Кардиомиопатия: симптоми, лечение — дилатационная, хипертрофична

Дори и най-неопитен в медицината човек е известно, че терминът «кардио» се използва за обозначаване на сърдечни заболявания, а експерт, който се занимава в тази област, се нарича кардиологом. Въпреки това, ако се разглобяват за части от името на такива заболявания, като кардиомиопатия, картината малко се изясни. В превод от гръцки «cardia»—на сърцето и «pathos»—страдание. Но всяко заболяване на сърдечно-съдовата система носи пациента огромни страдания.

Абстрактно име на болестта е длъжно факта, че в съвременната кардиология разновидности кардиомиопатий не са проучени до края. Затова трябва да се признае, че под този общ термин се крие не е специфично заболяване, а редица признаци, които допринасят за патологическому промяна на сърдечния мускул (миокарда) и камерна сърцето, което води до сърдечна недостатъчност и повреда в сърдечния ритъм.

История и класификация

Старото име на група заболявания на сърдечния мускул с различни причини – главно миокарден дистрофия. Терминът кардиомиопатия въведена през 1957 г., по предложение на Уолъс Бригдена. Въпреки че конкретната класификация в този момент все още не е имало. Дълго време се е състояла объркване при тълкуването на терминологията на първични и вторични признаци на миокарда. Но все пак последователи на Бригдена развили тема на предизборната деформация на сърдечния мускул, без поражение на други анатомични области.

За по-ранна класификация на 1980 г., беше типично за разбиране под кардиомиопатия заболяване на сърдечния мускул с неизвестен произход. Останалите поражения на миокарда, в резултат в резултат за патология на други органи, да реши да се приеме специфични. Натрупани в световен мащаб опит кардиолозите се изразява в нова класификация по-късно, на 16 години.

Според последните данни на Световната здравна организация (СЗО) от 1996 г., приети въз основа на решението на международното дружество по кардиология, под кардиомиопатия се подразбират различни заболявания на миокарда, свързани с нарушение на сърдечната дейност.

В зависимост от това, колко може да се определи причината за заболяването или механизмът на неговото въздействие върху сърдечния мускул, има 4 форми на кардиомиопатия:

 1. Дилатационная;
 2. Хипертрофична;
 3. Рестриктивная;
 4. Аритмогенная.

От своя страна, че попада в 1980 г. за специфичните заболявания на миокарда, се превърна в обозначаться посочване на определена кардиомиопатия:

 • Исхемична;
 • Клапанная;
 • Гипертензивная;
 • Възпалителна;
 • Алкохол;
 • Следродилна;
 • Кардиомиопатия, като следствие на системни и нейромышечных заболявания.

Дилатационная кардиомиопатия

Дилатационная кардиомиопатия (ДКМП) — заболяване, проявляющее себе си в увеличаване (разширяване) на всички камери на сърцето. Дебелината на стените на сърдечния мускул в този случай не се променя, но възниква систолическая дисфункция, когато засегнатото камера на сърцето (ляво или и двете) намалява сократительная функция за подобряване на выталкиванию кръв. Тъй като количеството на кръвта намалява, и нейните остатъци се натрупват в желудочках, тогава възниква застой, което води до сърдечна недостатъчност. Така че дилатационная форма се нарича понякога застой.

Кардиолозите твърдят, че това заболяване може да бъде идиопатичен (първичен), причините за който лекарство все още не е познато. Вторични кардиомиопатии е причинена от следните фактори:

 1. Наследственост;
 2. В Следствие на нарушаване на регулацията на имунните процеси;
 3. Вирусно произход;
 4. Токсичните ефекти на увреждане на миокарда (алкохол, наркотици, интоксикация с тежки метали, лекарствена интоксикация);
 5. Заболявания на ендокринната система;
 6. Редки случаите в последните месеци на бременността или в продължение на шест месеца след раждането (0,5 % от всички случаи);
 7. Заболявания на съединителната тъкан;
 8. Трайна аритмия.

Болестта не е на половите и възрастови предпочитания. В случай на наследствеността, които статистиката посвещава на 20 – 25 %, резултатите може да бъдат най-непредсказуеми.

