Киста на епифизата (эпифиза на мозъка: причини, лечение

Киста на епифизата представлява кухина, изпълнен с течно съдържание, находящ се в областта на эпифиза средния мозък. Честота на неговото откриване — не повече от петнадесет процента, а симптоматика в повечето случаи липсва.

Тази малка разпространението на открити кисти могат да бъдат свързани с липсата на навременна диагноза, всъщност, често патология се открива случайно, има много носители на дълги години, може да не подозира за наличието у себе си на кистата и да не попадат в полезрението на специалистите.

Эпифиз е малък орган, разположен в района на четверохолмия средния мозък. Го смятат орган с вътрешна секреция се дължи на секрети от клетките на някои биологично активни вещества — серотонин, адреногломерулотропина, диметилтриптамина. Като непарным, эпифиз представена от две участия, окруженными капсула, железистая кърпа които активно производство на тайната.

Ролята на эпифиза в организма до този момент до края не е изяснен, въпреки че изследванията му стойности продължават. Тази жлеза още в средновековието наделялась особен мистичен имот, някои изследователи я считат за «съд на душата», наречена «третото око», опитвайки се да обясни специални преживявания и промяна на съзнанието под влиянието на нейните тайни.

Британски специалисти са установили, че стимулирането на гърдата при определени условия е способна да се потапя на човека в състояние, в близост до медитативно трансу, така че е вероятно, че эпифиз може да се промени на съзнание и възприемане на действителността, но това е все още само теория.

Основното вещество, вырабатывающимся в эпифизе и оказва влияние върху тялото, се смята за хормон мелатонин, който се превръща своя предшественик — серотонин.

Чрез мелатонина епифизната жлеза изпълнява своите ефекти:

 • Регулират циркадните ритми — дневни редуване на сън и будно състояние;
 • Намалява производството на хормона на растежа;
 • Оказва влияние върху сексуалното развитие и поведение;
 • Участват в имунните реакции и антитуморни защита;
 • Регулира взаимодействието на хипоталамуса и хипофизата.

Эпифиз формира основното количество мелатонин в организма. Установено е, че секреторная активност жлеза е пряко свързана с действието на светлината. Така, при ярка светлина ниво на хормонална активност пада, след като в тъмното — се увеличава, така че се смята, че хормон се образува през нощта, по време на сън.

Тъй като эпифиз се намира дълбоко в мозъка, а след това директно действие на светлината върху него е невъзможно, както и сигнали на желязо се получава под формата на импулси, идващи от специалните клетки на ретината към гипоталамическим ядрам и горния шейному ганглию, а след това от там достигат до отделителната на паренхима на органа.

При стимулация на нервните пътища ярка светлина производство на мелатонин е блокиран, в тъмното активира. Заслужава да се отбележи, че при стимулация със светлина затворени очи хормон все още се произвежда, така че много специалисти силно препоръчват да се спи на тъмно, а хората, пренебрегающие това просто правило на палеца, може да изпитате трудност със заспиването през нощта, сънливост денем, свързани с нарушение на синтеза на мелатонин.

Епифизната жлеза е много добре кровоснабжается, и през нощта, кръвта става още по-активни, което позволява своевременно пренасят в кръвта точното количество на хормонални субстанции. Кръвта на орган получава веднага от двете най-големи артерии (задната мозъчна и горната мозжечковая), така и локални некрози в тази област почти не се случват.

Освен отделянето на хормона мелатонин директно в кръвния поток, тайна попада още и в желудочковую система на мозъка и ликвор, а ако му протичане е нарушено, тогава се създават предпоставки за кистозна прераждането орган.

Киста на епифизната жлеза на мозъка — доброкачествен процес, който може да бъде открит случайно, защото симптоматика в повечето случаи такава аномалия не причинява. Въпреки това, всяко полостное образование рамките на тази на черепа кутии изисква внимателно диференциална диагноза с тумори и определяне на тактика в съответствие с първата причина.

