Кальциноз на аортата, клапите на сърцето и кръвоносните съдове: лечение, причини, симптоми

В напреднала възраст и при някои патологични състояния в организма на човека се натрупва прекомерно количество калций, изведе който по естествен начин той не може. Случва му е количеството в кръвта. В резултат на това, калцият започва да се депозира в стените на кръвоносните съдове, включително и на аортата. Случва вар си стени и крила на автомобила. Този процес носи името кальциноз (кальцификация, обызвествление). В случай на поражение на аортата болест предоставя пряка заплаха за живота на човека, тъй като слоевете на калций по стените на отнемане на тяхната еластичност.

Аорта започва да прилича на крехкото порцеланов съд, който може да се напука от всяко увеличаване на натоварването. По такъв фактор за тази голяма артериите е повишено налягане. Тя във всеки момент може да прекъсне крехката стена и да предизвика мигновена смърт. Повишаване на налягането е благоприятна за причинени обызвествлением разрастването на клапанах аортата полиповидных тромботических на масите, което води до стесняване на устата си.

Премахване на кальциноза

Кальциноз аортата е една от причините за развитие на тежки заболявания — на аортната стеноза (AS). Специалната техника медикаментозна терапия на това заболяване няма. Задължително се провежда общеукрепляющий курс, насочен към превенция на коронарна болест на сърцето (ИБС) и сърдечна недостатъчност, а също и върху премахването на вече съществуващите заболявания.

 • Лечение кальциноза лека и средна степен на тежест се провежда лекарства-антагонист на калция, с голямо съдържание на магнезий. Те успешно се разтваря варовикови отлагания върху стените на аортата. В разтвор част от него се изхвърля от организма, а част от обединява в себе си костната тъкан.
 • Предписваните лекарства за нормализиране на кръвното налягане и поддържа в определени граници.
 • Застой на кръвта в малкия кръг елиминира прием на диуретици.
 • При възникнали в горния желудочке систолической дисфункция и предсърдно мъждене се прилага Дигоксин.
 • Тежките форми се отстраняват само с хирургическа намеса.
 • За лечение на кальциноза аортата в детска възраст се използва аортальная балонна вальвулопластика — малоинвазивная процедура разширяване на сърдечна клапа чрез въвеждането на аортата катетър с надувающимся баллончиком в края на технология, близка до традиционната ангиопластике).

Кальциноз — причината стеноза на аортната клапа

Една от често срещаните причини (до 23%) за развитие пороци на сърдечните клапи е стеноза на аортната клапа (AK). Това предизвиква възпалителен процес (ревматический вальвулит) или кальциноз. Това заболяване се счита за истински стенозом. Кальциноз крила на аортната клапа води до дегенеративно промени неговите тъкани. Те постепенно компактен и стават по-дебели. Прекалената наслоение на соли вар допринася за сгъстяващ дирекции по комиссурам, в резултат на което е налице намаляване на ефективна площ на отвора на аортата и възниква недостатъчност я клапан (стеноза). Това става препятствие по пътя на притока на кръв от лявата камера. В резултат на това, в преходния участък от ПС в аортата възниква спад на кръвното налягане: вътрешна камера, тя започва рязко да се увеличава, а в устието на аортата пада. В резултат на това, левожелудочковая място постепенно се разпъва (дилатируется), а на стената се сгъстява (гипертрофируются). Която отслабва сократительную функция и намалява сърдечния дебит. Лявото предсърдие при това изпитва гемодинамическую претоварване. Тя отива и на кръвоносните съдове на малкия кръг на кръвообращението.

Трябва да се отбележи, че на левия желудочек има мощна сила, която да компенсира негативните последици стеноза. Нормално го изпълва с кръв се осигурява интензивно намаляване на левия предсердия. Така, в продължение на дълго време порок се развива без значителни нарушения на кръвообращението, а при пациенти липсват симптоми.

Развитието на кальциноза на аортната клапа

Обызвествление сърдечни клапи е предшественик на такива заболявания, като сърдечна недостатъчност, генерализованный атеросклероза, инсулт, инфаркт и т.н. Обикновено кальциноз на аортната клапа се развива на фона на дегенеративни процеси, протичащи в тъканите, причинени от ревматическим вальвулитом. На сморщенных, спаянных помежду си части клапанных дирекции се образуват, безформени варовикови образувания, перекрывающие устието на аортата. В отделни случаи кальциноз може да улови разположени в непосредствена близост до стената на лявата камера, в предната част на крилото МК, преграда между желудочками.

