Коагулограмма кръвта (гемостазиограмма): дешифриране, норма, анализ при бременност

Такъв анализ като коагулограмма доста широко известен, но при стандартен медицински преглед, не го предписва. Така че пациентите понякога се чудя предложение на лекаря да проведе това изследване. По-често коагулограмму на кръв се извършва на болни с патология в сърдечно-съдовата система, както и преди планова операция или бременни. В последния случай го правят във всеки триместър, без да се провалят.

Какво се крие под загадъчен термин? Коагулограмма (друго име изследвания − гемостазиограмма) се провежда за изследване на съсирването на кръвта на пациента. Анализ е базов и разширен. Обикновено в началото се назначава основно проучване. Тя ни помага да разберем, в какво място система е настъпило отклонение от нормата. И ако установена патология, се извършва разширеният проучване, в резултат на което се определят не само качествени промени, но и количествени.

Основни показания за провеждането на анализ

 • Планова операция. По време на оперативна намеса, винаги има някакъв риск от кървене. Затова са важни познания за състоянието на системата на кръвосъсирването.
 • Бременност. В този период могат да настъпят промени в женския организъм, както позитивни, така и негативни. Се провежда обикновено веднъж на всеки триместър. Ако се диагностицира фетоплацентарная недостатъчност или гестозы – по-често.
 • Съдови нарушения (хипертония тромбообразование, разширени заболяване).
 • Заболяване на черния дроб.
 • Аутоимунные патология.
 • Нарушение на кръвосъсирването.
 • Сърдечно-съдова патология (сърдечен инфаркт, мозъчен инсулт, ИБС).
 • При назначаването на антикоагуланти.
 • За правилен избор на дози ацетилсалицилова киселина и продукти на нейна основа.
 • Определяне контрацептивных лекарства. В този случай анализ се прави на всеки 3 месеца.
 • Лечение с пиявици (hirudotherapy). Коагулограмму се извършва за предотвратяване на геморрагий.

Естествената система за хемостаза

В здраво тяло-нормално функционираща система за хемостаза – естествена защита от прекомерна загуба на кръв при нарушаване на целостта на съдовата стена. Много хора знаят за рисковете за здравето и живота на човека на кръвни съсиреци, но природата нищо не се създава нищо: тромбообразование е същата защита от кръвно загуба. Нека се опитаме да разберем, как работи естествената система за хемостаза.

Кръвта е постоянно в течно състояние. Освен това, тази течност има определен състав и физични параметри. Система на организма неутомимо поддържат това състояние в продължение на целия си живот. Въпреки това се случват различни ситуации: например, в резултат на увреждане на стената на съда се отваря кървене. Първото вещество, което се освобождава в кръвта – тромбопластин. Той стартира работата на кръвосъсирването система: активира белтъци, които нормално присъстват в кръвта. Тези протеини и образуват съсирек на мястото на нарушаване целостта на съда. Се осъществява от верига, което води до жизнеспособност: от протромбин се синтезира тромбин, който разрешава закриването на притока, от които, на свой ред, формира фибрин. Точно в фибрине, като насекоми в мрежата, се заби тромбоцити, образуващи тромби. Фибриновый съсирек «латает», раната в съда, кървенето спира.

В здраво тяло и двете системи − свертывающая и противосвертывающая − са в равновесие. Но има още и трети система – рассасывающая (фибринолиз). Именно тя осигурява разтварянето на кръвен съсирек след възстановяване на целостта на съда. Показатели коагулограммы позволяват да се направи заключение за състоянието на всички системи.

Основни параметри гемостазиограммы

 1. Закриването на притока. Най-важният тест за състоянието на системата на съсирване.
 2. Протромбиновый пощенски код (PETIT), INR (международно нормализованное отношение), ПТВ (протромбиновото време). Обикновено се провежда един от тези анализи, въз основа на оборудване, налични в лабораторията. Най-универсален тест МЕНЕ. Всички тези изследвания показват външен път съсирването.
 3. Активированное частичното тромбопластиново време. В теста могат да се срещнат съкращение – АЧТВ.
 4. Тромбиновое време.