Причините за киста на епифизата

Както сам эпифиз все още остава загадка за изследователите, така и на механизмите и причините за това кистозна трансформация до края не са ясни. Учените представи основната теория за произхода на истинските кисти, в съответствие с която преобразуване орган се дължи на нарушения на отделянето от него на тайната. Причина за забавяне на съдържанието на гърдата може да бъде:

 1. Прекалено вискозитет тайна;
 2. Индивидуална извитость выводных канали;
 3. Прехвърлени в миналото нейроинфекция, травма или оперативна намеса в мозъка.
READ  Киста на опашната кост при мъжете и жените: симптоми, операция за премахване на лечение, снимка

На посочения механизъм се отнася и за истинската кисти эпифиза, в която стените на устната капсула е и изместена в периферията на секреторная паренхим. Други предположения за произхода на эпифизарных кисти докато липсват поради липсата на контрол на самия орган и особености на функционирането му.

Друга разновидност на киста на епифизата смятат эхинококковую кисту, която е паразитно произход и не са свързани с особеностите на функциониране на самия эпифиза. Заразяването става при контакт с животни-преносители, а ларвите на паразита, фиксируясь в нервната тъкан, образуват кухина, което прогресивно нараства и се изпълва с продукти на жизнената дейност на паразити.

Эхинококковые кисти са много опасни, изискват активна хирургична тактика, но класира ги към истинската кистам эпифиза би било погрешно, тъй като кухина се развиват навсякъде и независимо от функционално състояние на тъкан или орган. Те отразяват инвазию паразити и трябва да бъдат взети предвид в рамките на инфекциозна патология, отколкото доброкачествени процеси на самия мозък.

Истинските кисти эпифиза не са тумори и изключително рядко предизвикват като нарушение на хормоналния статус, така и компрессию около нервните структури. В тумор такава кухина също не се превръща.

При децата също може да бъде открита киста на епифизата. Често тя е вродена и с други порокам развитие на мозъка — гипоплазия полукълба и малкия мозък, съдови аномалии, вродена хидроцефалия и други Прояви на нея са сходни с тези при възрастни, след това има главоболие, гадене, сънливост. Освен това, децата често изпитват силна и по-бърза умора, лошо понасят натоварването в училище, възникват трудности с ученето.

Прояви на кисти на епифизната жлеза

Процедурата кисти эпифиза зависи от нейните размери и скорост на растеж, въпреки това по-голямата броят на истинските кистозни образувания орган не са специфични прояви или те са толкова слаби и «размазани», че не се мъчим мисли за патология нито самото притежателя на кисти, нито специалисти.

Симптоми на кисти эпифиза се появяват тогава, когато нейният размер надвишава 1 виж Като правило, това се отнася точно паразитни кухини, способни на бързо увеличаване до значителен диаметър, докато ретенционные кухина, появили се поради нарушение на изтичане на секрет, малко са склонни да дадат някаква симптомите на това поради малките размери.

Сред признаците, които могат косвено указват наличието на кисти эпифиза, отделят:

 • Главоболие, появява без явни причини за това, които трудно се свързват с повишаване на кръвното налягане, стреса или переутомлением;
 • Гадене и повръщане на фона на силна болка в главата;
 • Болезненост при движение на очните ябълки нагоре;
 • Зрителни нарушения;
 • Нарушение на ориентация в пространството и координацията на движенията;
 • Сънливост и нарушения на заспиване, в тежки случаи — летаргия.

Симптоми на киста на епифизата са свързани, на първо място, не е с нарушена си отделителната функция, а с факта на компресия на околната нервната тъкан, което се случва при големи размери на образованието. Эпифиз се намира дълбоко и плътно заобиколен от други структури на мозъка, така че дори 1 см над нормалния обем на орган в областта на средния мозък вече може да провокира негативни прояви.

Главоболие с гадене и повръщане, причинени от често придружаващи гидроцефалией вследствие на запушване на ликворного пътя. Повишаване на вътречерепното налягане е придружено от още и болки в очните ябълки, е възможна загуба на съзнание и гърчове. Аналгетици такива пациенти не носят облекчение, болка носи сдавливающий и упорит характер.

Зрителните нарушения се дължат на сдавливанием на зрителния перекреста и нервни влакна, идващи от очите до центрове на задния отдел на мозъка. Те се състоят в намаляване на остротата на зрението, поява на видимостта пред очите, двоении в очите.

Паразит киста, с изключение на главоболие и явления хидроцефалия, е склонна да предизвика в магарешка синдром и психични нарушения и се стигне до тежки психози и деменция, както сдавление центрове продолговатого мозъка, поради повишаване на вътречерепното налягане и функциониране на мозъка изпълнен със смъртта на пациента.

