Капилярни хемангиоми: причини, видове, симптоми, лечение, при новородени деца

Защо се появяват хемангиоми

Един вид доброкачествени тумори, се формират капилярна angiomas от кръвоносните или лимфните съдове. Може да бъде както малък дефект, така и настоящия проблем. Капилярни хемангиоми обикновено изглежда като точици или подуване, които са покрити с тънък кожата или слизестата обвивка. Най-често те се образуват върху кожата, но понякога може да се появи и на вътрешните органи. Външно съдови angiomas изглеждат като червени, тъмно сини, жълто-кафяви петна по тялото. Много специалисти смятат, че това е средната брънка между тумор и дефект.

Причини

Най-често от капилярни хемангиоми страдат децата, това е 70-80% от всички случаи на болестта. Те са разположени в горната част на тялото, много по-рядко има случаи angiomas гърлото, възраст, костите и черния дроб. Обикновено носят вроден характер.

 • Понякога причината за появата на признаци на angiomas е прилагането на противозачатъчни средства или бременност.
 • Понякога новообразувания се появяват поради травма като следствие от цироза на черния дроб или злокачествени тумори.
 • По-често става повод неправилното формиране на съдове още преди раждането. В края на краищата, капилярни хемангиоми — разширени или по-образованите отново съдове, както и увеличаване на тумор започва се дължи на разширяване на кръвоносните съдове.

Въпреки това, точната причина за появата на капилярни angiomas все още не е разкрита.

Класификация

Като се позовава на структурата на тъканите, хемангиоми са два вида:

 • Мономорфные angiomas, образувани от един и същи вид клетки на стените на кръвоносните съдове.
 • Полиморфен angiomas – се образуват от няколко вида тъкани, в процеса на формиране са способни да преминават от един вид тумор в друг.

Има два вида angiomas:

 • Хемангиоми — се формират от кръвоносните съдове.
 • Лимфангиомы — се образуват от лимфните възли.

Много от тези angiomas изчезват сами, но някаква част остава напредва.

Лимфангиомы, от своя страна, също се предлагат в няколко вида:

 • Кавернозные — кухина от голям брой камери, оформени от лимфните съдове с дебели стени. Кавернозные angiomas расте в кожата и променя засегнатите райони. Представляват меки възли под кожата размер 3-6 мм. са Разположени на гърдите, ръцете, шията, бузите.
 • Прости или капилярна — пълни с жълта течност мехурчета, които винаги са група, меки и не причиняват болка.
 • Кистозна — най-разпространеният вид лимфангиом. Това е голям тумор от кухини, които са пълни с серозна течност. Обикновено се формират на лимфаузлах, т.е. около врата, слабините, забрюшинной мазнини.
 • Тези angiomas, които са от увреждане на развитие, се наричат първични лимфангиомами, а тези, които се появяват в резултат на неправилно лимфообращения дължи на бактериална или вирусна инфекция, се наричат вторични.

Тези тумори обикновено са в областта на устата, шията, ръцете, въпреки че са способни да се образува навсякъде. Идват в червено или кафяво везни поради кръвта, но най-често са жълтеникави.

Капилярна хемангиоми се формират от кръвоносните съдове. Отделят няколко подтипове на този тумор, които зависят от вида на съдове, формира си:

 • Капилярни хемангиоми. Най-често срещаният тип, се наблюдава в 90% от болестите. Както подсказва името, се развива от капиляри. Увеличаване или намаляване никога не може да предскаже, и тя е в състояние да заразява нови участъци от кожата и активно да расте.
 • При дълбока ангиоме, когато площта, върху която тя се намира, е обширна, а местоположението на тялото на анатомично опасно, като например образование в участък около очите, носа, ушите или устата, това хемангиоми може да бъде повод разпределението на тъканите и нарушаване на функциите на органите. Стават повод нарушения на паметта, зрението, слуха, или дишане, затова капиллярную гемангиому трябва винаги да се контролира.

Такава капилярни хемангиоми се образуват при новородени или деца в първите три месеца от живота. Заедно с развитието на бебето, расте и ангиома, най-силен ръст отчита за първите шест месеца, след това тя или спира да се развива, или започва да избледнява. Приближавайки се към подростковому възраст ангиома при деца избледнява или напълно се премахват, а до 20-24 години напълно се изроди.

Има няколко стъпки за това как изчезва капилярни хемангиоми на тялото на детето:

 • Капилярна съдове, които съставляват ангиому, да се разпадне, а след това губят функцията пропускане на червените кръвни клетки в кръвта.
 • Хемангиоми променя цвета си и туморът намалява.
 • При тумори падането на съдовите стени.
 • В тялото присъстват живи клетки на хемангиоми, но външно тя става незабележима.

Кавернозная ангиома — много рядко се среща. Тази хемангиоми представлява съдове с тънка стена, които имат големи дупки и да се образуват кухини, където, може би, се образуват тромбы. Има такива angiomas в органите на стомашно-чревния тракт или кожата. Представляват издатини по повърхността на кожната покривка червеникав цвят, по вид — гъба с кухини, пълни с кръв, за структурата на пещеристы. На пипане са тези места, където се намира туморът, много по-горещо, отколкото непораженные части на тялото. При натискане, хемангиоми става блед, а при натуживании обратното е опъната.

Висок риск самопроизвольного кървене и нараняване. При голям парцел тумори такива нарушения на кръвообращението в сайта angiomas, което води до лоша работа и развитие на тъканите, които са в непосредствена близост.

