Кава-филтър: показания, противопоказания, като определя от усложнения след операция

Какво е кава-филтър

С оглед на често заболявания, свързани с тромбообразованием в лумена на кръвоносните съдове, в това число и техните рецидивиращи форми, трябваше да разработят алтернатива антикоагулянтам, които имат маса противопоказания и не винаги гарантиращ ефективно лечение. Кава-филтър е проектиран във формата на мрежа, която задържа образовани эмболы в skylight стая голям виена, собирающей цялата венозную кръвта от долните крайници и се отваря в дясното предсърдие. Устройството пречи на перекрытию белодробната артерия. Той е показан при пациенти с явни остатъци от тромбоэмболией или като превантивна мярка на заболяването, но само в случай, че пациентът не може да приема антикоагуланти по редица противопоказания.

Показания

Тъй като инсталацията на мрежата в skylight стая съда – това е хирургична процедура, която може да фатално този начин се отрази на живота на пациента при тежки форми на заболяването, а след това има строги показания за инсталиране на кава-филтър.

Операция спешно предписват, ако:

 • Има и противопоказания за прием на антикоагуланти;
 • Наблюдава неефективно лечение при използване на противосвертывающих вещества;
 • Появили усложнения в процеса на лечение с антикоагуланти;
 • Случват рецидиви на болестта на фона на провежданата терапия коагулянтами.

Операцията може да бъде назначена, ако другите методи на лечение не са подходящи, в следните случаи:

 • Образуването на кръвни съсиреци, заедно със сърдечна недостатъчност;
 • Разтварянето на съсиреци и възстановяване на тока при тромбозе на кръвоносните съдове;
 • Странични ефекти от противосвертывающих лекарства;
 • Тромбоза на вените на краката;
 • Наличието на свободно эмбола в дълбоките вени.

Инсталиране на мрежа за защита от проникване эмбола в легочную артерия – понякога е единственият шанс за спасение на пациента. Въвеждането на кава-филтър в голяма вена позволява със стопроцентова вероятност да се изключи легочную тромбоэмболию.

Противопоказания

Всички вече налични нарушения на долната куха вена, са противопоказани за прилагане на кава-филтър. В такъв случай се провежда операция по вскрытию на гръдния кош, която изследва легочную артерия и премахване на эмболы, ако те вече са на разположение.

Категорично е забранено да се инсталира на кава-филтър в следните случаи:

 • Деформация на голяма вена;
 • Липсата на достъп голяма виена.

Инсталиране на кава-филтър е забранено, но може да се използва при критично състояние на пациента:

 • Възрастова група до 18 години;
 • Образование эмболов в горния отдел на кухи вени;
 • Сепсис на кръвта.

Противопоказания за инсталиране на кава-филтър са на разположение за сметка на това, че всяко проникване на засегнатата клапа на виена може да предизвика внезапна смърт. На първо място, трябва да бъде извършена операция за възстановяване на лумена и възстановяване на притока на кръв вътре в съда.

Инсталация

За да получите пълна информация за устройството, трябва в детайли да научите как да инсталирате на кава-филтър. Преди операцията на пациента задължително обследуют с помощта на ангиография, която позволява да се оцени степента на увреждане на кръвоносните съдове, за да разкрие проходимостта и размера на куха вена, за да изберете място за въвеждане на окото. Хирургическа намеса се извършва само в съдови центрове с модерен операционно оборудване.

READ  Транспозиция на багажника съдове: при деца, новородени, на плода, причини, симптоми, лечение и прогноза

Инсталиране на кава-филтър възниква в резултат на пробиване на кожата и въвеждане на катетър през кръвоносните съдове на шията, ключиците или бедрата до голяма виена. След като дренаж достигне крайната цел, окото се изправи и се определя, както го елиминират. Шевовете на пациентите не се налагат, а възстановителния период трае два дни по четлив лекарско наблюдение в стените на клиниката. Процедурата се разглежда като хирургическа намеса и се извършва под местна упойка в продължение на час.

