Кардиомегалия (уголемяване на сърцето): причини, лечение

Нормално сърцето на човека се характеризира със следните размери — около 10-11 cm, 8-11 см в дължина и 6-8.5 см дебелина. При новородени параметри са много различни – около 3 х 4 х 1.8 см средно. Нормално сърцето на мъж или жена с гиперстеническим тип телосложение е конусовидную форма, а сърцето на жените или мъжете с астеническим тип – овална. При новородени сърцето шаровидное, и приема овални гражданските форма по отношение на израстването на детето и постигането им на зряла възраст. Тегло на сърцето е средно от 20 грама новороденото до 230 грама възрастен човек.

Увеличение описани параметри на сърцето по силата на едни или други заболявания или патологични състояния се нарича кардиомегалией, или «бичи» сърце (дословно, голямо сърце). Въпреки това, много от пациентите често се бъркат понятия кардиомегалии и хипертрофия на миокарда, например, на лявата камера. Тези понятия се различават в това, че при кардиомегалии общата маса на сърцето се увеличава, тъй като чрез удебеляване на мускулната стена на сърцето, така и за сметка на разширяване на камери (дилатация мъждене и камерна). Във втория случай под гипертрофией на миокарда разбират удебеляване на мускулните влакна в една или няколко камери на сърцето, например, хипертрофия на миокарда на дясната предсердия или на лявата камера и т.н.

Причините кардиомегалии

Увеличение на размерите и масата на сърдечния мускул не е задължително възниква вследствие на някакво заболяване. Така, например, при хората, професионално ангажирани със спорт, увеличена сърдечния мускул не е признак на тежко заболяване, а съвсем естествено проявление на общо увеличаване на мускулната маса в организма. Такова сърце, напротив, се характеризира общата тренированность и издръжливостта на организма, както и способността да се осигури приток на кръв към органите и мускулите в условията на силен физически натоварвания. Защото, колкото повече мускулна маса на човек, толкова повече кръв трябва да идват към мускулите, и, съответно, сърцето трябва да работи по-силна от един необучен човек.

По същия начин може да се опише и сърцето на лица с гипертеническим тип телосложение, които имат размери и маса на тялото са значително повече, отколкото при индивиди в популацията. Но тук трябва да се помисли именно наличието на значително развита мускулатура, и не трябва да се бърка гиперстеников с лица, страдащи от затлъстяване.

Освен физиологичните причини, които допринасят за увеличаване на размерите на сърцето, често до развитието на кардиомегалии водят някои заболявания. Към тях се отнасят:

1) при Заболявания на сърдечно-съдовата система

Като цяло, тук е мястото, сърдечни клапи и хипертонична болест на сърцето. Хипертрофия на миокарда се дължи на факта, че при нарушения гемодинамики на сърцето (при единия патология) или при високо съпротивление на съдовата стена (хипертония) сърцето е принудено да положи повече усилия, за да се прокара кръвта в правилната посока. По отношение увеличаване силата на сърдечните съкращения наращиваются мускулни влакна в сърцето и се развива хипертрофия на миокарда. В крайна сметка прогресивно увеличаване на сърдечния мускул засяга всички сърдечна камера и се развива кардиомегалия.

Освен данни за заболявания, за кардиомегалии могат да вирусни миокардиты (възпалителни процеси в сърдечния мускул) и кардиомиопатия (КТИ) (нарушения в нормалната архитектоники на сърцето) алиментарно-токсичните или дисгормональной на природата. Кардиомиопатия в първия случай се дължи на болестно въздействие на алкохол от лица, системно го употребяват, а във втория случай – отново, болестно, влияние на някои хормони на сърдечната дейност, например, хормони на щитовидната жлеза или на надбъбречните жлези.

READ  Кардиогенный шок: спешна помощ, симптоми, лечение, причини

Тумори на сърцето, като рабдомиомы, миксомы и други, винаги водят до увеличаване на масата на сърцето и до промяна на конфигурацията.

Въпреки това, кардиосклероз, например, след прекаран инфаркт на миокарда, дори и крупноочагового, до кардиомегалии води рядко. Това се дължи на факта, че при кардиосклерозе значителна част от нормално сърдечния мускул се заменя със съединителна тъкан, а компенсаторная хипертрофия на миокарда непораженных парцели на сърцето до общо увеличаване на неговия размер и тегло, не води.

2) Други заболявания

Освен патология на сърцето, до кардиомегалии могат да предизвикат други болести, понякога не по-малко сериозни, отколкото искрена.

