Клипирование аневризми на кръвоносните съдове на главния мозък и эндоваскулярная емболизация

Аневризма – това е патология, която се характеризира с разширение на лумена на съда, выпячиванием на съдовата стена и формирането на аневризматического чанта, причинени от въздействието на фактори, вродени или придобити характер. Обикновено, аневризма се развива в стената на артериите, а не на вените, и най-често локализуется в съдовете на главния мозък и в аортата.

Операция клипирования аневризми се използва главно при локализация в съдовете на главния мозък, така че това ще бъде за тази патология.

Аневризма на главния мозък се среща не само при възрастни, но и при деца. В последния случай развитието на патология се дължи на вродени причини, по-специално, формирането на съдовата (артерио-венозна) мальформации, или неправилно развитие на кръвоносните съдове на главния мозък на плода по време на бременност. При възрастни аневризма може да не се показват от детска възраст, или се оформя под въздействието на придобити причини – атеросклероза, сифилис, патология на кръвоносните съдове и др

От клиничните прояви на аневризми на мозъчни може да се отбележи като незначителни симптоми (главоболие, гадене, обща слабост, замъглено и замъглено виждане), така и жива симптомите на това, обусловленную не само значителни размери аневризми, но и спонтанно я разбият с появата на кръвоизлив в мозъка. Опасност аневризми в това, че човек с нейното разкъсване и кървене може просто веднага да умре, или да остане дълбоко забранено. Така че при поставена диагноза аневризме съдове на главния мозък се взема решение за нея клипировании или эмболизации.

Същността на техники, предимства и недостатъци

Клипирование аневризми на мозъка – това е налагане на специално устройство, наречено клипсой, на шийката на аневризми с външната страна на съда. Такава операция е една от най-трудните в неврохирургия и се провежда с помощта на отворения достъп – трепанации на черепа.

Емболизация аневризми, като алтернатива на отворената клипированию — това е внутрисосудистое, (ендоскопско, эндоваскулярное) интервенция, чиято цел е да напълните аневризми отвътре баллоном или спирала, които напълно се «изключи» аневризматический чанта от притока на кръв.

Всеки един от методите има своите предимства и недостатъци. Така, например, эндоваскулярное намеса е по-малко травмиращо за пациентите, след нея не остават белези, а също така е минимален риска от възникване на инфекциозни усложнения. В същото време клипирование аневризми е за предпочитане, тъй като тя е по-надеждно в плана за прекъсване на аневризми на мозъчното кръвоснабдяване.

Недостатък клипирования е фактът, че операция не може да бъде осигурено при дълбоко разположение на аневризми в мозъка на пациента. Недостатък и на двете методики е риска от възникване на постоперационных усложнения (не повече от 8%).

По този начин, изборът на методика се осъществява не само в зависимост от изходното състояние аневризми, но и от неговата локализация. Така че във всеки случай трябва да бъдат внимателно преценени и оценени показания за операция и риска от евентуални усложнения.

Показания за операция

Операция на аневризме съдове на главния мозък показва, ако пациентът е установено аневризматическое изпъкнали, с размер, по-7-10 мм, потвърдено инструментальными методи за диагностика:

  • Ультразуковым изследване на кръвоносните съдове на главния мозък,
  • Ядрено-магнитен резонанс и/или компютърна ТОМОГРАФИЯ на главния мозък, включително и с помощта на рентгеноконтрастного вещества, която е въведена в хориоидеята руслото на пациента,
  • Гръбначно-мозъчната пункцией с изследвания на ликвора (гръбначно-мозъчната течност) на обект субарахноидального кръвоизливи при разорвавшейся аневризме.
READ  Анализ на кръвта при бронхит: остър, хроничен, обструктивном, при възрастни, дете, оценка, показатели за

Противопоказания за операция

Тактика хирургично лечение при пациенти с кървене, се определя въз основа на скалата, разработена специално за нейрохирургов (скалата на Хънт и Хес (1968); скала WFNS SAH Scale (1988)). Основните критерии тук е наличието на клинични прояви, аневризми, двигателни или сайтове на нарушения, както и съдова спазъм на пациента (ангиоспазма), диагностированного резултатите от рентгеноконтрастного изследвания. Така, при пациенти с изразена ангиоспазмом трябва да се въздържат от операция, тъй като рискът от постоперационных усложнения надвишава полза от операция.

