Клаустрофобия болка в сърцето, преси и щемит в областта на сърцето

Клаустрофобия болка в областта на сърцето е една от основните прояви на исхемична болест, преминаващ в произволна форма (стенокардия, сърдечен инфаркт). Болката възниква в резултат на хипоксия на сърдечния мускул, причинено от тромбозом или атеросклероза на коронарните съдове. Тя обикновено се придружава от чувство за недостиг на въздух, главоболие, покачване на артериалното налягане, изтръпване на крайниците и страх от смъртта. При ангина болковият синдром продължава 5-20 минути. Болка в сърцето, която отнеме повече от половин час — вероятният знак започващи на инфаркт на миокарда.

Щемящую болка в сърцето поне веднъж в живота си са изпитвали всеки възрастен човек. Това е може би най-честото оплакване, с която се обръщат към кардиологу. Всъщност, това е доста често срещан симптом не винаги показва дисфункция сърдечно-съдовата система. Но клаустрофобия болка в областта на сърцето е знак за редица заболявания, които не могат да бъдат стартирани. При наличието на такова заболяване трябва да се обадите в здравно заведение, да мине на пълна диагностика на проучване и определяне на неговите причини.

Причините давящей болки в сърцето са доста разнообразни. Те условно се разделят на две големи групи — сърдечно или несердечные. Само идентифициране на причината за патология, може да се пристъпи към неговото лечение.

Сърдечни причини

Най-често разбива сърцето кардиологических на пациенти, страдащи от стенокардия, миокардитом, кардионеврозом и други болести.

 • Инфаркт на миокарда е една от основните причини силна болка зад гръдната кост. Тежестта на болка регионална синдром, зависи от степента на увреждане на миокарда. Ако парцел некроза е значителен, при пациенти възниква изгарящо, клаустрофобия, сжимающая, кинжальная болка, придружени от отрицателни емоции: безпокойство, страх от смъртта. Болката локализуется предимно от лявата страна, не изчезва след приемането на «Нитроглицерина» и може да се задържи в продължение на няколко часа. Лечението на инфаркт на миокарда трябва да започне незабавно.
 • Ангина също така се проявява натиск в областта на сърцето и задух. Причина за щемящей стенокардитической болка е недостатъчното количество кислород и хранителни вещества, които влизат в то миокарда с тока на кръвта. Изгаряща и клаустрофобия болката обикновено локализуется в централната част на гръдната кост. Пристъпи на стенокардия трае дълго и обикновено се появяват при възрастните лица При изразена коронарна дисфункция на стената венечных на артериите губят еластичността си. С течение на времето това състояние се проявява с болка и сдавленностью в гърдите. При пациенти преси и щемит в сърцето и вцепенява лявата ръка. Да се справят с неприятни симптоми помогне на почивка и хапче «Нитроглицерина».
 • Кардионевроз представлява нарушение на работата на сърцето, причинено от изчерпването на нервната система. Патология се проявява болка с различна интензивност, тахикардией повече от 100 удара в минута, признаци на анемия, отекъл и трудно дишане. Основният симптом на кардионевроза е паника или кардиофобия. Към по-често срещаните прояви са: виене на свят, безпокойство, изпотяване, главоболие, буца в гърлото, предобморочное състояние, безсъние. За да се отървете от тези проблеми, трябва да се нормализира режим на труд и почивка, да се хранят правилно и да водят здравословен начин на живот и да възстанови психическото състояние. Успокоителни лекарства премахват стреса, а заедно с него ще си отидат давящие усещания в сърцето.
 • Миокардит — възпалително заболяване на сърдечния мускул ревматоидной етиология, при която възниква тъпа клаустрофобия болка в сърцето, слабост, задух, повишена температура, тахикардия, оток на краката. Миокардит е усложнения от бактериална инфекция. Пристъпи възникват няколко пъти през деня и не се провеждат след вземане на нитроглицерина. При липса на адекватна терапия в болницата могат да се развият опасни усложнения и дори смърт на болния.
 • Перикардит — възпаление на външната обвивка на сърцето вирусна етиология. При пациенти оказва натиск в областта на сърцето, ги тормози суха кашлица и силна слабост. Периодично се покачва температурата на тялото, може би hemoptysis. Мъжете в най-голяма степен податливи на заболяване. Болка при перикардите обикновено се разпространява към дясната половина на тялото. Да се облекчи състоянието на пациенти ще помогне на принудително положение — седнал и нагнувшись напред.
 • Сърдечни заболявания в стадий на декомпенсации се проявяват ноющей и давящей болка, която не преминава в състояние на покой. При пациенти силно щемит сърцето, учащается сърдечна дейност и дишане, се появява виене на свят, дрезгавост, распирающие усещания в гърдите, загуба на съзнание и подуване на краката. Тези симптоми че не са специфични за дадена патология. При тяхната поява се консултирайте с вашия лекар.