Допълнителни параметри гемостазиограммы

 • Протеин С. Недостатъчното количество на този параметър води до тромбозам.
 • Антитромбин. Както и протеин С се отнася до фактори на системата противосвертывания.
 • Д-димер. Се образува в резултат на разрушаването на кръвни съсиреци.
 • Лупус антикоагулант.
 • Толерантност плазма към гепарину.
 • СЖП (Активированное време рекальцификации).
 • РФМК (разтворими фибрин-мономерные комплекси).
 • Време рекальцификации плазма.
READ  Недостатъчност на клапите на митралната, аортната, трикуспидального

Провеждане на коагулограммы при бременност

Кой, като е напълно здрав, се провежда най-много изследвания? Без съмнение, това е и бременни жени. Много УЛТРАЗВУК, тестове, изследвания, прегледи – всички тези изпитания трябва да мине бъдещата мама за раждане на здраво бебе. Списък на необходимите изследвания на бременни влиза коагулограмма. Данни за анализ се характеризират хемостаза и позволяват на ранен стадий да се разкрие нарушенията в тази система. В организма на бъдещата майка много процеси не вървят така, както преди бременността. По-специално, се увеличава активността на хомеостазата, което е нормално.

Но има и отклонения от нормата. А това вече става опасно и за майката, и за бебето. Нарушение в работата на системите на кръвта може да доведе до непоправими последици. За да навреме да откриват и неутрализират всички видове проблеми прекарват гемостазиограмму.

С какво е свързана активиране на система за хемостаза в период на бременност?

 1. На първо място, променя хормоналния фон на жената.
 2. От друга страна, се появява нов (маточно-плацентата) кръг на кръвообращението.
 3. На трето място, тялото на бременната се подготвя за неизбежното кровопотере по време на раждането на детето.

При нарушаване на съсирването на кръвта по време на бременност, винаги съществува опасност от развитие на така наречения ДВГ-синдром (диссеминированное внутрисосудистое съсирването), който се характеризира с гиперкоагуляцией в първия етап и гипокоагуляцией – на второ, нещо има, което води до масивна кровопотере. ДВГ-синдром се счита за един от най-сериозните усложнения в акушерството, често е неуправляем и носи опасност не само живота на плода, но и живота на жената.

Възможно е обратната ситуация. Кръвта поради нарушения в противосвертывающей система е силно разреден. В резултат на това се увеличава риска от кървене, особено при раждане. За да се възстанови хемостаза, извършва анализ и по-нататъшна оценка коагулограммы. Въз основа на резултатите от научните изследвания, назначава лечението.

Нормално този анализ се извършва на всеки триместър на бременността. Внепланово, ако:

 • Жените са били спонтанни аборти.
 • Наблюдават симптоми гестоза: артериална хипертония, отоци на крайниците, белтък в урината.
 • Диагноза гипертонус на матката (заплаха от спонтанен аборт).

Причини за нарушена хемостаза много, но специално внимание на състоянието си, трябва да се обърне на жените, роднини, които са имали сърдечен инфаркт, мозъчен инсулт, тромбоза, варикоз, заболяване на кръвоносната система.

Важно! Сред бременните широко разпространеното мнение за опасностите от всички лекарства, за бъдещето на детето. Но със система за хемостаза шега не бива. Навреме проведено проучване и приемане на необходимите лекарства ще помогне на жените да се изказват и да роди здраво бебе.

Проучване на гемостазиограммы

След извършване на анализ на кръвта коагулограмма щандове. Какви показатели може да се види в лабораторно заключение, и какво означават те?