Освен това, операцията е противопоказан при наличие при пациента на тежки остри соматични заболявания или декомпенсации хронични заболявания – остър инфекциозен процес, нарушения на кръвосъсирването, тежък захарен диабет, тежко обостряне на бронхиална астма и други

Подготовка за клипированию аневризми на мозъчни

Подготовка за клипированию или към эндоваскулярному лечение на аневризми е различна в зависимост от това, по какви причини се извършва намеса.
Така че при провеждането на операцията в рутинно пациентът трябва да получи консултация от невролог, нейрохирурга, както и да предостави това на лекарите методи на изследване, доказване на диагнозата и/или извлечения от болница, където пациентът е получил лечението.

От необходимите анализи изисква за хоспитализация в клиника, практикующую подобни операции, следва да се отбележи общеклинические изследвания на кръв и урина, изследване на кръвта към съсирване, анализ на кръвта за антитела към ХИВ и вирусен гепатитам, и флюорографию.

След необходимите изследвания и консултации нейрохирурга, определени показания за клипирования, пациентът се насочва за хоспитализация в съответната клиника. След това започва етап на директно предоперативна подготовка.

При провеждане на операции по экстренным показанията, когато пациентът постъпва в неврохирургични стационар с клиника развившегося внутримозгового кървене, след необходимия минимум изследвания (компютърна ТОМОГРАФИЯ, ядрено-магнитен резонанс или УЛТРАЗВУК на съдове) започва предоперационная подготовка. Извършва се корекция на високо или ниско кръвното налягане, корекция на гиповолемии (дехидратация) и водно-електролитен състав на кръвта с помощта на лекарства и лекарствени разтвори (емисии разтвор, глюкоза, Ringer и др.).

Как се извършва операцията?

Операция на аневризме винаги се извършва с помощта на обща анестезия.

При клипировании след изпълнение достъп до вашия централен мозъка обнажаются тъкан, под които се намира аневризма. Нататък остър чрез рассекаются околните тъкани и изложени на носеща артерия. При отпускане на шийката на аневризми в нея се наслагва клипса. При малки размери аневризми се използват оптични инструменти с увеличаване на мащаба на оперативното поле. Понякога на пациента по време на операцията се открива трудно анатомическое структурата на аневризми и околните тъкани, а също така и значителни размери аневризматического червата. В този случай може да се използва временно за налагане на клипс, които се приспадат след извършване на основния етап на операцията – налагане на клипове на шийката на аневризми.

READ  Подутини на хемороиди и след него: какво да правя, лечение, снимка

При эндоваскулярном намеса достъп до аневризме се извършва чрез пункция сайт бедрената артерия и правене на сондата под ЯМР-контрол до мястото на операцията. В края на сондата се намира на балон, въведената в клирънса аневризми. След като балон има и записан в аневризме, се случва емболизация («запушване») аневризми и тя става функционално неактивни.

Всички етапи на операцията се извършва под строг ЯМР или КТ контрол. След намеса пациентът е около пет дни се намира в отделение за реанимация, след което може да бъде прехвърлен в отделение неврохирургия.

Каква е цената на операцията

Във връзка с това, че клипирование аневризми е много сложна и опасна операция, тя се провежда не във всички големи градове на Русия. Така, клиника със съответното кадрово и технически оснащенностью има в Москва, лас вегас, Уфа, Ще, Волгоград, Краснодар и някои други регионални центрове.

Относно стойността на операцията е да се отбележи, че за рутинна интервенция може да се извърши по квота, разпределени от средствата Начин на РУСКАТА федерация, но за това пациентът трябва да се консултира и в регионален отдел Начин и да предоставят всички документи, потвърждаващи необходимостта от намеса.

