Компютърна томография: коремна кухина, сърцето, кръвоносните съдове на мозъка, на децата, показания и противопоказания КАТ

Приоритетна диагностика на компютърна томографиии

КАТ в този момент признат приоритет изглед изследвания за поставяне на диагноза на заболявания на вътрешните органи на човека. То не се нуждае от хирургични манипулации. Компютърна томография – това е процедура, при провеждането на която се прилагат лъчи рентгена.

Ако след като конвенционална рентгенова снимка получавате плоско изображение, след което компютърът, използван в КАТ, издава го в триизмерен формат. Поради това лекуващият лекар ще бъде в състояние внимателно да разгледа-интересно му орган, завъртане на изображението от всеки ъгъл.

С помощта на компютърна томография лекари имат възможност да се провери целия организъм на пациента, да разнищим си пластове, като се започне с костите и до кръвоносните съдове на главния мозък.

Най-важната особеност се счита фактът, че КАТ показва тези структури, които не искали да видите по-старите начини за диагностика. Също така е важно, че ct скенер – това е най-сигурният метод, който дава най-малката тежест облечением на тялото.

Когато е необходимо КАТ

Компютърна томография трябва да се направи, когато:

 • Промени в кръвоносните съдове;
 • Увреждане на вътрешните органи;
 • Болести на кръвоносните съдове и на сърцето;
 • Камъни, блокиране на пътища за извеждане на урината;
 • Наранявания на очите;
 • Някои заболявания на носа и ушите;
 • Увреждания на костите;
 • Заболявания на гръбначния стълб;
 • Неправилно развити органи;
 • Проучване на местоположението и състава на тумори.

Лекарят може да изпрати пациента в КАТ на шията при оплаквания от главоболие, а също и за откриване на нарушения в речта или съмнения за травма на мозъка.

Компютърната Томография се прилага за проследяване на правилността прилага лечение, както и колко точно са били извършени от някои видове манипулации.

Когато обхождането не може да се направи

Какви са противопоказания за КТ?

 • По време на бременност. Сканиране, компютърна томографией може да окаже отрицателно действие върху плода;
 • Наднорменото тегло (повече от сто и петдесет кг);
 • Наличие на психични разстройства;
 • Тежкото състояние на пациента.

Доста често звучи въпрос за това, колко пъти може да се проведе такова изследване. Редовни изследвания по план, се провеждат един път на шест месеца-една година. Тъй като ако го направя по-често, тогава има риск от развитие на рака. Въпреки това, в спешни ситуации този фактор не се вземат под внимание.

Повишаване разделителна способност на резултатите

За да се гарантира, че резултатите от КТ са по-информативни, при провеждането на процедурите на пациента се инжектира специално вещество – контрастни усилватели.

Това могат да бъдат:

 • Барий. Прилага се при изследване на коремната кухина;
 • Гастро — и степен-гарафи;
 • Вариации на йод.

Данни лекарства могат да се прилагат три различни начина. Пациентът пие усилвател, го прилага чрез инжектиране във вена, или ректално. Само от време на време се предлага вдишват определено вещество, за проверка на мозъка или белите дробове.

Убождане венозно може да бъде изработен като специалист, така и с помощта на специално устройство – инжектор. Модерните лекарства, които не оказват вредно въздействие върху организма и излизат само след няколко часа.

Когато се използва контраст

За разлика помощно вещество е необходимо при извършване на следните сканирания томографией:

 • Промени в съдовете. Всички изследвания на главата се провеждат с усилване.
 • Онкологични заболявания. За да лекарят може по-точно да се разграничат точно тумор от, например, кисти.
 • Болест на белите дробове. Контраст ясно подчертава съдове, бронхите.
 • Наличието на кисти, възпаления в органите на пациента.
READ  Масаж при хемороиди: лечение, видео

Когато се прилагат контраст не

 • Наличието на кръвни съсиреци в съдовете.
 • Базедовата болест.
 • Неправилна работа на бъбреците, заради което контраст не се отделя от организма.
 • Захарен диабет.
 • Възможност за алергична реакция.

В края на изследвания с използване на контраста на пациента съветват да се пие колкото се може повече течности, за да лекарството излезе по-бързо.

Как да се подготвим за КАТ

Ако на пациента се извършва сканиране на компютърната томографией врата или главата, а след това го питам за премахване украса, апарат за подобряване на слуха, очила и дори коригиране на захапката брекет система. Това се прави, за да се изключи появата на изгаряния от метал, който да стане вътре в апарата. Пациентът трябва да бъде облечен в удобни дрехи. Понякога предлагат се промени в еднократно бельо.