READ  Намалена урея в кръвта: причини, при бременност, при дете, в норма, симптоми

Изразени неврологични нарушения във връзка с эхинококкозом областта на эпифиза са причинени не само от наличието на кухини, сдавливающей мозъка, но и перифокальным възпаления и кръвоизливи в нервната тъкан, така че прогнозата при това заболяване ще бъдат доста сериозни.

Продължително съществуващата голяма киста на епифизата пред хронична гидроцефалией с постепенни атрофическими процеси в мозъка, в резултат на което може да се превърне в намаляване на интелекта, паметта и вниманието, с катастрофи в тежка деменция. Паразитни кисти са опасни смъртта се дължи на дислокацията на продолговатого на мозъка, тежки спазми, остра оклузивна хидроцефалия.

Малки кисти вреда нито за живота, нито за здравето на техните носители не са, тъй като те не оказват влияние върху отделителната дейност жлеза и съседните образование на мозъка, обаче, подлежат на динамично наблюдение, поради риск от увеличаване на обемите.

Част от жените с кистозна трансформация эпифиза изпитва трудности с настъпването на бременността, може би липса на овулация и нарушения в менструалния цикъл. Ясна комуникация на безплодието и наличната кисти обикновено не се наблюдава, макар и да се изключи тази вероятност е много трудно. Лечение на хормонални препарати може да доведе до увеличаване на кисти, за което трябва да се помни и да предпише повторни ядрено-магнитен резонанс-изследване за контрол на растежа на образование.

Диагностика на кисти эпифизарных

Откриване на кисти на епифизната жлеза на мозъка е възможно чрез компютърна или магнитно-резонансната томография, които позволяват помисли лезията, се определят неговите размери и степента на въздействие върху съседните тъкани.

Компютърна томография или МСКТ предполагат излагане на облъчване с рентгенови лъчи, така че са нежелателни за провеждане на децата и са противопоказни за бременни жени. Въпреки това, тези методи са доста информативни, ако самолет изследвания в мозъка точно определени. Поредица от снимки на съвременни апарати позволява да се изгради триизмерно и да определи топику кисти.

ЯМР — един от най-съвършените методи за диагностика, патология на главния мозък, при тази киста эпифиза може да бъде открита без допълнително контрастирования. Проучването не включва облъчване, така че е безопасно за деца и бременни жени.

Всички пациенти с подозрителни по отношение на интракраниална образувания симптоматикой, упорными необъяснимыми мигренями най-често се изпращат на магнитен резонанс. При наличие на зрителни симптоми показва консултация с очен лекар определението на полета и острота на зрението, а съпътстващите ендокринни нарушения изискват консултация ендокринолог.

Истинската киста на гърдата в томограмме се определя като тонкостенная кухина, пълна с течно съдържание. При эхинококкозе около образованието се отбелязва възпалителна реакция, са възможни огнища на разруха и кръвоизлив в тъканта на мозъка.

При съмнение за паразитарную природата эпифизарной кисти са назначени допълнителни лабораторни изследвания, които позволяват да се определи наличието в кръвта на специфични маркери за заболяване, което увеличава диагностична точност томография.

Освен томография, много от пациентите с вече поставена диагноза кисти на хипофизната жлеза показва допълнителни изследвания:

 1. УЛТРАЗВУК на съдове на главата и шията с допплерографией;
 2. Электроэнцефалография;
 3. Вентрикулография, люмбальная набоде при изразена хидроцефалия;
 4. Радиография или ядрено-магнитен резонанс на гръбначния стълб (за диференциална диагноза причини главоболие).

Когато се налага лечение?

Бессимптомные кисти предполагат динамичен контрол, когато пациентът преминава компютърна ТОМОГРАФИЯ или ядрено-магнитен резонанс два пъти в годината или годишно, в зависимост от конкретната клинична ситуация. Лечението в такива случаи не се извършва за безполезен.

Ако поражението эпифиза предизвиква негативна симптомите на това, лекарят обмисля възможности за лечение — медикаментозно или хирургично. Лекарствена терапия носи симптоматический характер, а до операция се прибягва в случаите на животозастрашаващи усложнения.

