Кава-филтър: инсталиране, показания, усложнения

Кава-филтър е устройство, устанавливаемое в лумена на долната куха вена (от лата. кава — «кухи»), сконструированное специално за забавяне на тромбоэмболов, е прехвърлен към сърцето с тока на кръвта. Всъщност, това сито, свободно пропускающее кръв и задерживающее плътни частици с диаметър по-2-4 мм.

Значимостта на проблема

Тромбоэмболия белодробната артерия (ТЭЛА) е страхотен усложнение и трета по честота причина за внезапна смърт след инсулти и инфаркти. Това е нещо, за което в просторечье казват: «дръпна на тромб».

В основата на тромбы възникват в дълбоките вени на краката на фона на продължително гиподинамии, заболявания на вените, нарушения в системата на кръвосъсирването.

Оторвавшийся от периферна вена тромб се движи по долната куха виена-нагоре и в дясно желудочек на сърцето, от където попада в легочную артерия и може да доведе до запушване на клонове. При това се появяват ужасни усложнения, често води до смърт в ранните часове на възникване.

Лечение на тромбоза на вените на долните крайници патогенетически доста ясно: тромбози трябва да бъдат отстранени чрез хирургически методи или да опитате да се разтвори медикаменти. Има много съвременни антитромботических лекарства, които се предписват за лечение, така и за профилактика на тромбоза. Въпреки това броят на тромбози на дълбоките вени на долните крайници и свързаните с тях усложнения с всяка изминала година, не намалява, а само нараства.

Ако има предразположеност към жизнеспособност, продължават да съществуват рискови фактори, патология на това ще се появят отново и отново, въпреки лечението. Ако вече възникна тромбоэмболия белодробната артерия, и на пациента е останал жив, има по-голяма вероятност от повторно ТЭЛА, тъй като заболяването е рецидивиращо.

След това става въпрос не само за лечение на тромбози, но и профилактика на тромбоэмболии.

Забави эмболы по пътя към сърцето може, създавайки за тях механично препятствие. Преди Около 40 години е бил предложен метод за имплантиране на филтъра в лумена на долната куха вена. Първите филтри са имали много пропуски дизайн и често с усложнения.

Въпреки това методът с години получава широко разпространение. От сложна съдови операции техника премина в редиците на малотравматичной чрезкожной манипулация.

READ  Може ли бирата при хемороиди

Какво представлява кава-филтър?

Модерен кава-филтър – това е миниатюрна метална конструкция във формата на чадър, на пясъчен часовник, или гнездото. Основните изисквания към имплантам, внедряемым в кухината на съда:

 • Устойчивост на корозия.

 • Надеждна ефективност на улавянето на кръвни съсиреци.
 • Осигуряване на стабилна гемодинамики.
 • Надеждна фиксация.
 • Лесна инсталация.
 • Желателно е липсата на феромагнитни свойства.
 • Лесното извличане в случаи на временна инсталация.

Съвременните филтри са изработени от:

 1. Неръждаема стомана, покрита със специална гепариннасыщенной мембрана.
 2. Титан.
 3. Нитинола (никелево-титан сплав).

Кава филтри имат различни размери и са индивидуално съобразени с диаметъра на долната куха вена при конкретен пациент. Съвременните филтри са опаковани в специални носители, които с помощта на проводник са доставени в точното място за монтаж. Там носител се отстранява, филтър се протяга навън и се фиксира на място или чрез специални документират и антени, или за сметка на еластичността на конструкцията).

Кава филтри могат да бъдат:

 • Постоянно – да се инсталират завинаги, отстраняването им е невъзможно. Тези филтри се фиксира плътно до стените на вените, тъй като имат в своите лагери микроскопични шипове или антени.
 • Подвижна – са определени за кратък период от време, по-късно са отстранени. Тези устройства не са определени специални приспособления, тези филтри са свързани с проводник, в края на който се определя под кожата. С помощта на този проводник филтър, извлечени.

Показания за инсталиране на кава-филтър

В момента антикоагулация терапия (лечение с лекарства, понижающими съсирваемостта на кръвта) остава основен метод за профилактика на ТЭЛА при наличието на рецидивирующего тромбоза. Имплантиране на кава-филтър е проста операция, но се допуска само при много строги показания, и в по-голямата си част това се дължи на невъзможността за прилагане на антикоагуланти.

Абсолютни показания за инсталиране на кава-филтър:

 1. Противопоказания за терапия с антикоагуланти.
 2. Неефективност на лечение с антикоагуланти.
 3. Усложнения, възникнали в процеса на лечение.
 4. Пристъпите тромбоэмболии, въпреки терапията.

