи, народни средства за защита, превенция

От огромно значение в американски възстановяване на организма играе изключение на стресови ситуации в ежедневието. Модерен ритъм на живот на хората, особено на жителите на мегаполиса, често придружени от висока психоэмоциональной натоварване. Още Ханс Selye се оказа, че стресът оказва изключително негативно значение върху организма на човека. А стресът е постоянен, повтарящ се ден след ден, не само води до нарушения в работата на надбъбречните жлези, но и оказва пряко влияние върху дейността на сърцето и кръвоносните съдове се дължи на значително количество в кръвта на адреналин и кортизол, които допринасят за увеличаване на сърдечната честота и съответно, тахикардиям. Първо — синусовым, а по-малко отслабване на миокарда и на недостиг на микроелементи — по-тежки форми на аритмии. Освен това, съществува висок риск от развитие на стрес-индуцирани заболявания, включително диабет и някои автоимунни процеси. Именно затова в момента много големи компании се използват за масаж на психологическо разтоварване и се водят трикове служител на психолог. Ако на тези събития, на работа при пациента не е предвидено, той трябва да посетите психолог или терапевт за създаване на психологически комфорт и опазване на психичното здраве.

Организация на режима на деня не е напразно широко пропагандировалась още в съветско време. По време на сън забавя ритъма на сърдечната честота и намалява честотата на дишане. Скелетните мускули, които се намират в състояние на покой по време на съня, се изисква по-малко кръв и кислород, в резултат на сърцето по-лесно да се работи, а на сърдечния мускул изпитва по-малко стрес.

Затова за укрепване на сърдечния мускул човек трябва да спи не по-малко от осем часа на ден. А занимаващи се с физически упражнения спортисти — още повече, за постигане на пълноценно възстановяване на всички системи на организма, в т. ч. на сърдечния мускул.

Рационално хранене

Правилното хранене не трябва да се бърка с тежки, изнуряющими диети, които пациентът себе си води до изразено на гладно и по-късно за кратко време отново започва да ядете всичко подред. Под рационално хранене се разбира яденето на здравословни храни, балансирани по отношение на броя на белтъчини, мазнини и въглехидрати. В същото време се изключват «вредни» храни, а режим на хранене трябва да бъде редовно, за предпочитане по едно и също време, не по-малко от четири пъти на ден. Последният прием на храна не по-малко от 4 часа преди часа за нощна почивка.

Във връзка с това, че над «лошия» холестерол се отлага в стените на кръвоносните съдове и води до развитието на атеросклероза и перекрытию ги лумена, трябва да се изключат и ограничаване на следните хранителни продукти:

 • Продукти за бързо хранене, бистро, както и всички други с високо съдържание на животински мазнини, захар и висок гликемичен индекс,
 • Тлъстата месо,
 • Ястия, варени, печени, пържени кора на мас, масло,
 • Соленост, пушени меса, подправки,
 • Сладкарски изделия,
 • Ограничава консумацията на яйчни жълтъци до 2-4 седмично.

Добре дошли такива храни, като:

 • Мляко и млечни продукти, умерена на мазнини, извара,

 • Зърнени храни и зърнени култури изделия (неразваренные и чисти зърнени храни, трици, пълнозърнест хляб),
 • Постно месо и риба, приготвени в варени, печени формата или варени на пара,
 • Зеленчуци и плодове в суров, тушенном или печени формата,
 • Яйчен протеин,
 • От сладкиши е допустимо употребата на захаросани плодове, сушени плодове, нискомаслено суфле.

Сравнително пациенти с предразположеност към кардиологическим заболявания или с вече съществуваща патология отделно трябва да се спомене за ограничаване на дневния прием на сол (не повече от 5 грама) и обема на выпиваемой течност (не повече от 1.5-2 литра).

Разбира се, много пациенти, ще бъде доста трудно да се откажа от обичайната храна, когато им се иска да се употребява в храната си продукти посытнее и повече. Но пренареждане все още е необходимо, тъй като, въпреки липсата на симптоми от страна на сърцето, пациентът сам създава в тялото си предразположеност към сърдечни заболявания. Например, болните с диабет, отдавна свикнали да мислим, че диабетът — това не е болест, а начин на живот. Също така трябва да бъде и при пациенти, които се стремят да запазите сърцето си здраво — те трябва ясно да се разбере, че корекция в начина на живот се свежда до това, правилно да организирате своя режим ден и да го съпоставим с редовни хранения в едно и също време. Освен това храната трябва да бъде не само по-здравословна и полезна, но още по-разнообразна и вкусна, в противен случай подобни събития ще се възприемат пациента като една мъчителна диета.