Така, захарен диабет често се съчетава с нарушения на метаболизма и протеиновия метаболизъм, което в крайна сметка рефлектира върху сърцето и кръвоносните съдове, го кровоснабжающих – коронарните артерии. По-специално, на отлагане на излишъка на холестерол в стените на коронарните артерии, в голяма степен допринася за токсичен ефект на излишък на глюкоза вътрешната выстилку съдове – на ендотел. В резултат на това пациентът се развива исхемична болест на сърцето, може да бъде послужи като причина за хипертрофия на миокарда и кардиомегалии.

Анемия, изразени от изтощение, глад и спазването на изключително строги и по този начин опасни диети, изразено затлъстяване – всички тези нарушения в организма водят до образуването на кардиомиодистрофии – нарушен нормалното функциониране на сърдечните мускулни клетки. Това причинява компенсаторное увеличаване на някои участъци на сърцето, а след това и на целия орган.

Симптомите на «бичи на сърцето»

Ако кардиомегалия се дължи на професионални занимания със спорт или конституциональными характеристики на човека, за когото споменахме по-рано, никакви симптоми от страна на сърцето у човека се наблюдава не трябва.

А тук, в случай на някакво заболяване на едни или други органи на клиничните прояви са налице, но те не са строго специфични и се определят от основната патология. Ако по силата на сърдечно-съдови заболявания при пациента се развива хронична сърдечна недостатъчност, тогава той ще трябва да предяви жалбата на повишена умора, малко или изразена задух при физически натоварвания, периодични болки в гръдния кош и др

Също така могат да празнува подуване на пищялите и краката, чувство на прекъсване в работата на сърцето, постоянна слабост и намаляване на преносимост на физическа активност. При поява на посочените оплаквания на пациента трябва възможно най-скоро да се консултирате с лекар, особено, ако той има хронични заболявания.

Кардиомегалия на плода и деца

Уголемяване на сърцето, което се случва по време на раждането период от време, е вродено и е много сериозно заболяване. Кардиомегалия на плода може да се развие във връзка с влиянието на негативните фактори на бременна в период на отметки в сърдечно-съдовата система, която започва да се развива от ембрион, много рано – от втория до осмия седмици. Това е вече на 17-ия ден започва да се оформя кардиогенная плоча, а до началото на третия месец на бременността, при ембриона вече се формира четырехкамерное сърцето.

READ  Лечение на хемороиди с мед: народни рецепти, мнения

Така че, негативни фактори, които оказват влияние върху сърдечно-съдовата система на плода:

 • Йонизиращи, включително рентгеновите лъчи, радиация,
 • Вирусни заболявания на майката, особено рубеола, тежки щамове на грип, цитомегаловирусная инфекция, херпес и др,
 • Пушенето на цигари, алкохол, наркотици,
 • Употребата на някои лекарства, например, противосудорожных, барбитурати и др,
 • Трудно нарушение на диета, глад, изтощение, сериозни авитаминозы.

Освен това, не може да се изключи наследствеността, особено по майчина линия.

Поради изброените фактори на плода може да се образува пороци на сърцето, като например аномалия Эбштейна, по-често, други води до умерена кардиомегалии. Обикновено, кардиомегалия на плода се съчетава и с други малформации, както и с вродени хромосомными увреждания, като например синдром на Даун. В малка част от случай видими сърдечни причини за кардиомегалии на плода, следователно не, такъв тип заболяване се нарича идиопатична кардиомегалией.

Симптоматика на вродени заболявания е много характерно и типично – бебе веднага след раждането се наблюдава цианоза на лицето или цялото тяло, задух при плаче и сосании, изразена тахикардия. За потвърждаване на диагнозата при новородени използват такива методи, като радиография на органите на гръдния кош и УЛТРАЗВУК на сърцето.

Прогноза вродена кардиомегалии съмнителен, тъй като след раждането бебетата да оцелеят в 45% от случаите, умират – в 30% от случаите, а останалата част от децата има сериозни нарушения на сърдечната дейност, обаче, са съвместими с по-нататъшното живот.

Разбира се, в случай на идентифициране на причините, например, вроден порок на сърцето на плода, довело до кардиомегалии, лекарите действат по-лесно, за разлика от идиопатична форма на заболяване, когато няма видима причина няма. Така, съвременно кадрово и техническо оборудване в някои перинатальных центрове и центрове за сърдечно-съдовата хирургия, позволява прооперировать на бебето в първите дни след появата си на светлината, и след това да отидете на новороденото и му се даде шанс на здравословно съществуване.