READ  Кръвопреливане за анемия: съвместимост, противопоказания, донори, група на риска

Заболяването има няколко етапа:

 1. В началния етап се празнува гиперфункция на лявата камера. Тя допринася за пълното му изпразване. Така че дилатация (разтягане в продължение) го кухина не се случва. Това състояние може да продължи достатъчно дълго. Но възможности за хиперфункция не са безкрайни и настъпва следващия етап.
 2. В кухината на ПС с всеки път остава повече кръв. За сметка на това го диастолното (в период на възбуда), пълнеж изисква по-голям обем. И желудочек започва да се разширява, нещо се случва, го тоногенная дилатация. А това от своя страна води до засилване на намаляване на ПС.
 3. На следващия етап идва миогенная дилатация, причинени от отслабването на миокарда, която е причина за аортальной недостатъчност (стеноза).

 

Запис кальциноз ЕК при провеждане на рентгенография. Той ясно вижда на наклонена проекция. На ЭХОКГ кальциноз се регистрира във формата на огромен брой эхосигналов висока интензивност.

Тъй като дълго време се случва компенсация аортальной недостатъчност на кръвообращението, човек се чувства напълно здрав. При него липсват клинични прояви на заболяването. Сърдечна недостатъчност възниква неочаквано (за болен) и започва бързо да напредва. Смъртта настъпва средно след 6 години и половина след появата на ясно изразени симптоми. Единственият ефективен метод за лечение на този порок е хирургична операция.

 

Кальциноз митралната клапа

Кальционоз много трудно да се диагностицира, тъй като клиничните прояви са сходни със симптомите на кардиосклероза, хипертония, ревматизъм. Затова често пациентът се поставя погрешна диагноза, а обызвествление продължава да напредва, което води до тежки порокам заболявания като недостатъчност на митралната клапа или митральный стеноза.

Болните се оплакват от намаляване на работоспособността, повишена умора. У тях се появява затруднено дишане, смущения в работата на сърцето, примесени с чести сердцебиением, сърдечни болки. В много случаи се отбелязва кашлица с кръв, гласът става сиплым. Своевременно проведено лечение кальциноза митралната клапа, с прилагането на комиссуротомии митральной и превантивна медикаментозна терапия, не само ще възстанови сърдечната дейност, но и ще даде възможност да водят активен начин на живот.

Възможност за идентифициране на кальцинирование този вид дава допплеровское цветно сканиране. На преглед при лекаря хваща окото акроцианоз и «митральный» руж на фона на бледности кожата покрива. При пълно проучване на пациента се диагностицира разширяване на левия предсердия и гипертрофированность на стените му, с малки тромбами в ухото. При този размер на лявата камера остават без промяна. От дясната камера — стените разширени, с видни утолщением. Разширени и белодробни вени и други.

Кальциноз съдове и видове

Калциран плаки по стените на артериите — една от най-честите причини за възникване на инфаркт на миокарда и инсулт, вследствие на значително стесняване на лумена между техните стени. То блокира обратния протичането на ток на кръвта от сърцето. Това нарушава кръвообращението на голямо разнообразие, което води до недостиг на снабдяване с кръв на миокарда и мозъка, и не отговарящи на техните нужди от кислород.

По механизма на развитие на кальциноз съдове се разделя на следните видове:

 • Кальцинирование метастатическое, причина за появата на които стават нарушения в работата (заболяване) на някои органи, например бъбреците, дебелото черво и т.н. При по-възрастни хора и в детска възраст обызвествление се развива от прекомерен прием на витамин D. най-Често този вид кальциноза няма клинични признаци.
 • Интерстициален (универсален) кальциноз или обызвествление метаболическое. Наречен повишена чувствителност на организма към солям калций (кальцификацией). Постепенно, трудно протекающее заболяване.
 • Кальцинирование дистрофическое. Този кальциноз на сърцето води до образуването на «панцирного на сърцето» при перикардите или «панцирного лесно» при плеврите, води до нарушаване на сърдечната дейност и може да доведе до тромбоза.
 • При децата често се празнува идиопатична (вроден) кальциноз, възникващи при патологиях развитие на сърцето и кръвоносните съдове.
READ  Артериовенозные мальформации съдове на главния мозък

Кальциноз на коремната аорта

До фатални смърт в рамките на една година може да доведе аневризма на коремната аорта. Понякога човек умира внезапно от вътрешно кървене в коремната кухина, причинено от разкъсване на аневризми. Причина за това заболяване е кальциноз на коремната аорта. Той е разкрита при извършване на преглед флуороскопия.