 • Разклонени хемангиоми – сплит-разрастващите се ветвистых съдове. За такава angiomas характеризира с пульсирование, както и при аневризми. Отбелязват се доста рядко и са разположени обикновено на ръцете. Опасни, тъй като всяка травма може да доведе до силно кървене.
 • Комбинираната хемангиоми – повърхностни и подкожната на болестта, а именно съчетаването на прост и капилярна хемангиоми. Явно тези, които вече влияят на тялото.
 • Смесени – се формират от съдове и други тъкани.
 • Артерия — често са разположени дълбоко в тъканите и доста големи по размер купа само червени на цвят.
 • Венозни — в нейното развитие ще имат син цвят.

На мястото образование:

 • Повърхностни — обикновено това е капилярна хемангиоми, които са се образували в горните слоеве на кожната покривка. Обикновено се появяват у новороденото бебе или в първите седмици от живота. При намирането на малки червеникаво точки на гърба, в областта на шията, лицето, ръцете, трябва да бъдат внимателно наблюдавани за бебето. В случай на разширяване в размер, трябва незабавно да се облекчи на малко дете до лекар.

Голямата опасност в повърхностни тумори се състои в това, че те са активно расте и заемат големи площи. Вследствие на което се появява омертвение клетки, открити кръвоизливи, отравяне на кръвта.

 • Винени петна — лечение не се възстановява. Това име са огнени невуси, се появяват още преди раждането и представляват червени или сини петна. Срещат и по-големи размери, и при тяхното разположение на лицето обезображивается външен вид.
 • Stellate хемангиоми или паякообразни невуси. Изглеждат като твърди, светло-червени петна, от които се отклоняват съдове, поради вида си и е получил това име. Такива тумори се образуват при възрастни и по-често срещани. Но се отбелязват поводи и мулти-хемангиоми, те възникват поради цироза на черния дроб.
 • Cherry angiomas на тялото — също се срещат и при зрели хора, обикновено тези, които са повече от 30. Cherry angiomas — кръгли изпъкнали тумор с размер 1 — 5 мм. В началото на формирането на черешов цвят, след това променят цвета до бордо. По брой са в състояние да достигнат и до няколко стотин. Характер на доброкачествен тумор, но ако те растат бързо, а също така се увеличава техният брой, трябва да отидат на среща с лекар-специалист.
 • Сенилна angiomas – групата на малките кръгли образувания розово-червен цвят. Се образуват при хора, които повече от 40 години.

Симптоми

Симптомите на капилярни хемангиоми се проявяват в зависимост от техния вид, размер, места образувания и спецификата. Се наблюдават при новородени деца, както при момичетата от такива случаи до 3-4 пъти повече, отколкото при момчетата. Също така се отбелязва бързото развитие на тумори, т.е. за 4 месеца те са от по-малко точки са в състояние да се увеличи до няколко виж

Са способни да бъдат локализирани по всички части на тялото. Отделят се няколко вида angiomas на мястото на образувания:

 • Ангиома обвивен тъкани — се намира на повърхността на кожата, устната кухина, подкожната тъкан.
 • На Опорно-двигателния апарат — се формира в мускулните тъкани и костите.
 • Вътрешните органи — най-често на черния дроб и на белите дробове.
 • Хемангиоми на повърхностния вид носят най-често само козметично неудобство, а хемангиоми вътрешната локализация водят до нарушения на работа на дишането, слух, зрение и хранене.
 • Костни angiomas се образуват в костите на таза, черепа, гръбначния стълб и крайниците. Тези тумори обикновено множество кавернозные и при тяхното обучение и се появява болка, деформация на скелета, корешковый синдром.
 • Angiomas много опасно, тъй като може да доведе кровоизлиянию на мозъка и епилепсия.

При развитието на тумори може да се появи възпаление или язви, при които се образуват тромбы вени и флебиты. Най-опасното усложнение на angiomas е кървенето, при травми дълбоки angiomas изисква хирургическа операция за спиране на притока на кръв.

Понякога се наблюдава изчезване на angiomas, свързани с запустением съдове, захранващи тумора или внезапно тромбированием.

Лимфангиомы обикновено се празнуват при деца до 1 година, те са разположени на повърхността на тялото или подкожната тъкан, там, където се събират регионарные лимфните възли, т.е. в областта на шията, бузите, областта под мишниците, езика, устните, в областта на корена на брыжейки. Представлява болезнена подуване, понякога достига големина на голяма площ. Развитието на тези angiomas доста бавно, а усложнения ще стане нагноение.

Лечение на

Не всички тумори хемангиоми изискват операции, но при бърз растеж, широка площ, намиране на главата или шията му, в случаи на поява на язви или кървене, лоша работа на повредения орган, е необходимо незабавно лечение. Но в случаи на внезапна регресия съдови тумори, оправдано выжидательные действия.

 • При дълбоко местонахождението нужда от хирургическа намеса, която може да включва в себе си прошивание angiomas, неговото премахване или тувал съдове, поради което нараства туморът.
 • При точкови ангиомах се използва криодеструкцию, премахването на обекти с помощта на лазерна коагулация или электрокоагуляция.
 • За сложни вътрешни angiomas или прости тумори с голям парцел поражение използват лъчева терапия.
 • Хормонална терапия преднизолом също може да се окаже ефикасна, ако това е по-голяма външни angiomas.
 • При дълбоки малки тумори се използват склерозирующую лечение — инжектиране на 70% спирт на мястото на поражението ще зарубцевать angiomas посредством асептична възпаление.
 • След ангиография тумори на вътрешните органи могат да бъдат излекувани с помощта на эмболизации.
READ  Компреси от хемороиди: лечение, мнения

MAXCACHE: 0.4MB/0.00151 sec