Конни надбягвания налягане, люлки: причини рязко високо и ниско

Кръвното налягане – това е най-важният показател за работата на сърдечно-съдовата система, която определя правилното функциониране на всички органи на човека и неговото здраве. Конни надбягвания налягане – много често срещан проблем лица от всички възрасти, а причините за това опасно явление маса.

Хората на зряла и напреднала възраст от първа ръка знаят, какво е повишаване на кръвното налягане, повечето вече има диагноза хипертония и прилага лечение. Въпреки това промени в налягането се случват и при по-млади лица Какво да правим в такива ситуации? Първо, трябва да намерите причината за колебанията на налягането, второ – да се вземат мерки за неговото отстраняване.

Смята се, че нормално кръвно налягане, не трябва да достигне до 140/90 mm hg. супена, и повечето от нас то е 120/80 mm hg. супена В продължение на деня могат да се наблюдават някои колебания в налягането, например, през нощта то няколко намалява, а в периода на събуждането – висока в рамките на нормалните стойности. При физически натоварвания също е възможно повишаване на налягането, но при здрави субекти тя бързо се връща в първоначалното си състояние.

Като говорим за това, че люлки налягане, пациентът не винаги се има в предвид подобряването му. Може да става въпрос и за хипотония, когато намаляването на цифрите на тонометре обяснява влошаване на благосъстоянието и появата на неприятни симптоми. Долната граница на нормалното кръвно налягане е около 110/70 mm hg. супена Ясно е, че всичко е индивидуално, някой и 110/70 – твърде малко за благосъстояние, но все пак налягане трябва да бъде в определени граници.

Защо са опасни резки промени в налягането? Отговорът е прост: съдове, изведнъж ощутившие върху себе си излишната тежест, могат чисто и просто да не издържат и да се спукат, че е изпълнен с ударите, инфарктами и други сериозни проблеми.

При хипертоници, живеещи постоянно повишено налягане, стените на артериите и седмица подложени на характерни промени – те уплътнен, склерозируются, просвет постепенно суживается. По-продължителната натоварването на такива съдове са в състояние да издържат доста дълго, понякога не дава никаква симптоматика хипертония, но в момент на рязко покачване на налягането те просто не успяват да се адаптират към променен условия и скъсани.

При млади хора разтеглив съдовите стени могат да се адаптират към колебанията на налягането, така че конните надбягвания се проявяват субективни признаци на нарушаване на благополучие, но рискът от усложнения при това все още не е висока.

При по-възрастните лица, страдащи от артериална хипертония или атеросклероза, съдове, чуплива и гъста, така че възможността за тяхното разкъсване и кръвоизлив, значително по-голям, което изисква повишено внимание към този проблем.

Хипотония се среща по-рядко, отколкото внезапни повишения натиск, но тя също може да бъде опасно, защото при намаляване на притока на кръв към органите на прекъснато предоставянето им с кислород и необходими хранителни вещества, което води до хипоксия и сериозни нарушения на функцията на тъканите. Намаляване на натиска не само е придружено от неприятни симптоми като гадене, виене на свят, сърцебиене, но и може да стане причина за загуба на съзнание (припадък) с най-различни последици.

Защо «люлки» натиск?

Причините за покачване на налягането могат да бъдат най-разнообразни. Най-често – артериална хипертония, която е отделно заболяване. Проблемът хипертония като самостоятелно заболяване е много важна и силна за съвременния човек, за нея може да научите в съответните секции на сайта, а сега да се спрем на други възможни причини за колебанията на налягането.

Резки скокове на налягането са възможни при:

 • Нарушения от страна на ендокринната система;
 • Стрес и умора;
 • Съдова дистония;
 • Злоупотребата с алкохол, кафе и чай;
 • Промяна на метеорологичните условия, смяна на климатичната зона;
 • Пушене;
 • Патология на шийния отдел на гръбначния стълб.
READ  Hemorrhoidectomy по Миллигану-Моргану: следоперативния период, мнения

Ендокринни нарушения могат да бъдат причина за резки промени в налягането. Най-често това явление при жените в менопауза и предменструален период. По време на избледняване на хормоналната дейност на яйчниците е по-вероятно кризы с рязко покачване на налягането. Предменструален синдром се проявява колебания на налягането поради задържане на течности през втората фаза на цикъла, а може би причината за промяната в налягането ще бъде и емоционална лабильность, характерни за жените в навечерието на менструацията. Патология на надбъбречните жлези (болест на Иценко-Къшинг, гиперальдостеронизм и др) може да провокира симптоматическую артериалната гипертензию с възможни кризите.

Най-честата причина за резки промени на кръвното налягане, особено при млади и сравнително здрави лица, — стрес и преумора. Липса на сън, повишено натоварване на работното място, преживявания могат да станат причина за хипертонични на кризите.