Основните симптоми на това заболяване са възникнали след всяко хранене, болки в корема, които с развитието на заболяването се увеличава, а също и на интермитентно накуцване.

Продължава хирургична операция — резекцией аневризми. По-късно се провежда протези отдалечен участък на аортата.

Кальциноз внутрисердечный

Болестния процес отлагания на калций в склерозирала пристеночных утолщениях на миокарда и го хордальных жици, крилата и основанията клапани (внутрисердечный кальциноз) води до това, че в тъканите се случва промяна на физико-химичните свойства. В тях се натрупва фосфатаз алкална, което ускорява образуването на соли на калция и подпомага тяхната оседанию на некротични участъци. Понякога внутрисердечный кальциноз придружени от редки, а понякога и изненадващи проявления, например, увреждане на ендотелните и го экскориацией. В отделни случаи се случва разликата ендотел, който причинява тромбоза клапани.

Тромбозы са опасни, защото водят до сепсису и тромбоэндокардиту. В медицинската практика на много случаи, когато тромбоза напълно перекрывал митральное пръстен. На почвата внутрисердечного кальциноза може да се развие стафилококковый эмболический менингит, който почти винаги завършва с фатален. При разпространението на кальциноза на обширни територии крила клапа се случва омекотяване го на тъканите и образуването на тях казеозовидных масите. С клапанных крила казеоз може да се премине към близките участъци на миокарда.

Има два вида внутрисердечного кальциноза:

 1. Начална (дегенеративни, възрастта), за произхода на които не винаги е известен. Най-често се наблюдава при стареене на организма.
 2. Средно, възникващи на фона на заболявания на сърдечно-съдовата и ендокринната система, бъбреците и др.

Лечение на първичен кальциноза се свежда до профилактика на възникването на калцификати промени, свързани със стареенето на организма. При вторичния кальцинозе на първо място продължава да съществува причина, която причинява образуването на варовикови образувания по стените на кръвоносните съдове и клапанах.

— Разпространеният метод за лечение на някои заболявания на сърцето, по-специално инфаркт на миокарда се прилага балонна ангиопластика (възстановяване на лумена на съда, чрез раздувающегося бутилка). По този начин разширяват коронарните артерии, сдавливая и расплющивая калциевите образувания по стените им, перекрывающие просвета. Но това е трудно, тъй като в балони е необходимо да се създаде налягане, два пъти над това, което се използва при лечение на инфаркт. При това възникват някои рискове, като например система за херметизация или на самия спрей не могат да издържат надигна до 25 атм. налягане и да се спука.

Клинични признаци

Най-често симптомите на внутрисердечного кальциноза се проявяват в по-късните етапи, когато варовикови натрупвания вече предизвикаха значителни физиологични промени структурата на сърцето и са довели до нарушение на кръвообращението. Човек се чувства прекъсвания в сердечном ритъм, изпитва болка в областта на сърцето и постоянна слабост. Той често се върти главата (особено при рязка промяна на условията). Постоянен спътник кальциноза е недостиг на въздух. В първо време, тя намалява в състояние на покой, но при прогрессировании на заболяването се отбелязва дори по време на нощния сън. Възможни са кратки припадъци и краткосрочна загуба на съзнание.

Основните причини за появата на кальциноза се крият в нарушение на регулацията на обменните процеси. То може да бъде причинено от повреди в работата на ендокринната система, които водят до намаляване на производство на парагормонов и кальцитонина. Това става причина за нарушаване на киселинно-алкалния баланс на кръвта, в резултат на калциеви соли, престават да се разтвори и в твърдо състояние, се отлагат по стените на кръвоносните съдове.