Схема на развитие на дилатационной кардиомиопатия е такава, че в различни области на сърдечния мускул, започват да това да клетки. Те, разбира се, умират не от самите себе си. За това има основателни причини. Като правило, това са някакви възпалителни процеси в сърдечния мускул, поради което пациенти, заразени с вирус клетки, са опасни за организма и имунната система се отървава от тях.

На мястото на мускулната тъкан клетки се превръща в съединителна тъкан, която не притежава свойствата, присъщи на миокарду (еластичност, разтегливост, сократительная активност). След това, за да се справят с насосными функции на сърцето, камерата се разширяват, увеличиваясь понякога няколко пъти. Да работим здраво, опитвайки се да доставят кислород до всички органи и тъкани, сърцето учащает ритъм. В пренебрегвани състояние на продължителна аритмия може да доведе дори до внезапна смърт.

Състоянието на пациентите при дилатационной кардиомиопатия

До развитие на сърдечна недостатъчност ДКМП не показва себе си като нещо по-специално. Симптомите на миокарда зависи още и от това дали едната или и двете камери са замесени в развиващ се болестния процес. Като правило, тя е ляв желудочек е по този начин помпа, от който зависи състоянието на сърдечната дейност.

Недостиг на кислород не ще се забави да напомня за себе си от задух, умора, учащением на сърдечния ритъм. В началото на заболяването тези симптоми се появяват само при физическо натоварване, но след това се проявяват и в покой. До симптоматике кардиомиопатия се отнася виене на свят, болки в гърдите му и по лявата лопата, безсъние. По-късно могат да се появят отоци.

Диагностика

Ако не се забави с обръщане към лекар, за да не предизвика сериозни усложнения, то тогава хората с кардиомиопатия доживяват до преклонна възраст. Да се постави диагноза може само специалист — кардиолог, тъй като повечето от изброените по-горе симптоми могат да се появят и при други заболявания.

Основният метод за диагностика е ултразвуково изследване, което 100% ви дава сигурен отговор при всички форми кардиомиопатий. ЕКГ не може да даде такава ясна картина на специфични промени, като УЗИ, а лабораторно изследване позволява да се създаде точна картина на общото състояние на пациента (недостиг на витамини, въздействие на токсични вещества). ЭхоКГ играе важна роля, когато трябва да разберете, колко увеличени камера.

Лечение дилатационной на КОМИСИЯТА

Подход за лечение на ДКМП е малко по-различно от борбата със сърдечна недостатъчност. Лечение дилатационной кардиомиопатия средно се свежда до отстраняване на предхождащи заболяването, което е довело до такива патологични промени. Терапията е насочена към намаляване на кръвното налягане. Ефективни лекарства бета-блокери. В случай неутешительного прогнозата на пациентите се предлага хирургическа намеса, като се започне с подмяна на клапана и се стигне до трансплантация на сърце.

Хипертрофична кардиомиопатия

Хипертрофична кардиомиопатия (хипертрофична кардиомиопатия) – самостоятелно заболяване. За него е характерно удебеляване на стената на лявата камера. Хипертрофична кардиомиопатия може да бъдат вродени или придобити. Хипертрофия на миокарда води до това, че стените на камера стават до такава степен, твърди и плътни, че в него попада по-малко количество кръв, отколкото трябва. В момент на количество на кръв от камера да я изхвърля, също по-малко количество.

Според нормата, по време на възходящ физически натоварвания, отделянето на кръв трябва да се увеличи, което всъщност не се случва. В този момент само се увеличава налягането в камера, което води до ускоряване на сърдечния ритъм.

За заболяването е характерно известно несъответствие между състоянието на коронарните система, която не се различава от здрав човек и по-голяма маса от самото миокарда. Липсата на притока на кръв в коронарните артерии, причинявайки ангина.

Болестта, така, както и в случай на дилатационной на КОМИСИЯТА, се усеща не веднага. По-късно обаче се появяват задух и виене на свят. В активно състояние, при слаба кровоснабжении на главния мозък, могат да се появят припадъци.