В случай, когато пациентът да се изчака няколко седмици или месеца не е моето намерение, той може да бъде управляван във всеки град, по своя преценка, но за своя сметка. Цената на операции, когато това зависи от много фактори и е от 12 хиляди рубли до 180 хиляди рубли при ендоскопска операция и от 22 хиляди рубли до 170 хиляди рубли при клипировании аневризми.

Възможни усложнения

Усложнения при клипировании аневризми представляват не повече от 8%. Въпреки това, определен рискът все още съществува, така че пациентите трябва да бъдат внимателно информирани за всички възможни последствия. Последствията могат да бъдат както незначителни, така и сериозни, и дори жизнеугрожающими.

В първия случай след операцията пациентът е нарушена памет, речта, вниманието, развиват двигателните нарушения, а също така се появяват интензивно главоболие.

В последния случай на усложнения, обусловени от развитието на постоперационного съдова спазъм, което води до поява на исхемия и оток на белите дробове. Въпреки тежестта на тези състояния, всички те могат да бъдат скоррегированы съответната терапия в условията на реанимация клон (антиоксиданти, нейропротекторы, маннитол и др.).

При эндоваскулярном намеса може прободение стената на съда или аневризми баллоном или спирала, а също и тромбоемболични усложнения, може да стане причина за летального., изм.

Профилактика на усложнения е технически правилното провеждане на хирургическа намеса, както и непрекъснато наблюдение на пациента в началото на постоперационном период.

Начин на живот

Разбира се, операция за отстраняване на аневризми в повечето случаи води до пълното му выключению от притока на кръв, както и липса на риск от нейното скъсване с кървене в тъканите на мозъка. Но това не означава, че пациентът след операцията може веднага да се пристъпи към обичайния начин на живот, който той води до намеса. Да, животът след операцията се променя драстично, и на всеки пациент, преди да е хирургично лечение, трябва да вземе това предвид. Често много хора след операцията трябва отново да се научи да ходи, да се храни, да говори, да чете и да пише. Но това изобщо не означава, че си струва да се отрече от клипирования аневризми, тъй като неговата празнина без хирургично лечение може да стане причина за смърт.

READ  Стеноза на белодробната артерия: 1, 2, 3, 4 етап, колко е опасно, при новородени, прогноза, видове. симптоми, превенция и лечение

След изписване от болница, където се е провела операцията, пациентът се насочва към долечивание и рехабилитация в клиниката по мястото на пребиваване. На този етап лечението на пациента се занимава с невролог, неврохирург (ако има в щата клиники), и эпилептолог (ако пациентът е бил или се наблюдава симптоматична епилепсия). Освен това, важна роля в рехабилитацията играят лекар-реабилитолог, лекар ФИЗКУЛТУРА, логопед, психолог и други специалисти.

Прогноза

Прогнозата в повечето случаи след операция на аневризме мозъка щастлив. Въпреки това, не трябва да забравяме за постоперационной фаталност, която като цяло (по данни на различни клиники), е не по-малко от 10%. В същото време на смъртност сред пациентите, които не са получили хирургично лечение, варира в рамките на 20%. Т.е. смъртност сред хората, които са получили оперативно лечение, по-долу два пъти, отколкото сред лицата, на такова лечение не са получили.

Относно прогнозата за здравето може да се каже, че 7% от пациентите операция на аневризме е инвалидидизирующей, а 80-90% прооперированных пациентите да се върне почти до изходните здраве. Сравнително трудов прогноза – над 40% от пациентите могат да се върнат на работа.

**

В заключение следва да се отбележи, че всички показания и противопоказания за клипированию и до эндоскопическому лечение на аневризми се определят само от лекари при очном проверка на пациента. Разбира се, операция на мозъка — това не е банална драскотина, но в този случай, когато лекар е открито казва на пациента за това, че без операция, той може да умре — на хирургична намеса трябва да се съгласи. Най-важното е при това – позитивна нагласа и вяра в благоприятен изход на операцията, защото смъртоносни резултат и усложнения, като правило, е по-вероятно при пациенти с гигантски размери аневризми, както и с многократни кръвоизливи в мозъка.

Видео: клипирование аневризми в мозъка

Видео: эндоваскулярная емболизация аневризми в мозъка

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00030 sec