Често кальцинированию допринасят за болест на бъбреците (хроничен нефрит или поликистоза), тумори и миеломные заболявания. Кальциноз на артериите може да се появят и в следоперативния период, на фона на нараняване на меките тъкани при имплантиране на функционални устройства. Варовикови конгломерати големи размери най-често се образуват в районите с мъртвата тъкан или при нейната дистрофия.

READ  Тромбоза на дълбоките вени на долните крайници: симптоми, причини, лечение, форми, профилактика и диагностика на

Съвременните методи за диагностика

Висока смъртност сред пациентите с диагноза кальциноз на сърцето или на аортата кара на лекари от цял свят търсят нови по-добри методи на диагностициране на това заболяване. В процес на клинични изпитвания са следните методики:

 • ЭЛКГ (катодно-лъчева компютърна томография), който дава оценка на качеството на кальцинирования.
 • Двухмерная ЭХОКГ, чрез която получават визуализация кальцинитов. Те установяват под формата на множествени эхосигналов. Тази техника дава възможност да се разкрие анатомични нарушения, но не дава количествена оценка на степента на разпространението на кальцинирования.
 • Ултрасонография. С нейна помощ, може да разкрие кальциноз стените на кръвоносните съдове, но той не позволява да се установи наличието и степента на кальцинирования клапи на аортата.
 • Ултразвукова денситометрия. Тя се извършва чрез Nemio — диагностична система на фирмата TOSHIBA. В нея е включена кардиальный сензор във формата на поетапно масив решетки и компютърна кардиальная програма IHeartA. Този уред ви позволява да се диагностицира степента на разпространение на кальциноза по показатели Mean.
  1. Ако Mean по-малко от 10, кальциноз АК липсва;
  2. Ако 10<Mean≤13, развива малък кальциноз 1 степен;
  3. Ако 13<Mean≤17, разпространение кальцинирования умерено, му се дава 2 степен;
  4. Mean>17 свидетелства за значително разрастании варовикови отлагания (3 степен).

Особено важно е своевременно и правилно да се определи степента на кальциноза в периода на бременност. При висока степен на калцификати често възникват проблеми по време на раждането, тъй като калций може да се разреши не само на клапите на сърцето, но и на плацентата. Ако диагностициран кальциноз 1-ва степен, трябва да се ограничи употребата на продукти с високо съдържание на калций. Препоръчва се прием на мултивитамини и препарати с високо съдържание на магнезий.

Народни рецепти срещу кальциноза

Смята се, че е възможно да се спре развитието на кальциноза, с помощта на традиционни средства на базата на чесън. Уникална възможност за това растение, разтваряне на варовикови отлагания европейските учени са открили, проводившие изследвания за въздействието на неговите биологично активни вещества в кръвоносните съдове. Като превантивна мярка на ден е достатъчно, за да яде само две скилидки.

Китайските лечители подготвили чесночную тинктура от 300 г обелени и нарязани скилидки чесън и 200 грама алкохол (водка). След 10-тидневного инфузията му са взели по следната схема:

 • 5 дни, като се започне с една капка на 50 мл студено мляко, три пъти на ден, с всяко хранене добавяйки по една капка. Вечерта на петия ден да се пие по 50 мл мляко с 15-ю капки чеснова глава тинктура.

 • 5 дни, убавляя по една капка на всеки прием. На 10-ия ден вечерта трябва да се пие с 50 мл прясно мляко с една сламка на инфузията.
 • След това се вземат 25 капки на всеки прием, докато не свърши тинктура.

Запазена рецепта за «Елексир на младостта», който се използва тибетски монаси, за пречистване на кръвоносните съдове и удължаване на живота:

 • Те са приемали по 100 грама суха трева, лайка, дяволска и брезови пъпки. Внимателно се разбърква и смачкани смес. Една супена лъжица сварен събиране била произведена 0,5 л вряла вода и се настоява 20 минути. Чаша топло прецедения инфузия, с добавянето на супена лъжица мед, да се пие вечер преди лягане. Втората порция пияни сутрин на гладно.

И двата балсама ефективно почистват кръвоносните съдове, премахва признаците на атеросклероза и кальциноз стените на аортата, връщането им еластичност. Да ги използва, се препоръчва на всеки пет години.

Видео: излишък на калций в организма, програмата «най-важното»

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.42MB/0.00119 sec