Кардиопатия: какво е това лечение, симптоми, причини

Кардиомиопатия (КТИ) – тежко поражение на сърдечния мускул, за произхода на които не винаги е известно, но добре проучени последиците: тази патология дава предпоставки за развитие на сърдечна недостатъчност и често става причина за внезапна смърт. Терминът «кардиопатия» не се използва в подобни ситуации и не винаги се идентифицират с кардиомиопатия, така че не бива да изпадате в паника, когато видя диагноза «диспластическая кардиопатия» или «функционална кардиопатия» за деца и тийнейджъри. Също така не трябва да е особено изненадан да открия при възрастни смятан за детски диагноза «функционална кардиопатия» — най-вероятно, това е проява на вегетативно-дисгормональных нарушения в климактерическом период.

Видове кардиомиопатий много, ние докосваме ги в нашата статия, но първите секции ще бъдат посветени на тези форми на сърдечно-съдови нарушения, които най-много интересуват читателите (в IBC не влизат, а името на своите плаши).

Кардиопатия при деца — «всички ние сме родом от детството»

Противно на отдавна установения ред описва на първо място патология, выявляемую при възрастни, днес основният акцент ще бъде поставен върху развитието на кардиопатии при деца и юноши. За възрастни — малко по-нататък.

В пряк и в преносен смисъл — «всички ние сме родом от детството», от който извадете не само приятни спомени за безгрижен живот, но и болести, получени по рождение или придобити в резултат на влиянието на отделните фактори в младшем възраст и в пубертатном периода, когато е нарушено хормонално равновесие.

Кардиопатия за деца и тийнейджъри – това явление не е рядко срещано и е вроден или придобит. Заболяване, главно под формата на различни отклонения в структурата на сърцето, които оказват влияние върху развитието на миокарда, а сред тях най-често срещани смятат:

 • Неправилно развитие на един от камерна;
 • Множество допълнителни развитие на личността;
 • Пролапс на митралната клапа;
 • Удебеляване на межжелудочковой преграда;
 • Артерия анастомозы и промяна на големите магистрални съдове;
 • Клапанные пороци.

По този начин, кардиопатии при деца и юноши могат да бъдат:

 1. Резултат от анормалните развитие на миокарда по внутриутробном период;
 2. За да се прояви като вторични процеси, образувани в резултат на други патологични състояния;
 3. Срещат като функционални нарушения на сърдечната дейност или диспластические кардиопатии (данни на различни видове кардиопатии по честота на поява значително превъзхожда останалите групи).

Тези патологични промени могат да нарушат сърдечния ритъм, да пречат на нормалното перекачиванию кръвта, за оформянето на сърдечната и дихателната недостатъчност, се проявяват симптоми на кардиопатии (болки в сърцето, задух, тахикардия, оток).

Вродена кардиопатия не винаги чакащи там на първия звънец в училище или юношеството, тя може да заяви за себе си буквално от първите дни на живота си, ако вродени нарушения са достатъчно сериозни, въпреки това по-често за нея се научават на възраст от 7 до 12 години.

При юноши, тялото на които започва хормоналната перестройка, кардиопатию може да забележите, на основание повишена утомляемости и автономната нарушения. Има съмнения за проблеми със сърдечната дейност при деца се осъществи, след като са гледали детето по време на игра, които изискват висока физическа активност. Но трябва да се отбележи, че жалбата малките деца в повечето случаи все още не са в състояние да формулира, шумове не винаги са подслушвани, а такива симптоми като учестено сърцебиене и «проскакивание» экстрасистол е характерно повече за тийнейджъри, а не за деца, посещаващи детска градина или началните класове на училището.

Функционална кардиопатия и диспластическая

Диспластическая кардиопатия — в Международната класификация на болестите (МКБ) диагноза едва ли може да се намери, той е предназначен за вътрешно ползване, в райони, называмых ОНД. Най-често тя се среща при децата.