1. Закриването на притока на

Този ензим се синтезира в черния дроб. В норма на този показател е от 2 г/л до 4 г/л. За бременни нормално се счита за подобряването му, но съдържанието на фибриногена дори в III триместър не трябва да превишава 6 г/л. Е много чувствителен фактор. Инсталиран му реакция на възпаление, некроза на тъканите. Също така увеличение може да се говори за инфекции, остри възпалителни процеси (пневмония), началото на инфаркт на сърцето или мозъка, хипотиреоидизъм, изгаряния, контрацепция. Ако количество на фибриногена намалява, може да се подозира, недостиг на витамини (С, В 12), хепатит, токсикоз, прием на отделни лекарства, цироза на черния дроб. И, разбира се, скандален ДВГ-синдром.

READ  Трофичните язви: видове, причини, симптоми, лечение, народни средства за защита и превенция

2. АЧТВ

Проучвания на време, поела върху формирането на кръвен съсирек. Този показател за остро реагира на промяната на други фактори на коагулацията. Норма АЧТВ – от 30 до 40 секунди. Увеличаване на параметъра може да се посочи гемофилию, недостиг на витамин К, заболяване на черния дроб.

3. Протромбин

От този протеин в черния дроб при въздействие на витамин К се синтезира тромбин. За промяна в стойността на този фактор се съди за състоянието на стомашно-чревния тракт и черния дроб.

4. Лупус антикоагулант

Този показател се оценява основно при провеждане на гемостазиограммы в случай на съмнение за антифосфолипидный синдром, системната червения волчанку или друго автоимунно заболяване. В кръвта се изработват антитела IgM и IgG към фосфолипиди (в норма те липсват), допринасящи за увеличаване на показателя АЧТВ. Появата им показва гестоз или автоимунни заболявания. Обикновено такава ситуация завършва през сълзи: жена губи детето си.

5. Тромбиновое време

Показва времето на преобразуване на протеин фибриногена във фибрин. Нормалната величина – от 11 до 18 секунди. Тъй като в период на бременност количество на фибриногена се увеличава, е логично да се предположи, че удължава и тромбиновое време. Но все пак от границите на нормалното съотношение не излиза. Ако същите данни, отхвърлени от нормата, това може да се говори за недостиг или излишък на фибриногена в кръвта.

6. Протромбиновото време

Тази цифра означава време на формирането на тромбина от неактивна форма (протеини, протромбин). Тромбин е нужен за образуване на тромба, благоприятстващи спиране на кървене. Ако този показател да се увеличи, може да се диагностицира гиповитаминоз До липса на свертывающих фактори, заболяване на черния дроб.

7. Протромбиновый пощенски код

Един от най-важните показатели. Сравнява времето за съсирване на плазмата в норма към този за същия период от време при пациента. Се изразява PETIT в проценти. Нормална степен трябва да бъде в рамките на 93-107%. Промяна PETIT може да е сигнал за заболяване на черния дроб, риск от тромбози. Повишаване на показателя може да се празнува по време на бременност, прием на контрацептиви. Ако се влошава свертывающие свойства на кръвта, PETIT да бъде понижена. Тъй като протромбиновый пощенски код, пряко свързан с витамин С, след това намалява говори за недостиг на този витамин или лош всасываемости в червата (например, при чревни заболявания). Прием на аспирин или диуретични лекарства понижават показателите на PETIT.

8. Тромбоцити

Кръвни клетки, които най-пряко участие в поддържането на хомеостазата. Нормата е в кръвта на тези клетки – от 150 000 до 400 000 мл. При намаляване на индекса се диагностицира тромбоцитопению. Това може да е сигнал за недостатъчно хранене на майката. Те са синтезирани в костния мозък.

9. Антитромбин III

Носи на протеини в природата и е антагонист на ензима тромбина. Ролята му се състои в угнетении действия кръвосъсирването система. Този параметър се изразява в проценти. Норма – от 71 до 115 на сто. Ако параметър намалява два пъти, увеличава риска от съсирва. При повишено съсирване на кръвта се назначават антикоагуланти. В този случай се изисква също и за контрол на показателя.

