Калций в кръвта: норма в анализа, вдигна нивото и понижена

Калций в организма – внутриклеточный», катион (Са2+), макрос, който е по ваш броя на значително превъзхожда съдържанието на много други химични елементи, осигуряващи изпълнението на широк спектър от физиологични, функционални задачи.

Калций в кръвта – това са само 1% от общата концентрация на елемента в организма. Основната маса (до 99%) са отнети в себе си костите и емайла на зъбите, където калций, заедно с фосфор присъства в състава на минерала, на хидроксиапатит – Са10(РО4)6(ТОЙ)2.

Норма на калций в кръвта е от 2,0 до 2,8 ммол/л (по различни източници от 2,15 до 2,5 ммол/л). Йонизиран Е два пъти по-малко — от 1,1 до 1,4 mmol/л. Дневно (през ден) през бъбреците на човека, не отмечающего у себе си никакви болести, се извежда от 0,1 до 0,4 грама на този химичен елемент.

Калций в кръвта

Калций в кръвта – важен лабораторен показател. И причината за това е броят на задачите, да бъдат решени според химически елемент, тъй като в организма той наистина отговаря на много физиологични функции:

 • Участва в свиването на мускулите;
 • Заедно с магнезий «се грижи» за здравето на нервната система (участва в предаването на сигнали), както и съдове и сърцето (регулира сърдечния ритъм);
 • Активира работата на много ензими, участващи в метаболизма на желязо;
 • Фосфор укрепва костната система, дава крепост на зъбите;
 • Влияе върху мембраната на клетките, чрез адаптиране на техните пропускливост;
 • Без йони Ад не върви реакция на съсирване на кръвта и образуване на тромб (протромбин → тромбин);
 • Активира дейността на някои ензими и хормони;
 • Води в норма, функционалната способност на отделните жлези с вътрешна секреция, например, паращитовидной жлеза;
 • Влияе върху процеса на межклеточного обмен на информация (клетъчна рецепция);
 • Допринася за подобряване на съня, укрепва общото здраве.

Трябва обаче да се отбележи, че този калций се прави, при условие на нормалното му съдържание в организма. Въпреки това, за норма на калций в кръвта и да го консумира в зависимост от възрастта, може би по-добре поведают таблица:

Възраст Норма на калций в кръвта, ммол/л
До 10 дни от живота 1,90 — 2,60
От 10 дни до 2 години 2,25 – 2,75
От 2 до 4 години 2,20 – 2,70
От 12 до 18 години 2,10 – 2,55
От 18 до 60 години 2,15 – 2,50
От 60 до 90 години 2,20 – 2,55
Над 90 години 2,05 – 2,40

Норма на потребление на калций на ден, зависи от възраст, пол и състояние на организма:

Възраст Дневния прием на Ca, mg
Преди половин година живот 200
От 6 месеца до една година 400
От година до 4 години 600
От 4 до 11 години 1000
От 11до 17 години 1200
От 17 до 50 години 100
От 50 до 70 години
Мъже
Жени
 
1200
1400
Над 70 години 1300
Бременни и кърмещи жени гърди До 1500

Повишен калций в плазмата създава състояние на гиперкальциемии, при което в кръвта намалява съдържанието на фосфор, ниско ниво води до развитие на гипокальциемии, сопровождаемой увеличаване на концентрацията на фосфати. И това, и друго – лошо.

Произтичащи от тези състояния последствията се отразяват на работата на много жизнено важни системи, в края на краищата, този елемент има много функции. За проблеми, които причакват човека при намаляване или повишаване на калций, читателят научава малко по-късно, след като се запознаят с механизми за регулиране на Це в организма.

Как се регулира нивата на калций?

Концентрация на калций в кръвта е в пряка зависимост от обмена в костите, изсмукване на СЧ и обратно всмукване в бъбреците. Регулира постоянството в организма Е други химични елементи (магнезий, фосфор), а също и отделни биологично активни съединения (хормони на кората на надбъбречните жлези, на щитовидната и паращитовидните жлези, половите хормони, активна форма на витамин D3), но най-важни от тях са:

 1. Паратиреоидный хормон или паратгормон, които упорито се синтезира паращитовидными жлези в условията на повишени количества фосфор, както и на влиянието на костната тъкан (разрушава), СЧ и бъбреците, увеличава съдържанието на елемента в серума;
 2. Кальцитонин – действието му е противоположна на паратгормону, но не антагонистични му (различни точки на приложение). Кальцитонин намалява нивото на Ca в плазмата, движещи се от кръвта и костната тъкан;
 3. Създадени в бъбреците активна форма на витамин D3 или хормон, наречен кальцитриолом, изпълнява задача е подобряване на усвояването на елемента в червата.
READ  Норма на холестерола в кръвта: жени, мъже, след 40, 50, 60 години, таблица според възрастта

