Кардит: — лечение, симптоми, причини за деца и възрастни

Кардит — инфекционно-алергично възпаление на различни мембрани на сърцето. Кардиты се срещат почти във всички възрастови групи, но най-често при малки деца, предимно при момчета. Заболяването се проявява с неспецифични симптоматикой и опасно развитие на усложнения. За кардита характеризира с тахикардия, диспнея, цианоза. Болните деца изостават във физическото развитие от своите връстници.

В практическата медицина, под термина «кардит» означават едновременно поражение на няколко мембрани на сърцето.

Класификация

По време на възникване на кардит класифицират в вроден и придобит.

 • Вроден кардит се откриват при новородени почти веднага след появата на светлината. Заболяването се дължи на внутриутробной инфекция, която претърпя една бременна майка.
 • Купен кардит — усложнение на остри инфекциозни заболявания.

По течението на кардит е остър, подострым, хронична, рецедивирующим.

 1. Остър възпалителен процес трае 3 месеца,
 2. Подострый — до 18 месеца
 3. Хроничен — до 2 години.

По етиология: инфекциозни, алергични, идиопатична, ревматический.

Етиология

Причините кардитов доста разнообразни. Основният этиологическим фактор за заболяването е инфекция.

 • Агенти на вируса на кардита са: вирус Коксаки, parainfluenza, херпес, краснухи, ECHO, цитомегаловирус, adenovirus. При деца вирусен кардит се среща много по-често от бактериални, което е свързано с широка распространенностью ОРИ.
 • Бактериална кардит предизвикват иерсинии, стафилококи, стрептококи, коринебактерии дифтерия, активатори на коремен тиф. Децата на носител на златен стафилокок в синусите на децата е от голямо значение в етиологията и патогенезата на заболяването.
 • Гъбични патогени, кардита са Кандида и Аспергиллы.
 • Причините паразитарного кардита — токсоплазмы, гистоплазмы, шистосомы.

Сред другите причини за болестта отделят алергия към някои медикаменти, серуми и ваксини, както и на химически и физически фактори.

В отделна нозологию отделят ревматический кардит, за които е характерно ангажиране в болестния процес на всички мембрани на сърцето. Причина за възпаление мембрани на сърцето може да стане всяко дифузни е заболяване на съединителната тъкан.

Фактори, които допринасят за развитието на заболявания:

 1. преохлаждането,
 2. повишена чувствителност към токсинам и алергените
 3. намаляване на имунологична резистентност,
 4. интоксикация,
 5. стрес,
 6. физическото пренапрежение,
 7. хирургична манипулация на сърцето,
 8. отягощенная наследственост,
 9. радиация,
 10. експозиция на физически агенти.

Патогенезата и патоморфология

Микробите с тока на кръвта проникват в сърдечния мускул от наличните в организма на огнища на хронични инфекции. В мускулните клетки — миоцитах се случва процеса на репликация. Бактериите имат пряко кардиотоксическое влияние, което води до развитието на възпаление и образуването на огнища на разруха, в мембрани на сърцето. В тях е нарушен микроциркуляция и съдова пропускливост, се унищожават миофибриллы, възникване на тромбоза, емболия, гипоксемия.

READ  Разширени вени на хранопровода: 1, 2, 3 степен, класификация, причини, симптоми, лечение на народни средства за защита

Микроби представляват антигени, към които са в кръвния серум се изработват антитела. Развива защитна реакция, функция, която е ограничение на патологичния процес. Вирусите са блокирани и элиминируются. Засилва синтеза на колаген в засегнатите структури на сърцето, който замества възпалени тъкани. Той постепенно става гъста, което завършва образуването на фиброзна съединителна тъкан.