Лекар, за да открият детето множество развитие на личността и пролапс на митралната клапа, за да се зареди, пише в картата на: функционална кардиопатия (PCF), не винаги е ясно обяснява на родителите, че всичко това може да означава това. А същността на този запис се състои в това, че детето има място малка аномалия на развитието на сърцето, по-ловко и запоминаемо – МАРС, която при определени условия може да се наруши сърдечния ритъм. Свалившиеся «на главата» младши ученик, или вече е тийнейджър упражнения (танци, спорт, понякога просто уроци по физическо възпитание), да се окажат излишни за сърцето му, и той започва да напомня за себе си. Ако на «изискванията» на сърцето не се обърне внимание, а продължи да се стреми към спортни и други постижения, тогава не е изключено, че може да получите симптоми на сърдечна недостатъчност.

READ  Дивертикулоза сигмовидной черво: симптоми, лечение или операция, диета

Признаци, че сърдечния мускул очевидно, това е тежко да се справи с възложената на него задача, обикновено се появяват при по-малките деца в училищна възраст и при подрастващите, и се проявяват предимно симптоми на вегетативната дисфункция (ВСД, НЦД):

 • Бледност на кожата;
 • В други случаи – обморочные състояние;
 • Нарушение ритъм (тахикардия, экстрасистолия);
 • Възможно недостиг на въздух;
 • Обилно потене.

Въпреки това, като се свържете с вашия лекар и след като става необходимо проучване, най-вероятно ще е с диагноза «диспластическая или функционална кардиопатия».

Лечение в подобна ситуация ще бъде назначен, ако вашият лекар ще забележите видими признаци на митральной регургитация и нарушения ритъм. Като се има предвид, че възможен механизъм, запускающим процеса на формиране на синдром на дисплазия на съединителната тъкан на сърцето (СДСТС), може да има недостиг на магнезий, а след това за корекция на метаболитни нарушения, неговите лекарства на първо място и ще бъдат назначени. А в останалата част – ще бъдат посъветвани да не се претоварва сърцето.

Предпазване на детето от прекомерна психоэмоциональной и физическо натоварване (по възможност и в разумни граници) – грижа за родителите си, където най – важното- да не се прекалява, защото създадени по изкуствен път «парникови условия» може да се окаже здравословно и забавно дете в боязливого, вечно болен нытика. При деца и юноши много патологични състояния имат свои специфични особености, които трябва да знаете и въпроси ги лечение винаги се обсъди със специалист, който, със сигурност, растолкует, че такава диагноза, като функционални или диспластическая кардиопатия в медицината не съществува, има разговор фраза, обяснява състоянието, балансирующее между абсолютна норма и някои промени, създадени от МАРС.

А ето признаци на миокарда, които имат себе си неадекватна гипертрофией на миокарда, дилатацией сърдечни кухини, прогресия на сърдечна недостатъчност, наистина причиняват безпокойство за детски кардиолози. Обикновено, такива нарушения са в следствие на влиянието на генетичните фактори и са свързани с основната патология.

Видео: за функционална кардиопатии при деца

Начална кардиомиопатия при възрастни

Причинен фактор за първична кардиопатии (или правилно – кардиомиопатия) често остава неизвестен. С оглед на морфологични промени и нарушения на функционални способности, които се случват при този патологическом състояние, излъчват такива видове първична идиопатична кардиопатии:

 1. Гипертрофическую кардиомиопатия (хипертрофична кардиомиопатия) с свойственной за нея изолирана гипертрофией межжелудочковой разделяне или непропорциональной гипертрофией камера (най-левия) с выпячиванием в кухината на дясното сгъсти межжелудочковой преграда;
 2. Дилатационную (ДКМП) или застойную форма, за която е характерно разширяване на всички камери на сърцето, но и в този случай по-често, други страдат ляв желудочек;
 3. Рестриктивную (РКМП) или облитеративную, които се предлагат в две разновидности (эндокардиальный фиброза и эндомиокардиальный фиброэластоз Leffler), които между себе си патоморфологически особено не се различават по: и в двата случая эндокард утолщен значително, а, освен това, са налице признаци на хипертрофия на мускулите камерна с увеличаване или намаляване на кухини на последните;
 4. Аритмогенную (мастна, фибро-мастна) дисплазию дясната камера, която се нарича болестта на Фонтана – доста рядко диагностируемый болестния процес в сърдечния мускул, образувана в резултат на подмяна на (често по неизвестни причини) на клетките на миокарда (кардиомиоцитов) на клетките на друга тъкан (съединителна, мазнини).