Заболяването

Ляв желудочек е достатъчно мощна, сърдечна камера, която дълго време е «отговорно» носи непосильные натоварване, не дава да се знае собственика за началото на заболяването. Симптоми на неразположение, се проявяват вече в последния стадий, когато е оставен желудочек отдава своите позиции. Има случаи, когато е засегната дясната желудочек, но много рядко. Много по-често страдат от преграда между двете желудочками.

Болестта се развива много бавно, така че болните да могат в продължение на десетилетия не се чувстват приближаването на опасност. Картината е доста често срещана, когато вече е в напреднала възраст «внезапно» се развива сърдечна недостатъчност. В крайна сметка, ако се сравни с други форми на кардиомиопатия, след това прогнозата е достатъчно благоприятна, въпреки че разпознава заболяване късно. Само наличието на предсърдно мъждене е в състояние значително да влоши благоприятна прогноза.

Откриване

Опитен кардиолог, може да се предположи наличието на признаци на хипертрофична кардиомиопатия дори при внимателно прослушване на сърдечния ритъм. В края на краищата, страдащи от обструктивна хипертрофична форма на миокарда се наблюдават систолические шумове. Колкото по-висока е степента на обструкция (запушване), по-различен шум. За съжаление, никакви външни признаци, позволяващи да се разкрие заболяване хипертрофична кардиомиопатия друга форма, не. В този случай идва на помощ ЕКГ, обаче кардиомиопатия при деца в предучилищна възраст не е разкрита по този начин.

Основният метод за проучване призната ЭхоКГ, която дава възможност за задаване на ниво на хипертрофия. В по-сложни ситуации, когато се решава въпросът за операциите, медицина прибягва до изследвания на сърцето с предаването на състоянието на рентгено-телевизионно оборудване.

Борбата с хипертрофична кардиомиопатия

Медикаментозно лечение е набор от лекарства, които позволяват да засили процесите на кровенаполнения камерна сърцето (анаприлин, метапролол и др). Също така се води целенасочена борба с изразена аритмия. Но лекарства, които се качват от вашия лекар индивидуално, тъй като захарен диабет или бронхиална астма са сериозни противопоказания. Под непрекъснат контрол, се намират налягане и сърдечната честота на пациента.

Ако в хода на проучването са открили себе си тромбы, заедно с гореспоменатите лекарства се прилагат средства, които пречат на жизнеспособност. Но и тези лекарства изискват постоянно наблюдение на скоростта на съсирване на кръвта. Оперативната намеса е ефективно тогава, когато на пациента обструктивна форма и медикаментозно лечение не даде резултати. Обикновено в такъв случай отсекается част от гипертрофированного на миокарда на лявата камера.

Видео: хипертрофична кардиомиопатия — смъртта-абсолютно здраве

Рестриктивная кардиомиопатия

Рестриктивная кардиомиопатия (РКМП) – заболяване, което се проявява в липсата на сила, разтегливост на миокарда. Идва от латинското «restrictio» — ограничение. Тези ограничени възможности на миокарда водят до това, че желудочки страдат от липса на кровенаполнения, а по-късно се развива хронична сърдечна недостатъчност.

Причините кардиомиопатия рестриктивной форми се инсталира много по-трудно, защото тази област на знание все още се нуждае от сериозно проучване. Начална форма е толкова рядък, че светила на медицината въпросът е, заслужава ли това заболяване да се отнасят към самостоятелен. Тя се среща в страни с тропически климат и обикновено е причинено от эозинофилами.

Това кръвни клетки алергичен произход. След прекаран възпалителен процес във вътрешната обвивка на сърцето (эндокарде), тази обвивка грубеет и губи еластичност. Понякога има място на спайк эндокарда с миокарда. Все пак по-често е вторично заболяване, причинено от повреди в цялото тяло: метаболизъм, протеиновия метаболизъм или желязо.

Състоянието на пациента

Първоначалните оплаквания малко се различават от изброените по-горе кардиомиопатий, обаче недостиг на въздух, умора и отоци на краката, след известно време водят до по-тежки последици. Нарушена работа на черния дроб, което води до нейното увеличаване, а по-нататък може да се развие хидроцефалия в областта на корема. Ритъмът на сърцето не толкова стабилна, че се обръща чести обмороками.