Относителни показания:

 • Тромботическая болест в комбинация със сърдечна недостатъчност.
 • Тромболизис при тромбозе на дълбоките вени.
 • Лоша поносимост на антикоагуланти.
 • Тромбоза на дълбоките вени в комбинация с обширни наранявания.
 • Големи хирургически интервенции при пациенти с висок риск от тромбоза.
 • Дълги флотирующие тромбы в дълбоките вени.

Забележка: Флотирующий съсирек – тромб с малка площ на закрепване към стената на съда, полочиха от всички страни с кръв и не перекрывающий изцяло лумена на виена. Такива тромбы най-опасни по отношение на работното място и да се превърне в эмбол.

Противопоказания за инсталиране на кава-филтър

Абсолютни:

 1. Критично стеснение на лумена на долната куха вена.
 2. Невъзможността за достъп до долната клапа на виена.

Относителни:

 • Детска и юношеска възраст.
 • Разпространението на тромбоза на надпочечный отдел на долната куха вена (по-горе отклонение от нея бъбречните вени).
 • Септическое състояние на пациента.

Как определят на кава-филтър?

Преди операцията се извършва стандартно за проучване, както и ангиографическое изследване се проверява проходимостта и диаметър на долната куха вена, състоянието на бъбречните съдове, се избира идеалното място за достъп.

Операция за инсталиране на кава-филтър се отнася до високотехнологични эндоваскулярным операции и се извършва само в специализирани съдови центрове. Операционна трябва да бъдат оборудвани рентгеноангиографической инсталацията.

Интервенцията се извършва под местна упойка. Присъствието на анестезиолог е задължително. Се извършва катетеризация на бедрената (в слабините), subclavian, venas (на шията), по-рядко — лакътната вена. След това чрез катетър, с помощта на гъвкав проводник се въвежда самия филтър, който е опакован в специален интродьюсер в сгънат състояние. Под контрола на высокочувствительного ОКОВИ-сензор или рентгенови апарати проводник се придвижва към мястото на закрепване в долната куха виена (обикновено, това е точно под мястото на изхвърлянето на бъбречните вени). Тук филтър освобождават от превозвач, той се протяга навън и се инсталира в правилната позиция.

Много важно е, че диаметърът на кава-филтър съответства на диаметъра на долната куха вена. Тъй като с твърде малки размери, той може да се измести, а при по-големи – може да се случи перфорация на стената на вените.

Самата операция трае около 30 минути По време на него пациентът не чувства никаква болка.

След операцията в продължение на няколко дни се препоръчва режим на легло, се предписват антибиотици и хепарин.

Инсталиране на кава-филтър по никакъв начин не въздейства върху причината за заболяването. Така че пациенти, които липсват противопоказания за терапия с антикоагуланти, се извършва и след операцията по стандартните схеми.

Усложнения след инсталиране на кава-филтър

Могат да възникнат усложнения още по време на самата операция. Изключително рядко, но могат да се срещнат:

 1. Кървене.
 2. Пневмоторакс.
 3. Перфорация на вена или артерия.
 4. Инжектиране.
 5. Неправилна позиция по време на инсталацията.

Колкото по-продължително време филтър се намира в тялото, толкова по-голям брой усложнения може да се появят:

 • Тромбоэмболия филтър с развитието на запушване на долната куха вена.
 • ТЭЛА при наличие на филтър.
 • Тромбоза на бъбречните вени.
 • Тромбоза на периферните вени.
 • Перфорация на стените на вените.
 • Преместване на филтъра в десния желудочек на сърцето.
 • Фрагментация на филтъра.
 • Образуването на хематом в забрюшинном пространство.
 • Перфорация на аортата, на стената на дебелото черво или бъбречна лоханки.
 • Филтърът може да бъде причина за постоянни болки в лумбалната област.
 • Временни кава-филтър с наличието на котва за извличане, выведенного навън, може да стане причина за инфекция и сепсис.

В някои случаи вероятността от развитие на усложнения надвишава ползата от инсталиране на кава-филтър. В днешно време все по-рядко са монтирани постоянни филтри и все повече и повече да бъдат въведени в практиката на подвижни кава-филтър.

Подвижен филтър инсталират в продължение на няколко седмици по време на интензивно лечение на тромбоза или големи оперативни интервенции. При възникване на риск от усложнения сменяеми филтри могат да се изтеглят от виена. Извличане на кава-филтър подобна операция да я инсталирате.

Ако усложнения от инсталиран филтър няма, а риск тромбоэмболии се съхранява, той може да остане в организма постоянно.

Намаляване на смъртността и усложненията при пациенти с установени кава-филтър – доказан факт, в този смисъл са проведени съответните изследвания.

Цената на различните модели на кава-филтър заедно с инсталацията варира от 25 до 70 хиляди рубли.

Видео: имплантиране на временен кава-филтър

MAXCACHE: 0.4MB/0.00138 sec