Самият филтър се намира в опаковка, в сгънат вид. След като катетъра ще бъде преместен в по-долните места на бъбречните кръвоносни съдове, отпадни от голяма вена кава-филтър ще катетър и да се разгърне по вид на окото.

Лекарите трябва да се увери, че размерът на кава-филтър точно съвпадащи с диаметър на голяма вена. Ако това изискване не бъде взето под внимание, е това на окото може да се отиде и да наруши защитната функция, както и голяма вероятност от сквожения венозна стена.

След достатъчно време с момента на изпълнение на операцията, в редки случаи могат да възникнат усложнения, свързани с продължителната употреба на кава-филтър.

Усложнения

Както и след всеки вътрешни смущения в организма, инсталиране на мрежа може да има утежняващи последствията, които в повечето случаи се дължи на продължително или постоянно използване на кава-филтър. Но в някои случаи, усложнения могат да вземат оборот вече в процеса на работа.

Към тях се отнасят:

 • Силно кървене;
 • Възпаление на плевралната кухина;
 • Свищ в венозна или артериална стена;
 • Распространившая инфекция;
 • Неправилното поставяне на кава-филтър в процеса на инсталиране.

Усложнения след инсталиране на кава-филтър се появяват в резултат на продължителна намиране на окото в skylight стая голям виена.

Те се проявяват под формата на следните заболявания:

 • Припокриване на филтър с тромб в съда и, като следствие, поражението куха вена;
 • Припокриване на белодробната артерия с тромб при инсталиране на мрежа;
 • Появата на съсиреци в бъбречните кръвоносни съдове;
 • Преходен травма на венозната стена;
 • Warp и преместване на окото десен желудочек на сърцето;
 • Появата на хематоми в кухината за брюшиной;
 • Образование фистули в аортата, чревната стена и полостной система на бъбреците;
 • Постоянна болка в областта на кръста;
 • Сепсис.

Може да се каже, че усложненията след кава-филтър предизвикват същите заболявания, които трябваше да бъдат ликвидирани им, но това не пречи на инсталацията на мрежата на пациентите по показания на лекарите и значително намаляване на количеството на летальных резултати в резултат на белодробна тромбоэмболии.

В последно време д-р дават предпочитания временно филтрите, които се монтират в срок до един месец, като премахване на кръвни съсиреци или като задължителна мярка, след тежки операции. При незначителни предпоставки за усложнения, филтър задължително се извлича и лекарите продумывается друг метод на лечение.

При липса на неприятни симптоми, възникнали във връзка с инсталирането на кава-филтър, той може да остане във виена завинаги за профилактика тромбоэмболии белодробната артерия.

Причини

Въвеждането на кава-филтър се изисква при диагноза белодробна тромбоэмболии, която се развива вследствие на малоподвижного начин на живот, затлъстяване, тютюнопушене, заболявания на сърцето и ендокринни нарущений. Когато лекарите препоръчват на абсолютно всички пациенти да водят здравословен начин, в повечето случаи това изискване се пренебрегва, и в следствие приема необратима форма.

Отрицателни фактори са предвестници на застоев кръв във вените си повишено съсирване и заразяване на венозната стена, което в крайна сметка води до белодробна тромбоэмболии и е необходимо въвеждането на кава-филтър.

Симптомите на развитие на тромбоэмболии белодробната артерия:

 • Дисфункция на дишането;
 • Болка в гърдите;
 • Кашлица с изхвърлянето на кровянистой храчки;
 • Ниско кръвно налягане;
 • Промяна в цвета на кожата;
 • Често незначително повишаване на температурата;
 • Загуба на съзнание;
 • Синюшность на кожата в отделни области.

В началния стадий на заболяването може да изглежда, че минава временна вирусна инфекция според вида на ОРИ или грип, така че диагностициране на тромбоэмболию белодробната артерия успява вече тогава, когато необходимостта от спешно въвеждане на кава-филтър.

Усложнения тромбоэмболии белодробната артерия, ако навреме не е установена мрежа в долната куха виена:

 • Спиране на сърцето;
 • Плеврален излив;
 • Исхемична атака на белодробната тъкан и пневмония;
 • Презареждане с белодробна тромбоэмболия.