Консервативната терапия на голяма киста на эпифиза включва:

 • Диуретици (фуросемид, маннитол, диакарб) — за намаляване на вътречерепна хипертония и облекчаване на симптомите на оток на мозъка;
 • Антиконвулсанти (карбамазепин, финлепсин и други) — при судорожном синдрома, особено често сопутствующем паразитарной паразитози;
 • Аналгетици и противовъзпалителни средства (ибупрофен, напроксен, кеторол) — при силно главоболие;
 • Транквиланти и нейролептики — при изразени психични разстройства.
READ  Триглицериди: че това е норма в кръвта, повишени

Описани лечението на изключително рядко е показано при истинските кисти, тъй като те обикновено не достигат до такива размери, за да провокира спазми, но аналгетици се предписват диуретици много. Освен това, вашият лекар може да ви посъветва адаптогени, лекарството мелатонин при нарушаване на режима на съня, сънливост през деня и безсъние през нощните часове.

Хирургично лечение на киста на епифизната жлеза на мозъка има редица показания:

 1. Киста на повече от 1 см, предизвиква неврологични нарушения;
 2. Бързо увеличаване на обема на образованието с сдавлением на мозъка;
 3. Остра окклюзионная хидроцефалия;
 4. Эхинококкоз.

Премахване на кисти эпифиза възможно чрез трепанации на черепа, но трябва да се помни, че тази операция е изключително сложен и изпълнен с тежки усложнения, защото орган се намира доста дълбоко, а в процеса на достъп до него не може да се изключи увреждане на тъканите на мозъка. След трепанации кисти няма да остане, но страничните ефекти са напълно реални, така че такова лечение се извършва само по жизнения показания.

За операции, насочени към намаляване на симптоматиката хидроцефалия и вътречерепна хипертония, включват ендоскопско предаване кистозна кухина и шунтирующие техника.

Предаване с помощта на ендоскопия — малоинвазивная операция, която води до премахването на съдържанието на кисти, намаляване на степента на налягането на стените на мозъка и на вътречерепното налягане. Подобна намеса се смята за относително безопасни.

Байпас е показано при изразена хидроцефалия. При тази операция са създадени за заобикаляне на изтичането на ликвора в други кухини на тялото, благодарение на което се намалява неговата налягане в желудочках на мозъка и подобрява общото състояние на пациента.

Ясно е, че всяка намеса в черепа рисковано, затова нейрохирурги много внимателно подхождат към необходимостта от хирургично лечение на истинската киста на епифизата, но эхинококковая кухина не дава шанс не само за излекуване, но и за подобряване на състоянието на болния консервативен начин, така че често операция — единственият изход за спасяване на живота на болния.

Много от пациентите и техните роднини, загрижени за проблема кисти эпифиза, се опитват да се прибегне до народните методи на лечение, които са доста много в пространството на интернет. Заслужава да се отбележи, че нито отвара от репей, нито бучиниш, нито някакви други растения не са в състояние нито да се намали кисту, нито, още повече, че се отърве от нея, затова е по-добре от тях да се откажа.

Лечение на нетрадиционни начини на всеки вътречерепното новообразувания в най-добрия случай няма да окаже никакво влияние, в най-лошия — ще доведе до интоксикация, а при големи образувания — ще доведе до загуба на време, за което може да се изследва пациента и изготвяне на план за най-рационално лечение.

За пациенти с кисти епифизната жлеза има някои препоръки от общ характер. Така, те трябва да се изключат всички класове травмоопасными спортове, борба, които могат да доведат до нараняване на главата. При поява на симптоми на вътречерепна хипертония или упоритите главоболие трябва да се контролира количеството консумирани течности и сол.

Децата с кисти, които причиняват симптомите на това, струва си да промените режима в полза на отдих и разходки, анулиране на допълнителни занимания, ако след тях детето силно се уморява. При съчетание на кисти и други малформации на мозъка може да се наложи рехабилитация в неврологично отделение и превод на домашно обучение.

При рязко влошаване на благосъстоянието си струва веднага да отидете при невролог, особено, ако това се случва с детето. При асимптоматични кистозна трансформация эпифиза могат да живеят обичайно в живота, но да не забравяме за навременното посещение на специалист и ядрено-магнитен резонанс-контрола.

Видео: за эпифизе и румъния

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.42MB/0.00121 sec