Диагностика

Да се постави правилната диагноза лекар помага на ярко изразена пулсация на вени в областта на шията. Това е показателно за препятствии приходи на притока на кръв към сърцето. Шумове в сърцето също могат да бъдат открити при първичния преглед. ЕКГ, ЭхоКГ, ядрено-магнитен резонанс расставят всички точки над «и». Обаче в спорни случаи лекарите все пак прибягват до изследвания, тъй като рестриктивная кардиомиопатия с включени сходни с перикардитом, в случай на откриване на чието лечение се провежда в точно противоположна посока. Пълна клинико-биохимичен анализ, не ще бъде излишно, тъй като ефективността на лечението зависи от правилната диагностика.

Лечение рестриктивной форма

Лечението се усложнява излишната течност в тялото, и след това назначават от силно действащи диуретици препарати. Повечето средства, традиционно използвани при сърдечна недостатъчност, са малко ефективни са мистериозен при рестриктивной кардимиопатии.

В зависимост от засегнатите райони да доведе до положителен резултат може настройка на пейсмейкър. Ако причината възпалителни процеси, причинени от такива заболявания като саркоидоз или гемохромотоз, а след това се лекуват предимно на тях. Ако има място за провал в работата предсердно-стомашни клапани, съвременната медицина е на разположение на техните протези. Когато изумен значително эндокард, хирургично премахване на засегнатата област.

Аритмогенная кардиомиопатия

Аритмогенная правожелудочковая кардиомиопатия (АП-КТИ) е заболяване, признато достатъчно рядко явление. Медицинска статистика твърди, че тя се среща средно 1: 5000 и има наследственную природата, която се проявява не винаги. Ето такава расплывчатая характеристика. Въпреки това заболяване, привлича все повече внимание към себе си учени – медици, защото като по тази причина често умират млади хора, активно занимаващи се със спорт.

Може би истинската картина на болестта много по-широк, но диагностика към днешна дата не се провежда. До фатално води подмяна на дясната камера на съединителната или мастна тъкан. Понякога в анормален процес участва и лявата желудочек.

Причини за АП – КТИ, освен генетична зависимост, някои медицински специалисти са склонни да вярват пренесени миокардиты. Но това мнение е все още на ниво проучване. Често заболяване предимно при лица под 40 години.

Видео: смърт от вродена кардиомиопатия на футболното игрище

На какво се оплакват болните?

Името на болестта говори за себе си. Пациентите, склонни да страдат от желудочковых аритмии. Болните се оплакват от приступообразные учащенные ударите на сърцето, което се случва най-често при значителни физически натоварвания. Ако в семейството вече е имало случаи на ранна смърт при такива симптоми, трябва да се консултирате с лекар своевременно.

Диагностика

Диагнозата е трудна, тъй като и заболяване малко се използват със стопанска цел, но, като се има предвид съвкупността от всички налични признаци, може да се направи правилен извод. Ядрено-магнитен резонанс, например, ви позволява да видите замещенный съединителна тъкан или мазнина парцел.

Затруднява диагностика прилика поражението на дясната камера като дилатационной на КОМИСИЯТА и миокардиту. Очаговый характер аритмогенной кардиомиопатия става разпространение само в последните етапи. На самия пациент, както и лекар, трябва да предупреди чести припадъци. А вече при гистологическом проучване, когато се извършва биопсия на стената на дясната камера, картината се прояснява окончателно.

Лечение аритмогенной на КОМИСИЯТА

Лечение на миокарда в този случай се свежда до промяна в начина на живот, намаляване на физическата активност, което по някакъв начин може да забави прераждането на миокарда. Медикаментозно лечение също се провежда. Това е средство, които пречат на аритмия. Групите с висок риск от летального резултата показан на ИКД (кардиовертер – дефибрилатор). В най-тежките случаи спасява само трансплантация на сърце.