Трябва да се отбележи, че на калций в кръвта е под формата на три форми, намиращи се в равновесие (динамичен) един с друг:

 • Свободен или йонизиран калций (йони на калция – Са2+) – той взима дял, приближающуюся до 55 — 58%;
 • Ад, е свързан с протеини, най-често с альбумином му в серума е около 35 – 38%;
 • Комплексированный на калций в кръвта около 10% и живее той там във вид на соли на калций — съединения на елемента с низкомолекулярными анионами (фосфат — Са3(РО4)2, сода — Са(НСО3), цитрат – Са3(С6Н5О7)2, лактат — 2(С3Н5О3)·Sa).

Общ Sa в серума на кръвта – това е обобщение на съдържанието на всички видове: йонизиран + свързани форми. Междувременно, метаболическая активност е присъща само на калций ионизированному, който в кръвта, за малко повече (или малко по-малко от половината. И само тази форма (без Ад) тялото е в състояние да използва за своите физиологични нужди. Но това не означава, че в лабораторията е за това, за да се оцени правилно кальциевый замяна, задължително трябва да се прави анализ на йонизиран калций, който представлява някои трудности при транспортиране и съхранение на кръвни проби.

В подобни случаи, но при условие на нормалното протеиновия метаболизъм, достатъчно, за да извърши по-лесно и по-малко отнема много време за изследване – определяне на общ калций в кръвта, което е добър показател за концентрация на йонизиран и свързаните елемент (≈55% — свободен Sa).

Заедно с това, при сниженном съдържанието на протеин (предимно албумин), въпреки, че признаци на намаляване на броя на Sa в плазмата могат да отсъстват, трябва да се използва методика за измерване на йонизиран калций, тъй като той, живеейки в границите на нормалните стойности, поема «грижа» за запазване на общото ниво на елемента в норма и не позволява развитие на гипокальциемии. В този случай само съдържанието на свързания Ад ще бъде понижено — този въпрос трябва да се вземат предвид при разчитане на анализ на кръвта.

Ниско съдържание на албумин при пациенти, отягощенных товар на хронични заболявания (бъбречна и сърдечна патология), е най-честата причина за намаляване на нивото на Ca в серума. Освен това, намалява концентрацията на този елемент при слаба неговото постъпване с храната или по време на бременност и в тези два случая на албумин в кръвта, като правило, също е ниско.

Нормалните стойности на общия и свободния калций в кръвта, най-вероятно, ще свидетелства за липса на патологични промени от страна на кальциевого обмен.

Причините за повишен калций

Повишаване на нивата на калций (има се предвид общото съдържание на елемент в кръвта) се нарича гиперкальциемией. Сред причините за развитието на това състояние, клиницисты отделят предимно две са основните. Това е:

 1. Хиперпаратиреоидизъм, сопровождающийся увеличаване на паращитовидните жлези, в резултат на създаването в региона на доброкачествени тумори;
 2. Развитието на злокачествени онкологични процеси, които формират състоянието на гиперкальциемии.

Образуването на тумори, започват активно да отделят вещество, което по своите биологични свойства като паратгормон — това води до увреждане на костите и на изхода на елемента в кровеносное на пистата.

Със сигурност има и други причини гиперкальциемии, например:

 • Увеличаване на функционалните способности на щитовидната жлеза (хипертиреоидизъм);
 • Нарушение на функцията на кората на надбъбречната жлеза (повишена секреция на адренокортикотропного хормон (АКТХ) — болест на Иценко-Кушинг, намаляване на синтеза на кортизол — адисонова болест) или на хипофизната жлеза (наднормено продукти somatotropic хормон (СТГ) – акромегалия, гигантизм);
 • Саркоидоз (болест на Бек) – въпреки че при тази патология на костите са засегнати не толкова често, тя може да стане причина за гиперкальциемии;
 • Туберкулоза процес, засягащи костната система (внелегочный tbs);
 • Принудителна неподвижност в продължение на дълъг период от време;
 • Излишния прием на витамин D (като правило, това се отнася и за деца) в тялото, което създава условия за усвояването на Ca в кръвта и пречи на изваждането на елемент чрез бъбреците;
 • Различен гематологическая патология (заболяване на лимфната тъкан — лимфом на, злокачествен тумор на плазма клетките – миелома, неопластические заболявания кроветворной система — левкемии, включително, гемобластозы — эритремия или истинска полицитемия);
 • Разрушаването на костната тъкан (остеолизис) при неопластических процеси от различен произход;

 • Трансплантацията на бъбреци;
 • Обезводняване на организма (дехидратация);
 • Деформирующий остоз (остит) или болестта на Paget – същност на заболяването до края не е изследван;
 • Прилагането на лекарствени форми естроген или витамин D в недостатъчни дози (предозиране);
 • Хроничен энтероколит в напреднали случаи (4 етап).

