Кардиосклероз: — лечение, симптоми, постинфарктный, атеросклеротический

Един от сравнително опасни прояви на исхемия на сърцето е такова състояние, като кардиосклероз. Да разпознаете себе си го много трудно, тъй като често прояви на заболяването може да се открие само при провеждане на специални изследвания. Често проявления на кардиосклероза служат на различни промени в ритъма на сърцето (аритмия) и болковият синдром.

Кардиосклероз е болестно процес, който засяга сърдечния мускул (то миокарда). В миокарда се случва разрастването на съединителната тъкан, която се образува белези с различна големина и местоположение (локализация). Тази тъкан заменя повреден или некротизированные влакна на сърдечния мускул вследствие на инфаркт на миокарда, възпаление (миокардита) или при хронична исхемия.

Видове кардиосклероза

В медицината съществуват различни класификации на поражения на сърдечния мускул, които са обединени под общото наименование «кардиосклероз». Една от тези класификации е разделение на разпространението на патологичния процес в:

 • очаговый кардиосклероз;
 • дифузната кардиосклероз.

Алопеция форма на заболяването се характеризира с появата на миокарда отделно разположени белези, които могат да бъдат малки (мелкоочаговый кардиосклероз), така и значителни по площ (крупноочаговый кардиосклероз). Обикновено тази форма на лезии възниква вследствие пренесени на инфаркт на миокарда или миокардита. След масивен инфаркт на миокарда, по-рано като получи от страна на пациента, често възниква крупноочаговый кардиосклероз, който се характеризира с образуването на огромни полета за разрастване на съединителната тъкан. В резултат на това една от стените на сърцето може да е напълно заместиться дроб и тогава казват, че се формира хронична аневризма на сърцето.

Мелкоочаговый кардиосклероз се характеризира с малки центрове грубоволокнистой на съединителната тъкан, най-често в тънки белесоватых прослоек, равномерно разпределени в по-дебел миокарда. Тази форма на заболяване е в следствие на недостиг на кислород (хипоксия) в клетките на сърдечния мускул, в резултат на което те намаляват по размери, атрофируются и са подложени на различни структурни промени (дистрофия).

При дифузни форма кардиосклероза появата на съединителната тъкан става равномерно по целия миокарду. Подобни промени се характеризира с наличието на хронични форми на ИБС (исхемична болест на сърцето).

Этиологическая класификация

Освен за описаната по-горе класификация на кардиосклероза съществува и класификация на этиологическая, а след това е построена на принципа на определяне на предхождащи причинного фактор.

Постинфарктный кардиосклероз

Постинфарктный кардиосклероз — това е форма на заболяване, развиваща се след като получи пациент с инфаркт на миокарда. Най-често кардиосклероз след него носи очаговый характер. Тъй като клетките на миокарда не са способни да се размножават, което води до загуба на мускулни влакна при инфаркт на тяхно място се образува съединителна тъкан, формиращи груб плътни белези. При повторни инфарктах се появяват нови полета за разрастване на съединителната тъкан. По периферията на такива миокардических белези възниква компенсаторная хипертрофия на миокарда, има сърдечен мускул, увеличава се по размер, за да осигури изпълнението на сърцето съкратителната функция. Впоследствие възможностите на миокарда изсъхва и става разширяване на кухини на сърцето (дилатация).

Както беше посочено по-горе, след инфаркт на миокарда може би образование хронична аневризми на сърцето заради масовото склероза. Аневризма представлява взема под внимание издуването на стената на лявата камера (тъй като там най-често се случва инфаркт), образувана от растежа на съединителната тъкан на мястото на некроза. Тази хронична аневризма с течение на времето води до развитие на застойна сърдечна недостатъчност с нарушение на притока на кръв във вътрешните органи.

READ  Елементи venotonics: препарати при варикозе на краката, хемороиди, за мозъка

Атеросклеротический кардиосклероз

Атеросклеротический кардиосклероз е в основата на това състояние, като атеросклероза на коронарните съдове. Той е проява на хронични форми на ИБС. За разлика от постмиокардического и постинфарктного кардиосклероза, процеса на възникването на тази патология отнема много дълго време. Тази форма на заболяването се появява в резултат на продължителна хипоксия клетки, която е следствие от лошо кръвоснабдяване на миокарда поради лезии на коронарните съдове. Кардиосклероз в този случай е дифузен характер, при него се случва дистрофия и атрофия на клетките на мускулната тъкан, както и при по-нататъшното прогрессировании ИБС настъпва дилатация на кухините на сърцето, може да се развие придобити пороци на сърцето в случай на ангажираност на клапани.

