Компресия облекло, бельо в варикозе: избор на класове, размер, кое е по-добре

Компрессионный трикотаж при варикозе

При откриване на разширени заболявания на вените на долните крайници има начин значително да подобри състоянието на пациента с помощта на специален бельо от разширени вени. Компресия облекло, бельо в варикозе служи като добър помощен метод за бързо излекуване патология.

Принципът на въздействие на

Метод на терапия венозных заболявания с помощта на компресия, използван още в много стари времена – в трудовете на основателите на медицината, има много описания на методи за лечение на язви на краката със специални превръзка на налягането си повязками.

При варикозе на краката, на принципа на въздействие на компрессионного бельо се състои в създаването на натиск с различна сила на всяко място на крака. Бельо сдавливает разширени вени, по този начин бутане от тях застоявшуюся кръв, принуждавайки я да се движат.

Поради тази натоварване на кръвообращението да се нормализира. Максимално налягане при него се превръща в долната част на крайника, тъй като за добро притока на кръв в тази област изисква голямо усилие. Натоварване намалява с напредъка на кръвта нагоре, в резултат на долната част на крака се оказва 70% налягане на дрехи, а на бедрото – само 40%.

Специално компресия облекло бельо създава на крайник постоянна натоварването, подобна с тази, която тя изпитва при движение, благодарение на работата на мускулите. Хората, ползващи такъв трикотаж, забелязват, че краката в края на деня спират отекать и се уморяват много по-малко.

Компресия облекло, бельо в варикозе е различен: чорапогащи, чорапи, бандажи, чорапогащи или чорапи, и почти няма противопоказания, така че те напълно да замени стандартното бельо.

Вследствие на постоянния натиск на крака със специални трикотажем, бива предупреден вени и развитие на тромбози, както и нормализира кръвоснабдяването на долните крайници.

Материал

Лечебно бельо са произведени от тези материали: микрофибър, ликра, найлон и памучни влакна, и на външен вид доста по-различно от обикновеното. При това в него няма шевове, което може да се нарече значителен плюс. Компресия облекло бельо от разширени вени, добре пропуска въздух, хубаво е прилепнала към кожата и не предизвиква алергични реакции. Лечебните свойства на специални дрехи, се запазват за около шест месеца, при спазване на правилната грижа за технологични продукти.

Видове

Компресия облекло, бельо в варикозе се разделя на няколко вида:

 • Профилактично бельо създава минимално налягане на повърхността на крака, и се използва в началните стадии на разширени вени. Облечен като чорапи съветват при появата на «звездички» в краката, болки и отоци в края на деня и на леко увеличаване на вените. Профилактично бельо съветват да се носят и на здрави хора, заети в професии, които предполагат висок риск от развитие на заболявания на вените в долните крайници. Специална група на риск представляват лицето, чиято работа предполага продължителен престой в изправено или седнало положение – например, учители, водачи на транспортни средства, продавачите или фризьорски салони. Продава се компрессионный трикотаж на този вид без рецепта и е на разположение в абсолютно всяка аптека.
 • Лечебно бельо няма да носят болните варикозом в период на изостряне. Продава се строго по лекарско предписание.
 • Госпитальное бельо се използва само в болнични условия в постоперационный период.

Тъй като има няколко вида компрессионного бельо, има смисъл да се спре внимание на всеки един от тях:

 • Компресия чорапи и чорапогащи, безспорно са най-популярният изглед лечебен бельо, има дори модели, специално разработени за бременни жени. При избора на чорапогащи от огромно значение е с размер – правилно подбрано бельо трябва добре облегать краката и завършва на кръста. Ако чорапогащник твърде големи или твърде малки, няма достатъчно терапевтичен ефект те не ще. Оборудвайте такива чорапогащи трябва да се положат определени усилия, тъй като те трябва да се подели по краката строго равномерно. Но след колготы зафиксируются на крайниците и не ще да пълзи при движения. Освен това, такова бельо лесно да правите. Носенето на компрессионных колгот и отглеждане допуска се комбинира с лекарства като кремове и мехлеми, или просто с овлажняващи кремове, но се прилага непосредствено под бельо все още не си струва, за да не се предизвика разрушаването на влакна.
 • Компресия чорапогащи. Защо-това се приема, че разширените вени са заболяване, което е присъщо единствено на жените. Но, между другото, сред хора, страдащи от разширени вени доста хора от мъжки пол. Излишно е да казвам, че мъжете не ще носят компресия колготы, така че за тях има такова решение, тъй като чорапогащи. Но това бельо има някои противопоказания – например, те не могат да се носи при атеросклероза на кръвоносните съдове или артериитах, както и наличието на открити рани на долните крайници.
 • Компрессионный еластична превръзка. Може би най-универсално и широкоприменяемое средство за лечение на разширени вени, макар и с много по-малка ефективност, отколкото компрессионный трикотаж. Основното предимство на превръзка в ниската си цена, но недостатък е, че трябва да се наматывать ръчно, поради което не винаги е възможно да се постигне необходимата степен на компресия. Освен това, превръзки имат един неприятен навик да пълзи при шофиране.
READ  Хематом на мозъка: эпидуральная, субдуральная, симптоми, причини, лечение и видове