Клинична картина на всички изброени форми е различно-различни симптоми, диагностика търсенето на често лежи в много трудности, както и описание на първични кардиомиопатия не е цел на тази статия. Обаче, лечение на вторична кардиопатию, все пак е препоръчително да спрете на дилатационной на КОМИСИЯТА, която принадлежи към основната патология, но в отделни случаи предполагат я вторичен произход.

Дилатационная кардиомиопатия – превес на дилатация на камерите на сърцето над гипертрофией на миокарда, намалява сократимости на миокарда и прогресирането на сърдечната недостатъчност, устойчива на лечение.

Разширяване камери и увеличаване на масата на сърцето – основна отличителна черта на дилатационной форми на кардиомиопатия (тегло на сърцето може да достигне до един килограм или надвишава тези стойности). Предполага се, че моделът на развитие на тази форма се крие зад неумеренным консумация на алкохолни напитки или излагане на инфекциозни агенти, но въпреки това не винаги причините за успява да разкрие и в повечето случаи произхода на болестта остава загадка. Що се отнася до алкохола, то тогава наистина може да предизвика развитието на алкохол, кардиопатии, със значително увеличаване на камерите на сърцето, но след това вече ще вторично нарушение, точно както и в случай на дилатационной коронарна кардиопатии, възникващ в резултат на развитието на атеросклеротического процес. Очевидно е, че границите на произход и причисление болест на първична или вторична патология сравнително кардиопатий (или кардиомиопатий) представя някои трудности.

READ  Гепатромбин Г от хемороиди: миро, свещи, ревюта, цена

Лечение дилатационной кардиомиопатия подобно на терапия тежка сърдечна недостатъчност, обаче тези болни не понасят сърдечни гликозиди, така че те се предписват негликозидные инотропные медикаменти (допамин) в комбинация с диуретик, а освен това:

 • Бета-блокери;
 • Антагонисти на калций;
 • Периферните вазодилататоры, които помагат за намаляване на излишната тежест на белодробна кръг на кръвообращението и за облекчаване на сърдечния дебит.

За съжаление, дилатационная на КОМИСИЯТА значително съкращава живота, след 5 – 6 години пациентите обикновено изпреварват внезапна смърт поради нарушаване на ритъма или тромбоэмболии.

Вторична кардиопатия

Вторична кардиопатия (или кардиомиопатия) се формира на фона на друг (основен) патологичния процес, което е, е да го разследва. Това могат да бъдат:

 1. Промени в хормоналния статус (дисгармональная кардиопатия), по-често, което настъпва в 45 – 55 години, т.е. в периода на отслабване на половите функции;
 2. Нарушения на обмяната на веществата (метаболическая, дисметаболическая кардиомиопатия) – диабетна, тиреотоксическая на КОМИСИЯТА;
 3. Въздействие на токсични вещества (алкохолна кардиомиопатия);
 4. Други патологични състояния, като например, атеросклеротический процеса води до развитие на исхемична на КОМИСИЯТА.

Дисгормональная кардиопатия

За дисгармональной кардиопатии при мъжете и жените има някои разлики.

Климакс, а по-скоро, възраст, при жените е основната причина за хормонални промени, които влияят не само на сърдечния мускул. Първите, които стават забележими симптоми:

 • Нервно-психични промени, нарушения на съня, емоционална лабильность, намаляване на паметта;
 • Горещи вълни, изпотяване, виене на свят, недостиг на въздух, парестезия;
 • Учестено уриниране.