Специфични форми на заболяване

Исхемична кардиомиопатия

От всички специфични форми на исхемична кардиомиопатия, може би единствената, която е свързана с нарушение на кръвоснабдяването на миокарда. Освен това проявява заболяване периодично, на което много от пациентите просто не обръщат внимание. Но ако не е своевременно да се обърнете към лекар, то може да се превърне в тяжелейшим инфарктом. Статистика информира за неблагоприятни факти: от всички пациенти, страдащи от клинична форма на коронарна болест на сърцето, 58 % от пациентите с исхемична кардиомиопатия. Се отнася до заболяване на хора на средна възраст, които в първите етапи се наблюдават атеросклеротични промени венечных на артериите, което води до намаляване на притока на кръв.

Алкохолната кардиомиопатия

Алкохолната кардиомиопатия е най-широко разпространена. Болестта не се приема от нищото, а е ясна причинно-следствена връзка. С наднормено прием на алкохол води до дисфункция на кухини на сърцето. Първоначално малка неравномерно хипертрофия на миокарда промените, и след това продължава да напредва под влиянието на такава отрова, като етанол.

Като една от разновидностите на токсичните кардиомиопатия алкохолна форма може да бъде усложнено от други вредни примеси в алкогольсодержащих продукти. И това се отнася за любителите на бира. В края на краищата, производители добавят в него кобалт за увеличаване на пенности, което води до много по-тежък отравяне от алкохол.

За да се пристъпи към лечение на сърдечна болест, трябва да се ограничи или изключи употребата на алкохол, а така също и възстановяване на метаболитни (обменни) процеси, които, като правило, алкохолици нарушени. В противен случай работещ процес ще придобие трайни форми.

Метаболическая кардиомиопатия

Трябва да се каже, че метаболическая кардиомиопатия, която на пръв поглед е малко по-различна от употребата на алкохол, тъй като води до нарушаване на обменните процеси, има различна природа на поява. Това е дистрофия на миокарда, причинени от други фактори, не на възпалителен произход. Това може да е недостиг на витамин, нарушение на функциите на някакъв отделен орган (бъбреци, черен дроб), прекомерни физически натоварвания. Това е всичко, което води до перенапряжению на сърдечния мускул. Алкохолната кардиомиопатия се характеризира с възпаление на сърдечния мускул, а метаболическая промяна на клетъчно ниво. Въпреки, че тя също може да бъде причинено от алкохол отравяне.

Терминът дисметаболической кардиомиопатия има също отношение към перенапряжению на сърцето, но на фона на хормонален срив. Това не рядко се случва в ранна възраст за лица, професионално изпращат себе си на спорта. Прекомерни физически натоварвания, на фона на недостиг на витамини и минерали води до нарушения в дейността на сърцето. Причини за появата на метаболитна и дисметаболической кардиомиопатия може да има подобни причини и симптоми, но подход за лечение на напълно различен.

Дисгормональная кардиомиопатия

Хормонална природа има и дисгормональная кардиомиопатия, само сред женското население в периода на климакса, когато пациентката се оплаква от неразположение, болки в областта на сърцето, сърцебиене. Както и в случай на дисметаболической форми на тези симптоми не се нуждаят от лечение на сърцето. Струва намаляване на физическо натоварване, за да се хранят редовно с витамини. Медикаментозно лечение се свежда до леки успокояващи средства като валериан. По-скоро в лечението играе ролята на психотерапията и спокойно обяснено от лекар за сигурност настигнувших симптоми в климактерическом период, тъй като симптомите са причинени от дефицит на полови хормони. Понякога това се случва в периода от началото на пубертета, но симптомите са слабо изразени и лечение не се изискват. Обаче да се консултирате със специалист трябва да си, за да се изключат други, по-сериозни поражения на сърдечния мускул.

***

И така, всяко най-малката промяна в начина на живот, спорт ли е натоварването, на пубертета или избледняване детородной функции неизменно напомнят за себе си специфични признаци, че сърцето е един от най-големите органи в човешкото тяло.

Видео: лечение на хипертрофична кардиомиопатия

READ  Този атерогенности (пощенски код): нормата, се увеличава в кръвта

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.42MB/0.00157 sec