10. ДВГ-синдром на

Нормално система на съсирване и противосвертывания са в равновесие. Ако някой от факторите на тези системи е нарушена, се нарушава балансът се случва само на хомеостазата. Това е особено опасно при бременните. Най-страшните усложнение става диссеминированное внутрисосудистое на съсирването. Активиране на системата на кръвосъсирването и фибринолиза стимулира развитието на ДВГ-синдром. В резултат на развитието на патология при бременни жени може да настъпи отлепване на плацентата, эндометрит, емболия околоплодными води.

READ  Крем-восък Здрав от хемороиди: цена, препоръки, инструкции,

11. D-димер

В резултат на непълно раздялата фибринового влакна се появяват доста големи «парчета» − D-димеры. Това е един от основните показатели коагулограммы за бременни. Общата норма – по-малко от 500 ng/младши, Обаче при бременни нормални се считат за други параметри. Още в началото на бременността количеството започва да расте, а преди раждане надвишава нормата няколко пъти. Също така се повиши, може да има при пациенти със захарен диабет, болести на бъбреците, при сложно от бременността (гестоз), в напреднала възраст.

12. Антитела срещу фосфолипиди (Антифосфолипидный синдром)

Автоимунно заболяване. В организма започва да се увеличава количеството на антитела срещу фосфолипиди. Това е поредица от симптоми, които характеризират артерия и венозни тромбозы. Бременните, при които се определя ГПС, рискуват да загубят дете заради фетаплацентарной недостатъчност.

13. Време рекальцификации плазма

Индикатор за образуването на тромб протеин фибрин. Този параметър отразява свертывающий процес като цяло.

14. Толерантност плазма към гепарину

Този тест се провежда едновременно с предходната. С плазмените се добавя хепарин и се празнува време рекальцификации плазма. Ако този процент е по-малко в норма, възможни са промени и други фактори на кръвосъсирването система. Съмнение за цироза на черния дроб, хепатит. При увеличаване на параметъра може да се предположи наличието в организма на такива заболявания като сърдечна недостатъчност, състояние на предтромбоза, злокачествени тумори. Обаче в норма увеличение на показателя може да се случи на последните бременността.

Важно! Трябва да се отбележи, че преписи от коагулограммы при бременност (както впрочем и за всички други пациенти) може да се извършва само от специалист. Недопустимо е по този или по друг начин данни се поставят себе си диагноза и да предпише лечение.

Където мине преглед и колко струва?

Всеки може да се отдава такава анализ на кръвта като гемостазиограмма в един от най-близките медицински центрове, ако някой разполага с необходимото оборудване и реактиви. Цената на коагулограммы зависи от комплекс от услуги и оборудване на центъра. Най-вече цената на основния пакет варира от 700 до 1 300 рубли (в Москва). Подобрена коагулорамма на стойност около 3 500 рубли.

Обаче за бременни коагулограмма е включена в редица задължителни изследвания и се извършва безплатно. По системата за ЧУЖБИНА също можете напълно безплатно да се направи анализ, предварително получаване на посоката на лекуващия лекар.

Как е дари?

Въпросът «как да се явя» в случай на анализ на коагулограмму съвсем не е излишен. Резултатите от проучването зависи от правилната подготовка на пациента. Този анализ се извършва ин витро (in vitro — извън организма). Кръвта се вземат от виена.

Кръвта се отдава на празен стомах. Последният прием на храна трябва да бъде не по-късно от 8-12 часа, преди да се анализира. Вие не можете да пиете всякакви напитки (кафе, чай, и още повече алкохол). Разрешава се само чиста вода. Приемани лекарства − особено тези, които влияят върху процеса на съсирване на кръвта − трябва да се уточнят по време на отдаване на анализ. Много важно е и емоционалното състояние на пациента. Трябва да се постараем да не се раздрънка, да бъде спокоен, балансиран. Пренапрежение на мускулите също имат негативен ефект върху резултатите от изследванията. Полезно точно преди да бъде предаден анализа на допълнително изпийте чаша студена вода. Тълкуване на резултатите се извършва само (!) специалист.

Видео: какво казват кръвни тестове?

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00110 sec