Диагноза дисгормональной кардиопатии, при менопауза се определя най-често в основата на оплаквания и в медицинската история, отколкото се позовава на данни от инструментални изследвания, тъй като при наличието на болка регионална синдром, специални промени от страна на сърцето все още не се празнува. Провежда изследвания в повечето случаи убеждават в физиологичен характер на климакса при здрави нежния пол. Междувременно експертите смятат, че предпоставки вегетативно-дисгормональных нарушения са установени още в юношеска или девичьем период под формата на астенизации и повишена нестабилност на вегетативната, че по време на редовното хормонална корекция се проявят симптоми на дисгормональной кардиопатии.

Като цяло, това състояние е много по-различно се наричат: вегетативно-дисгормональная главно миокарден дистрофия, климактерическая или функционална кардиопатия или патологична климакс, който, обаче, изисква (за диагностика) присъствието на три симптомокомплексов, усложняющих живот и пречи на нормалната професионална дейност:

 1. Вегетативно (изпотяване, горещи вълни, виене на свят, повишаване на телесната температура до субфебрильной, гипоталамические кризы);
 2. Нервно-психично (нестабилност на настроението, слезливость без особени за това причини, нарушения на съня);
 3. Нарушение на менструалния цикъл.

При мъжете на преден план излизат проблемите с потентността и други симптоми на заболяване на пикочно-половата система. Притеснява, разбира се, и сърдечни болки, въпреки, че видими признаци на увреждане на миокарда при проучване не се празнува.

Кардиалгии при дисгормональной на КОМИСИЯТА обикновено продължават дълго време, а при физическо натоварване още и засилват интензитета си. Освен това, в периода на болезнени пристъпи често са налице усещания пулсации и учащенного ударите на сърцето. Взети под езика си нитроглицерин в такива случаи, като правило, не дава ефект.

Лечение дисгормональной на КОМИСИЯТА: успокоителни медикаменти, бета-блокери, полезна лечебна физкултура, водни процедури и психотерапия.

Токсични КТИ

Като пример на токсичните форми на кардиопатии при възрастни най-вероятно ще бъде интересно алкохолна кардиомиопатия. Тя най-често се среща, тъй като възниква на фона на дългогодишен злоупотребата с напитки, съдържащи етанол, както и придържайки се към «сухия закон» държави на планетата са много малко. Живи и национални традиции: някои обичат бира, други – водка или текила.

Трябва да се отбележи, че такава слабооалкогольный, а в малки дози някой смятан дори полезен, напитки, като бира, при неконтролируемом употреба причинява поражение на сърдечния мускул, а, освен това — неестествено увеличение на на най-на сърцето (в тази връзка беше измислена ап определение – «пивное сърцето»). Резултатът е «бира на сърцето» — чести сривове ритъм, оток, задух, увеличение на черния дроб и други здравословни проблеми. По-силни, съдържащи етанол течност, със сигурност, също причиняват поражение на миокарда, но, колкото и да е странно, все пак в по-малка степен. При алкохолизма е нарушен внутриклеточный транспорт на калций, което пречи на почивка на сърдечния мускул (то миокарда губи способността напълно да се отпуснете).

READ  Заменное преливане на кръв при деца: новородени показания

Клиничните прояви на алкохол кардиопатии много силно приличат на симптоми на вегетативно криза:

 • Локализующиеся в областта на сърцето болки, характер имат най-разнообразна (парене, ноющие, дърпане и т.н.), обикновено продължават дълго, е вярно, тогава няколко стихая, обостряясь отново;
 • Недостиг на въздух е доста изразена, всяко напрежение предизвиква чувство на недостиг на въздух, неполноценного дишане (като вдишване и издишване);
 • «Погрешно» туптенето на сърцето се усеща постоянно (тахикардия, экстрасистолия, мерцательная аритмия);
 • Отечное с гиперемией лицето, периодично «градушка» падащ пот, мокри студени крайници и по-малко видими на разстояние тремор на пръстите на ръцете (на човек е трудно да държи лъжица, писалка, така и заветната чаша да не расплескав, става проблематично).