При вирусен кардите се случва персистирование микроби в кардиомиоцитах. Неблагоприятни фактори на външната среда, стимулират ги, настъпва влошаване на заболяването. Патогенное въздействие на вируси и техните токсини предизвиква увреждане на миокарда, развитие на алтернативен и изгорени-некротического възпаление. В мускулите е нарушен обмен на веществата, под влияние на лизосомальных ензими се случва клетъчна деструкция, нарушен микроциркуляция и съсирването на кръвта. Кардиомиоцити са унищожени и стават обект на аутоагрессии. В кръвта се появяват антитела към кардиомиоцитам, се образуват имунни комплекси, оседающие по стените на кръвоносните съдове и които засягат техните. На эндотелии съдове се формират инфилтрати, се развива пролиферация. При болните се откриват кардиомегалию, удебеляване на фишове на перикарда.

Процедурата

Клинични признаци на кардита че не са специфични. Те зависят от формата на заболяване, етиология и състоянието на макроорганизма.

 • Заболяване с вирусна етиология се проявява класически симптоми на интоксикация и астенизации на организма: слабост, хиперхидроза, диспепсическими и энцефалитическими реакции, колющей или давящей болка в сърцето. По време на перкусия, преслушване и допълнителни методи за диагностика се идентифицират кардиомегалию, гипотонию, систолический шум, един вид «ритъм на галопа».
 • Бактериологический кардит разпознае доста трудно. Характерни са висока температура, болки в сърцето, задух, хрипове. При пациенти се покачва температурата на тялото до субфебрильных или фебрильных стойности, пулсът става по-чест и аритмичным. Остър бактериален кардит е придружено от подкожными кръвоизливи, разширяване на границите на сърцето, понижение на кръвното налягане.
 • Неинфекционные форми на кардита се проявяват приблизително същите симптоми с различна степен на выраженности. Клиника ревмокардита се определя от разпространението на възпаление на обвивката на сърцето. Обикновено болните се оплакват от задух, сърцебиене, при движение, болка зад гръдната кост. При тях по време на проучването откриват тахикардию, скромна гипотонию, систолический шум при върховете на сърцето, патологична ритъм на галопа. След това се появяват симптоми на застойна сърдечна недостатъчност, нарушения на сърдечния ритъм. В случай на перикардита са ревматични засегнати клапанов апарат на сърцето.
 • Вроден кардит се проявява веднага след раждането. Болни деца имат недостиг на телесна маса, бързо се уморяват при хранене, те са много са неспокойни и бледны. В проучване при деца откриват кардиомегалию, глухи тонове на сърцето, гепатомегалию, хрипове в белите дробове, оток на тъканите, миалгию, орхит, обриви по кожата и лигавиците. Началото на внутриутробный кардит се характеризира с растежа на фиброзна тъкан на миокарда, без видими възпалителни признаци. Може би развитието на дефекти на сърцето. Късните кардиты се проявяват класическите признаци на възпалението, без разрастване на съединителната тъкан.

Остра форма на болестта завършва выздоровлением или преход в подострую форма. При пациенти, отново нарастват симптомите на интоксикация, но те са по-малко изразени, се появяват признаци на недохранване и сърдечна недостатъчност. Подострый кардит често придобива продължителен период. Хронична форма на патология дълго време безсимптомно. Болните се чувстват добре. С напредването на патологията се появяват признаци на сърдечна недостатъчност, хепатомегалия, отоци на краката, экстракардиальные прояви.

Хроничен кардит често се приема за продължителен период, на фона на който се развиват различни усложнения.

Диагностика

За да е правилно да се постави диагноза кардит, трябва да се съберат анамнеза и да разберете оплаквания. Потвърди или опровергае очакваният диагноза ще резултати инструментално-лабораторни изследвания.