Когато се отбелязва ниското ниво на калций?

Най-честата причина за по-ниско съдържание на елемента в кръвта – гипокальциемии лекарите наричат намаляване на нивата на протеини и, на първо място – албумин. В този случай (както беше посочено по-горе) се намалява само броя на свързаните Sa, докато йонизиран не напуска границите на нормата и поради това на обмяната на калций продължава да си свърши работата (регулира паратгормоном и кальцитонином).

Към другите причини, които причиняват развитието на гипокальциемии, включват:

 1. Намаляване на функционалните способности на паращитовидните жлези (гипопаратиреоз) и продукти в кровеносное руслото на паратхормон;
 2. Неволно отстраняване на паращитовидните жлези при провеждането на хирургическа операция на щитовидната жлеза или синтез на паратгормона намалена в резултат на други обстоятелства (оперативна намеса по причина аплазии паращитовидните жлези или аутоиммунизации);
 3. Дефицит на витамин D;
 4. ХБН (хронична бъбречна недостатъчност) и други заболявания на бъбреците (нефрит);
 5. Рахит и рахитогенную тетанию (спазмофилию) при деца;
 6. Недостигът на магнезий (Mg) в организма (гипомагниемия);
 7. Вродена липса на реакция на въздействие паратгормона, неподатливост на неговото влияние (паратиреоидный хормон в подобна ситуация губи способността си да осигури правилното ефект);
 8. Недостатъчен прием на Ад с храни;
 9. Високото съдържание на фосфати в кръвта;
 10. Диария;
 11. Цироза на черния дроб;
 12. Остеобластические метастази, забирающие на себе си целият калций, който след това се предвижда разрастването на тумори в костите;
 13. Остеомаляцию (недостатъчна минерализация на костите и ги омекване в резултат на това);
 14. Хиперплазия (прекомерно разрастване на тъканите) на надбъбречната жлеза (по-често на кора от мозъчното вещество);
 15. Влияние на лекарства, предназначени за лечение на епилепсия;
 16. Остър алкалоз;
 17. Гемотрансфузии на големи количества кръв, добита с консервант, който съдържа цитрат (последният се свързва йони на калций в плазмата);
 18. Остър възпалителен процес, локализиран в панкреаса (остър панкреатит), спру (заболяване на тънките черва, нарушава усвояването на храната), злоупотребата с алкохол – всички тези патологични състояния пречат на нормалната изработване на ензими и субстрати, от което става неполноценным усвояването на СЧ вещества, така необходими за предоставяне на някои видове метаболизъм.

Симптоми, принуждавайки се мисли за нарушения

Този анализ на кръвта се назначава и на здрави хора, с цел предварително да се определи състоянието на кальциевого споделяне, например, при преминаване на планираните медосмотра. Обаче, тук бих искал още веднъж да напомня на читателя, че става дума за ниво на калций в кръвта. Какво се случва в костите – може само да се предположи и да гадаем.

Често този тест се използват с диагностична цел. Да кажем, като не извършват лабораторни изследвания, ако симптомите на патологични промени в организма сами казват за себе си?

Ето, например, при повишен калций в кръвта (гиперкальциемии) от пациентите посочват, че:

 • Липсва апетит;
 • Няколко пъти на ден станове, гадене, понякога стига до повръщане;
 • Появиха проблеми с изпражнения (запек);
 • В корема – дискомфорт и болезнените усещания;
 • През нощта трябва да ставам, тъй като чести позиви за уриниране не дават на спокоен сън;
 • Постоянно искат да пият;
 • Боли кости, често измъчват и главоболие;
 • Тялото бързо се уморява, дори и минимален обръща слабост и рязко намаляване на работоспособността;
 • Животът става сив, нищо не е щастлив и не ми пука (апатия).

За намаляване на съдържанието на Ca в кръвния серум – гипокальциемии, може да си помислите, ако се появят такива признаци на болестта:

 1. Спазми и болки в корема;
 2. Тремор на пръстите на горните крайници;
 3. Мравучкане, изтръпване на лицето (около устните), спазми на лицевите мускули;
 4. Нарушения на сърдечния ритъм;
 5. Болезнени мускулни контракции, особено в ръцете и краката (карпопедальный спазми).