Кардиомегалия в ранна детска, предучилищна и училищна възраст се формира в случай некорригированных вродени или придобити дефекти на сърцето. Симптомите основно се свеждат до следните основания:

 1. Появата на умора, утомляемости,
 2. Лошото апетит,
 3. Нарушения на съня,
 4. Лошото представяне в училище,
 5. Неврологични нарушения,
 6. Психоэмоциональная лабильность.

Диагностика и лечение в случай на закупения от вас кардиомегалии малко по-различна от такива при възрастни хора.

Диагностика кардиомегалии

Тъй като, когато е компетентен диагноза кардиомегалии и какви методи той може да подтвердиться? Разбира се, на първо място по диагностична стойност стойност эхокардиоскопия (ЕХОГРАФИЯ на сърцето).

Размери на сърцето по УЛТРАЗВУК в норма отговарят на следните показатели:

 • KDO – крайният диастолический обем – 110-145 мл,
 • КСО – крайният систолический обем – 45-75 мл,
 • EF — фракция на изтласкване – 55-65%,
 • УО – ударен обем – 60-80 мл.

При кардиомегалии описани обемни параметри се увеличават. Също така са измерени размерите на кухините на сърцето и дебелина гипертрофированных стените мъждене и камерна, ако има такива. EF, обаче, може да бъде намалена, като значително, при пациенти с хронична сърдечна недостатъчност или дилатационной кардиомиопатия. Освен измерване на характеристиките на сърцето, визуално, се оценява конфигурацията на органи и дейността на клапанного апарат.

READ  Неутропения: причини, видове, симптоми, лечение

Като допълват эхокардиоскопию методи се използват радиография на органите на гръдния кош, ехокардиография, ядрено-магнитен резонанс на сърцето или пункционная биопсия на сърдечни тъкани (при съмнение за тумор на сърцето, с цел проверка на диагнозата, много рядко).

«Златен стандарт» диагностика на сърдечната патология остава УЛТРАЗВУК на сърцето, особено при новородени, бебета и деца на първата година от живота. Задължително това изследване струва да прекарате спортисти и лица с гиперстеническим вид на конституцията, за да се избегне сериозна сърдечна патология.

Видео: кардиомегалия, дилатационная кардиомиопатия на ЭхоКГ

Лечение кардиомегалии

Ако говорим за лечение на «бичи на сърцето», без вродени малформации при новородени деца и деца в ранна възраст, след това терапия на първо място се назначава медикаментозно – каптоприл 1.8 мг/кг тегло на новороденото 3-4 пъти на ден. Този медикамент е инхибитор на АСЕ и оказва органопротективное влияние на сърдечни тъкани. Ако под влияние на лекарството настъпва постепенно намаляване на показатели KDO и КСО на резултатите от ЕХОГРАФИЯ, тогава можем да говорим за началото на възстановяване. Нормализиране на сърдечната дейност настъпва постепенно, в продължение на две-три години.

В случай, когато детето е с диагноза вроден порок на сърцето, се нуждаят от операция в срокове, определени от вашия лекар (детски кардиохирургом) при очном проверка.

При възрастни терапия е насочена към премахване на причинного заболяване, предизвикало увеличаване на сърцето. При дефекти и е показано оперативно лечение; при хронична сърдечна недостатъчност — диуретици препарати (индапамид 1.5 мг сутрин, верошпирон 25-50 мг сутрин и др), при хипертония – гипотензивные лекарства (периндоприл 5 мг х 1 път, эналаприл 5 mg х 2 пъти, и др), при хормонални нарушения – корекция на хормоналния фон под наблюдение на ендокринолог.

В изключително тежки случаи, когато пациентът страда драстично качеството на живот и намалява поносимостта на минималната потребителска активност, може да му бъде извършена операция по присаждане на сърце. В момента такива операции се провеждат в Русия и чужбина.

Прогноза при увеличаване на сърцето

Прогностични значение кардиомегалии се определя на първо място, характер, състояние и продължителност причинного заболявания. Така, хронична сърдечна недостатъчност, причинени от дилатационной кардиомиопатия, например, може много бързо до тежки стадии в продължение на две-три години. Смъртността сред такава група пациенти несъмнено по-висока, отколкото при лица с прооперированным дефект на сърцето и липсата на сърдечна недостатъчност. Във всеки случай, прогноза се определя само в резултат на наблюдение на лекуващия лекар за пациента, и немалка роля при това играят данни эхокардиоскопии.

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00117 sec