Кои храни са най-полезни за сърдечно-съдовата система?

 1. Ядки. Този продукт съдържа в себе си балансирано количество витамини и микроелементи, които позволяват на укрепване не само на сърцето и кръвоносните съдове, но и на целия организъм като цяло. На първо място е твърдо заемат орехи, втората по съдържание на омега-полиненаситени мастни киселини, допринася за нормализиране на обмяната на холестерола, се намира бадеми. С повишено внимание да се използват ядки струва лица с алергична предразположеност.
 2. Плодове и зеленчуци. По-добре е за сърцето, са полезни нар, ябълки, грейпфрут, ягоди, касис, малини, череши, череши и шипки. Благотворното влияние на сока и плодовете на тези растения се дължи на високото съдържание на витамини, калий, магнезий и желязо.
 3. Постно месо и риба (треска, риба тон, сардина, телешко, пуешко) са богати на протеини и витамини от група Б. Мазна риба «благородни породи, в частност, семейството на сьомгата, от своя страна, е богата на омега-3 мастни киселини, които допринасят за по-доброто усвояване на т. н. з. «добър холестерол» (HDL) и премахване на «лошия холестерол» (LDL) холестерол.
 4. Зеленчуци. Авокадо и, например, тиквени семки са богати на омега-3 мастни киселини. От своя страна, излишъкът на «лошия» холестерол може да бъде компенсирано само след няколко месеца от началото на рационалното хранене. Лук, чесън, броколи съдържат микроелементи, които допринасят за нормализиране на тонуса на кръвоносните съдове (намаляване на високо кръвно налягане), както и правилното намаляване на клетките на мускулната тъкан.
 5. Житни и зърнени продукти. Овес, елда, пшеница, ориз, пълнозърнест хляб — това е склад на ценни витамини от група В, необходими за нормалното функциониране на всички вътрешни органи и сърцето си в това число.

Видео: канал 1 за продукти, полезни за сърцето

Физическа активност

Упражнения за здрав човек трябва да бъдат умерени, особено ако човек е по-рано не са се занимавали със спорт или пластика, и внезапно е решил да започне да го прави. Сърцето трябва да бъдат изложени посильной натоварване. Това е напълно достатъчно да започнете с малко зареждане на сутринта. След това допълни с леки пробежками, плуване в басейна, игрови видове спорт. Като база упражнения се препоръчва да се извършва следните: клекове, махи ръцете и краката си, накланя в посока, лицеви опори, упражнения за пресата, стречинг.

Като оптимална пример на начинаещите да се занимава активно със спорт начинаещи без сърдечна патология може да се препоръча на аеробни т. н. з. кардио-натоварване в разумни количества. С повишаване време на тренировка въз основа на издръжливост, по пульсу и самочувствию. Най-добре за това ще отговарят на тренажори, бягане на пътека. Важно е, че за ефективна тренировка трябва да се избират не на екстремни натоварвания, както по-дълъг, но «трудна». Пулс при това трябва да бъде в «аеробна зона» — най-добре между [(190 уд/мин) минус (възраст, години)] и [(150 уд/мин) минус (възраст, години)]. Т.е. за 30-годишен мъж е ефективна и сравнително безопасна зона за укрепване на сърдечния мускул — от 120 до 160 удара в минута. (Най-добре да вземат по-ниски-средни стойности, т.е. на 120 — 140 уд/мин, особено при недостатъчна тренированности).

Хората със здраво сърце, вече извършващи професионално или изпълняващи редовни занимания във фитнес центрове, или в спортзалах, програма на товари трябва да бъде индивидуално с помощта на треньора, а се измерва и постепенно.

Що се отнася до съживяване на пациента с вече наличните сердечнососудистыми заболявания, то тя трябва да се провежда само след консултация с лекар лечебна физическо възпитание.

Видео: примери за гимнастика упражнения за укрепване на сърцето


Видео: пример мнение/на практически опит за тренировка на сърцето спортисти

Има ли смисъл да се вземат хапчета?

Медикаментозные лекарства за първична профилактика, т.е. за влияние върху здравето на сърцето, по принцип не са задължителни. Въпреки това, по предписание на лекаря, пациентите с наличните хронични заболявания на други органи (бронхиална астма, захарен диабет, пиелонефрит), може да се препоръча прием на микроелементи — калий и магнезий, които се съдържат в препарати аспаркам, магневист, магнерот, панангин, магнелис форте и др

Здрав човек да се опре на лекарства не е необходимо, достатъчно пълноценна диета и профилактични курсове за прием на обикновените витамини-два пъти в годината (владетел «Азбука», Ундевит, Компливит и др.).