И дори, ако няма човек никакви симптоми, сочещи към промяна кальциевого обмен, но резултатите се оказаха далеч от нормата, а след това, за да разсее всички съмнения, на пациента се предписва допълнителни изследвания:

 • Йонизиран Ад;
 • Съдържание на елемента в урината;
 • Количество на фосфор, тъй като неговия метаболизъм е неразривно свързано с обмена на калций;
 • Концентрацията на магнезий;
 • Витамин D;
 • Ниво на паратгормона.

В други случаи на количествени стойности на данни вещества могат да бъдат по-малко важни, отколкото им стойност, което може да разкрие причината за необичайно съдържанието на Са в кръвта (в храната не му е достатъчно, дали с урината той е излишно да се отделя).

Целенасочено определят нивото на калций в кръвта на пациенти, които имат проблеми с бъбреците (ОТВОДИ и ХБН, подуване, трансплантация на бъбреци), множествена миелому или промяна в ЕКГ (съкратен ST сегмент), а също така и при диагностицирането и лечението на злокачествените процеси, локализиран в щитовидната и млечната жлеза, белите дробове, мозъка, гърлото.

За какво е полезно да се знае, че всеки, който ще направи тест на Sa

При новородени деца след 4 дни на живота по различен път се наблюдава физиологично повишаване на калция в кръвта, което, между другото, това се случва и при преждевременно родени. Освен това, някои възрастни хора реагират на увеличаването на нивото на даден химичен елемент в серума и развитието на гиперкальциемии на терапия отделни лекарствени средства. За такива лекарства включват:

 1. Антиацидни средства;
 2. Фармацевтични форми на хормони (андрогени, прогестерон, паратхормон);
 3. Витамини А, D2 (эргокальциферол), D3;
 4. Антагонист на естроген – тамоксифен;
 5. Препарати, съдържащи соли на литий.

Други медикаментозные средства, напротив, може да намали концентрацията на калций в плазмата и да се създаде състояние на гипокальциемии:

 • Кальцитонин;
 • Гентамицин;
 • Антиконвулсивни лекарства;
 • Глюкокортикостероиды;
 • Магнезиеви;
 • Лаксативи.

Освен това, в крайните стойности на изследвания могат да влияят и други фактори:

 1. Гемолизированная серум (с него не може да работи, така че кръв трябва да се върне на същия);
 2. Ложнозавышенные резултатите от теста, поради обезводняване на организма или на увеличеното съдържание на протеини плазма;
 3. Ложнозаниженные анализ на резултатите от гиперволемии (кръвта силно разведен), която може да създаде големи количества инжектиран във вена изотонического разтвор (0,9 % NaCl).

И ето че не боли да знаете на хората, които се интересуват от кальциевый споделяне:

 • При деца, току-що родени, и, особено, тези, които са родени преждевременно и с малко тегло, кръв по съдържание на йонизиран калций, приемайте всеки ден. Това се прави, за да не пропуснете гипокальциемию, в края на краищата, тя може бързо да се формира и при това да не се открие някакви симптоми, ако паращитовидные метал дете не завършите развитието си;
 • Съдържанието на Ca в серума и в урината не може да се приема като доказателства общата концентрация на елемента в костната тъкан. За да се определи нивото му в костите, трябва да се прибегне до други методи на изследване – анализ на минерална плътност на костите (денситометрия);
 • Показатели Са в кръвта обикновено са по-високи в детска възраст, а при бременност и при хора по-възрастни те са определени;
 • Концентрацията на общия брой на елемента (без + свързани) в плазмата се увеличава, ако се увеличава съдържанието на албумин и пада в случай на намаляване на нивата на този протеин. За броя На йонизиран калций концентрация на албумин не трябва да имат равен резултат никакъв ефект — в свободна форма (йони на Ca) остава непроменена.

Отправяйки се на анализ, пациентът трябва да се помни, че от яденето трябва да се въздържат в продължение на полусуток (12 часа) преди провеждане на теста, а също така за половин час, преди научните изследвания да избягват тежки физически натоварвания, не се изнервят и да не се пуши.

Когато една техника не е достатъчно

Когато са на място, промени концентрация описан химичен елемент в кръвния серум и се поддържат признаци на нарушения на обмяната на веществата Sa, особена значимост придобива проучване на активността на калциеви йони с помощта на специални ионоселективных електроди. Трябва обаче да се отбележи, че нивото на йонизация Е прието да се измери при строги стойностите на водородния показател (рН = 7,40).

Калций може да се определи и в урината. Този анализ ще покаже, много или малко се отделя елемент чрез бъбреците. Или го экскреция е в рамките на нормалните стойности. Количество калций в урината изследва, ако първоначално в кръвта са открити отклонения концентрация на Ca от нормата.

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.42MB/0.00079 sec