Положителни свойства

Лечебен трикотаж при варикозе играе важна роля в лечението на разширени вени.

Сред положителните свойства на използването му, при пациенти варикозом посочват следните:

 • За сметка на компресия на вените се увеличава способността им към нормално проталкиванию кръв.
 • Отстраняват отоци, тъй като капилярите продължават да абсорбират внеклеточную течност.
 • Намалява вискозитета на венозна кръв, нормализира циркулацията на кръвта, което от своя страна предотвратява образуването на кръвни съсиреци.

Класове

Лечебно компресия облекло бельо от вени на краката е най-добре да се купуват в магазините, специализирани в продажбата на ортопедични изделия.

Класове компрессионного трикотаж различават в зависимост от степента на потребителската им компресия и има такива:

 • Клас 1. Бельо даден клас се характеризира с минимално налягане (не повече от 23 мм hg.ст.), и се препоръчва за употреба в ранните стадии на развитие на разширени вени – при леко увеличаване на вени, отоци и болки.
 • Клас 2. Такова компресия облекло бельо се използва в терапия на разширени вени тежко и тромбофлебит на вените. Съвместната им не надвишава степента на 33 мм hg.календар.
 • Клас 3. Назначава при тежка недостатъчност на вените. Налягане – не повече от 45 мм hg.календар.
 • Клас 4. Компресия дреха налягане – 50 мм. живачен стълб.календар. и повече. Използва се при нарушения на лимфотока и провокирани им отоци.

Избор

Избор компрессионного бельо при варикозе зависи от стадия на заболяването. Трикотаж първи клас, както и превантивни, може да вземете сами, а ето чорапогащник втори и трети клас се купуват възможно само след посещение на специалист-флеболога.

Ценовата категория бельо-често зависи от материала, от който то е изработено, както и от марката, който го пуска. Налягането също се разпределя еднакво по всички модели и в цената по никакъв начин не влияе.

Много хора се интересуват от въпроса, отколкото да се ръководят при избора на компрессионного бельо. Лечебен трикотаж от всякакъв вид и е предназначен предимно за облекчаване на симптоми на разширени вени и спиране на развитието му, а от такова предизвикателство и чорапогащи, и колготы, и чорапи се справят еднакво добре.

Единствената разлика е, дължина: чорапогащи достигат максимум до коляното чорапи – до горната част на бедрата, а колготы завършват на талията. От това следва заключението, че при избора на дрехи трябва да идва от мястото на локализация на заболяването.

Ако болестта е ограничена до долната част на крака, за по-успешна терапия са доста подходящи чорапогащи, а в случаите, когато разширени вени има и по-горе, е необходимо да закупите колготы или чорапи. Външен вид на разширени бельо могат да избират по свое желание: за мъжете това е като правило, се извършва колкото се може по-незабележими, а това на жените при желание могат да се купят и модели с петна.

Компресия облекло бельо се предлага от различни производители, но натиска на всеки модел просчитано с най-висока точност, така бельо за всички компании има равен лечебен ефект.

Задавайки си въпроса, кое е по-добре компресия облекло, бельо в варикозе, се пренебрегва от една изключително важна подробност – подходящата маркировка. Всички знаят, че на опаковки обикновени чорапи и чорапогащи, посочена плътността на тъканите в денах, но в клиничната трикотаж маркиране трябва да бъде съвсем друга – на тях трябва да бъде определен клас на компресия и нивото на създадената налягане. Така че категорично не си струва да се опита да спести на закупуване, чрез закупуване на съмнителни търговци чорапогащи в n-увеличение на броя на ден под прикритието на компрессионных – по този начин може да провокира още по-голямо влошаване на състоянието на вените.

Размери

След успешно преминаване на всички необходими процедури (консултации при флеболога с получаването на съответните рецепта, избора на модели и фирма производител на разширени бельо), трябва да изберете правилния размер компрессионного бельо при варикозе.