При недостатъчно постъпване на необходимите за работа, поддържане на здравето и възстановяване на сърдечния мускул вещества с храната (напр. аминокиселини) може да коригира тези състояния назначаването на хранителни добавки, спортни и специални храни. Въпреки това най-добрият вариант — да получите всичко необходимо в състава на балансирана диета.

Във всеки случай, най-доброто решение за здрави хора, които желаят да «укрепване на сърцето», с помощта на витамини, минерални добавки и хранителни добавки — индивидуални консултации с кардиологом и лабораторно определяне на нивото на микроелементи в кръвта с последващо назначаване на необходимите вещества, най — добре-да не таблетированных, а под формата на добавка менюто си продукти богати от тях.

Видео: пример мнения за прием на по-сериозни сърдечни лекарства спортисти

(!) Ние не препоръчваме неконтролирано приемане на всички сърдечно-съдови лекарства без лекарско предписание!

А ето и някои лекарства за вторична профилактика, т.е. лица с вече налични сърдечни заболявания или с спъва преморбидным фон (затлъстяване, хиперхолестеролемия, хипертония, пороци на сърцето, кардиомиопатия), често да трябва да е задължително. Така, при пациенти с хиперлипидемия (хиперхолестеролемия), дори без клинични прояви, задължителен прием на статин (! в случай, че в рамките на шест месеца не успя да коригира нивото на холестерола в кръвта само с помощта на диета).

При пациенти с ишемией задължителен прием на нитрати и бета-блокери (бисопролол) с цел намаляване на честотата на болезнени пристъпи и намаляване на риска от внезапна смърт от сърдечно-съдови причини. На пациенти с хипертония задължителен прием на ace-инхибитори (эналаприл) или сартанов (лозартан) с органопротективной цел, защото тези медикаменти предпазват само сърцето, кръвоносните съдове отвътре, бъбреците, ретината и мозъка от вредното въздействие на високо кръвно налягане.

Как да се укрепи сърцето с народни средства?

По-долу са някои средства за укрепване на сърдечния мускул и на съдовата стена, известни на хората още преди много десетилетия. Вярата в ефективността им — личен въпрос. Важно е, че пациентите с налична патология или намиращи се в група на риска, комбинирано народни методи на лечение, предписан от вашия лекар, и с негово знание.

Рецепта 1-ва. Почистване и преминете през пет скилидки чесън, смесен със сок от десет лимона и с пятьюстами грама мед. Приемайте по 4-5 чаени лъжички дневно за около месец. (Смята се, че такава смес помага извежда излишната на лошия холестерол, в т. ч. вече отложившегося в артериите).

Рецепта 2-ри. Цветовете на невен (невен) в прахообразна форма, се налива чаша вряща вода, оставете за 15 минути, прецежда се и се довежда се обемът до една чаша. Приемайте по половин чаша два пъти на ден за около две седмици.

Рецепта 3-та. 4 супени лъжици сок от лук се смесва с 4 супени лъжици мед. Вземайте по 2 супени лъжици. л. х 4 пъти дневно — 1 месец. Нова сместа да се готви всеки ден. (Тази смес е, както и предишния притежава тонизиращ ефект).

Рецепта за 4-ти (при «стресова» природата хипертония). Така наречената «тесто» — да си купите в аптеките или да си приготвите сами алкохол тинктура от глог, божур уклоняющегося, валериана, дяволска и korvalola, смесете в по-голяма капацитет и да вземат по 15 капки х 3 пъти на ден в продължение на един месец, а по-късно при стресови ситуации.

Видео: една рецепта за укрепване на сърцето от плодове на viburnum

Видео: рецепта сместа витамин за укрепване на сърцето и общото здраве

Употребата на лечебни растения и използването на народни рецепти както за профилактика, така и с цел лечение, трябва да се извършва изключително внимателно. За разлика от фармацевтичните лекарства, които са тествани по време на многоцентрови изпитвания, влияние на растенията върху човешкото тяло са малко изучени. В повечето случаи никой не може да отдели активната съставка от растението и да го проучи абсорбцията, разпределението на органи и отделянето. Ето защо бесконтрольный прием на различни билки, настойки и отвари, без знанието на лекуващия лекар може да донесе повече вреда, отколкото полза.

Видео: програма за цялостно укрепване на сърцето

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.42MB/0.00119 sec