Смята се, че подобно явление е по-често сред жените, по-емоционални и нестабилна към стрес, отколкото мъжете, но в последно време представителите на силната половина от човечеството все по-често имат подобни оплаквания и все повече са склонни да приемат присърце външни фактори. С течение на времето, хроничен стрес и надбягване с коне на налягането на неговия фон може да се превърне в основна артериалната гипертензию, и след това без специално лечение вече не е задължително.

Вегето-съдова дистония (ВСД) – много често выставляемый диагноза и при колебания в налягането. Такова заключение е много «удобно» в случаите, когато няма други причини до наличните симптоми няма. Нарушение на вегетативната регулация на дейността на сърдечно-съдовата система наистина може да стане причина за резки промени в налягането. Особено често прояви на вегетативната дисфункция под формата на често променяща се налягане се среща сред младите лица, емоционално лабильных теми, често е в тийнейджърските си план.

Метеочувствительные хората много остро възприемат промяната на метеорологичните условия, особено, ако това се случи изведнъж. Сърцето и кръвоносните съдове от тях реагират подем или спад на налягането, което е придружено от влошаване на благосъстоянието често сред пълно здраве. Смяна на климатични зони и часови зони, продължителните полети са също така неблагоприятно влияние върху дейността на сърдечно-съдовата система, провокира гипертонические кризы у предразположени лица

Естеството на храната играе важна роля в регулирането на кръвното налягане. Така, злоупотреба с алкохол, прекалено twin приема на кафе, силен чай и други възстановителни напитки е в състояние да предизвика скок на налягането, което е особено опасно при хора вече страдат от хипертония, атеросклероза, болести на сърцето.

Пушенето е вредно, това знаят всички. Обикновено го свързват с риск от злокачествени тумори, инфарктом на миокарда или инсулт, но далеч не всеки пушач е наясно, че след выкуренной цигари се случва вазоспазъм органи и тъкани и варира налягане. За връзка вреден навик с скачками налягане много се признават тогава, когато става дума вече за артериална хипертония.

Остеохондроза може да бъде с право се счита за враг на съвременния човек. Заседнал начин на живот, липса на физическо натоварване, сидячая работа, намирането на зад волана или на компютъра предизвикват дегенеративни промени в гръбначния стълб, често – увреждане на шийните, че е изпълнен с компресирани съдове и нерви с скачками на кръвното налягане.

READ  Синдром на Badd-Chiari: причини, симптоми, диагностика, лечение и прогноза

Провокира колебания на налягането може да рязка промяна на положението на тялото. Обикновено при това се наблюдава хипотония. Често пациентът се оплаква на лекар, че при внезапно нарастващите заболява главата, крайниците са станали «памук», в очите на тъмно. Не си струва да изпадате в паника, ако това се случи дори през нощта, това е вероятно, че това е така наречената ортостатическая хипотония, но на лекар да отиде, би било за предпочитане.

Кой кой е…

Ясно е, че външните признаци и симптоми не винаги се казва, в коя страна люлки налягане се повишава или понижава, но все пак гипотоников от хипертоници почти винаги не е много трудно да се различи.

Хипотония е характерно за лица, страдащи от вегетативната дисфункция, както типичен гипотоник обикновено худощав, субтилен, бледи и сонлив. Намаляване на налягането може да доведе до влошаване, увреждане, желание да легне или да спя. В ролята на гипотоников обикновено действат по-млади жени и юноши, както и за подобряване на благосъстоянието им е достатъчно чаша силен чай или кафе.

Хората, склонни към периодична повишаване на налягането, обикновено не страдат от недостатък на тегло. Напротив, високо кръвно налягане — плътно телосложение и дори много дебели хора, червен и външен вид на «силни». Сред хипертоници доста жени на климактериума, възрастните хора от двата пола, това е напълно здрави с мъжете.

За организма е еднакво опасно и за рязко повишаване на налягането и неговото намаляване. В тъкани и органи на фона на недостатъчно кръвообращение винаги се случват промени. При повишаване на налягането, дори и на пръв поглед малко, влияе на стените на кръвоносните съдове и органите не получават достатъчно необходимата им кръв. Първите, които страдат мозъка, ретината на очите, бъбреците.

Сърцето при чести изкачва натиск, опитвайки се да се приспособят към променящите се условия, се увеличава в размер, стените му стават по-дебели, но броят на кръвоносните съдове, захранващи то миокарда, не се добавя, а на разположение на коронарните артерии, не е достатъчно. Се създават условия за изчерпването на резервните възможности на сърдечния мускул и развитие на нейната недостатъчност, исхемична болест и кардиосклероза.