А за тази цел е необходимо да предприемат подходящи за измерване:

 • За голф, се измерва обиколката на подбедрицата над глезените и под коляното, а също и дължината на краката от коляното до стъпалото.
 • За отглеждане са произведени от същите мерки, но към тях се добавя обиколката на бедрата на разстояние 25 см от коляното (за човек със среден ръст) или 30 см (за по-високи хора). Допълнително замеряется дължина крак от точката на измерване на обиколката до слабините и бедрата.
 • За колгот трябва допълнително да се измери краката от стъпалата до слабините, а също и бедрата и талията.
READ  Коагулограмма при бременност: защо да дарят, норма, дешифриране, тъй като отдавате

За да не внесеш поправка с правилният избор, всички получени в резултат на измервания данни трябва да се сравни с размерной таблицата (при това като се има предвид, че тримерно таблица на различните производители се различават помежду си). В идеалния случай, най-добре ще покаже на измерване продавач-консултант, той да помогна в избора.

Компресия облекло, бельо в варикозе високо качество струва достатъчно скъпо, но друг път дори най-скъпите и качествени модели на по някаква причина предизвика неудобство по време на чорапи. Така че за начало съветват да се спрем на бельо евтино и проверете какви ще усещания, когато го носи, а след това да се купуват за постоянно чорапи модел по-скъпи. Трябва да знаете, че дори и вярно подбрани, но причинява неприятни усещания в процеса на експлоатация на бельо може да повлияе неблагоприятно върху състоянието на вените.

За бременни

Дори при липсата на видими признаци на венозна разширяване, всички, без изключение, бременни жени съветват предварително да се грижи за компрессионном бельо. През първия триместър е достатъчно да се обичайните профилактични трикотаж, а в по-късните срокове на действие трябва да се приведе в съответствие с препоръката на лекар.

Компресия облекло, бельо за бременни е по-различен от обикновения компрессионного трикотаж, тъй като за неговото производство се използват максимално воздухопроницаемую плат. И, разбира се, в горната част на колгот има специална паста, за да се нежно поддържа нарастващото коремче. Обаче не всяка бъдеща майка се чувства комфортно в такива колготках – в края на краищата корем по размер могат да бъдат и много големи, а горната част не винаги се разтяга толкова, колкото е необходимо. Така че много бременни предпочитат компресия чорапи.

Избор предлагани модели е доста голям:

 • На силиконов ластик.
 • На специален корсетном колан с катарама.
 • С отворени чорапи.
 • Обикновени чорапи на класическия модел.

Други цели

Въпреки, че основното предназначение на компрессионного бельо – това е нормализиране на кръвообращението в долните крайници, понякога го използват и за други цели. Например, съветват да се носят такова бельо в първия месец след раждането, за да се предотвратят усложнения като пролапс на матката или за загуба на вагинални стени. При намаляване на теглото компресия облекло бельо използват за изглаждане на мастните натрупвания и премахване на излишната течност. При урок спорт бельо подобрява издръжливостта, което позволява да се извършват повече упражнения.

Правила за обличане

За разлика от обикновените чорапи и колгот, компресия трябва да се носи строго по правилата:

 • Пускането на всяко компресия облекло бельо трябва да бъде веднага след събуждане, докато е в легнало положение.
 • Горната част на първо събират акордеон.
 • Внимателно пуснато на бельо на крак, като се избягва перекручивания.
 • Дърпат на долната част на крака, бавно изправяне.
 • Повдигане на торса над леглото, усъвършенстването на процеса на поставяне фиксиране на талията (за колгот).

За хора, които по някаква причина, изпитват затруднения когато е оборудван компрессионного бельо, разработени специални приспособления, които правят този процес – например, меди Butler.

Тези тела са подходящи за всяка категория пациенти, така и за всяка ситуация:

 • За пациенти с ограничена подвижност е предназначен серия Longo, а за големи – серия Big.
 • За любителите на пътуване, за да проверите разборной вариант — Travel Butler.
 • А за някои, най-доброто решение ще стане разтегателна серия Hospitalbutler.
 • Освен тела, предназначени да помогнат в оборудвайте лечебен трикотаж, фирма пуска меди Butler off – тела, помага да го свали.

Ако процедурата обличане на бельо се извършва на ръка, производителите съветват да се използват ръкавици, за да не се прекъсва влакна, изделия ноктите. Между другото, ноктите както на ръцете, така и на краката трябва да са опесъчени и кратко остричь. Също така трябва да се отървете от мехури и мазоли.