Също така на пациента предупредят, че най-малко шест часа преди процедура не може да има. Можете да пиете само вода и в най-скромни обеми. Тези изисквания са свързани с факта, че контрастът, въведена гладно, ще даде най-добрата картина. Също така вещество, разрешение за ползване (при пълен стомаха, може да предизвика повръщане.

Самото сканиране не причинява неприятни усещания. Въпреки това, прилагането на контраста, може би не е твърде приятно. Тъй като лекарства имат горчив вкус, но ако се инжектират венозно, а след това предизвикват прилив на топлина.

Има моменти, когато на пациента при сканиране КАТ започва да повърна или внезапно се появява главоболие. В този случай той трябва да каже за този специалист, проводящему проучване. Също така трябва да се уведоми лекаря за наличието на страх от затворено пространство, възможности за паника или просто силен нервен стрес. В такъв случай човек да предложи успокоително. Ако по-рано на пациентите установяват някакви метални части или устройства за поддържане на здравето, лекар, за тях трябва да знае.

Как се провежда сканиране

Самият апарат е доста голяма техника, сред която е разположен малък тунел. В него се намира пръстен, който се движи и има специални сензори. Компютър задава параметрите на въртене на този пръстен. Също така има и специална маса. За това, че техниката не е имал вредно действие на изследовател, специалисти работят в друга стая.

По време на провеждане на процедура за човек иска да легне на масата. Ако това не се изисква изследване, това е правилното положение може да се заключва с помощта на коланите, тъй като в противен случай пациентът може неволно да се движат и развалят снимките.

Самото сканиране води от специалист – технолог. А дешифрирането на компютърна томография се провежда по специален лекар – рентгенологом.

Лаборант помага на пациента да си намеря правилно, казва, за какво и как ще се случи, след това отива в съседната стая. Там са разположени компютри, екрани и подходящо оборудване. Технолог могат да гледат съседния кабинет и през прозореца. По този начин той вижда, как се чувства и води исследуемый. Също така има микрофон, по който са дадени препоръки.

При стартиране на сканиране на маса, на която се намира човек, се поставя вътре апарат, в тунел. Специалист регулира от коя точно част на тялото трябва да извърши проучване лъчи. Също така на пациента се иска да не диша, за по-точни резултати. Тъй като, ако той ще се движи, получени снимки ще бъдат смазанными и трябва да се провежда повторно сканиране. Обикновено едно проучване, минава за половин час.

READ  Лимфангит: причини, симптоми, лечение, форми, неверического произход

Томография е метод спирала

Обикновен апарат за компютърна ТОМОГРАФИЯ, което прави един оборот пръстен около пациента, дава информация само на един слой с определена дебелина. След това маса, разположена на него пациент се движи на известно разстояние и процедурата се повтаря отново. По този начин, много постепенно да се получава необходимата картинка на разглеждания орган. И в зависимост от това, колко много слоеве на обекта трябва да получи, колкото пъти и ще се провежда облъчване.

Въпреки това, съществува друга форма – спирала ct скенер. Там се случва непрекъснато въртене на тръбата, благодарение на което присъства непрекъснато предаване на резултатите. А пациентът при това постоянно се движи заедно с масата. От тази траектория и се оказва, подобна на спиралата.

Благодарение на спирала томография проучване се случва по-бързо и орган може да разгледа само по време на това как човек един път, който не диша.

За пациента това означава, че той по-бързо да напусне зоната на радиация и здравето му ще бъде нанесено по-малко вреда. Този метод на сканиране улеснява проучването на тези пациенти, тъй като хората възрастен възраст, малките деца, хората с наранявания, след това са всички тези, които не могат дълго време задържате дъха си и не се разбърква.

Томография мультиспиральная

Мультиспиральная томография изглежда като МСКТ. В този апарат са монтирани само две тръби и множество сензори. И всички изследване отнема само секунди.

Където се използват мультиспиральное сканиране органи:

 • Случаи на повишен риск. Лекар трябва да вземе спешно решение за запазване живота и здравето.
 • За сканиране на малки предмети или структури в движение.
 • Проверка на пациентите след операции на сърцето, а също така за изследване на лумена на артериите.