При въздържане от прием на алкохол, изброени симптоми на няколко изтриват, тежестта им пада, клинични прояви не са така впускат в очите на околните. Обаче при по-нататъшното редовната употреба на алкохолни напитки размери на сърцето се увеличава, появяват се признаци на сърдечна декомпенсации и поражения на други органи и системи (полиневропатия, цироза и т.н.).

Основното лечение – изключване на алкохол, витамини от група В и други лекарства, които подобряват обменните процеси в сърдечния мускул и по този начин подмладяващи си. При наличието на признаци на сърдечна недостатъчност няма да попречи на бета-блокери (малка доза) и сърдечни гликозиди.

Метаболическая и дисметаболическая кардиопатия

Метаболическая кардиопатия включва голяма група патологични състояния с различни этиологическим фактор, които могат да доведат до едно общо — нарушаване на обмяната на веществата, който:

 1. Се случва при заболявания на щитовидната жлеза (тиреотоксическая кардиопатия);
 2. Формира заедно с другите промени, характерни за захарен диабет (диабетна кардиопатия);
 3. Възниква по силата на хормонална корекция в климактерическом период (дисгормональная кардиопатия);
 4. Е в следствие на дългогодишен злоупотреба засягащи сърдечния мускул напитки (алкохол кардиопатия).

В крайна сметка, между тях няма голяма разлика в това отношение е, че всички тези обстоятелства се отразява негативно на обменните процеси, което води до метаболитна кардиопатию. Вторични нарушения се отнасят както за организма като цяло, така и на миокарда – в частност.

Нарушение на обменните процеси в сърдечния мускул води до дистрофическим на климата и изтъняване на стените на сърцето, намаляване на сократительных способности на миокарда, развитие на сърдечна недостатъчност, като цяло, за формирането на дисметаболической кардиомиопатия, от която, ако навреме да разкрие причината и за ремонт, може и да се отърве с малки загуби, тоест, без много сериозни последици.

Лечение при деца и възрастни

Лечение кардиопатии при деца и юноши се занимава с детски или юношески д-р. Той, ако е необходимо (като се започне с десетилетия възраст) може да се прилага метода интерференцтерапии с помощта на специален апарат, в строго индивидуална доза предписват бета-блокери или просто да се посъветва хапчета валериан. Той също определя стойността на физически натоварвания и дава удостоверение за освобождаване от урока по физическо възпитание.

С народни средства за използването им в детската организма трябва да се полагат специални грижи, но ако много иска и много съветват – не забравяйте да обсъдите този въпрос с вашия лекар. А ето и какво точно се изисква от родителите, е непрекъснатото наблюдение и контрол, редовно посещение на кабинети по функционална диагностика (ЕКГ, ЕХОГРАФИЯ) и лаборатории, за да не пропуснете процеса на развитие и не доведе до сериозни патологични промени в сърдечния мускул.

При възрастни кардиопатию се третират в зависимост от нейната форма, например, дисгормональную се опитват да «утихомирить» лекарства, воздействующими на причината (захарен диабет, тиреотоксикоза, климакс), и следствие (вегетативни разстройства, нарушение на сърдечната дейност): на АСЕ-инхибитори, β-административните, антагонисти на калций, витамини, хомеопатични лекарства при менопаузата).

При дисметаболических форми се предписват лекарства, нормализующие обменните процеси в миокарда (предуктал), за подобряване на функционалното състояние на сърдечния мускул при развитието на коронарната дилатационной на КОМИСИЯТА се прилагат антигипоксанты (мексикор), антиоксидантни и витаминни комплекси.

Народни средства, психотерапия, лечебна физкултура, водни и физиотерапевтични процедури могат да бъдат полезни в много случаи, обаче във всеки конкретен – изисква индивидуален подход.

Видео: кардиопатии при възрастни в програмата «най-важното»

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.42MB/0.00112 sec