Намаляване на налягането на значително по-рядко става причина за сериозни заболявания, отколкото гипертонические кризы. Ясно е, че става в този случай е за гипотониках, когато ниско налягане – всъщност нормалното състояние, както и за възстановяване на силите достатъчно чаша билков тоник напитка. Друго нещо е, когато с напредване на възрастта налягане гипотоников започва да се покачва и последните преминават в редиците на хипертоници. Конни надбягвания налягане «бивши» гипотоники понасят много зле и дори на пръв поглед малки повишения за тях субективно доста тежки.

Опасността от спад в налягането на фона на алергична реакция, остра кръвно загуба, инфекциозни заболявания, след това на пациента се изисква оказване на спешна помощ. При припадък, свързани с функционални нарушения на съдово тонус, нарушение на работата на органите не се случва, кръвта бързо се възстановява при вземането на хоризонтално положение, но припадъци могат да бъдат изпълнени с падането и причинени от тях увреждания. Особено внимателни трябва да бъдат хората на отделните професии, свързани с движещи се механизми, намирането на височина, шофьори и т.н., когато припадна е опасно и за самото гипотоника, и за околните.

Признаци на резки промени в кръвното налягане

Хронична хипотония, както и постоянно повишено кръвно налягане, обикновено не водят до изразени субективни признаци. Често пациентите не подозират за наличието у тях на хипертония, която е разкрита при случайно измерване на налягане. Друго нещо е, когато силно люлки налягане, внезапно повышаясь или понижи.

READ  Причини за появата на хемороиди при мъже, жени

Признаци на рязко повишаване на налягането могат да бъдат:

 1. Силно главоболие, шум в главата си;
 2. Виене на свят;
 3. Мелькание «мушек» пред очите;
 4. Дискомфорт или болка в областта на сърцето;
 5. Усещане за горещина, потене;
 6. Усещане за сърцебиене, тахикардия.

Резкият спад на налягане (хипотония) протича с потемнением в очите, внезапно гадене и чувство за дурноты, главоболие и често се предшества от обмороку – краткосрочната загуба на съзнание. Обикновено това явление се наблюдава при рязко нарастващите от хоризонтално положение, се нагрее прекомерно в горещото време на годината, в задушна стая. До обморокам по-склонни жените.

Намалява налягането в продължение на известно време се проявява със слабост, сънливост, намалена трудоспособностью, усещането за липсата на сън, учащением пулса. Такива гипотоники много метеочувствительны, така че при промяна на времето са възможни резки промени в налягането и загуба на съзнание.

Част от пациентите, страдащи от проблеми със сърдечно-съдовата дейност, се оплакват, че налягането е ниско, високо. Това е може би най-трудното по отношение на диагностика и лечение на ситуацията.

Конни надбягвания на натиск, се движи нагоре и надолу може да е признак на зараждащата се артериална хипертония, когато кръвоносните съдове не успяват да се адаптират към променящите се условия.

Често такива колебания soputstvuyut съдова дистония, климактерическому период и винаги изискват цялостна диагностика и проучване.

Какво да правя?

Обикновено човек, заподозривший себе си в скокове на кръвното налягане, веднага се приема за тонометр, за да разберете значението му. Ако налягането е наистина увеличава или, напротив, падна, веднага възниква въпросът, какво да направим и как да се лекува.

Много гипотоники приемат вече станали обичайни тонизиращи лекарства (жен-шен, элеутерококк), пият кафе и чай, за да подобряване на здравето. По-трудно е с високо кръвно налягане, когато намали натиска «подручными» средства вече не се получава. Освен това, самолечение и ангажимент народната медицина за такива пациенти е опасно с оглед на описаните по-горе възможни усложнения от хипертония.

При всякакви колебания на налягането трябва да се посети лекар, първото нещо, отивате към терапевт. Ако е необходимо той ще ви препоръча консултация кардиолог, уролог, ендокринолог, офталмолог или невролог. За потвърждение на покачване на налягането трябва да го системно измерва и записва показанията. Не е изключено, че след динамичен контрол на ниво налягане ще е факт на наличието на артериална хипертония. Когато причината за скокове ще бъде ясно, лекарят ще може да се реши с ефективна терапия.

Не може еднозначно да се каже, че по-лошо – хипотония или хипертония. И това, и другото състояние може да бъде коригирана в зависимост, при условие, изследвания и назначаване на подходящо лечение. Ясно е само, че повишаване на налягането далеч по-опасен хипотония, която е станала обичайно за гипотоника. Хипертонична криза може да предизвика инсулт, инфаркт на миокарда, остра сърдечна недостатъчност и други сериозни заболявания, така че при първите признаци на покачване на налягането на стойност отидете на лекар.

Видео: как да се нормализира скачущее налягане

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00088 sec