Постмиокардитический кардиосклероз

Постмиокардитическая форма кардиосклероза се развива в следствие на възпалителен процес в миокарда. Тази форма на заболяване е характерно за по-младите пациенти, в миналото на които присъстваха на инфекциозни заболявания, алергични реакции, а също и възпалителните процеси и хронични огнища на инфекция, налични в организма. При постмиокардическом кардиосклерозе страдат от различни отдели на сърцето, а проникването на съединителната тъкан е дифузен характер, т.е. равномерно засяга цялата дебелината на миокарда.

Вроден кардиосклероз

Изключително рядко при пациенти диагностицира тази форма на кардиосклероза, като вроден (първичен) кардиосклероз на сърцето. Той възниква вследствие на вродени заболявания, като коллагенозы или субэндокардиальный фиброэластоз.

Симптоми кардиосклероза

Това заболяване се отбележи факта, че често се развива безсимптомно. Това се отнася особено за очаговой форми и умерена степен на разпространение на кардиосклероза. Лекарите обикновено свързват диагноза «кардиосклероз» с нарушение на сърдечната честота или болевым синдром. Понякога аритмии различна степен са първите признаци на развиващия се процес склерозирования. При диффузном кардиосклерозе те могат да бъдат придружени от симптоми на сърдечна недостатъчност и нарушения на свиване на сърдечния мускул. Колкото по-голяма площ на поражение на тъканите, толкова по-силни прояви на сърдечна недостатъчност и нарушение на ритъма.

Симптоми кардиосклероза в постинфарктной и атеросклеротични форми са почти идентични. Това е:

 1. Ускореното сърцебиене, болки в областта на сърцето;
 2. Появата на затруднения с дишането (недостиг на въздух);
 3. Оток на белия дроб (остра форма на левожелудочковой недостатъчност);
 4. Ритъмът на сърцето се регистрира с прекъсвания (мерцательной аритмия, блокадами и др).
 5. Симптомите на застойна сърдечна недостатъчност (отоци на крайниците, натрупване на течност в корема, плевральных кухини, увеличение на черния дроб и др).

И двете форми на заболяването може да се придружава артериална хипертония.

Всички основни симптоми на заболяването се развиват на растежа, тъй като сам по себе си кардиосклероз има тенденция към прогрессированию по малко замяна на мускулната тъкан белези.

Причини за появата на кардиосклероза

Всяка болест има своя произход. Основните причини за кардиосклероза се крият в заболявания, които са дали тласък на развитието на болестта, а също и в начина на живот на пациентите. От гледна точка на Голяма Медицинска Енциклопедия, основните причини при кардиосклероза само три. Това е:

 • Стеснение на големите съдове на сърцето, в резултат на което се случва недостатъчност на кръвоснабдяването на миокарда и се развива хипоксия;
 • Възпалителни процеси, които засягат сърдечния мускул;
 • Увеличение на сърдечния мускул в цялост, стречинг я на стената (например в резултат дилатационной кардиомиопатия).
READ  Сцинтиграфия на миокарда: перфузионная, провеждане, предимства и недостатъци, показания и противопоказания

Също така за появата на този вид заболяване засяга особено начина на живот и генетична предразположеност (например, до атеросклероза).

В развитието на сърдечна патология-силно засяга:

 1. Заседнал начин на живот и липсата на физически натоварвания и спорт;
 2. За пушене;
 3. Яденето на мазни и пикантни храни в по-големи количества;
 4. Системно преяждане и като следствие, излишната телесна маса;
 5. Злоупотребата с алкохолни напитки;
 6. Редовни прекомерни физически натоварвания в продължение на дълъг период от време;
 7. Постоянен стрес;
 8. Наследственост.

Заради подобни фактори всяка година броят на случаите на сърдечно-съдови заболявания в света се увеличава. И с тях се увеличава рискът от заболяване кардиосклерозом.

Лечение кардиосклероза

За избор на най-ефективен начин за лечение на подобни промени, първото нещо лекар е предписал диагностични процедури, за да разкрие степента на поражение на сърдечния мускул белези, брой огнища, вид на кардиосклероза, както и това, което беше причина за възникването му. С тази цел се предписва и комплекс от мероприятия, като:

 • Ехокардиография в динамика;
 • Ехокардиография;
 • Изследване на коронарните съдове;
 • Ядрено-магнитен резонанс на сърцето.

Освен това, кардиолог изследва анамнеза на пациента и разкрива една болест, която е стимул за развитието на кардиосклероза.