Съвети за използване

При първото назначаването на компрессионной терапия при хората често възникват въпроси относно правилното използване на терапевтични бельо. И най-честото от тях – възможно ли е да се носят компресия облекло бельо са подути крайници? Мнение на лекари по този въпрос едно: не само е възможно, но дори и трябва. Вярно е, и то доста проблематично, тъй като са подути краката силно се увеличават по размер.

READ  Заболяване/синдром на Такаясу: симптоми, лечение, причини

Понякога се случва и така: болни купува чорапогащи, а ги дъвка се оказва малко по-проблемна виена. Естествено се ражда въпрос: а струва ли си да носите такова нещо? В този случай директно компрессионного въздействието на виена бельо оказват не ще, затова силно се препоръчва придобие нещо подходящ размер. Въпреки това, да се носят закупени чорапогащи все пак е възможно, защото за сметка на нормализиране на кръвообращението долния крайник, непряко ще бъде въздействието и върху болния съд.

Също така, пациентите често задават, защо стреля компресия облекло бельо за през нощта? Това има две обяснения: първо, когато пациентът е в легнало положение, степента не е създаден по този начин, и да оставят бельо на тялото на услугата. И второ, колко воздухопроницаемыми нито са колготы или чорапи, кожата на краката все още нужда от почивка от тях и свободно да дишам. Но, ако човек неволно паднала в бельо, много вреда от това няма.

Може би една от най-често срещаните въпроси за компрессионном бельо – какъв вид да изберете за една гореща лятна времето? Тъй като високата температура е един допълнителен ден за разширяване на кръвоносните съдове, лечебно бельо носят задължително, но можете да изберете по-лесен, профилактично или първи клас. Дори намаляване на нивото на компресия е много повече за предпочитане, отколкото пълна липса.

Правилната грижа

За да компрессионный трикотаж колкото се може по-дълго без да изгуби своите лечебни свойства, трябва да се осигури за него правилната грижа:

 • Да се лиши от трикотаж не на пишеща машина, а на ръка, при това не перекручивать и силно натискане.
 • Не се пере бельо с гореща или прекалено студена вода – температурата му трябва да бъде в района на четиридесет градуса.
 • В никакъв случай не се прилагат за пране, прахове и избелващи средства е само средство за грижа за деликатни тъкани. Идеална за тази цел течен сапун или обикновен шампоан.
 • Лечебно бельо не се сушат на слънце.
 • Силиконовата гума на отглеждане трябва да се пази от вода – в противен случай тя ще загуби заключване свойства. Замърсяване се отстранява с памучен диск с всеки спиртсодержащей течност.
 • За улесняване на процедури за грижа по-добре е да закупите поне 2 чифта лечебен бельо.

Производителите

Чорапи и колготы всички производители имат същото лечебно въздействие, и са основно разходи, дизайн и издръжливост.

Струва си да се обърне внимание на някои от най-известните марки компрессионной облекло:

 • Компресия облекло бельо Relaxan. Основното предимство на изделия тази италианска компания – сравнително ниска цена (не повече от 1200 рубли). Модели идват във всички класове компресия и с най-различен дизайн. Обаче бельо на марката на този недолговечно (ефектът продължава не повече от месец), и много бързо се износва.
 • Лечебно бельо Интекс. Бельо руския марка заслужено се нарежда на второ място по популярност. Тя е много по-издръжлив, отколкото предишната, има необходимия ефект и при това се различава доста приемлива цена – от 800 до 1300 рубли.
 • Бельо ORTO на водните автобуси. Лечебен трикотаж тази испанска компания е по-евтино, отколкото предишните два – максималната му цена е не повече от 700 рубли. Изделия изпълнени достатъчно качествено, и компрессионный ефект се запазва до четири месеца, но при това бельо се износва бързо в района на крака.
 • Компрессионный трикотаж Венотекс. Това е бельо за производство на Съединените Щати също се радва на голямо търсене. Цената на превантивни отглеждане започва от 650 рубли, както и модели на трети клас на компресия са от 1600. Продукти притежават средна степен на износоустойчивост.
 • Лечебно бельо Sigvaris. Компресия облекло бельо тази швейцарска марка се приема елита, съответно, и е на стойност това много по-скъпо от предишните – за един чифт ще трябва да плати не по-малко от 2500 рубли. Въпреки че трябва да се каже, че износоустойчивост на тези продукти са много по-високи, отколкото останалата част, и да служат, те ще продължават по-дълго. От бельо на други производители на изделия на фирмата Sigvaris се отличава с невероятен дизайн и най-високо качество.

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.42MB/0.00031 sec