Кардионевроз (невроза на сърцето): симптоми, лечение, причини

Болните, които наричат себе си «сердечниками» и като симптоми на невроза на сърцето, са доста внушителна група в, включително всички функционални разстройства на нервната система. Те често се посещават лекари, преминават през всички видове изследвания, причиняват на «бързо». Такива пациенти охотно експериментират върху себе си с различни сърдечни лекарства и последните новости, открити във виртуалното пространство, носят значителни приходи ценители на алтернативната медицина, а друг път – просто шарлатанам. Страданието им истински в това и с нищо несравними.

Защо възниква невроза на сърцето или случилото се изобщо?

В повечето случаи в клиника за неврози, този вид се среща псевдоневротическое психовегетативное състояние, наречено синдром на кардиофобии. Това е разстройство на здравето, които съпътстват симптомите на невроза на сърцето, дължи на множество причини:

 • Индивидуални характеристики на нервната система, които по-често са присъщи на астеническому вид;
 • Нейроциркуляторной дистония;
 • Артериална хипертония;
 • Хормонална корекция в определени периоди от живота (патологична климакс), която често дава три съчетани симптомокомплекса:
  1. вегетационния невроза,
  2. нервно-психически синдром,
  3. нарушение на сексуалната функция и сексуални разстройства;
 • Негативно въздействие на производствени вредностей, екологичен фактор и алкохолни напитки;
 • Хронични инфекции (възпаление на средното ухо, възпаление на сливиците и др).

Междувременно, основната причина за образуването на кардионевроза право смятат психотравмирующую ситуацията, возникающую от време на време или постоянно който стои тук и, разбира се, отношението към него самия човек.

Когато сърдечни болки, пряко свързани с емоции?

Кардионевроз е различно-различни симптоми, но кардиалгия и паническая атака – най-ярки и често срещани прояви на болестта. Те често представляват и независима патология (психастения, неврастения, истерия, обсесивно състояние), която обаче, често се отнасят само към особеностите на характера, като пациентите не са сходни помежду си.

Например:

 1. Хората, склонни към истерии егоцентрични, манерны, крикливы;
 2. Психастеники, напротив, тихи, shy, постоянно чувствующие несигурност в себе си, и затова не може да реши дори обикновените жизнени задачи;
 3. Най-много жалби, включително и на кардиалгии, имат неврастеники. При тях всичко боли, сънят е нарушен, «нерви расшатаны», апетита е намален, ги преследват различни вегетативни разстройства (тахикардия, изпотяване, намаляване на трудоспособност), те лесно лесно възбудим, така че често се намират в центъра на конфликтната ситуация.

Признаци на невроза натрапчиво състояния от тези групи, най-типично за психастеникам, тъй като те мнительны от природата, те са по-често тормози чувството за безполезност, посещение на неоправдани страхове и натрапчиви мисли. Но без значение колко са разительны различия между тези психотипами, на фона на често възникват функционални нарушения в отделни органи. Разбира се, сърцето излиза на преден план, тогава главата, — ЧРЕВНИ и др. Кардиалгия е може би основната и най-встречаемой оплакване на пациенти, страдащи от неврозом. Ако пациентът е предимно се съсредоточава върху сърцето си, а други симптоми си отиват на заден план, а след това да говорят за сердечном неврози или кардионеврозе. Сърдечни неврози най-са характерни за хората с неврастенией.

READ  Декодиране на анализ на кръвта при децата, дали всичко е в норма

Болка в сърцето, или само изглежда?

Болки в сърцето при невроза може да се счита явление почти естествено. С оглед на факта, че страдащите неврозом хората се различават силно изразена емоционална лабильностью, кардиалгии те могат да бъдат провокирани от вълнение, очакване, конфликт. Накратко, всичко се гради на емоции, а не само отрицателни, но и положителни (да науча радостна новина – човек «се хвана за сърцето»).

Болки в сърцето при неврозите могат да бъдат скоротечными или продължи в продължение на месеци, понякога те се появяват пароксизмально и soputstvuyut пристъп на атака. Ето защо, основните признаци на невроза на сърцето може да се счита:

 • Тъпа, пробождаща, сжимающие болка зад гръдната кост, в областта на зърното, иррадиирующие в областта на шията, рамото, ръката, придружени от задух, доходящей до задушаване. Страх, безпокойство, страх от смъртта, като правило, са спътници на кардиалгии. Причинена от «първа» признаци на поражение на сърцето не се намира, записана ЕКГ никакви промени не се регистрира. В някои случаи обаче неврогенные кардиалгии може да даде съдови реакции (сърдечно-съдова невроза), водещи до спазму венечных на артериите, което от своя страна заплашва нарушение на коронарното кръвообращение при пациенти, при липсата на коронарна болест на сърцето;
 • Паническую атака, возникающую внезапно и проявена несоизмеримым с обикновените човешки чувства на вълнение, което започва с «някъде вътре» и бързо обхваща цялото тяло. За пациента това вече не е просто страх – това е ужас! Такова състояние на ЕКГ може да се регистрира отново като синусова, а понякога дори пароксизмальная тахикардия;
 • Тахикардию, много характерни за сърдечно-съдови неврози. Честотата и ритъма на сърдечните съкращения се променя при такива пациенти, в зависимост от настроението и времето на деня (пробуждане – причина за необяснима тахикардия). И най-малкото вълнение, стои в опашката (а изведнъж не успею?), физическо натоварване могат да предизвикат учестено сърцебиене. Някои пациенти изобщо практически живеят с тахикардией, тъй като причинители се срещат на всяка крачка, дори здрави хора не ги виждат;
 • Экстрасистолию, отмечающуюся в сутрешните часове и исчезающую, ако смяна на пейзажа или нещо угодят на човек;
 • Нарушение на ритъма на сърдечната дейност (аритмия), които по-често се регистрира при силно емоционално напрежение, а болните описват ги като спиране и переворачивание на сърцето;
 • Студени тръпки, горещи вълни, задух, симптоми на сърдечна невроза, много приличащи на симпатико-адреналовый криза;
 • Един от видовете, сърдечно-съдова невроза — вегетационния невроза, често присъстват като един от симптомокомплексов при патологическом менопаузата, други хормонални нарушения и нарушения на автономната (вегето-съдова дистония). При патологическом менопауза вегетационния невроза се нарича вегетативно-дисгармональной кардиодистрофией. Клинично заболяването се проявява кардиалгией давящего и режещ характер, понякога болката се раздават в ръката и рамото, може участиться ритъм. Болезнените усещания не зависят от физическото натоварване, състояние на покой се улесни не носи нитроглицерин не дава ефект;
 • Симптоми като потене, горещи вълни, недостиг на въздух, виене на свят, симпатический или парасимпатический криза, тахикардия или брадикардия, тремор, гиперемия или бледност на кожата покрива, сочещи към някои вегетативни проблеми.
 • Други прояви под формата на повишаване на кръвното налягане, главоболие, болки в сърцето, които често се отнасят към черта съдова дистония по гипертоническому вид, че, по принцип, е синоним на вегетативно невроза.
READ  Lactic понижени: причини, симптоми, лечение, на пациента бележка

Очевидно е, че при такова многообразие на клиничните прояви, които друг път присъстват при един болен, да му се даде нещо такова, незабавно да реши всички проблеми – не е лесна задача. Болните често ходят «на лекарите», всеки път показват все нови жалби, но рядко довежда нещата до край, защото искате всичко и веднага, а лечението на сърдечната невроза изисква не само предписва лекарства от различни групи, но и на консултации от други специалисти.

Лечение на невроза на сърцето – лесна задача

Преди да предпише лекарства за лечение на кардиосклероза, трябва да разберете, защо, по каква причина той се е появил, за да се опита и ако не го премахне, то поне да се намали отрицателното влияние, което е, трябва да се подчините на общоприетото закон: да се лекува причината.

Лечение на сърдечни неврози, изпълнен с трудности, обусловленными превратными изпълнения на най-болния за заболяването си. Думата «психо» при някои пациенти води просто неадекватную реакция, посещение на терапевт те отказват, а думата «невроза» се възприемат като тежко психично разстройство, което трябва да се скрие от любопитни. За да обясни значението на термина, убеди човека да посетите други специалисти и се започне лечение, вашия лекар може да се наложи много търпение. Вярно е, че някои болни «възстанови на очите», след беседа, проведена умело и разбиране д-р.

Специфична група лекарства за лечение на кардионевроза се нарече трудно, но най-много ги търсят самите болни, тъй като «нищо не взема». Лечение зависи от симптоматиката, но първите стъпки в борбата с тази болест са насочени към преодоляване на тревожност, неприятни усещания, психологически дискомфорт:

 1. Провежда успокояваща, ободряющая, обнадеживающая разговор. Търпеливо към и дава възможност выговариваться най-добре се получава при терапевт, защото специално този преподават;
 2. Се дават препоръки по отношение на узаконяването на режима на деня на труда, хранене и почивка, както и нормализиране на отношенията в семейството и на работното място;
 3. Лекарствена терапия се назначава в съответствие с жалби и самочувствием на пациента, но въпреки това започват да си с леки успокояващи препарати от растителен произход (това е мястото, където простор за народна медицина!) и лечение на причината.
READ  Захар в кръвта при бременни жени: норма, по-голяма, причини, толерантна тест

Някои специализирани клиники психоневрологического профил (областен и републикански подчинение) са клон на неврози, където периодично се провеждат лечение за хора, които имат различни варианти на тази болест. Най-често пациенти в такива отделения водят панически атаки, които често се съчетават с мигрена или друга патология, изматывающей на пациента.

За вендузи пристъпи невроза на пациента се предписват:

 • Меки антидепрессивные средства (амитриптилин, грандаксин, азафен, имизин, ниаламид);
 • β-административните при наличието на тахикардия, гранична артериална хипертония (анаприлин, тразикор);
 • Леки сънотворни тип зопиклон, в случай на нарушение на съня, но не повече от 3 седмици, тъй като други подобни лекарства, предизвикват пристрастяване;
 • Физиотерапевтични процедури (электросон, «гребен», електрофореза, иглолистни и перлени вани – при повишена възбудимост, душ, кръгли душове – в случай на гипостенической симптоматика);
 • На пациента се учат аутогенной тренировка и психична релаксация (дихателна гимнастика).

Пациенти с някаква форма на невроза (както се оказа – това е една болест с различни имена) е доста полезно балнеолечение в институциите на нервно-соматического тип. Понякога, смяна на обстановката, с промяна на режима в правилната посока, нови положителни емоции, балнеологично лечение се оказват много полезни и освобождават пациента дълго от прилагането на лекарствени средства. Такива хора знаят: санаториум – най-доброто за тях лекарство.

Видео: вегетососудистая дистония и нейните сърдечни проявления

MAXCACHE: 0.41MB/0.00104 sec