Като цяло, единна методика, като ефективно лечение на кардиосклероз, не. Комплекс от лечебни дейности, насочени към отстраняване на причините за заболявания – атеросклероза при ИБС, последиците от инфаркт на миокарда или възпаление на сърдечния мускул.

Така, при постмиокардитической форма на заболяване основен акцент ще бъде поставен върху лечението на алергична реакция или инфекция, която се превърна в причина за кардиосклероза.

При разпространяване на атеросклеротични форма трябва да бъде намаляване на количеството на холестерола в кръвта на пациента, да коригира кръвното налягане и производство на дейности по възстановяване на притока на кръв към коронарните артерии. За тази цел се използва лекарствена терапия, с участието на антикоагуланти и съдоразширяващ средства. Също така задължително е лекар произвежда изборът на терапия за намаляване на признаци на сърдечна недостатъчност при пациента. На този етап лечението кардиосклероза се извършва с помощта на лекарства, които са известни под общото наименование на сърдечни гликозиди, чрез назначаване на диуретици, бета-блокери и лекарства групата на АСЕ-инхибитори. За корекция на нарушения на проходимостта на коронарните артерии, може би използването на хирургични методи (аорто-коронарна байпас хирургия, стентирование).

Освен това, корекция подлага на диета, начин на живот и физическата активност на пациента. Задължително се изисква да спазват здравословен начин на живот, при препоръки и резолюции кардиолог – може би определяне физически натоварвания под формата на разходки на открито и комплекс лечебна гимнастика. Отказ от вредни навици също е част от лечението кардиосклероза.

READ  Ангиоспазм, вазоспазм съдове: мозъка и други органи

В диетата при лечение на кардиосклероза има следните ограничения:

 • Отказ от употребата на готварска сол.
 • Контрол върху броя на выпиваемой на ден течности.
 • Отказ от продукти, които може да възбуди нервната система и оказва същото въздействие върху сърдечно-съдовата система (какао, чай, кафе, алкохол).
 • Противопоказно печени меса и риба (само задушено или запеченый вариант) и храни, които имат високо съдържание на холестерол – яйца, меса.

Част от комплексната терапия за лечение на кардиосклероза може да действа и санаторно-курортно лечение. Тъй като процесът на заболяването кардиосклерозом достатъчно дълъг, следва първоначално да настройва себе си към това, че лечението на това заболяване също ще бъде дълъг процес, посветен на цялостно възстановяване на организма.

Профилактика кардиосклероза

Като изхожда от принципите за лечение на заболяване, могат да се идентифицират основните начини за предотвратяване на кардиосклероза. Те се състоят предимно в областта на контрола върху развитието на основното заболяване-на спусъка, ако такова вече е на разположение на пациента, или дейности, за контрол на появата на това заболяване. Също така в броя от превантивни мерки включва воденето на здравословен начин на живот, отказ от вредни навици, като се избягва стреса, активни физически натоварвания, правилно хранене и контрол на теглото.

Както става ясно от гореизложеното, кардиосклероз – не е присъда. Това е състояние, което понякога е трудно да се диагностицира, не че са ярко изразени симптоми. Но тя е същевременно логичен резултат при възникване на други заболявания на сърдечно-съдовата система: атеросклероза, инфаркт на миокарда, хронична ИБС, миокардита.

Прогноза при възникване на някое от форми кардиосклероза изцяло и напълно зависи от степента на выраженности на това заболяване – при липсата на отягощений под формата на тежки аритмии или нарушения на кръвообращението резултатът ще бъде по-благоприятен.

А ето и появата на аневризми на сърдечния мускул, напълно предсердно-камерна блокада или тежка форма на тахикардия могат да бъдат смъртно опасни за пациента. В тези случаи е възможно прилагането на такива форми на лечение, като хирургическа намеса и въвеждането на электрокардиостимулятора за поддържане на качеството на живота на човека. В останалите случаи лечението може да се произвежда от консервативни методи с използването на средства против аритмия, диуретични лекарства, периферна вазодилататоров за възстановяване на обменните процеси в сърцето, подобряване на кръвоснабдяването и да се компенсират повредените части на тъканите. Също така допринася за подобряване на състоянието на пациента комплекс възстановителни дейности, като разходки, балнеолечение, спазването на строга диета и контрол на холестерола.

За да се сведе риска от заболявания кардиосклерозом до минимум, трябва да се придържаме към правилата на здравословния начин на живот, да се откажат от вредните навици и да не се пренебрегва здравословна физическа активност.

Видео: информация за кардиосклерозе

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00101 sec