Мультиспиральная компютърна томография винаги се извършва с въвеждането на контрастни вещества. МСКТ може да се показва почти всичко от страна на пациента, с изключение на тези, които имат алергия към йод. Получен нивото на облъчване на тридесет на сто по-малко, отколкото при които изследването.

Особеност при изследване на различни органи

Компютърна томография при изследването на корема се извършва на гладен стомах. Храните могат да бъдат причина за неуспеха в изследването. Преди извършването на сканиране на няколко дни трябва да се консумира само храни, които са лесно смилаеми и не предизвикват проблеми с усвояването на двете.

До сканиране на пациента обикновено се предписват пие такива лекарства, като активен въглен или подобни на него. В този случай, ако човек има някои проблеми с усвояването на двете храна, тогава лекарят може да предпише лекарства, лаксативи, както и клизмирование.

Ако е необходимо сканиране на кръвоносните съдове на главния мозък, а след това никакви предварителни действия, за да провеждате не е необходимо. Още по време на самото изследване главата си записват, а също така на пациента се инжектира разлика материал за изследвания дори и най-малките съдове.

Томография за проверка на гръбначния стълб най-често се предписват при съмнение за наличие на херния, артритов от различен тип, промени в канала, наличието на тумори. Отделно може да се извършва сканиране на долната част на гърба.

Как се провежда процедурата при малките пациенти

Тъй като неокрепший организмът на детето е много по-силна възприема радиация от томографа, нещо подобно сканиране лекар ще предпише само в случай на крайна нужда.

Децата проучването се извършва по същата томографе, че и възрастни. Често е невъзможно да се намали вредното въздействие на радиация, тъй като поради голямото съдържание на вода в тъканите на детето резултати се получават косвени.

Преди процедурата е необходимо да се спазват същите препоръки, че и за по-възрастни хора. Също така трябва да спрат да консумират храна и напитки за около 4 часа до сканиране. Въпреки това, възрастните, които са с малки деца, трябва да ги подготви още и морално. Т.е. да каже какво и как ще направи и какво прави той. В противен случай детето може да изпитате силен страх. Както и те могат предварително да се проучи как не може да диша за известно време.

READ  Диабетна ангиопатия на долните крайници: код по мкб 10, симптоми, лечение, лекарства, народни средства за защита

По време на компютърната томография при бебето, за общо спокойствие, родител ще присъства на една и съща стая, че и неговото дете. Въпреки това, за защита на него наденут престилка с олово. За да се звук на работещ апарат не нагонял страх, детето ще предложи слушалки.

На децата от ранна възраст, от раждането до шест години, включително и на децата с повишена активност, могат да релаксиращи и успокояващи лекарства. А в някои ситуации и анестезия (само ако носът на детето свободно се диша).

Дешифрирането на КАТ

Получаване на описания по проведено на обхождане на най-често изисква се изчака около половин час. След това на диск с данни, заключение на специалист, а също и снимки се предават исследуемому. След томография човек получава не е готов диагноза, а само повече декриптиране за състоянието на орган, който сканировался.

В случаите, когато специалист разкрива опасни болести и състояния, той съобщава за това на пациента и насочва към правилния специалист.

Какви други възможности има

Тъй като е вид облъчване, получени при провеждането на томография, трябва да бъде забранено в някои случаи, това се прилагат и други начини за изследване:

 1. Ултразвукова допплерография. Според вида на научните изследвания подходящ за изследване на системи на кръвта. При неговото провеждане се използват ултразвукови вълни.
 2. ЕХОГРАФИЯ (ултразвуково изследване). Тъй като този вид радиация е безопасно за човека, тя се използва, когато се прави по време на бременност (наблюдават плод на различни етапи на развитие), при изследване на патологични промени щитовидната жлеза е била счупена, органите на корема.
 3. Ядрено-магнитен резонанс (магнитен резонанс). Този метод също дава възможност за получаване на триизмерни изображения изследвани части на тялото. Въпреки това, принципът му на работа се основава на мощно излъчване на магнита.

Човек може да се чудя кой начин да изберат, но и тук все още е основният избор на стойност за лекар. След различните поводи изискват различни подходи.

В края на статията може да се отбележи, че КАТ има цял списък от предимства – той е и висока точност на получените данни, както и скоростта им обработка, както и факта, че за пациента процедура е безболезнена. Както и резултатите от сканиране, компютърна томография помагат на лекарите поставя верни диагнози и правилно лечение на болестите на пациентите.

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00107 sec