Потвърди предположението за сърдечна природата давящей болка зад гръдната кост ще ви помогнат следните симптоми: аритмия, тахикардия, виене на свят, недостиг на въздух, затруднено дишане, болка в гърба, крайниците, шията, бледност или синюшность на кожата, лошо храносмилане, загуба на съзнание. Сърдечна патология, проявяващи се давящей болка зад гръдната кост трябва незабавно да се лекува. Необращение за медицинска помощ в резултат става причина за летального., изм.

Несердечные причини

Клаустрофобия болка в областта на сърцето може да бъде симптом на пульмонологических заболявания, межпозвоночной херния, патология на стомашно-чревния тракт, нервни болести.

READ  Заменное преливане на кръв при деца: новородени показания

 • Депресия — особено състояние на организма, свързано с нарушение на душевно равновесие. Патология възниква в отговор на различни негативни фактори. При пациенти непрекъснато оказва натиск в областта на сърцето: след нервно пренапрежение и в покой. Това състояние често soputstvuyut описани по-горе кардионеврозы и синдром на вегетативна дисфункция (вегето-съдова дистония).
 • Киселини в стомаха — симптом на различни заболявания на храносмилателната система, който може да предизвика болка зад гръдната кост. Неприятните усещания се засилват, когато пациентът се навежда или да взема хоризонтално положение. Язва на стомаха и езофагит с некротичен промени се проявяват с болка в областта на сърцето и трудно дишане.
 • Плеврален излив — възпалително заболяване на плевральных текстовете, свързани с белите дробове. Един от неговите симптоми — клаустрофобия болка в гърдите. Болка при плеврите остра, усиливающаяся на вдишване и по време на кашлица. Болни заемат принудително положение: легнете на здравословен страна, не преместване на мускул и ограничаване на дихателната обиколка на гръдния кош. Сред другите симптоми плеврит отделят отпадналост, обща слабост, изпотяване, втрисане.
 • Остеохондроза — възпалително деструктивно-дегенеративно заболяване на гръбначния стълб, при което щемит и смачква в района на сърцето и възниква болка в гърдите. Освен болка регионална синдром при пациенти получават изтръпване на кожата, ограничава подвижността на ставите. Болката се засилва при ходене, завиване на главата и движение на ръцете. Тя се разсее, ако се намери правилната поза. При това в сърцето на патологични промени липсват.
 • Междупрешленните херния, обикновено съпътстваща остеохондрозу — болест, причината за която е износването на хрущялната тъкан. Притискане на нервните корени, води до появата на много силна болка, при която, затруднено дишане и възниква чувство на недостиг на въздух. Пациентите сами го приемат за стенокардическую. Те щемит сърцето и става трудно да дишам. Болка в гръдния кош е придружен от чувство на проследяването стъпки пълзи мурашек, изтръпване в гърдите, гърба, ръцете, слабост на мускулите на ръцете.
 • Гръден радикулит или междуребрената невралгия — заболяване на периферната нервна система, което се проявява приступообразными или постоянни болезнени усещания между ребрата. Болката се усилва при палпация, движение, кашлица, кихане, обикновен допир. Болката от гръбначния стълб достига до предния отдел на гръдния кош, възприемането на цялото това пространство.
 • При метеоризъм скопившиеся газове натиск върху вътрешните органи, нарушена работа на сърцето и кръвоносните съдове, има болка зад гръдната кост. Подуване на корема се проявява приступообразной или схваткообразной болка, киселини и отрыжкой, запек или диария, чувство на распирания, урчанием.