Много често пациентите със сложни дихателни рефлекс се насочват за лечение към терапевт с ярко изразен синдром на соматики, но никой не се досеща, че интензивно дишане с трудно произведение на вдишване е знак за стесняване на бронхиалните съдове, характерно при тромбоэмболии белодробната артерия поради слабия постъпване на кръвта в белите дробове.

За да се избегне операцията по въвеждането на кава-филтър, трябва предварително да се консултира с лекар за подробно проучване при спазване на посочените по-горе симптоми.

Супраренальные

Поради опасни усложнения в резултат на използването на постоянни филтри, разработена серия временни устройства, които се поставят в голяма вена в период до 14 дни. Супраренальные кава филтри са монтирани на пациентите за временна защита от появата на тромба в белодробната артерия.

Операция за извличане на временни устройства се случва по същия начин, както и тяхното прилагане, и е показано в случай, че има надежди до образуване на кръвни съсиреци в куха виена и я ответвлениях. Някои от дермални филтри, в случай на противопоказания за тяхното отстраняване, но в същия момент, необходимо е да се направи оглед на развитие на усложнения, остават, но се прикрепят към диригента, фиксирани на стена на голяма вена.

Превантивни

По-рано се смяташе, че въвеждането на превантивни на кава-филтър ще се извършва само при пациенти с явни остатъци от тромбоэмболией, безплатно преместване эмбола на кръвоносните съдове или риск от припокриване на белодробната артерия. Но в днешно време, лекарите все повече идват до заключението, че превантивни мрежа в голям виена е нужно да инсталирате още тогава, когато няма вестителите на белодробната тромбоэмболии, но такива тежки травми и онкологические процеси.

При пациенти с такива заболявания съществува предразположение към тромбообразованиям, те многократно са били подложени на лечение протисвертывающими медикаменти, което би могло да доведе до пристрастяване и липса на ефективност. В групата на риска от въвеждането на кава-филтър са пациенти с патология на мозъка, костите на таза и долните крайници.

Профилактика

Въвеждането на окото в голяма вена – това още не е най-страшно. По-опасно място от самия процес на развитие на белодробна тромбоэмболии, защото в този момент да настъпи откъсване на фрагмент от тромба и преместване на по-голям виена в дясното предсърдие, а след това в десния желудочек, от която е пряк път — в легочную артерия.

Эмбол може корк или самата артерия, или част от нея и да предизвикат мигновената смърт. Появата на кръвни съсиреци в съдовете – нормално явление, но само в случай, ако тромбы рассасываются сами по себе си за кратко време. Застой эмболы, причинени от увреждане на кръвоносните съдове. Значи, за да се избегне инсталирането на кава-филтър, необходимо е да се намали риска от развитие на болестта.

На първо място, съдове са засегнати, за сметка на пушачи, които нарушават тяхната структура и еластичността. Пушачите пациентите започват да се разрушават съдовата система постепенно. Първо се проявява ВСД, след това се образува от разширени вени, не са усвоими от себе си тромбы и активно се движат по кръвоносните съдове эмболы. В крайна сметка, това води до перекрытию белодробната артерия, в резултат на което показва инсталация филтър.

И заседнал начин на живот предизвиква застои по вените и нарушаване на кръвообращението. Затлъстяването е основна причина за заболявания на сърдечно-съдовата система, при която развитието на тромбоэмболии идва незабавно. Диабетици трябва постоянно да бъдат наблюдавани от лекар на предмета на образуване на кръвни съсиреци, тъй като тези пациенти са изложени на риск от запушване на белодробната артерия сгустком. Много често при тях се наблюдава излишък на антикоагуланти в организма, така че диабетици — първите на опашката за въвеждането на кава-филтър.

Въпреки, че инсталацията на мрежата в голяма виена е най-ефективно предупреждава пациента от припокриване на белодробната артерия с тромб, методите на лечение и предпочитание антикоагулянтам. И само в случай на неусвоения на лекарството от организма, определя и поставянето на филтъра.

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00126 sec