 1. В кръвта на болните се произнасят лейкоцитоз, увеличаване на СОЭ, диспротеинемия.
 2. Микробиологическое проучване отделяемого носоглътката позволява изолиране на причинителя. В кръвта — антибактериално, антивирусно и антикардиальные антитела.
 3. Данни иммунограммы показват характерни промени в имунно-статус — увеличаване на имуноглобулини IgM и IgG, нарастването на кредитите на антитела.
 4. При съмнение за ревмокардит болен препоръчват дарят кръв на ревматоиден фактор.
 5. Электрокардиография — важен инструментален метод, обнаруживающий поражение на миокарда при кардите и выявляющий аритмию, AB-блокада, гипертрофию на лявата камера на сърцето си.
 6. ФКГ — систолический шум, появата на патологични 3 и 4 от цветове.
 7. Радиография органи на гръдната кухина — кардиомегалия, увеличението на тимусната жлеза при децата, явления на застой в белите дробове.
 8. Ангиокардиография — проучване на кухините на сърцето и коронарните съдове, чрез въвеждане на контрастни вещества. В резултат изображението се виждат коронарните артерии и камерите на сърцето. Тази техника позволява да се оцени формата и размера на лявата камера, състоянието на межжелудочковой преграда, наличието на тромби в сърцето.
 9. ЕХОГРАФИЯ на сърцето – разширение на камерите на сърцето, натрупване на течност в перикардни кухина.

Лечение на

Лечение на кардита цялостно и этапное. Специалисти предписват на болните лекарства, унищожавайки микробите, които намаляват възпалителните симптоми, стимулиране на имунитета, подмладяващи метаболизма на миокарда. Избор на терапевтични методики се определя этиологией на заболяването, състоянието на имунната система на болния, за характера на течението и степен на сърдечно-съдовата недостатъчност.

Основните етапи на лечение на кардита:

 • Стационарен,
 • Специализирана клиника,
 • Санаториален.

Остър инфекциозен кардит е на лечение в болницата. Болен е показан легло режим с ограничение на двигателната активност. Диетотерапия се крие в употребата на продукти с високо съдържание на минерали и витамини. Препоръчва се пълно и обогатено хранене с ограничение в храната на сол и течности. Полезни продукти: сушени кайсии, орехи,стафиди, смокини, печени картофи, сушени сини сливи.

Рехабилитация на деца и възрастни провежда в кардиоревматологическом мотели. Деца, перенесшие кардит, са на диспансерном регистрирани при детския кардиолог в рамките на 2-3 години.

Лекарствена терапия

Консервативно лечение на кардита е да се използват следните групи медикаменти:

 1. Нестероидни противовъзпалителни средства — «Индометацин», «Диклофенак», «Ибупрофен»,
 2. Глюкокортикоиди — «Преднизолон», «Дексаметазон»,
 3. Сърдечни гликозиди — «Строфантин», «Коргликон»,
 4. Диуретици — «Гипотиазид», «Верошпирон»,
 5. Кардиопротекторы — «Панангин», «Рибоксин», «Триметазидин»,
 6. Антиагрегантные лекарства — «Ацетилсалициловата киселина», «Кардиомагнил»,
 7. Антикоагулянтные лекарства — «Хепарин», «Курантил»,
 8. Антиаритмические средства — «Хинидин», «Новокаинамид»,
 9. На АСЕ-инхибитори — «Каптоприл», «Эналаприл»,
 10. Имуномодулатори — «Анаферон», «Виферон», «Кипферон»,
 11. Мултивитамини,
 12. Антихистаминови средства — «Тавегил», «Супрастин», «Зиртек»,
 13. Антибиотици от групата на цефалоспорин, флуорохинолони, макролидни.

При тежка форма на заболяването показва: кислородотерапия, кръвопреливане, интравенозни въвеждането на витамини от групите С, В, К.

Амбулаторно лечение на кардита е да се използват лекарства, които стимулират метаболизма на миокарда — «Панангин», «Рибоксин», «Милдронат», поддържащи дози на сърдечни гликозиди, антиаритмических, диуретици и седативни средства.

Кардит успешно се лекува традиционните средства на съвременната медицина. Противовоспалительная и кардиальная терапия позволяват подобряване на състоянието на пациентите и да се премахнат симптомите на болестта. Но въпреки това, опасността от усложнения остава актуална във всички възрастови групи. Само навременното обръщане към специалисти и компетентно лечение на пациенти ще помогне да се избегне развитие на хронични заболявания на сърдечно-съдовата система.

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00103 sec