 • Клаустрофобия болка в сърцето може да се появят и с махмурлук. Алкохолът има отрицателно въздействие върху мускулите и, в частност, то миокарда и причинява болка. Остро възпаление на черния дроб, стомаха и другите вътрешни органи може да се появи болка в гърдите, която е лесно да се обърка със сърдечна. Остър алкохолен панкреатит се проявява опоясывающей болка, иррадиирующей зад гръдната кост. Само след пълно проучване на пациента може да се определи причината за давящей болки в сърцето на махмурлука.

Видео: измамни болки в сърцето, програма «Живо страхотно!»

Диагностика

За да се определи причината за давящей болки в сърцето, трябва да преминат на цялостно проучване. За това трябва да посетите кардиолог, който ще ви предпише необходимите диагностични методи:

 1. Аускультативное проучване на сърцето,
 2. Термометрию,
 3. Общеклинический и специфични кръвни тестове,
 4. Электрокардиографию, денонощен мониторинг на ЕКГ,
 5. Ехо-кардиографию,
 6. Сцинтиграфию на миокарда,
 7. Ядрено-магнитен резонанс и компютърна ТОМОГРАФИЯ,
 8. За визуален контрол на изследване,
 9. Допълнителна консултация при ортопед, гастроентеролог.

Лечение на

Важно: самолечение на всяка патология, които се проявяват давящей болка в сърцето, е недопустимо!

До пристигането на линейка се облекчи състоянието на пациенти в домашни условия е възможно с помощта на седативни и обезболяващи средства. Не се тревожа ще 30-35 капки «Корвалола» или «Валокардина». Тези лекарства трябва да пие заедно с «Анальгином» и «Аспирин». (Всички — при липса на противопоказания!). Пациенти госпитализируют в кардио отделение в болница.

След преглед на пациент и определяне на причините за болки в сърцето на лекарите предписват лечение.

 • При ангина може да се вземе «Нитроглицерин» за отстраняване на загрудинной болка. (Само при предписани от лекар! По-специално, за страдащите от силни анемиями и на болните с до друга патология прием «Нироглицерина» може да бъде опасен).

 • «Хепарин» и «Аспирин» предписват за разреждане на кръвта, бета-блокери за премахване на признаци на исхемия на миокарда и борба с аритмия. Сърдечни гликозиди «Дигоксин» и «Строфантин» и са предназначени за премахване на сърдечни болки и аритмии различен произход.
 • При съмнение за инфаркт на миокарда на пациента трябва да се постави в леглото, повдигнете горната част на тялото, откопчавам близък порта дрехи, за да осигури притока на свеж въздух и да доведе до «Бърза помощ».
 • Пациенти с миокардитом препоръчва режим на легло, прием на противовъзпалителни и десенсибилизирующих лекарства, антибиотици.
 • При кардионеврозе ефективно, винаги е бил считан за прием «Валидола». Той облекчава болката в сърцето си, ако те са причинени от неврозом или стрес. За самостоятелно прилагане на подходящи меки успокоителни, като «Персена», валериан, пустыник.
 • За укрепване на сърдечния мускул при наличието на всяка патология приемат мултивитамини, калий и магнезий. В оптимално съотношение тези вещества са в препарати «Панангин», «Аспаркам» (също се назначават от лекар!). Болен препоръчват да водят здравословен начин на живот, лишени от сън, да се спазва режим на деня, да избягват стресови и конфликтни ситуации, да се справят с вредни навици, всеки ден се разхождат на открито, да спортува.

Не пренебрегвайте потиснически болка в сърцето, тъй като ненавременно лечение може да доведе до много сериозни последствия.

Видео: болка в областта на сърцето — д-р Комаровский

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00103 sec